icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duim omhoog voor ALD Automotive en Leaseplan

Nieuws
|
Je raakt de opgebouwde jaren die je schadevrij rijdt in een leaseauto niet kwijt als de leasemaatschappij is aangesloten bij de centrale database Roy Data. Is de leasemaatschappij wel aangesloten bij Roy Data, dan ben je zeker van registratie van je opgebouwde schadevrije jaren. Dat is van belang als je weer zelf een auto gaat kopen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat slechts 2 van de 30 leasemaatschappijen zijn aangesloten bij Roy Data.
kirsten van loon

Kirsten van Loon   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:22 november 2016

envelop royementsverklaring

Verklaring schadevrij rijden

Als je tijdens de looptijd van het leasecontract geen brokken maakt, dan verstrekt de leasemaatschappij kosteloos een verklaring schadevrij rijden. De meeste autoverzekeraars accepteren deze. De verklaring kun je gebruiken als je na afloop van de leasecontract weer zelf een auto koopt. Dit levert je premiekorting op, maar geen schadevrije jaren. Wanneer een leasemaatschappij is aangesloten bij Roy Data dan is er geen sprake van verstrekking van een verklaring schadevrij rijden.

Aansluiting Roy Data

Alleen leasemaatschappijen ALD Automotive en Leaseplan participeren in Roy Data. In dit landelijke systeem wordt bijgehouden hoeveel schadevrije jaren je opbouwt. Dat betekent dat je gedurende de leaseperiode gewoon schadevrije jaren opbouwt of ook kunt verliezen. Bij de meeste verzekeraars vervallen de opgebouwde schadevrije jaren als je 3 jaar geen eigen auto rijdt.

Als de leasemaatschappij geen aansluiting heeft bij Roy Data, kan dat betekenen dat je bij het rijden van een leaseauto gedurende een periode van 3 jaar of langer je totale opbouw aan schadevrije jaren kwijt bent.

Oproep

De Consumentenbond adviseert andere leasemaatschappijen ook aan te sluiten op Roy Data en de schadevrije jaren hier te registeren. Verzekerden zijn hun schadevrije jaren dan niet zomaar kwijt als ze stoppen met een private lease contract.
Het Verbond van Verzekeraars ondersteunt deze oproep dat leasemaatschappijen zich aansluiten bij Roy Data. De consument is er dan van verzekerd dat de schadevrije jaren ook zonder meer worden geaccepteerd door verzekeraars.

Lees meer:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test autoverzekeringen