icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Schadelijke stoffen in bamboebekers

Nieuws
|
Koffie of thee mee in de trein of auto? Steeds meer mensen gebruiken een herbruikbare beker. Maar pas op met bekers van bamboe. Want dat materiaal kan gevaarlijke stoffen bevatten.
else meijer

Else Meijer , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 24 september 2019

bamboebekers

Je eigen beker meenemen heeft zo zijn voordelen. Bij veel stationswinkels krijg je korting op je koffie of thee. Het drinkt lekkerder dan een wegwerpbeker van karton of plastic en het is duurzamer.

Maar bekers van bamboe kunnen een belangrijk nadeel hebben. Als je er een hete drank uit drinkt kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. De Duitse consumentenbond, Stiftung Warentest, onderzocht 12 bamboebekers. Van die 12 bevatten 7 een te hoge concentratie melaminehars.

Melamine en formaldehyde

Melaminehars is een lijmmiddel dat bestaat uit melamine en formaldehyde. Melamine kan de nieren en de blaas aantasten. Formaldehyde kan de huid, luchtwegen en ogen irriteren en zelfs kanker veroorzaken.

Bij koude dranken is er geen probleem, maar bij warme dranken als koffie en thee kwamen deze schadelijke stoffen vrij. Het gebruik van deze bekers in de magnetron is daarom ook af te raden.

Welke bekers zijn onveilig?

Een aantal gevaarlijke bekers wordt ook in Nederland verkocht, via Nederlandse webwinkels of Amazon.de:

  • Ecoffee Cup - Stockholm
  • Grafik Werkstatt Premium Cup Bamboo to go - But First Coffee
  • Rex London Bamboo Travel Mug - Vintage Ivy
  • Zuperzozial Cruising Travel Mug - DNA Blue

De andere gevaarlijke bekers (van Aldi, Ikea en La Vida) zijn niet in Nederland te koop. 

Veilige herbruikbare bekers

Van de 12 onderzochte bekers bevatten 5 géén gevaarlijke hoeveelheid melaminehars

  • Chicmic Bamboo Cup - Field of Love
  • Ebos Bambusbecher Coffee-to-go - Blume des Lebens
  • Pandoo - Pastellblau
  • Morgenheld - Flower
  • ppd Travel Mug Bamboo - Coffee Lover

Omdat niet duidelijk is of een specifieke uitvoering (motief of kleur) van deze modellen precies gelijk is aan de geteste en veilig bevonden uitvoering, raden wij aan om het zekere voor het onzekere te nemen en geen bamboebekers voor warme dranken te gebruiken. Zie voor meer informatie de test van Stiftung Warentest.

Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor bamboebekers, zoals bekers van aluminium of glas. Want een herbruikbare beker is een stuk duurzamer dan een wegwerpbeker en levert minder (zwerf)afval op.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • Vegaburges op plankje

    Gezondere vegaburgers: welke kies je?

    Vegaburgers zijn duurzamer en gezonder dan burgers van rundvlees. Maar de meeste zijn niet echt 'gezond'. Welke kun je als flexitariër, vegetariër of veganist het best kiezen?
  • Gebruikstips_koffiezetapparaatontkalken

    Test duurzamere filterkoffie

    Filterkoffie met een topkeurmerk garandeert een duurzamer bakkie. Zes experts proefden 35 soorten en filterden daar de lekkerste uit.
  • Rode kool met appeltjes 1 1200x800

    Test rode kool met appel

    Welke rode kool met appel is het lekkerst en het gezondst? Wij testten 25 varianten rode kool met appel.
  • Nutriscore-1200x800
    Nieuws

    Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score

    De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Volgens de raad kan het kleurenlogo consumenten helpen bewuste keuzes te maken. De Consumentenbond roept de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten.