! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

ING komt belofte over inzage bij machtigingen na

Nieuws|Ruim 4 maanden na de toezegging om op termijn aanpassingen door te voeren in de internetomgeving (Mijn ING), heeft ING de Consumentenbond via een brief (pdf) laten weten de aanpassingen gerealiseerd te hebben. De aanleiding voor de aanpassingen zijn de klachten van ING-klanten dat zij meteen na het inloggen op hun internetbankieromgeving meteen álle rekeningen konden inzien waarvoor zij bevoegd zijn. Dus ook waarvoor ze gemachtigd zijn, zoals bijvoorbeeld van hun kinderen.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:31 oktober 2016

ING gebouw betaalrekening

Aanpassingen 

Zoals beloofd heeft ING aanpassingen uitgevoerd:

  • Op de homepage zijn alleen je eigen rekeningen met saldi zichtbaar.
  • De rekeningen waarvoor je gemachtigd bent (kinderen en overige gemachtigden) staan onzichtbaar onder de button 'Andere rekeningen'. Pas na een klik op de button zie je deze rekeningen en saldi.
  • Onder de button ‘Overzicht saldo’ kun je een overzichtspagina oproepen. Deze pagina toont je eigen rekening(en) inclusief het totaalsaldo. Onder dit overzicht staan apart de rekeningen waarvoor je bent gemachtigd, zonder totaalsaldo.

Volmachtgever bepaalt

ING heeft nog een verbeterslag te maken, omdat in tegenstelling tot de meeste andere banken de gemachtigde bepaalt wat hij ziet. Bij de andere banken bepaalt de volmachtgever waarvoor je de ander machtigt. 

ING heeft laten weten de mogelijkheid voor deze verbetering te onderzoeken. In het kader van baas over je eigen data hoopt de Consumentenbond dat ING een voorbeeld neemt aan andere banken, waarbij Bunq en Rabobank eruit springen. Bij deze banken kan de volmachtgever bepalen voor wat en op welke manier de gemachtigde inzicht en.of toegang heeft.

Bank en beleid

Onderstaande tabel toont per bank wat het machtigingsbeleid is.

BankBeleid
ABN AmroDe volmachtgever bepaalt welke informatie inzichtelijk is. Ook na de machtiging blijft de volmachtgever de enige die dit kan regelen.
ASNAls je iemand machtigt voor je rekening en toestaat dat de gemachtigde gebruikmaakt van internetbankieren, dan heeft hij toegang in alle rekeningen waarvoor hij een rol heeft. Het is dus niet zo dat je kunt machtigen voor uitsluitend een kijkfunctie of iets dergelijks.
BunqIn de app kan de volmachtgever zelf beslissen wie zijn rekening mag zien en/of gebruiken. Dit kan de rekeninghouder elk moment aan- en uitzetten of aanpassen voor alle rekeningen die hij bij Bunq heeft. Voor iedere bankrekening kun je bij Bunq gemachtigden aanstellen. Per gemachtigde kun je bepalen wat hij met de rekening mag doen. Zo kan hij een budget en tijdslimiet instellen, zelf bepalen of de gemachtigde de bij- en afschrijvingen en het totale bedrag op de rekening mag zien. Alles is afzonderlijk in te stellen. Dit heet ‘connect’ in de app.
INGDe gemachtigde kan zelf instellen of een rekening waarvoor hij gemachtigd is zichtbaar is of niet. De volmachtgever kan niet bepalen welke informatie wel of niet toegankelijk is.
KnabHet is (nog) niet mogelijk om anderen te machtigen op een rekening.
RabobankEr wordt expliciet met de volmachtgever afgesproken wat een gemachtigde mag en op welke manier hij inzicht of toegang krijgt.
Regiobank en SNSDe volmachtgever beslist of de gemachtigde inzage krijgt via internetbanieren. Als de gemachtigde dan vervolgens inlogt, zijn alleen de rekeningen te zien waarin hij zelf een rol heeft. Dit zijn rekeningen waarvan hij zelf rekeninghouder of gemachtigde is.
TridiosDe volmachtgever bepaalt per rekening of de gemachtigde inzage heeft en/of transacties kan doen. 

Ook interessant: