icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Weer miljoenenschade door felle storm

Nieuws | De zomerstorm die zaterdag met windstoten tot ver boven de 100 kilometer per uur over ons land raasde, heeft voor zeker €13 miljoen aan schade aangericht. Dat blijkt uit eerste gegevens van het Verbond voor Verzekeraars. Bij wie meld je welke schade?
Mark Drabbe
Mark Drabbe

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  27 juli 2015

stormschade

De kostenpost wordt vooral gevormd door schade aan huizen, bedrijven en inboedel. Ook schade als gevolg van de regen is hierin meegenomen. Storm (in verzekeringstermen vanaf windkracht 7, oftewel circa 50 kilometer per uur) valt bij alle opstal- en inboedelpolissen onder de dekking. Wel is er bij veel opstalverzekeringen sprake van een verhoogd eigen risico, dat in de meeste gevallen varieert van €200 tot €450.

Schade aan auto’s

Daarnaast is er veel schade gemeld aan auto's door omvallende bomen en rondvliegende takken. Deze schade is gedekt op een beperkt casco of volledig casco (allrisk) autoverzekering. Dat geldt ook als je auto omwaait door de harde wind. Dit soort claims hebben in principe geen gevolgen voor je opgebouwde no-claimkorting en schadevrije jaren.

Vakantiegangers

Ook vakantiegangers in de kustregio’s kregen het flink voor hun kiezen. Krijg je op vakantie te maken met schade aan je (kampeer)spullen of bagage door storm, dan kun je dit volgens het Verbond voor Verzekeraars bij je reisverzekeraar claimen. Een vergoeding is afhankelijk van de afgesloten dekking, de voorwaarden en ouderdom van de spullen.

Slechte weersomstandigheden zijn geen geldige reden om een vakantie vooraf te annuleren. Wel is er vaak annuleringsdekking als je vakantieverblijf is beschadigd door extreem weer of wanneer je deze noodgedwongen moet afbreken hierdoor.

Uitgestelde claims

Het totale schadebedrag loopt vrijwel zeker nog flink op, omdat nog lang niet alle schade is geregistreerd. Het verbond verwacht ook veel ‘uitgestelde claims’. Veel Nederlanders zijn op vakantie en zullen pas later contact opnemen met hun verzekeraar.

De koepel adviseert vakantiegangers dan ook iemand anders een kijkje te laten nemen bij hun huis. ‘Relatief kleine schades zoals een losliggende dakplaat of enkele weggewaaide dakpannen worden al snel groter, gezien de voorspelde regen voor de komende dagen', aldus een zegsman.

Tips bij stormschade

  • Verzamel bewijs: noteer gegevens over de schade (datum en tijdstip) en maak foto’s van de schade;
  • Meld de schade zo snel mogelijk  bij je eigen verzekeraar, ook als die door een ander is veroorzaakt. Bijvoorbeeld als er tak of dakpan van de buurman bij jou voor schade heeft gezorgd. Jouw verzekeraar en die van de tegenpartij handelen de schade dan onderling af;
  • Let op het eigen risico dat verzekeraars hanteren bij een claim.

Het is de derde grotere storm dit jaar. In januari zorgde een storm naar schatting voor enkele miljoenen euro’s schade, eind maart leidde een lentestorm tot circa €10 miljoen aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstal- en inboedelpolissen.

Bron: Verbond van Verzekeraars/Consumentenbond

Lees ook: