icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Kruimeldief kopen: waar let je op?

Met een kruimeldief zuig je makkelijk en snel vuil op. Waar moet je op letten als je een kruimeldief kiest?
Irene Joris 2023

Irene Joris     Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 14 oktober 2022

kruimeldief

Geen test van kruimeldieven

We testen geen kruimeldieven. Wel testen we steelstofzuigers met kruimeldief erop en steelstofzuigers die je kunt ombouwen tot kruimelzuiger

Wat is een kruimeldief?

Een kruimeldief of kruimelzuiger is een handstofzuiger zonder snoer. Je pakt hem snel bij kleine ongelukjes. Of voor een kleine schoonmaakronde waarvoor je niet de gewone stofzuiger gebruikt. Een kruimeldief is ook handig op plekken waar geen stroom is, zoals in de auto.

Voordelen

Nadelen

 • Snoerloos

 • Makkelijk in kleine ruimtes of op kleine oppervlaktes

 • Makkelijk te gebruiken, je pakt hem er  snel even bij

 • Makkelijk op te ruimen

 • Licht apparaat

 • Lange oplaadtijd

 • Klein opvangbakje, dus vaak legen

 • Grote stukken vuil blijven vastzitten

 • Minder geschikt voor grotere oppervlaktes dan een steelstofzuiger

 • Lawaaiig

Accu van een kruimeldief

Kruimelzuigers werken op een accu. Het verschilt per kruimeldief hoelang je met een volle accu kunt zuigen: van 10 minuten tot bijna een half uur. Met een turbofunctie zuigt de kruimeldief krachtiger, maar minder lang.

Laadstation aan de muur

De meeste kruimeldieven laden op via een laadstation. Die hangt aan de muur of staat op de grond. Sommige kruimeldieven laden op met een losse stekker.

Oplaadduur kan oplopen tot 24 uur

Het verschilt per kruimeldief hoelang het opladen duurt: van 3 uur tot wel 24 uur. Het is handig als de kruimelzuiger een lampje heeft. Hieraan zie je of hij is opgeladen.

Opzetstukken bij een kruimeldiefkruimeldief-mondstukjes

kruimeldief-turboborstelMet het standaard mondstuk zuig je niet alle soorten vuil op. Mondstukken die vaak met kruimeldieven worden meegeleverd zijn: 

 • Kierenmondstuk en zachte borstel: vaak worden kruimeldieven geleverd met een kierenmondstuk en een klein, zacht borsteltje. Zo kom je makkelijker in lastige hoekjes.

 • Uitschuif- of omklapmondstuk: sommige kruimeldieven hebben een mondstuk dat uitschuift of omklapt. Hiermee zuig je makkelijker op een plek waar je moeilijk bij komt. 

 • Turbomondstuk: voor haren van huisdieren zijn er speciale gemotoriseerde mondstukken. De borstel draait rond en pakt de haren op.

 • Vloeistoffen: een wet & dry kruimeldief zuigt vloeistof op met een speciaal, siliconen mondstuk.

Gebruiksgemak van een kruimeldief

Gewicht en volume

Het gewicht van een kruimeldief verschilt. De lichtste zijn ongeveer 0,5 kilo. De zwaarste wegen soms meer dan 3 kilo. Let ook op het volume van het apparaat. Een kleine kruimeldief is makkelijker te gebruiken en op te bergen.

Capaciteit en onderhoud

Kruimeldieven hebben een klein opvangbakje voor het stof. Van 300 tot 600 milliliter. Check hoe makkelijk je het bakje leegt en hoe je de filters verwisselt.

Bediening

Bij sommige kruimeldieven moet je de knop blijven indrukken. Terwijl je bij andere een schuifje omzet. Er zijn ook kruimeldieven met meerdere standen. Zoals een turbostand om krachtiger te zuigen.

Lawaai

Het lawaai van een kruimeldief verschilt enorm. Van 60 decibel (dB ) tot wel 80 dB op 1 meter afstand. Het is handig om dit in de winkel uit te proberen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.