icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe kinderzitjes: opblaasbare afrader en achteruitkijkende aanraders

Nieuws
|
De eerste test van kinderzitjes in 2012 zorgt weer voor opvallende en sterk uiteenlopende testresultaten. Vier nieuwe zitjes krijgen het predicaat Beste uit de test en drie exemplaren krijgen het stempel Afrader mee. Een opblaasbaar zitje, dat via internet wordt aangeboden, spant de kroon en is ronduit onveilig. De Consumentenbond werkt mee aan nieuwe normen, die nieuwe zitjes veiliger moeten maken.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert autostoeltjesGepubliceerd op:25 mei 2012

Met de nieuw geteste zitjes kunnen er in de productvergelijker nu meer dan 70 zitjes met elkaar worden vergeleken. Naast de best geteste modellen, zijn er ook enkele nieuwe beste kopen. Het opblaaszitje Easyseat Inflatable scoort echter het slechtst van alle tot nu toe geteste zitjes. Een andere afrader, de Kiddy Guardianfix scoort alleen slecht als hij wordt vastgezet met de autogordel. Door de ISOfix-bevestging te gebruiken is het zitje veel veiliger.

Achteruitkijkend

Enkele van de geteste zitjes voor peuters (groep 1, tot 18kg) zijn achteruitkijkend te gebruiken. Achteruitkijkend vervoeren zorgt voor een veel betere bescherming bij frontale aanrijdingen. De krachten op het nekje van het kind kunnen tot wel 5 keer zo laag zijn in vergelijking met een in de rijrichting geplaatst zitje. De Consumentenbond wil daarom benadrukken kinderen zo lang mogelijk achteruitkijkend te vervoeren. Helaas zijn achteruitkijkende zitjes groter dan groep 0+ slechts zeer beperkt verkrijgbaar.

Veiliger

Om nieuwe zitjes nog veiliger te maken werkt de Consumentenbond actief mee aan de totstandkoming van normen waaraan ze moeten voldoen. De nieuwste norm heeft inmiddels het conceptstadium  bereikt. Hij biedt nog meer veiligheid, onder meer bij zijdelingse botsingen en door langer achteruitkijkend vervoeren, en meer gebruiksgemak. Dit laatste punt draagt indirect weer bij aan de veiligheid, omdat verkeerd gebruik dan wordt beperkt. De EU-procedures zorgen ervoor dat de verbeterde regelgeving nog even op zich laat wachten. Als alles meezit gaat de norm op 1 januari 2014 in werking.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.