! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rechtsbijstand bij strafzaken

Welke dekking biedt jouw rechtsbijstandverzekering bij een strafzaak? Geen enkele daarvan biedt rechtshulp bij delicten die met opzet plaatsvonden. In andere strafzaken bieden ze soms wél uitkomst. 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 15 juni 2021

Vergoeding van rechtshulp

Wie verdacht wordt van een ernstig strafbaar feit, zoals zware mishandeling of inbraak, en wordt aangehouden, krijgt in veel gevallen een advocaat toegewezen. De verdachte hoeft deze advocaat niet te betalen, ongeacht de hoogte van zijn inkomen of vermogen.

Bij minder ernstige zaken komt een verdachte niet standaard in aanmerking voor een gratis advocaat. Of de verdachte de rechtshulp vergoed krijgt via de rechtsbijstandsverzekering, hangt af van de vraag of er wel of geen sprake is van schuld of opzet.

Schuld of opzet

Geen enkele rechtsbijstandverzekering biedt rechtshulp bij delicten die met opzet plaatsvinden. Blijkt achteraf dat de verzekerde ontslagen wordt van alle rechtsvervolgingen (ovar), niet wordt vervolgd of vrijspraak krijgt? Dan vergoeden vrijwel alle verzekeraars wél achteraf de kosten voor rechtshulp. 

  • Aegon en Arag Slim Geregeld bieden ook in dit geval geen vergoeding. 
  • Bij een aantal rechtsbijstandverzekeringen moet de verzekerde zich binnen 1 maand na vrijspraak, seponering of ovar melden bij de verzekeraar om de kosten vergoed te krijgen. Dit geldt voor: ABN Amro, Aon, Arag, De Goudse, United Insurances en Voogd & Voogd Voordeelpolis.
  • Deze termijn bedraagt 2 weken voor consumenten die een rechtsbijstandverzekering hebben bij: Centraal Beheer, FBTO, Hema, InShared of Interpolis. 

Strafzaken in het verkeer

Alle bekeken rechtsbijstandverzekeringen bieden dekking voor strafzaken in het verkeer, behalve Arag Slim Geregeld en De Internationale. 

  • Bij 14 verzekeringen is dit standaard verzekerd.
  • Bij 19 verzekeringen is deze dekking optioneel.

Er gelden wel beperkingen om voor dekking in aanmerking te komen. Bij sommige rechtsbijstandverzekeringen is er bijvoorbeeld geen dekking als de verzekerde de strafzaak kan afdoen door betaling van een boete. Bij een aantal polissen is er ook geen dekking bij geschillen over invordering van een rijbewijs in een strafrechtelijke procedure.

Overige strafzaken

  • 12 van de rechtsbijstandverzekeringen biedt geen dekking voor strafzaken die niets met verkeer te maken hebben.
  • Bij de overige 23 verzekeringen is dit standaard gedekt of optioneel te verzekeren. 
  • Een aantal verzekeringen hebben een beperkte dekking: ABN Amro, Arag ProRechtPolis en Flexpolis, Hema, InShared, Voogd & Voogd Voordeelpolis, Aon, United Insurances. 

Beperkte dekking

Bij 18 van de 35 rechtsbijstandverzekeringen is geen dekking bij strafzaken die te maken hebben met werkzaamheden in loondienst. Ook kunnen verzekeraars beperkingen opnemen in hun voorwaarden. 

14 van de 35 rechtsbijstandverzekeringen bieden geen dekking als dood of letsel door schuld ten laste wordt gelegd.

Franchise en externe kosten

Veel rechtsbijstandverzekeringen kennen een franchise om de schadelast van de verzekeraar te beperken. Bij strafzaken zal het financieel belang in veel gevallen groter zijn dan de franchise.

  • Desondanks geldt bij 12 verzekeringen geen franchise bij strafzaken, terwijl deze standaard wel geldt.
  • Bij 11  verzekeringen is de vergoeding voor externe kosten bij strafzaken onbeperkt. Kanttekening hierbij is dat nooit meer wordt vergoed dan de ‘redelijke en noodzakelijke’ kosten.

Vrije advocaatkeuze

Maak je als verzekerde gebruik van het recht op vrije advocaatkeuze bij procedures waarbij een advocaat niet verplicht is? Dan geldt bij strafzaken géén afwijkende vergoeding ten opzichte van de ‘normale’ vergoeding in dergelijke gevallen.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen eenvoudig op testoordeel, premie en voorwaarden via onze vergelijker. En zie direct welke rechtsbijstandverzekering het beste bij je past.