icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beleggen, waar moet je op letten?

Beleggingsinstellingen presenteren hun producten nogal eens als gelijkwaardig alternatief voor sparen, met een beter rendement. Er is echter één cruciaal verschil: je inleg is niet gegarandeerd en je kunt dus ook geld verliezen.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:21 maart 2019

Gebruiktips_spaaralertenveelgesteldevragen

Als je dit risico accepteert en je hebt vermogen dat je in principe nergens anders voor nodig hebt, kun je inderdaad een hoger rendement behalen dan de pakweg 0,5% op de beste spaarrekening. Wij helpen je op weg.

Wel of geen beleggingsadvies?

Als je gaat beleggen, is de eerste vraag: win je advies in, of doe je het helemaal zelf? Bij beleggen betaal je altijd een percentage over je belegd vermogen (service fee). Deze kosten gaan direct van je beleggingsrekening af. Beleg je mét advies, dan betaal je een hogere fee dan als je je niet laat adviseren (execution only).

Vormen van beleggingsadvies

 • Online advies: je krijgt een analyse van je beleggingen via een app of website, bijvoorbeeld iBeleggen of Evi van Lanschot.
 • Persoonlijk advies: van een beleggingsadviseur.
 • Vermogensbeheer: je geeft het beheer van je beleggingen uit handen. Hiervoor geldt een minimuminleg, die varieert van €10.000 tot €500.000.

De tarieven voor de diverse vormen van advies variëren: vermogensbeheer is bijvoorbeeld duurder dan online advies. Vergelijk eenvoudig de tarieven van brokers, banken en vermogensbeheerders via Finner (voorheen Beleggingsmatch), een financiële vergelijkingssite die regelmatig onderzoek doet voor de Consumentenbond.

Spreid je vermogen

De mogelijkheden van beleggen zijn bijna eindeloos en variëren van relatief veilig (ook wel ‘defensief’ genoemd) tot extreem risicovol (‘offensief’). Er is in alle gevallen één vuistregel: leg niet al je eieren in één mandje. Verspreid je vermogen over verschillende categorieën (beleggingsfondsen, aandelen, obligaties, vastgoed, enzovoort) en binnen die categorieën weer over diverse fondsen.

Een goede spreiding bereik je ook door niet in één keer volle bak in te stappen, maar bijvoorbeeld elke maand met een kleiner bedrag te beleggen. Op die manier koop je meer als de koersen laag staan, en minder als de koersen hoog staan. Zo dek je je in tegen forse koersschommelingen. Kijk voor meer informatie op de site van Finner.

Lees ook:

Keuzehulp: haal het maximale uit je geld

Sparen is veilig, maar weinig rendabel. Alternatieven gaan met meer risico gepaard, maar kúnnen ook meer opleveren. Met de keuzehulp helpen we jou het maximale uit je geld te halen.

Ga naar de keuzehulp

Video_Haalmeeruitjespaargeld

Nieuw & interessant

 • bunq-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  14 mrt.

  Bunq's Freedom of Choice

  Klanten van Bunq kunnen sinds kort zelf kiezen wat de internetbank met hun geld doet. Daarnaast biedt Bunq naar eigen zeggen een spaarrente die ‘9 keer hoger dan de actuele marktrente’ ligt. Maar daar valt wel het een en ander op aan te merken.
 • belastingaangifte-maart
  7 jan.

  De vermogensrendementsheffing

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • Windmolens
  Nieuws  |  7 jan.

  Groene beleggingsfondsen weer open

  Fiscaal aantrekkelijk groen beleggen kan weer bij de ASN Bank en Triodos Bank.
 • bitcoins-investeren
  2 jan.

  De beste producten van 2018

  Ook in het afgelopen jaar namen we kleine lettertjes en prijzen onder de loep. De Consumentenbond presenteert ‘de beste’ financiële producten van 2018.