icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Verborgen zout

Ondanks beloftes van de levensmiddelenindustrie bevatten alledaagse levensmiddelen nog steeds onnodig veel verborgen zout. Dat kan anders!

 

Deel je steun via:

Flinke zoutreductie mogelijk

Wij hebben het zoutgehalte in 181 A-merk- en huismerkproducten van Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus onderzocht. Hieruit blijkt dat er grote verschillen zijn tussen gelijksoortige producten. Als de ene fabrikant een zoutreductie kan doorvoeren, waarom kan een andere fabrikant het dan niet?

Bekijk de resultaten (pdf) 

  • infografic-woksaus
    23 jan.

    Woksaus (verschil 77%)

  • infografic-bolognese
    23 jan.

    Pastasaus Bolognese (verschil 56%)

  • infografic-boerenkool
    23 jan.

    Boerenkoolstamppot met worst (54%)

  • infografic-afbakpistolet
    23 jan.

    Afbakpistolet (40%)

  • Er zit teveel zout in ons eten

    Circa 80% van het zout dat we binnenkrijgen is verwerkt in producten die we kant en klaar kopen. Lees verder

  • Minder zout!

    De levensmiddelenindustrie, horeca en catering moeten minder zout in hun producten gaan verwerken. Lees verder

  • Steun de actie!

    Ben jij het eens met onze standpunten? Maak gebruik van de knop hierboven, samen staan we sterker!

Loze beloftes

Veel fabrikanten en sectoren beloofden producten te verbeteren, maar lang niet alle beloftes zijn nagekomen. Fabrikanten verzinnen allerlei smoezen waarom verbetering van de samenstelling zo moeilijk zou zijn. Lees meer over deze smoezen.

Zoutreductie: wat is er al bereikt?

Wij, de Consumentenbond, zijn al 10 jaar bezig op het gebied van zoutreductie. We hebben in deze jaren al veel bereikt. Zo is de wettelijke norm voor zout in brood verlaagd van 2,5% naar uiteindelijk 1,8%. Dit betekent dat brood nu bijna een kwart minder zout bevat dan in 2008. 

Veel andere sectoren alsmede de bedrijven hebben beloofd het zoutgehalte in hun producten te verlagen. Zo is bij groenteconserven daadwerkelijk het zoutgehalte gedaald. Ook bij andere sectoren zijn positieve ontwikkelingen gerapporteerd (zoals Goudse kaas en vleeswaren), maar bij deze sectoren is het niet duidelijk in welke percentages dit is gebeurd. 

Wij hebben tevens bereikt dat dit onderwerp sinds 2013 op de politieke agenda blijft staan. De overheid heeft sinds die tijd ook ingezien dat de vrijblijvende zelfregulering bij te veel sectoren niet tot de gewenste resultaten leidt. Daarom heeft het Ministerie van Volksgezondheid in 2014 het Akkoord Verbetering Productsamenstelling afgesloten met de sectoren. Dit is goed nieuws, omdat de overheid hiermee erkent dat er duidelijker afspraken nodig zijn om daadwerkelijk het verschil te kunnen maken. Een onafhankelijke Wetenschappelijke Advies Commissie (WAC) beoordeelt de plannen van de sectoren.

Ook dit is een grote stap vooruit, omdat de kritische geluiden die de Consumentenbond over de plannen van de sectoren, nu door de wetenschap worden bevestigd. In het Akkoord zitten enkele weeffouten: de plannen voor de zout- (en suiker/calorieën en vet)-verlaging worden door de branches zelf opgesteld. Deze plannen worden door de WAC stuk voor stuk als zeer zwak en matig ambitieus beoordeeld. Echter, deze WAC-adviezen worden door de stuurgroep niet serieus genomen. Dit komt doordat de stuurgroep in meerderheid bestaat uit bestuurders uit de levensmiddelensector zelf. Een onwenselijke situatie. De Consumentenbond wil dat de stuurgroep onafhankelijk wordt.

brood

Tot dusver

  • Nieuws | 3 mei 2017

    Oproep aan informateur voor aanpak bewerkte voedingsmiddelen

    In een brief aan informateur Schippers (pdf) vragen Consumentenbond, Diabetes Fonds, Hartstichting, Nederlandse Hypertensie Vereniging en de Nierstichting de aandacht van de partijen in het regeringsinformatieproces voor een belangrijke oorzaak van verschillende chronische ziekten gerelateerd aan voeding: de toevoeging van te veel zout, verzadigd vet en suiker in bewerkte voedingsmiddelen. Lees verder.

