icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Scheiden en rechtsbijstand

De kosten van een echtscheiding zullen voor elk getrouwd paar anders zijn. Het bedrag dat je kwijt bent, is afhankelijk van de complexiteit van jouw situatie. Wanneer je kiest voor mediation is er misschien een (beperkte) vergoeding van je rechtsbijstandverzekering. Afhankelijk van de hoogte van het gezamenlijke inkomen kun je subsidie krijgen voor rechtsbijstand.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  16 augustus 2017

scheiding rechtbijstand hulp

Wat kost scheiden?

Om te scheiden moet je naar de rechter te stappen. Hiervoor ben je verplicht een advocaat in de arm te nemen. Je hebt 4 verschillende mogelijkheden om dit te regelen met elk een eigen prijskaartje. De totale prijzen zijn een grove indicatie.

1. Ieder een eigen advocaat

Kosten: vanaf €3000
Wanneer? Als scheiden in overleg met elkaar is uitgesloten.

2. Scheiden in overleg

Bij scheiden in overleg (bekijk meer via overlegscheiden.com) leidt een onafhankelijke coach het overleg. Je hebt dan wel allebei je eigen advocaat.

Kosten: ongeveer €2500
Wanneer? Als er kinderen bij betrokken zijn. Het is goedkoper dan een vechtscheiding en beter voor de kinderen, omdat de aanpak constructief is.

3. Samen een mediator (bemiddelaar)

Een mediator neemt geen standpunten in, maar helpt samen een oplossing te vinden.

Kosten: ongeveer €2000
Wanneer? Als je beiden bereid bent onder begeleiding van een derde om de tafel te gaan zitten. Je staat niet tegenover elkaar, maar gaat het gesprek met elkaar aan.

4. Digitaal scheiden

Via de module op de website Uitelkaar.nl. Deze website voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand, met een laag inkomen is subsidie mogelijk.

Kosten: variërend van €75 tot €350 per persoon.
Wanneer? Als je samen voor de beste oplossingen wilt kiezen. In onderling overleg moet je alle twistpunten hebben opgelost. Als het nodig is krijg je juridische hulp.

Wat vergoedt een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering vergoedt geen rechtshulp bij echtscheiding, maar geeft vaak wel een (beperkte) vergoeding voor mediation bij een echtscheiding. Voor deze (beperkte) vergoeding ben je vaak 3 jaar verder door de zogenoemde wachttijd die geldt na het afsluiten van de polis. Sommige rechtsbijstandverzekeringen dekken helemaal geen scheidingsmediation, zoals (peildatum: januari 2018):

  • Anker Eigen Jurist Basis-polis
  • Arag Flexpolis en Slim Geregeld
  • Das Rechtsbijstand met eigen bijdrage
  • de Nederlanden van Nu
  • FBTO
  • ING
  • Interpolis
  • Klaverblad
  • United Insurance Flexpolis

De meeste verzekeraars dekken mediation wel, maar alleen wanneer je huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt. Bovendien geldt dit vaak alleen als deze verbintenis minstens 36 maanden heeft geduurd.

Een handjevol polissen dekt ook het stranden van een samenlevingsovereenkomst. De vergoedingen voor scheidingsmediation variëren van €1500 (alleen de Anker Eigen Jurist polis) tot €3000. Bij AON Direct is dit zelfs €5000, bij Centraal Beheer €7500 en bij Hema maar liefst €40.000 maximaal. 

Let ook op de premies: verzekeraars dekken scheidingsmediation soms alleen via een extra (duurdere) module.

Er komt een openbaar register voor mediators met een wettelijke beschermde titel.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Hebben jullie een verzamelinkomen tot €38.000 (2 volwassen) of €26.900 (alleenstaande), dan kun je subsidie krijgen via de Raad voor Rechtsbijstand. Klop je bovendien eerst aan bij het juridisch loket, dan kun je korting krijgen op de eigen bijdrage.

Vergelijk jouw rechtsbijstandverzekering met die van andere aanbieders.

 

E-book Scheiden met kinderen en een eigen huis

Een scheiding grijpt emotioneel heftig in een leven in. Het e-book Scheiden met kinderen en een eigen huis is een onmisbare hulp om de financiële en juridische aspecten van een scheiding zo goed mogelijk te regelen.

E-book bestellen

scheiden-deel-1-2017

Test rechtsbijstandverzekeringen