icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vragen aan de helpdesk

In iedere Digitaalgids en nieuwsbrief beantwoorden we vragen van lezers. Bekijk een selectie van de vragen en antwoorden.
helpdesk

Windows

Wat zijn packages?

 • Ik gebruik Windows 10 Home op een laptop en Windows 10 Pro op een desktop. Ik zie dat er in de map C:\users\gebruikersnaam\appdata\local\packages nu ruim 400.000 bestanden staan die zo’n 138 GB innemen. Wat zijn dit voor bestanden en kan ik die verwijderen?

In de mappen die onder appdata staan, worden gegevens opgeslagen die door de programma’s worden gebruikt. In veel gevallen gaat het om tijdelijke bestanden die soms niet worden verwijderd waardoor de omvang – zoals in uw geval – enorm kan toenemen. Dit kunt u doen om de boosdoener te vinden: gebruik het programma WinDirStat (windirstat.net) om de map met de packages te analyseren, zodat u kunt zien welk programma verantwoordelijk is voor het opslokken van al die ruimte. Dat is vaak te herleiden aan de naam van de betreffende map. Heeft u de boosdoener gevonden? Check dan eerst of u dit programma nog wel gebruikt. Zo niet, verwijder het en kijk of de bijbehorende map onder packages ook is verwijderd en wis hem desnoods handmatig. Gebruikt u het programma nog wel? Blader dan naar de map van dat programma in de Windows Verkenner en kijk of er een  onderliggende map is met de aanduiding ‘cache’. Hiervan kunt u de inhoud vaak probleemloos wissen. Maak bij twijfel eerst een back-up.

Januari 2018

Mysterieuze foutcode 0x80070571

 • Ik heb een Acer-laptop met daarop Windows 10. Onlangs is de laatste Windows-update geïnstalleerd en sindsdien krijg ik bij het aansluiten van een extern opslagmedium en het handmatig starten van een back-up de foutcode 0x80070571. De back-up vindt dan niet plaats. Wat is dit voor een foutcode en kan deze het gevolg zijn van een Windows-update? En zo ja, waarom lost Microsoft dit dan niet op?

Deze foutmelding wijst op een fout in het bestandssysteem van een harde schijf. Het is in uw geval niet duidelijk of het om de interne schijf gaat of om de externe harddisk. Het is dan ook zaak om beide schijven te controleren en zo nodig te herstellen. Dat doet u zo:

1: Start de Windows Verkenner en blader naar het onderdeel ' Deze pc' .

2: Klik met de rechtermuisknop op 1 van de schijfstations en kies Eigenschappen.

3: Ga naar het tabblad Extra en klik op Controleren. Uw harde schijf wordt nu gescand en zo mogelijk gerepareerd.

Herhaal daarna stappen voor eventuele andere schijfstations en uw externe harde schijf.

November 2017

Links in mail werken niet

 • Ik gebruik Windows 10 met Windows Live Mail. Als ik voorheen op een link in de mail klikte, werd Edge gestart. Sinds kort is dit niet meer mogelijk. Wat moet ik doen om dit weer aan de praat te krijgen?

Waarschijnlijk heeft de installatie van een ander programma ervoor gezorgd dat Edge niet langer als standaardprogramma voor deze links staat ingesteld. Dat zet u op de volgende manier recht:

1: Klik naar het Startmenu > Instellingen > Systeem > Standaard-apps.

2: Klik in het overzicht rechts op het programma dat genoemd is onder Webbrowser en dan op Edge.

November 2017

Onzichtbare netwerkschijven

 • Sinds eind vorig jaar, na een update van Windows 10, kan ik mijn twee NAS-schijven (externe netwerkschijven) niet langer terugvinden in de Verkenner. Ik heb al van alles geprobeerd, maar heb nog geen oplossing gevonden.

De functie in Windows 10 om dit soort schijven te detecteren staat bij u waarschijnlijk uit.

1: Ga naar het Configuratiescherm en kies Windows-onderdelen in- of uitschakelen.

2: Check of er in de lijst een vinkje staat voor ‘Ondersteuning voor SMB 1.0/CIFS voor delen van bestanden’.

3: Ga in het Configuratiescherm naar het Netwerkcentrum en kies 'Geavanceerde instellingen  voor delen wijzigen.

4: Schakel Netwerkdetectie en Bestands- en printerdeling in.

5: Kijk of de schijven weer zichtbaar zijn. Typ desnoods het IP-adres van één van de schijven in de adresbalk voorafgegaan door twee forward slashes (bijvoorbeeld //192.168.1.34) en druk op Enter.

November 2017

Waar is mijn apenstaartje?

 • Sinds kort kan ik op mijn pc met Windows 10 geen bijzondere tekens meer typen. Omdat het @-teken niet meer werkt, kan ik geen e-mails sturen. Hoe zet ik de juiste instellingen terug?

