icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Virusscanners voor smartphones beveiligen onvoldoende

Nieuws
|
Anti-virusapps zeggen smartphones te beschermen tegen kwaadaardige software, maar houden lang niet alle malware tegen. De Consumentenbond liet ruim 500 kwaadaardige programma's los op 10 scanners voor Android-toestellen en zag dat de anti-virusapps bij slechts 60 tot 81% van de malware waarschuwen. De apps van Norton, Dr. Web en Lookout laten maar liefst 4 van de 10 foute programma's door. De gratis scanner van AVG komt als beste uit de test.

Gepubliceerd op: 2 mei 2013

Een virusscanner op de smartphone is volgens de Consumentenbond geen noodzaak, maar geeft wel een paar extra ogen om verkeerde beslissingen te voorkomen. Consumenten kunnen ook zelf foute programma's van de telefoon weghouden door alleen apps vanuit Google Play-store te installeren, niet zomaar linkjes in berichten aan te klikken en voor het downloaden eerst de reviews van een app te lezen. Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Vertrouw niet blindelings op beveiligingssoftware. De beste bewakers laten nog steeds 20% van de foute apps door. Dat is veel: een virusscanner voor de computer die 20% doorlaat scoort bij ons in een test zwaar onvoldoende.'

Niet noodzakelijk

Antivirusapps kijken mee met elke app-installatie en waarschuwen als deze niet te vertrouwen is. Er zijn nog weinig gevallen bekend van mensen die door foute software op de telefoon zijn gedupeerd. Kwaadaardige mobiele software installeert zichzelf bovendien niet zomaar, consumenten moeten daar toestemming voor geven. Meer informatie over de test en tips om kwaadaardige software buiten de telefoon te houden, staat in de Digitaalgids van mei 2013.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.