icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Scheiden en rechtsbijstand

De kosten van een echtscheiding zijn voor elk getrouwd paar anders. Het bedrag dat je kwijt bent, hangt af van je situatie en welke juridische hulp je inschakelt. 

    Bijgewerkt op: 19 juli 2022

scheiding rechtbijstand hulp

Wat kost scheiden?

Om te scheiden stap je naar de rechter en je bent verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de scheiding te regelen, met elk een eigen prijskaartje. We noemen 4 opties. De totaalprijzen zijn een grove indicatie.

Wat vergoedt een rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering vergoedt geen rechtshulp bij echtscheiding. Maar vaak krijg je wel een (beperkte) vergoeding voor mediation bij een echtscheiding.

Premie en extra module

Let goed op de premies. Verzekeraars dekken scheidingsmediation soms alleen via een extra (duurdere) module. Een aantal rechtsbijstandsverzekeraars bieden helemaal geen dekking bij scheidingsmediation, namelijk:

  • Arag (Flexpolis, Basis, Basis Online en Slim Geregeld)
  • Centraal Beheer
  • FBTO
  • Interpolis
  • Klaverblad
  • United Insurance
  • Voogd & Voogd

Voorwaarden en vergoedingen 

Voor deze (beperkte) vergoeding geldt vaak wel een wachttijd: je kunt vaak pas 3 jaar nadat je de polis hebt afgesloten, hulp inroepen voor scheidingsmediation.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Hebben jullie een verzamelinkomen tot €41.600 (2022)? Dan kun je misschien subsidie krijgen via de Raad voor Rechtsbijstand. Ze kijken daarbij naar jullie vermogen, zoals spaargeld of een tweede huis. Klop je eerst aan bij het Juridisch Loket, dan kun je korting krijgen op de eigen bijdrage.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.