icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenlandse klanten ABN Amro welkom bij ING

Nieuws
|
ABN Amro vraagt klanten die permanent buiten Europa wonen om hun bankzaken bij ABN Amro te beëindigen. ING zet als enige bank voor deze klanten de deur wél open. Bij het openen van een bankrekening moeten ze zich wel identificeren op een ING-kantoor in Nederland.
Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 1 december 2016

ING gebouw

Alternatief zoeken

Ongeveer 15.000 ABN Amro-klanten die permanent buiten Europa wonen, ontvingen eind november het verzoek hun bankzaken bij ABN Amro te beëindigen. Ze krijgen 6 maanden de tijd om een alternatief te zoeken. 

De Consumentenbond vroeg andere banken of Nederlandse klanten die permanent buiten Europa wonen bij hen wél welkom zijn. ING zet als enige bank voor deze klanten de deur open. Bij het openen van een bankrekening moeten ze zich wél identificeren op een ING-kantoor in Nederland.

Binnen Europa

ABN Amro laat weten dat haar focus ligt op Europa. Klanten die in Europa wonen zijn welkom bij ABN Amro, maar kunnen ook bij bunq en Rabobank terecht. Bij bunq maakt het niet uit waar je in Europa woont. Digitale betalingen tussen bunq-klanten in Europa zijn gratis, net als in Nederland. Voor het doen van pinbetalingen en het opnemen van geld betaal je in andere Europese landen evenals in Nederland. Bunq maakt gebruik van video onboarding voor gebruikers.

Voor zowel bunq als de Rabobank geldt dezelfde strenger wordende wet- en regelgeving als voor ABN Amro. Daarom voert de Rabobank al jaren een terughoudend beleid om klanten buiten Europa te faciliteren.

Wet en regelgeving

Banken moeten voldoen aan de wet en regelgeving van het betreffende land waar je als klant permanent woont. Binnen Europa is dit meestal geen probleem omdat banken een Europees paspoort hebben om producten en diensten aan te bieden. Buiten Europa is dit complexer omdat ieder land zijn eigen wetten en regels bepaalt welke diensten al dan niet verleend mogen worden. 

Woonachtig in Nederland

Voor het openen van een nieuwe betaal- en/of spaarrekening bij ASN, Knab, Regiobank en Triodos moet je woonachtig zijn in Nederland. Deze banken zijn geen alternatief voor de groep klanten waarvan de bankzaken bij ABN Amro worden beëindigd. SNS geeft aan dat de kosten onevenredig hoog zouden zijn, als ze aan de opgelegde eisen moeten voldoen. De bank voert daarom, net als de Rabobank, een terughoudend beleid voor het bedienen van deze groep buiten Europa.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Vergelijk betaalrekeningen