  • Nieuws | 24 januari 2017

    Flinke zoutreductie mogelijk in supermarktproducten

    te veel zout blik

    Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er grote zoutverschillen zijn tussen gelijksoortige supermarktproducten. De Consumentenbond constateert dat de huidige zelfregulering voor zoutreductie geen zoden aan de dijk zet en roept de Tweede Kamer op de adviezen van de Wetenschappelijke Adviescommissie over zoutverlaging bindend te maken. Lees meer.

  • Nieuws | 5 december 2016

    Veel broden van bakkerijketens zouter dan toegestaan

    ‘Ambachtelijke’ broden van bakkerijketens zijn vaak veel zouter dan wettelijk is toegestaan, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vlaamsch Broodhuys en vanmenno spannen de kroon: alle onderzochte broden van deze ketens zijn te zout.

    Lees het nieuwsbericht.

  • In de media | 5 december 2016

    Zout in ‘ambachtelijk brood’ in Koopkracht

  • Actie Hoogtepunt | 1 december 2016

    Zoutreductie brood wordt voor alle soorten brood verplicht

    Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een wijzigingsvoorstel voor het Warenwetbesluit Meel en Brood naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Dit onder andere naar aanleiding van inspanningen van de Consumentenbond. Als de wetswijziging wordt aangenomen, wordt een belangrijk hiaat in de zoutreductie van brood opgevuld, doordat dan ook broden als stokbrood, Turks brood en glutenvrij brood aan de wettelijke norm moeten voldoen.

  • Nieuws | 6 oktober 2016

    Teleurstelling over uitkomst rapport zoutinname

    De Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond betreuren het dat uit een vandaag gepubliceerd rapport van het RIVM  blijkt dat de zoutinname van de Nederlandse bevolking in de afgelopen 10 jaar niet is gedaald. Een hoge zoutconsumptie verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en hart- of vaatziekten. Bovendien kan te veel zout zorgen voor nierschade of bestaande nierschade verergeren. Lees meer.

  • Nieuws | 26 oktober 2015

    Minder zout eten kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen

    Wanneer ons eten minder zout wordt, kan dit leiden tot flinke winst voor de gezondheid. Dat wordt bevestigd in nieuw onderzoek van het RIVM en Wageningen University. Verlaging van de hoeveelheid zout kan leiden tot maar liefst ruim 5% minder hartinfarcten en ruim 7% minder beroertes. Om dit te bereiken moeten fabrikanten minder zout toevoegen aan voedingsmiddelen. Ook kun je als consument kiezen voor alternatieven met minder zout. De Consumentenbond spoort samen met de Hartstichting, de Nierstichting en Nederlandse Hypertensie Vereniging de voedingsmiddelenindustrie en de overheid aan om meer werk te maken van zoutreductie, zodat het zoutgehalte in alle voedingsmiddelen in 2020 daadwerkelijk met 50% verlaagd is. Lees verder

  • Artikel | 6 juli 2015

    Italiaanse kant-en-klaar maaltijden verre van picobello

    Uit onze test blijkt dat kant-en-klare pizza's uit de supermarkt vaak te zout en te vet zijn. Voor kant- en klaarmaaltijden en pizza's zijn nog geen afspraken gemaakt binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van de levensmiddelensector en het Ministerie van Volksgezondheid. De Consumentenbond constateerde eerder dat er hiaten in het akkoord zaten, zoals het ontbreken van sommige belangrijke productgroepen. In Groot-Brittannië gelden specifieke targets voor kant- en klaarmaaltijden en pizza's die om de paar jaar strenger worden. Lees verder

