icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Beleggen, waar moet je op letten?

Beleggingsinstellingen presenteren hun producten nogal eens als gelijkwaardig alternatief voor sparen, met een beter rendement. Er is echter één cruciaal verschil: je inleg is niet gegarandeerd en je kunt dus ook geld verliezen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gebruiktips_spaaralertenveelgesteldevragen

Als je dit risico accepteert en je hebt vermogen dat je in principe nergens anders voor nodig hebt, kun je inderdaad een hoger rendement behalen dan de pakweg 0,5% op de beste spaarrekening. Wij helpen je op weg.

Wel of geen beleggingsadvies?

Als je gaat beleggen, is de eerste vraag: win je advies in, of doe je het helemaal zelf? Bij beleggen betaal je altijd een percentage over je belegd vermogen (service fee). Deze kosten gaan direct van je beleggingsrekening af. Beleg je mét advies, dan betaal je een hogere fee dan als je je niet laat adviseren (execution only).

Vormen van beleggingsadvies

 • Online advies: je krijgt een analyse van je beleggingen via een app of website, bijvoorbeeld iBeleggen of Evi van Lanschot.
 • Persoonlijk advies: van een beleggingsadviseur.
 • Vermogensbeheer: je geeft het beheer van je beleggingen uit handen. Hiervoor geldt een minimuminleg, die varieert van €10.000 tot €500.000.

De tarieven voor de diverse vormen van advies variëren: vermogensbeheer is bijvoorbeeld duurder dan online advies. Vergelijk eenvoudig de tarieven van brokers, banken en vermogensbeheerders via Beleggingsmatch, een financiële vergelijkingssite die regelmatig onderzoek doet voor de Consumentenbond.

Spreid je vermogen

De mogelijkheden van beleggen zijn bijna eindeloos en variëren van relatief veilig (ook wel ‘defensief’ genoemd) tot extreem risicovol (‘offensief’). Er is in alle gevallen één vuistregel: leg niet al je eieren in één mandje. Verspreid je vermogen over verschillende categorieën (beleggingsfondsen, aandelen, obligaties, vastgoed, enzovoort) en binnen die categorieën weer over diverse fondsen.

Een goede spreiding bereik je ook door niet in één keer volle bak in te stappen, maar bijvoorbeeld elke maand met een kleiner bedrag te beleggen. Op die manier koop je meer als de koersen laag staan, en minder als de koersen hoog staan. Zo dek je je in tegen forse koersschommelingen. Kijk voor meer informatie op de site van Beleggingsmatch.

Crowdfunding

Crowdfunding is een specifieke en populaire variant van beleggen. Bedrijven of personen vragen via websites als Lendahand of Oneplanetcrowd financiële steun voor bijvoorbeeld een bepaald project. Je kunt een rendement halen van 8 à 10%, maar je loopt wel het risico dat degene aan wie je het geld leent, het bedrag niet (volledig) kan terugbetalen. Ondanks screening van de lener door het platform.

Veel consumenten zien crowdfunding als minder risicovol dan beleggen in fondsen of aandelen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit vaak onterecht. De toezichthouder constateerde eind 2016 dat de consument blindvaart op de risico-inschattingen van het crowdfundingplatform, zonder zelf gedegen onderzoek te doen. De AFM adviseert nooit meer dan 10% van het vrij belegbaar vermogen in crowdfunding te steken.

Lees ook het artikel 'Werkelijk rendement bij crowdfunding' (pdf voor abonnees van de Geldgids)

Lees ook:

Keuzehulp: haal het maximale uit je geld

Sparen is veilig, maar weinig rendabel. Alternatieven gaan met meer risico gepaard, maar kúnnen ook meer opleveren. Met de keuzehulp helpen we jou het maximale uit je geld te halen.

Ga naar de keuzehulp

Video_Haalmeeruitjespaargeld

Nieuw & interessant

 • NN verlagen spaarrente
  Nieuws  |  7 dec.

  NN Bank weigert spaarders te compenseren

  Nationale-Nederlanden (NN) gaat spaarders niet compenseren voor rente die zij mislopen als gevolg van de fusie met Delta Lloyd/Ohra. De Consumentenbond beraadt zich nu op actie richting NN.
 • deltalloyd
  Nieuws  |  6 dec.

  Spaarders bij Ohra en NN opgelet!

  Heb je bij zowel Nationale-Nederlanden (NN) als Delta Lloyd/Ohra spaargeld? Dan vallen die tegoeden opgeteld vanaf 1 januari 2018 nog maar tot €100.000 onder het depositogarantiestelsel.
 • brand-new-day-website
  Nieuws  |  5 dec.

  Brand New Day in Spaarrentevergelijker

  De spaarrekening van Brand New Day zit sinds vandaag in onze online Spaarrentevergelijker. Met een spaarrente van 0,30% die maandelijks wordt uitgekeerd, is Brand New Day vooralsnog een middenmoter.
 • Eerste indruk raisin savedo sparen
  4 dec.

  5 handige (be)spaartips

  Ondanks de lage rente kan sparen nog altijd interessant zijn. Mijd je huisbank en haal meer uit de spaaropties die de concurrent biedt.