Dit gebeurt als er per ongeluk naar een andere toetsenbordindeling in Windows is overgeschakeld. Gelukkig kun je dit eenvoudig herstellen via de toetsencombinatie Ctrl+Shift. Als rechtsonder in de taakbalk de letters NLD verschijnen, zit je weer goed. Om te voorkomen dat het probleem zich weer kan voordoen: verwijder de andere invoertalen.

1: Ga naar het Configuratiescherm > Klok, taal en land/regio.

2: Kies onder Taal voor Invoermethoden wijzigen.

3: Zorg ervoor dat alleen ‘Nederlands (Nederland)’ in de lijst is opgenomen door de overbodige talen te verwijderen.

September 2017

Uitgerekt beeld op laptop

 • Ik heb al enige tijd geleden Windows 10 op mijn laptop geïnstalleerd. Sindsdien is het beeld in de breedte uitgerekt. Ik krijg het niet voor elkaar om dat te herstellen. Kunt u mij een tip geven?

De meest waarschijnlijke oorzaak is dat Windows 10 de videokaart van de notebook niet goed herkent, waardoor die nu een verkeerde resolutie gebruikt. Ga via Instellingen naar Beeldscherminstellingen en klik onderaan op Geavanceerde beeldscherminstellingen. Probeer onder Resolutie verschillende instellingen.

Mocht dit niet werken, ga dan naar de website van de leverancier van de notebook en download de Windows 10-stuurprogramma’s van de videokaart van de notebook.

Maart 2017

Foto’s printen onder Windows 10

 • Ik heb een flinke verzameling foto’s op mijn computer staan. Het lukt mij echter niet om deze af te drukken. Hoe kan ik eenvoudig onder Windows 10 foto’s afdrukken?

Het afdrukken van foto’s gaat onder Windows 10 zo: start de Windows Verkenner en blader naar de map met de foto’s die je wilt afdrukken. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en selecteer met de linkermuisknop de foto’s die je wilt afdrukken. Klik dan met de rechtermuisknop op één van de geselecteerde foto’s en kies in het contextmenu dat verschijnt voor Afdrukken.

Nu verschijnt het venster ‘Afbeeldingen afdrukken’. Geef aan welke printer je wenst te gebruiken, kies de afdrukkwaliteit en geef aan de rechterkant aan hoeveel foto’s je op één pagina wilt. Klik daarna op de knop Afdrukken om de foto’s te printen.

Mei 2017

Muis bibbert

 • Ik heb een Dell Inspiron One-pc waarbij na het opstarten de muis instabiel is en bibbert en waarbij vaak een tweede aanwijzer verschijnt. Na een paar minuten is alles weer normaal. Ik heb het BIOS, drivers, enzovoort vernieuwd, maar het houdt niet op. Wel heb ik ontdekt dat een deel van het aanraakscherm niet goed werkt, maar dat gebruik ik toch niet. Hoe kan ik dit euvel oplossen?

Een lastig probleem waarvoor we een paar suggesties kunnen aandragen. Het eenvoudigste is de muis na het opstarten heel even los te koppelen van de pc. Een (hopelijk) permanente oplossing is deze: ga naar het Configuratiescherm en klik op het Windows-onderdeel Apparaatbeheer.

Klik in de lijst met apparaten op Muizen en andere aanwijsapparaten. Klik met je rechter-muisknop ik op de regel Muizen en kies Eigenschappen. Klik op het tabje Energiebeheer. Haal het vinkje weg voor de regel die zegt dat de computer de muis mag uitschakelen om energie te besparen.

Tot slot kan het een goed idee zijn om de defecte ‘Digitizer’ van het aanraakscherm uit te schakelen. Zoek deze op via Apparaatbeheer, klik er met de rechtermuisknop op en kies Uitschakelen.

Mei 2017

Windows-update stopt halverwege

 • Ik heb een probleem met de updates van Windows 10. Al drie keer heb ik de update gestart, maar steeds komt bij 40% de mededeling ‘Windows could not configure one or more systems components.’ Ik moet steeds de pc herstarten en het nog een keer proberen. Er wordt niet aangegeven welke componenten er ontbreken.

Er zijn veel meer gebruikers die dit probleem hebben gehad. In veel gevallen is het op te lossen door eerst alle onnodige randapparaten (zoals printer, externe harde schijf en geheugenkaartlezer) te ontkoppelen en alleen monitor, toetsenbord en muis aangekoppeld te laten. Probeer vervolgens nogmaals de update te installeren.

Januari 2017

Hoe maak ik een herstelpunt in Windows?

 • In de vorige Digitaalgids wordt gesproken over het maken van een herstelpunt. Wat is een herstelpunt en hoe kan ik dit maken?

