! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Scheiden en rechtsbijstand

De kosten van een echtscheiding zijn voor elk getrouwd paar anders. Het bedrag dat je kwijt bent, is afhankelijk van je situatie en welke juridische hulp je inschakelt. 

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:14 juni 2021

scheiding rechtbijstand hulp

Wat kost scheiden?

Om te scheiden stap je naar de rechter. Je bent verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de scheiding te regelen, met elk een eigen prijskaartje. We noemen vier opties. De totaalprijzen zijn een grove indicatie.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van rechtsbijstandzekering. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Wat vergoedt een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering vergoedt geen rechtshulp bij echtscheiding. Maar vaak krijg je wel een (beperkte) vergoeding voor mediation bij een echtscheiding.

Premie en extra module

Let goed op de premies. Verzekeraars dekken scheidingsmediation soms alleen via een extra (duurdere) module. Een aantal rechtsbijstandverzekeraars bieden helemaal geen dekking bij scheidingsmediation, namelijk:

 • Arag Flexpolis en Slim Geregeld
 • Centraal Beheer
 • FBTO
 • Interpolis
 • Klaverblad
 • United Insurance
 • Voogd & Voogd

Voorwaarden en vergoedingen 

Voor deze (beperkte) vergoeding geldt vaak wel een wachttijd: je kunt vaak pas drie jaar nadat je de polis hebt afgesloten, hulp inroepen voor scheidingsmediation.

   De beste rechtsbijstandverzekering voor jou

   Bekijk actuele premies, voorwaarden en scores en vind de verzekering die het beste bij je past. Sommige polissen kun je direct afsluiten.

   Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen

   arbeidsgeschillen

   Gesubsidieerde rechtsbijstand

   Hebben jullie een verzamelinkomen tot €40.400 (2021, gebaseerd op twee volwassenen of alleenstaande ouder met minderjarig kind) of €26.600 als alleenstaande? Dan kun je mogelijk subsidie krijgen via de Raad voor Rechtsbijstand.

   Ze kijken daarbij naar jullie vermogen, zoals spaargeld of een tweede huis. Klop je eerst aan bij het juridisch loket, dan kun je korting krijgen op de eigen bijdrage.

   Lees verder