icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waarschuwing gifstof bamboe

Nieuws
|
Heb jij bekers en schaaltjes in huis van bamboemelamine? Warm deze niet meer op in bijvoorbeeld de magnetron. De kunststof kan formaldehyde afgeven aan je eten of drinken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt dat deze gifstof kan leiden tot maagirritatie en maagzweren.
Dennis Pronk_S

Dennis Pronk   Expert woning & huishoudenGepubliceerd op:17 februari 2021

bamboebekers

De NVWA heeft besloten producten van bamboemelamine uit de winkel te laten halen. Importeurs en aanbieders van deze producten moeten de producten meteen uit de handel halen. Als ze het blijven verkopen, worden ze berispt.

Ook adviseert minister Tamara van Ark (Medische Zorg) om servies van bamboemelamine thuis niet meer te gebruiken. Als je stopt met de producten te gebruiken, verdwijnt het gezondheidsrisico direct, schrijft de minister: 'Het is onwaarschijnlijk dat zich na het stoppen van het gebruik nog klachten ontwikkelen.'

Niet voor kleine kinderen

De minister gaat voor kleine kinderen tot 3 jaar nog wat verder in haar advies: ‘Zelfs als er geen bamboe of mais aan de melaminekunststof is toegevoegd, adviseren we deze bekers en schaaltjes niet te gebruiken voor warm eten en drinken. De Europese veiligheidsnorm is voor deze producten wel beschermend voor oudere personen, maar niet voor kinderen tot 3 jaar.’

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.