! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Scheiden en rechtsbijstand

De kosten van een echtscheiding zijn voor elk getrouwd paar anders. Het bedrag dat je kwijt bent, is afhankelijk van je situatie en welke juridische hulp je inschakelt. 

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:24 december 2020

scheiding rechtbijstand hulp

Wat kost scheiden?

Om te scheiden stap je naar de rechter. Hiervoor ben je verplicht een advocaat in de arm te nemen. Je hebt verschillende mogelijkheden om dit te regelen, met elk een eigen prijskaartje. We noemen vier opties. De g totaalprijzen zijn een grove indicatie.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van rechtsbijstandzekering. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Wat vergoedt een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering vergoedt geen rechtshulp bij echtscheiding. Maar vaak krijg je wel een (beperkte) vergoeding voor mediation bij een echtscheiding. Voor deze (beperkte) vergoeding geldt vaak wel een wachttijd: je kunt vaak pas drie jaar nadat je de polis hebt afgesloten, hulp inroepen voor scheidingsmediation.

Let ook op de premies. Verzekeraars dekken scheidingsmediation soms alleen via een extra (duurdere) module. Er zijn ook rechtsbijstandverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij scheidingsmediation, namelijk:

  • Arag Flexpolis en Slim Geregeld
  • Centraal Beheer
  • FBTO
  • Interpolis
  • Klaverblad
  • United Insurance
  • Voogd & Voogd

Voorwaarden scheidingsmediation

De meeste verzekeraars dekken mediation wel, maar alleen als je huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt. Vaak geldt dekking alleen als de verbintenis minstens 36 maanden heeft geduurd.

Een handjevol polissen dekt ook de beëindiging van een (bij de notaris gesloten) samenlevingscontract. Je kunt hiervoor terecht bij Anker, Das, De Internationale, Univé, Vereniging Eigen Huis en Verzekeruzelf.nl.

Vergoedingen scheidingsmediation

De vergoedingen voor scheidingsmediation variëren over het algemeen van €1500 tot €3000. Er zijn twee uitschieters.  Bij Aon Direct is de vergoeding €5000 en bij Hema maar liefst maximaal €40.000.

Bekijk welke vergoeding en wachttijd verschillende verzekeraars hanteren. 

VerzekeraarVergoedingWachttijd
a.s.r.€25003 jaar
ABN Amro€30003 jaar
Aegon€30003 jaar
Allianz€25003 jaar

Anker - Eigen Jurist enGroei en Eigen Jurist Optimaal

€1500 en  €3000

1 jaar
ANWB en Unigarant€25003 jaar
Aon€50003 jaar
Arag ProRechtPolis €30003 jaar
Das€25003 jaar
De Goudse €30001 jaar
De Internationale€15001 jaar
Ditzo€25003 jaar
Hema€40.0003 jaar
ING en Nationale-Nederlanden€30001 jaar
OHRA€20003 jaar
Reaal€20003 jaar
SNS€20003 jaar
Univé€30003 jaar
Vereniging Eigen Huis€30003 jaar
Verzekeruzelf.nl€30001 jaar
ZLM€25003 jaar

De beste rechtsbijstandverzekering voor jou

Bekijk actuele premies, voorwaarden en scores en vind de verzekering die het beste bij je past. Sommige polissen kun je direct afsluiten.

Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen

arbeidsgeschillen

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Hebben jullie een verzamelinkomen tot €39.400 (2020, gebaseerd op twee volwassenen of alleenstaande ouder met minderjarig kind) of €27.900 als alleenstaande? Dan kun je subsidie krijgen via de Raad voor Rechtsbijstand. Ze kijken daarbij naar jullie vermogen, zoals spaargeld of een tweede huis. Klop je eerst aan bij het juridisch loket, dan kun je korting krijgen op de eigen bijdrage.

Lees verder