icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beleggen, waar moet je op letten?

Beleggingsinstellingen presenteren hun producten nogal eens als gelijkwaardig alternatief voor sparen, met een beter rendement. Er is echter één cruciaal verschil: je inleg is niet gegarandeerd en je kunt dus ook geld verliezen.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 september 2018

Gebruiktips_spaaralertenveelgesteldevragen

Als je dit risico accepteert en je hebt vermogen dat je in principe nergens anders voor nodig hebt, kun je inderdaad een hoger rendement behalen dan de pakweg 0,5% op de beste spaarrekening. Wij helpen je op weg.

Wel of geen beleggingsadvies?

Als je gaat beleggen, is de eerste vraag: win je advies in, of doe je het helemaal zelf? Bij beleggen betaal je altijd een percentage over je belegd vermogen (service fee). Deze kosten gaan direct van je beleggingsrekening af. Beleg je mét advies, dan betaal je een hogere fee dan als je je niet laat adviseren (execution only).

Vormen van beleggingsadvies

 • Online advies: je krijgt een analyse van je beleggingen via een app of website, bijvoorbeeld iBeleggen of Evi van Lanschot.
 • Persoonlijk advies: van een beleggingsadviseur.
 • Vermogensbeheer: je geeft het beheer van je beleggingen uit handen. Hiervoor geldt een minimuminleg, die varieert van €10.000 tot €500.000.

De tarieven voor de diverse vormen van advies variëren: vermogensbeheer is bijvoorbeeld duurder dan online advies. Vergelijk eenvoudig de tarieven van brokers, banken en vermogensbeheerders via Beleggingsmatch, een financiële vergelijkingssite die regelmatig onderzoek doet voor de Consumentenbond.

Spreid je vermogen

De mogelijkheden van beleggen zijn bijna eindeloos en variëren van relatief veilig (ook wel ‘defensief’ genoemd) tot extreem risicovol (‘offensief’). Er is in alle gevallen één vuistregel: leg niet al je eieren in één mandje. Verspreid je vermogen over verschillende categorieën (beleggingsfondsen, aandelen, obligaties, vastgoed, enzovoort) en binnen die categorieën weer over diverse fondsen.

Een goede spreiding bereik je ook door niet in één keer volle bak in te stappen, maar bijvoorbeeld elke maand met een kleiner bedrag te beleggen. Op die manier koop je meer als de koersen laag staan, en minder als de koersen hoog staan. Zo dek je je in tegen forse koersschommelingen. Kijk voor meer informatie op de site van Beleggingsmatch.

Lees ook:

Keuzehulp: haal het maximale uit je geld

Sparen is veilig, maar weinig rendabel. Alternatieven gaan met meer risico gepaard, maar kúnnen ook meer opleveren. Met de keuzehulp helpen we jou het maximale uit je geld te halen.

Ga naar de keuzehulp

Video_Haalmeeruitjespaargeld

Nieuw & interessant

 • Abn-Amro-nieuws
  Nieuws  |  8 nov.

  Groensparen kan weer bij ABN Amro

  Fiscaal aantrekkelijk groensparen kan ook bij ABN Amro-dochter Moneyou. Het gaat om een Groen deposito met een looptijd van 1 jaar en een rente van 0%.
 • groenbeleggen-windmolens
  Nieuws  |  24 sep.

  Groen sparen in 2019 tot €58.539 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen sparen of beleggen gaat in 2019 omhoog naar €58.539. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Financiën op vragen van de Consumentenbond.
 • belasting-enveloppen
  Nieuws  |  19 sep.

  Grens belastingvrij sparen naar €30.360

  In het nieuwe Belastingplan zit een verhoging van het belastingvrije spaarvermogen voor spaarders. In 2019 hoeven zij over bedragen tot €30.360 geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen geldt dat tot €60.720.
 • nationale-nederlanden
  Nieuws  |  13 sep.

  N-N Bank hoeft spaarders niet te compenseren

  Nationale-Nederlanden Bank hoeft spaarders niet te compenseren voor de rente die zij mislopen als ze hun spaardeposito(‘s) bij N-N of Delta Lloyd voortijdig beëindigen. Dat is de conclusie van een bindend advies van de Geschillencommissie van het Kifid.