icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Combimagnetron kopen: waar let je op?

Magnetrons zijn er in verschillende soorten en maten. Kies je een magnetron die alleen verwarmt? Of juist een combimagnetron die uitgerust is met zowel magnetron- als ovenfunctie? Je hebt ze zelfs met grill- en stoomfunctie.

1

Keuzehulp combimagnetrons

Wil je weten welke combimagnetron het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste combimagnetron.

Help mij kiezen

Combimagnetron Inbouw

2

Solo, combi of inbouw?

Magnetron-General

Gewone magnetron (solomagnetron)

Een solomagnetron heeft alleen een magnetronfunctie. Hij kan dus alleen snel eten en drinken opwarmen en ontdooien. Iets duurdere solomagnetrons kunnen ook grillen. Er zijn vrijstaande en inbouwvarianten.

Wij testen deze solomagnetrons niet.

Magnetron-Vrijstaand

Combimagnetron

Een combimagnetron combineert de magnetronfunctie met een heteluchtfunctie. Op veruit de meeste combimagnetrons kun je de magnetron- en ovenfunctie los én in combinatie met elkaar gebruiken. Vaak hebben ze ook een grill.

Bekijk de beste vrijstaande combimagnetrons

Magnetron-Ingebouwd

Inbouwmagnetron

Een inbouwmagnetron neemt geen ruimte in op het aanrecht en geeft de keuken een strak uiterlijk. Daar betaal je voor, want inbouwmagnetrons zijn veel duurder dan vrijstaande. Houd bij het inbouwen wel rekening met ruimte voor ventilatie.

Bekijk de beste inbouw combimagnetrons

3

Kies een combimagnetron met de juiste mogelijkheden

Combimagnetrons hebben altijd een magnetron- en een ovenfunctie. De meeste modellen hebben ook een combi-functie en een grill. Luxere apparaten hebben zelfs een stoomfunctie.

Welke mogelijkheden belangrijk zijn voor jou, hangt af van hoe je de combimagnetron wilt gebruiken:

Opwarmen

Dit doet de magnetronfunctie. Combimagnetrons met een draaiplateau verwarmen het eten gelijkmatiger dan combimagnetrons zonder draaiplateau.

Ontdooien

Ontdooien doet de magnetronfunctie.

Bakken

Bakken doet de hetelucht- of ovenfunctie. Een ventilator verdeelt de hitte van het warmte-element gelijkmatig door de ovenruimte.

Opwarmen en bakken tegelijk

De combifunctie combineert de magnetron- en de ovenfunctie. Handig voor bijvoorbeeld diepvrieslasagne of een quiche.

Grillen

Door het grill-element krijgt voedsel een bruin korstje. Dit kun je meestal ook in combinatie met de magnetron- en de heteluchtfunctie gebruiken. Handig voor bijvoorbeeld het klaarmaken van een hele kip of groot stuk vlees.

Stomen

Op luxe magnetrons zit soms een stoomfunctie. Handig voor het bereiden van bijvoorbeeld vis of rijst. 

In onze vergelijker zie je welke mogelijkheden de geteste combimagnetrons hebben

Video: kooptips (combi)magnetrons

4

Bepaal de juiste grootte

Fabrikanten vermelden in liters hoeveel inhoud een combimagnetron heeft. Uit onze test blijkt dat een deel van die ruimte helemaal niet bruikbaar is, maar loze ruimte achter en boven de roosters en in onbereikbare hoekjes. 

In onze test meten we de maximale bruikbare ruimte. Bij combimagnetrons met een draaiplateau houden we er rekening mee dat het plateau moet kunnen draaien. Wat blijkt? Bij vrijstaande modellen gaat gemiddeld 30% op aan loze ruimte! Bij inbouwmodellen zo'n 15%, omdat ze vaak geen draaiplateau hebben.

Wil je zeker weten of je favoriete ovenschaal past? Neem dan mee naar de winkel of check in onze vergelijker wat de échte bruikbare inhoud is.

Combimagnetron video hoe we testen

5

Handige opties

Niet alleen de kook- en bakfuncties van een combimagnetron zijn belangrijk als je een keuze maakt. Let ook hierop:

  • Bij sommige combimagnetrons kun je het draaiplateau uitschakelen. Handig als je een grote schaal wilt gebruiken.
  • Is de draairichting van de deur geschikt voor de plek die je voor het apparaat in gedachten hebt? Soms kun je de draairichting aanpassen.
  • Met een kinderslot kan je kind de combimagnetron niet aanzetten en de deur niet openen.
  • Voor veel vrijstaande combimagnetrons zijn er houders te koop waarmee je de magnetron aan de muur kunt ophangen.
  • Staar je niet blind op het aantal automatische kookprogramma's. De meeste programma's gebruik je niet, en vaak haal je betere resultaten met je eigen instellingen. Bekijk onze tips om je magnetron slimmer te gebruiken.

Tip: in onze vergelijker vind je bij elke combimagnetron de afmetingen, de inhoud, de aanwezigheid van een draaiplateau en nog meer specificaties. Ook te bekijken als je geen lid bent!

Man magnetron

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke combimagnetrons goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Combimagnetrons

Test magnetrons