  • Video | 10 mei 2015

    Uitzending koopkracht zout

  • Nieuws | 25 april 2015

    Veel producten onverminderd zout

    Negentig producten die in eerdere testen als zoutste uit de bus kwamen, onderzochten we nu opnieuw. Helaas zijn veel producten nog onverminderd zout. Samen met de Hartstichting, Nierstichting en Nederlandse Hypertensievereniging dringen we bij Minister Schippers aan op betere afspraken met de industrie. Lees verder

  • Nieuws | 9 april 2015

    Kruidenmixen bevatten ongekend veel zout

    Ze zijn behoorlijk aan de prijs en zitten vol zout, suiker en andere vullers. De zakjes en potjes kruidenmixen zijn dan misschien wel gemakkelijk, gezonder maken ze je maaltijd niet. Lees verder

  • Nieuws | 26 februari 2014

    Levensmiddelenakkoord heeft waterdichte afspraken nodig

    Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van de levensmiddelensector en het Ministerie van Volksgezondheid moet beter worden ingevuld om het succesvol te maken. Dat vinden de Nederlandse Hypertensievereniging, de Hartstichting, de Nierstichting en de Consumentenbond. Lees verder

  • Nieuws | 22 augustus 2013

    Sandwichspreads, kroketten en kaas steeds zouter

    Het zout in alledaagse voedingsmiddelen is gemiddeld niet gedaald sinds 2007, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Een deel is minder zout geworden, maar er zijn ook producten die in 2013 juist zouter zijn. De grootste stijgers sinds 2007 zijn sandwichspreads, kroketten en kaas. Lees verder

  • Actie Hoogtepunt | 31 mei 2013

    Minister zegt concrete normen en monitoring zoutreductie in levensmiddelen toe

    Minister Schippers erkende donderdag 30 mei in het Algemeen Overleg Preventie met de Tweede Kamer dat een snellere en betere doorvoering van zoutreductie in levensmiddelen noodzakelijk is. Lees verder

  • Actie gestart | 28 mei 2013

    Oproep aan Tweede Kamer: houd minister Schippers aan zoutbelofte!

    De Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting roepen de Tweede Kamer op minister Schippers van Volksgezondheid aan haar belofte te houden om over te gaan tot wetgeving. Lees verder.

  • Nieuws | 22 december 2011

    Zoutreductiebeleid VWS faalt

    De zoutinname onder consumenten is licht gestegen, terwijl het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) al 5 jaar geleden aankondigde stappen tegen overmatige zoutinname te ondernemen. Lees verder.

  • Nieuws | 10 oktober 2009

    Alledaagse voeding na 2 jaar nog veel te zout

    Ondanks de vele beloftes vanuit de levensmiddelenindustrie zit er nog steeds onnodig veel zout in tal van alledaagse producten. Alleen brood is minder zout dan in april 2007, maar beleg, kant-en-klaarproducten, snacks en soep zijn nog net zo zout als tweeënhalf jaar geleden. Lees verder.

  • Nieuws | 19 november 2008

    Ongezouten kritiek op zoutplan FNLI

    De Consumentenbond komt met ‘ongezouten’ kritiek op het Actieplan Zout, dat woensdag 19 november is gelanceerd door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Uit de belangrijkste doelstelling – 12% minder zout in 2010 – spreekt geen ambitie. Bovendien ontbreken concrete doelstellingen per product of productgroep en het is volstrekt onduidelijk welke bedrijven en supermarkten wel en niet meedoen. Lees verder.

  • Nieuws | 2 april 2007

    ‘Eet minder zout’, leidt tot symposium Opzouten!

    Twee ons groente, twee stuks fruit, vaker vis, meer bewegen en minder zout. Dat is in het kort het overheidsrecept voor een gezond leven. Het naleven van de ‘zoutnorm’ is in de praktijk echter nagenoeg onmogelijk. Om dit probleem te belichten organiseert de Consumentenbond 26 april het symposium Opzouten! Lees verder