icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Rechtsbijstand bij burenruzie

Ruzie met de buren over geluidsoverlast of bijvoorbeeld troep in de tuin kan hoog oplopen. Met een rechtsbijstandsverzekering kun je juridische hulp inschakelen, als je de juiste dekking hebt afgesloten. Heb je ruzie met je buren en kom je er samen niet uit? Bekijk dan je rechtsbijstandsverzekering.
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 14 juli 2022

burenruzie rechtsbijstandverzekering

Oplossen burenruzie

Vaak is de beste oplossing om samen met de buren tot overeenstemming te komen. Dit lukt lang niet altijd. Het aantal burenruzies waarbij juridische hulp wordt gevraagd neemt toe. Bekijk of jouw rechtsbijstandpolis dekking biedt voor burenruzies. Als je al een geschil hebt, dan kun je niet toch nog snel een dekking afsluiten. Voor dat geschil is dan geen dekking.  

Basispakket of aanvullende module

Meestal kun je bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering kiezen in welke gevallen je de verzekering wilt gebruiken.

  • Bij sommige verzekeraars zijn burenruzies verzekerd via het basispakket.
  • Bij andere verzekeraars valt burenruzie onder de aanvullende module Wonen.

Een aantal polissen van Arag (Basis, Basis Online en Slim Geregeld) dekken burenruzies helemaal niet. De rechtsbijstandverzekering van a.s.r. dekt alleen burengeschillen die onder het burenrecht vallen. 

Dekkingsgebied

Het dekkingsgebied is meestal beperkt tot Nederland. Bij Centraal Beheer, FBTO, Hema, InShared en Interpolis is het dekkingsgebied Benelux en Duitsland.

Keuzehulp rechtsbijstandverzekeringen

Overweeg je een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Gebruik de keuzehulp Rechtsbijstandverzekeringen. Via een paar simpele stappen zie je direct welke rechtsbijstandverzekering het beste bij je wensen past. 

Wij helpen je een rechtsbijstandverzekering kiezen.

Burenrecht en burenruzie

Het burenrecht regelt de rechten en plichten van buren onderling. De regels gelden meestal voor de eigenaren van woningen, maar kunnen ook gelden voor huurders. Buren mogen elkaar niet hinderen. Geschillen met de buren die niet (standaard) vallen onder het burenrecht, zoals overlast, vallen bij de rechtsbijstansdverzekeraars meestal wel onder de dekking burenruzies. Verzekeraar a.s.r. biedt alleen dekking bij geschillen die onder het burenrecht vallen. 

Onenigheid met VvE

Het kan voorkomen dat je het niet eens bent met een beslissing die de Vereniging van Eigenaars (VvE) neemt. De VvE kan bijvoorbeeld huisdieren verbieden. Op grond van artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) mag dit niet te ver gaan. Dit artikel bepaalt dat iedereen recht heeft op respect voor zijn privéleven, zijn familie- en gezinsleven, zijn woning en zijn correspondentie.  

Verbod op huisdieren

Geldt er binnen je appartementencomplex een verbod op het houden van huisdieren en ben je het daar niet mee eens? Ga dan eerst in gesprek met de VvE. Komen jullie er niet uit, dan kun je overwegen om je rechtsbijstandsverzekeraar in te schakelen of naar de kantonrechter te gaan.

De kantonrechter bepaalt uiteindelijk of het verbod al dan niet gerechtvaardigd is. Hij zal bij zo'n verbod belangen afwegen: het belang van de huisdiereigenaar en zijn recht op een privéleven tegenover het belang van de VvE. De VvE moet aantonen wat zijn belang is bij het opnemen van het verbod om huisdieren te houden. Vaak is het vermijden van overlast de reden.

Dekking VvE-geschillen

VvE-geschillen zijn niet altijd standaard gedekt. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen om dit extra mee te verzekeren. De dekking valt onder de module Wonen. Alleen De Goudse biedt geen dekking voor geschillen met de VvE. 

Ben je bestuurder van een VvE, dan is dekking op de meeste particuliere rechtsbijstandsverzekeringen uitgesloten. Vind je dekking voor VvE-geschillen belangrijk? Controleer dan van tevoren de polisvoorwaarden of vraag dit na bij de verzekeraar.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.