icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Verborgen zout

Ondanks beloftes van de levensmiddelenindustrie bevatten alledaagse levensmiddelen nog steeds onnodig veel verborgen zout. Dat moet anders!

 • Er zit te veel zout in onze voeding

  Ongeveer 80% van het zout dat we binnenkrijgen is verwerkt in producten die we kant-en-klaar kopen en levert ernstige gezondheidsschade op.

  Te veel zout kost levens

 • Minder zout!

  De levensmiddelenindustrie, horeca en catering moeten minder zout in hun producten gaan verwerken. Wij hebben geconstateerd dat zelfregulering niet voldoende werkt. De overheid moet strenger ingrijpen.

 • Feiten en fabels over zout

  Ben jij op de hoogte van alle feiten en fabels rondom zout? Test je kennis en lees het artikel.

  Feiten en fabels

Voedingsindustrie komt beloftes niet na

De Consumentenbond pleit al jaren voor minder zout in onze voeding. In 2014 al beloofde de voedingsindustrie te minderen met zout, vet en suiker. Het resultaat viel tegen. Toen we in 2017 het zoutgehalte van supermarktproducten peilden, bleek er bijna niets veranderd ten opzichte van jaren geleden. Nu (in 2021) namen we het zoutgehalte van alledaagse supermarktproducten opnieuw onder de loep. Er blijken flinke verschillen tussen én binnen merken zijn.

Zoek de verschillen in deze 12 producten

te veel zout

Zout in alledaagse producten

De verschillen zijn soms enorm. Klik op het product om een minder zout alternatief te zien.

Tot nu toe

 • Artikel |

  Kruidenmixen bevatten veel zout

  In de Gezondgids publiceren we over de samenstelling van kruidenmixen. Ze blijken veel te veel zout te bevatten en daarnaast vaak vooral te bestaan uit opvulmiddelen. Het kruid of specerij komt een stuk minder voor. Vooral de overdaad aan zout is zorgelijk. Dit draagt namelijk niet bij aan de inspanningen van veel partijen, waaronder het ministerie van VWS, om de zoutinname van consumenten te beperken. Consumenten worden op het verkeerde been gezet, zeker als zij de kruidenmix juist gebruiken ter vervanging van het toevoegen van zout bij de maaltijd. We gaan overleggen met VWS om hier verbetering in te brengen.

 • Nieuws |

  Hummus minder zout dan in 2016

  Hummus v2

  Uit ons meest recente onderzoek naar hummus blijkt dat er vaak flink wat zout inzit. Toch is er op dit vlak goed nieuws te melden. Vergeleken met onze test uit 2016 voegen fabrikanten nu minder zout toe aan de naturelvarianten. Het gemiddelde zoutgehalte daarvan is gedaald van 1,31 naar 1,03 gram per 100 gram. Dat is een daling van 21%.

  Lees het nieuwsbericht 

 • Nieuws |

  Strengere afspraken nodig voor minder zout, suiker en verzadigd vet

  Zoutreductie-industrie-blijft-achter

  Fabrikanten hebben in de periode 2014-2020 kleine stappen hebben gezet om zout en suiker in voedingsmiddelen te verminderen. Dat constateert het RIVM in een nieuw rapport over het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hieruit blijkt ook dat consumenten nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen.

  Het Akkoord heeft geen invloed gehad op de inname van verzadigd vet. De Consumentenbond wil daarom dat er strengere afspraken gemaakt worden over minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. 

 • Nieuws |

  Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald

  zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

  Het toekomstige kabinet moet veel ambitieuzer zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. De Consumentenbond vindt dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) bar weinig heeft opgeleverd. Dit bleek onder andere uit de vele producttesten. Hieruit kwam keer op keer naar voren dat producten te zout of suikerrijk zijn of te veel verzadigd vet bevatten. 

  Lees het nieuwsbericht.

 • Nieuws |

  Consumenten willen minder suiker en zout in voedingsmiddelen

  Openingsbeeld productverbeteraar

  Consumenten willen dat fabrikanten minder suiker en zout aan producten toevoegen. Dit blijkt uit ons onderzoek onder 782 consumenten. We roepen staatssecretaris Blokhuis (VWS) daarom op om ambitieuzere plannen op te stellen voor productverbetering.

  Lees het nieuwsbericht

Voedingtests

Is groentebrood lekker? En hoe diervriendelijk zijn eieren uit de supermarkt?

Bekijk meer dan 80 voedingtests