icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Scheiden en rechtsbijstand

De kosten van een echtscheiding zullen voor elk getrouwd paar anders zijn. Het bedrag dat je kwijt bent, is afhankelijk van de complexiteit van jouw situatie. Wanneer je kiest voor mediation krijg je misschien een (beperkte) vergoeding via je rechtsbijstandverzekering. Afhankelijk van de hoogte van het gezamenlijke inkomen kun je ook subsidie krijgen voor rechtsbijstand.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:28 mei 2019

scheiding rechtbijstand hulp

Wat kost scheiden?

Om te scheiden moet je naar de rechter te stappen. Hiervoor ben je verplicht een advocaat in de arm te nemen. Je hebt verschillende mogelijkheden om dit te regelen met elk een eigen prijskaartje. We noemen 4 opties. De genoemde totaalprijzen zijn een grove indicatie.

1. Ieder een eigen advocaat

Kosten: vanaf €3000
Wanneer? Als scheiden in overleg met elkaar is uitgesloten.

2. Scheiden in overleg

Bij scheiden in overleg leidt een onafhankelijke coach het overleg. Je hebt dan wel allebei je eigen advocaat. Meer informatie vind je op overlegscheiden.com.

Kosten: ongeveer €2500
Wanneer? Als er kinderen bij betrokken zijn. Het is goedkoper dan een vechtscheiding en beter voor de kinderen, omdat de aanpak constructiever is.

3. Samen een mediator (bemiddelaar)

Een mediator neemt geen standpunten in, maar helpt samen een oplossing te vinden.

Kosten: ongeveer €2000
Wanneer? Als je beiden bereid bent onder begeleiding van een derde om de tafel te gaan zitten. Je staat niet tegenover elkaar, maar gaat het gesprek met elkaar aan.

4. Digitaal scheiden

Via de module op de website Uitelkaar.nl. Deze website voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand,. Als je een laag inkomen hebt, kun je subsidie krijgen.

Kosten: variërend van €80 (met subsidie) tot €450 per persoon.
Wanneer? Als je samen voor de beste oplossingen wilt kiezen. In onderling overleg moet je alle twistpunten hebben opgelost. Als het nodig is krijg je juridische hulp.

Wat vergoedt een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering vergoedt geen rechtshulp bij echtscheiding, maar geeft vaak wel een (beperkte) vergoeding voor mediation bij een echtscheiding. Voor deze (beperkte) vergoeding geldt vaak wel een zogenoemde wachttijd: je kunt pas 3 jaar nadat je de polis hebt afgesloten hulp inroepen voor scheidingsmediaition. Let ook op de premies: verzekeraars dekken scheidingsmediation soms alleen via een extra (duurdere) module.

Sommige rechtsbijstandverzekeringen dekken helemaal geen scheidingsmediation, zoals:

  • Anker: Eigen Jurist Polis Basis
  • Arag: Flexpolis en Slim Geregeld
  • Centraal Beheer
  • Das: Rechtsbijstand met eigen bijdrage
  • FBTO
  • Interpolis
  • Klaverblad
  • United Insurance: Flexpolis

Peildatum: september 2018

Voorwaarden en vergoeding scheidingsmediation

De meeste verzekeraars dekken mediation wel, maar alleen wanneer je huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt. Een handjevol polissen dekt ook de beëindiging van een (bij de notaris gesloten) samenlevingscontract. Vaak geldt dekking alleen als de verbintenis minstens 36 maanden heeft geduurd.

De vergoedingen voor scheidingsmediation variëren van €1500 (de Anker Eigen Jurist polis en Verzekeruzelf.nl) tot €3000. Bij Aon Direct is dit zelfs €5000 en bij Hema maar liefst maximaal €40.000.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Hebben jullie een verzamelinkomen tot €38.000 (2 volwassenen of alleenstaande ouder met minderjarig kind) of €26.900 (alleenstaande), dan kun je subsidie krijgen via de Raad voor Rechtsbijstand. Er wordt daarbij ook gekeken naar je/jullie vermogen zoals spaargeld of een tweede huis. Klop je bovendien eerst aan bij het juridisch loket, dan kun je korting krijgen op de eigen bijdrage.

Vergelijk jouw rechtsbijstandverzekering met die van andere aanbieders.

Lees ook:

E-book Scheiden met kinderen en een eigen huis

Een scheiding grijpt emotioneel heftig in een leven in. Het e-book Scheiden met kinderen en een eigen huis is een onmisbare hulp om de financiële en juridische aspecten van een scheiding zo goed mogelijk te regelen.

E-book bestellen

scheiden-deel-1-2017