Een herstelpunt bevat een kopie van de belangrijkste systeembestanden van de computer. Hiermee kan de computer snel worden hersteld naar een eerdere (betere) staat, bijvoorbeeld nadat er door de installatie van nieuwe software iets is misgegaan.

In Windows 10 schakel je dit zo in:

 1. Ga naar Start, typ ‘Een herstelpunt’ maken en klik op het gevonden resultaat. Het tabblad Systeembeveiliging van onderdeel Systeemeigenschappen wordt getoond.
 2. Onder het kopje Beveiligingsinstellingen staan de beschikbare schijfstations. Klik nu op het station waarachter ‘(systeem)’ staat en vervolgens op Configureren.
 3. Het venster Herstelinstellingen wordt nu getoond. Kies bovenin voor Systeembeveiliging inschakelen. Klik daarna op OK. Klik ten slotte op Maken.

Augustus 2016

Windows Live Mail werkt niet goed meer, wat moet ik doen?

 • Sinds 1 juli 2016 werken de Windows Live Mail-adressen niet meer goed. Het mailprogramma werkt niet meer in combinatie met Microsoft-mailadressen die eindigen op hotmail, outlook, live en msn. Wat moet ik nu?

Microsoft is abrupt gestopt met Windows Live Mail 2012 (WLM), omdat de techniek is aangepast. Niet fraai, want veel mensen zullen in de problemen zijn gekomen. De getroffen adressen zijn: @outlook.com, @hotmail.com, @hotmail.nl, @live.com, @live.nl, @msn.nl en @msn.com. Op deze adressen komt via Live Mail geen mail meer binnen. Voor andere mailadressen, zoals die van de provider en bijvoorbeeld Gmail, werkt Live Mail nog wel.

Weet je niet zeker of je WLM gebruikt? Start je mailprogramma op en kijk in de blauwe balk bovenin. Staat daar ‘Windows Live Mail’? Als dat zo is en je hebt een Microsoft-adres, zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Microsoft helpt je daar helaas niet bij.

Mogelijke oplossingen:

 1. Heb je Windows 8.1 of 10, dan kun je overstappen op de ingebouwde app Mail. Het overzetten van de mail is lastig. Op de site van Seniorweb staat een uitgebreide uitleg.
 2. Wat ook kan, is voortaan met de browser naar de website van Outlook.com gaan, daar inloggen en de mail lezen.
 3. Heb je het Microsoft Office-pakket op je pc, dan kun je het uitgebreide mailprogramma Outlook gebruiken.
 4. Of kies een ander mailprogramma, zoals Thunderbird.

Juli 2016

Het startmenu in Windows 10 werkt niet

 • Na het opstarten van mijn pc krijg ik de melding ‘Kritieke fout. Uw startmenu werkt niet. De volgende keer dat u zich aanmeldt zal worden geprobeerd dit te herstellen.’ Maar helaas: opnieuw aanmelden helpt niets. Misschien kunt u mij een idee aan de hand doen?

Helaas is dit een veelvoorkomend probleem in Windows 10. Gelukkig is er op internet snel een oplossing te vinden. Probeer de volgende stappen:

 1. Toets de combinatie Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer te starten.
 2. Klik links boven op Bestand > Nieuwe taak uitvoeren.
 3. Typ msconfig in het vakje en zet een vinkje voor ‘Deze taak met administratorbevoegdheden uitvoeren’. Klik op OK.
 4. Klik op het tabblad Computer opstarten
 5. Zet een vinkje voor ‘Opstarten in veilige modus’ en klik op Netwerk.
 6. Klik op Toepassen en dan op OK.
 7. Herstart de computer.
 8. Toets (na het opstarten in de veilige modus) weer Ctrl + Shift + Esc.
 9. Voer stap 2, 3 en 4 opnieuw uit.
 10. Verwijder het vinkje voor ‘Opstarten in veilige modus’.
 11. Klik op Toepassen en dan op OK.

Maart 2016

Beschermt Windows Defender voldoende?

 • Voor mijn overstap naar Windows 10 gebruikte ik het beveiligingspakket Eset Smart Security. Volgens een kennis zijn de ingebouwde Windows Defender en de firewall net zo goed als de betaalde beveiligingspakketten. Klopt dit? Ik heb destijds voor Eset gekozen n.a.v. de test van de Consumentenbond. Moet ik Eset aanhouden of het Windows 10-beveiligingspakket gaan gebruiken?

De ingebouwde virusscanner, Defender, is wel enigszins verbeterd in Windows 10, maar nog steeds presteert hij onder de maat. Andere gratis virusscanners, zoals Avira, beschermen beter. En sommige betaalde pakketten, zoals inderdaad Eset, doen het nog beter. Onze nieuwste test is nog gaande, in de volgende Digitaalgids publiceren we de resultaten.

