icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Scheiden en rechtsbijstand

De kosten van een echtscheiding zijn voor elk getrouwd paar anders. Het bedrag dat je kwijt bent, hangt af van je situatie en welke juridische hulp je inschakelt. 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 18 januari 2022

scheiding rechtbijstand hulp

Wat kost scheiden?

Om te scheiden stap je naar de rechter en je bent verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de scheiding te regelen, met elk een eigen prijskaartje. We noemen 4 opties. De totaalprijzen zijn een grove indicatie.

Wat vergoedt een rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering vergoedt geen rechtshulp bij echtscheiding. Maar vaak krijg je wel een (beperkte) vergoeding voor mediation bij een echtscheiding.

Premie en extra module

Let goed op de premies. Verzekeraars dekken scheidingsmediation soms alleen via een extra (duurdere) module. Een aantal rechtsbijstandsverzekeraars bieden helemaal geen dekking bij scheidingsmediation, namelijk:

  • Arag Flexpolis en Slim Geregeld
  • Centraal Beheer
  • FBTO
  • Interpolis
  • Klaverblad
  • United Insurance
  • Voogd & Voogd

Voorwaarden en vergoedingen 

Voor deze (beperkte) vergoeding geldt vaak wel een wachttijd: je kunt vaak pas 3 jaar nadat je de polis hebt afgesloten, hulp inroepen voor scheidingsmediation.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Hebben jullie een verzamelinkomen tot €41.600 (2022)? Dan kun je misschien subsidie krijgen via de Raad voor Rechtsbijstand. Ze kijken daarbij naar jullie vermogen, zoals spaargeld of een tweede huis. Klop je eerst aan bij het Juridisch Loket, dan kun je korting krijgen op de eigen bijdrage.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.