Met toezicht sparen voor (klein)kinderen
Rien Meijer Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:13 april 2018
Update januari 2019
ABN Amro is eind 2018 gestopt met de Royaal Rekening. Deze leek veel op de Rabo GeneratieSparenPlus.
Sparen onder bewind voor een kind jonger dan 11 jaar kan bij ABN Amro nu op een KinderToekomst Spaarrekening. En voor iemand boven de 11 op een Vermogens Spaarrekening. De spaarrente daarop is echter veel lager dan op de afgeschafte Royaal Rekening.
De Rabobank heeft nu (januari 2019) geen plannen om te stoppen met GeneratieSparen Plus.
Afgeschermd sparen of schenken
Rabo GeneratieSparenPlus is sinds kort niet meer voorbehouden aan chique Private Banking-klanten van de Rabobank. Alle ouders of grootouders die op een afgeschermde manier willen sparen voor hun (klein)kinderen, kunnen nu zo’n rekening openen. Gratis. Dat is goed nieuws, want GeneratieSparenPlus biedt de nodige voordelen. Niet in de laatste plaats de rente die – zeker naar de maatstaven van de 3 grote banken – hoog is.
Doelgroep
De Rabobank richt zich op ouders en grootouders. Zie ook de naam GeneratieSparen. ABN Amro legt zich hier minder expliciet op toe. Toch ziet ABN Amro in de praktijk dat ook de Royaal Rekening met name wordt gebruikt door (groot)ouders die geld willen overmaken naar een kind, maar niet willen dat het kind op zijn 18e vrij over het geld kan beschikken. Ervan uitgaand dat degene voor wie gespaard wordt minderjarig is, kunnen alleen de ouders van het kind zo’n rekening openen. Grootouders kunnen uiteraard wel geld overmaken én als bewindvoerder optreden.
Hoe werkt het?
Bij beide producten kun je het gespaarde/geschonken geld tot een vooraf bepaalde datum of gebeurtenis onder bewind stellen. Bijvoorbeeld als het (klein)kind 23 is geworden of zodra het is afgestudeerd. Dit betekent dat het kind tót dat moment niet bij het geld kan, tenzij met instemming van alle betrokkenen óf na een uitspraak van de rechter. De bewindvoerder kan inleggen wanneer hij wil en verwijst bij elke schenking naar de akte van bewind. Dit is een gratis, onderhandse akte tussen de bewindvoerder en de bank. Je hoeft er dus niet voor naar de notaris.
Verschillen
Zoals gezegd, lijken beide producten erg op elkaar. Alleen bij de Rabobank kunnen grootouders geen geld opnemen zonder toestemming van de ouders van het kind en geldt er een minimale eerste inleg van €500. ABN Amro heeft deze beperkingen niet. De rente wijst daarentegen duidelijk in het voordeel van Rabo GeneratieSparenPlus: 0,35% tegen 0,25% (peildatum 13 april 2018). De derde bank waar je kunt sparen - en beleggen - onder bewind is Van Lanschot. Deze service staat alleen open voor bestaande relaties van deze bank voor vermogenden.
Verschil met een BEM-clausule
Ook als een (gewone) spaarrekening is uitgerust met een zogenoemde BEM-clausule, kan een minderjarige niet tussentijds aan het geld komen. Hiervoor heb je echter wel een beschikking van de kantonrechter nodig, terwijl je GeneratieSparenPlus of een Royaal Rekening zó kunt openen. Nog 2 grote voordelen: de bewindvoerder kan zonder goedkeuring van de kantonrechter geld opnemen van de rekening en de bewindvoering hoeft niet te eindigen als de rekeninghouder 18 wordt. Een BEM-clausule vervalt dan.
Een uitgebreid artikel over sparen onder bewind staat in het april/meinummer van de Geldgids.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 24 jun.
Review: ABN AMRO Schenken met Beheer Spaarrekening
In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten voor de ABN Amro Beheer spaarrekening en wat wij ervan vinden. - 12 jun.
Review: Bunq spaarrekening
De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen? - 30 mei
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - 14 sep.
Review: Rabobank TijdslotSparen
Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?