Wat betreft firewalls is het een ander verhaal. De meeste presteren bij gebruik van de standaardinstellingen vergelijkbaar met de Windows-firewall. Voor de meeste gebruikers zal de ingebouwde firewall van Windows volstaan. Je kunt dus overwegen om in plaats van een beveiligingspakket alleen een losse virusscanner te kopen/installeren.

Januari 2016

Antivirus werkt niet meer na Windows 10-upgrade

 • Ik heb Windows 10 geïnstalleerd, maar er bleken nog geen drivers voor mijn printer. Derhalve terug naar Windows 7. Maar nu herkent Windows KPN Veilig niet meer. Volgens KPN is er iets misgegaan in Windows 7. Voordat ik de laptop het raam uitgooi: kunt u mij helpen?

Bij de upgrade naar Windows 10 gaat er wel vaker iets mis met de antivirussoftware. En u bent ook nog eens teruggegaan naar Windows 7. Mogelijk heeft KPN Veilig de up- en downgrade niet goed doorstaan. Mijn advies is KPN Veilig helemaal te verwijderen, zodat er geen restjes achterblijven.

Op het forum van KPN staat hoe je KPN Veilig schoon kunt verwijderen via een ‘removal tool’ van F Secure (de maker van KPN Veilig). Als je het daarna opnieuw installeert, moet het gewoon weer  werken.

December 2015
 

Programma's

Is Reimage Repair oké?

 • Op mijn laptop verschijnt regelmatig een aanbod van het programma Reimage Repair. Is dit een betrouwbaar en nuttig hulpmiddel om de computer mee te scannen?

Dit programma lijkt ‘scareware’ (bangmaaksoftware). Deze werkt zo: na het installeren zal het zogenaamd heel veel computerproblemen (zoals registerfouten) vinden, maar die pas kunnen oplossen na aanschaf van de betaalde versie. Ook het feit dat u regelmatig meldingen krijgt om dit programma aan te schaffen, duidt erop dat er zich adware (ongevraagd geïnstalleerde advertentiesoftware) op uw computer bevindt. We raden u aan om AdwCleaner (nl.malwarebytes. com/adwcleaner) te installeren en de software die voor deze meldingen verantwoordelijk is te verwijderen.

Januari 2018

 

Wat is Internet Quick Access?

 • Iedere keer als ik mijn laptop met Windows 10 heb opgestart, krijg ik na een paar minuten rechts in het scherm de mededeling dat Quick Access niet werkt. Ik klik de melding steeds weg. Is hier een oplossing voor? Zijn er meer mensen die dit probleem hebben?

Quick Access (voluit Internet Quick Access) is een browser die computers probeert te besmetten met adware: ongewenste reclamesoftware. Waarschijnlijk is het op uw pc terecht gekomen omdat het gebundeld was met een ander programma. We raden u aan om Internet Quick Access direct te verwijderen. Een instructie vindt u hier.

Januari 2018


iTunes synchroniseren op alle apparaten

 • Ik heb een MacBook Air, iPad, iPod en iPhone. Op al deze apparaten staan foto’s en muziek (via iTunes). Hoe kan ik ervoor zorgen dat alle apparaten alle bestanden krijgen zonder dat er een bibliotheek verloren gaat?

Het is mogelijk om iTunes op uw MacBook Air als centrale plek in te richten en alle apparaten die erop zijn aangesloten hiermee te laten synchroniseren. U kunt namelijk in iTunes per apparaat aangeven welke type bestanden met de centrale bibliotheek moeten worden gesynchroniseerd. Voor muziek gebruiken sommige gebruikers één bibliotheek en maken ze voor hun verschillende iOS-apparaten afspeellijsten aan die ze vervolgens met deze apparaten synchroniseren. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld foto’s en filmpjes op verschillende Apple-apparaten naar de iCloud-fotobibliotheek te synchroniseren en ze zo ook toegankelijk te maken voor uw andere apparaten. Wel is het belangrijk dat alle apparaten dan dezelfde Apple ID gebruiken. Kijk voor meer informatie op support.apple.com/nl-nl/HT205919.

November 2017

iPad weert geen reclame

Op mijn iPad ontvang ik regelmatig ongewenste mail. Wat ik ook doe, de reclame van dezelfde afzenders blijft in mijn inbox komen. In het mailprogramma zit geen map ‘Ongewenste mail’. Hoe los ik dit op?

Helaas, het mailprogramma op uw iPad heeft geen effectief spamfilter. Het is weliswaar mogelijk om bepaalde afzenders te blokkeren, maar dat wordt door spammers makkelijk omzeild.

Wel is het meestal mogelijk om het spamfilter van Gmail, Outlook. com, uw internetaanbieder of een andere partij in te schakelen of strengere regels in te stellen. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat veel spam wordt weggefilterd voordat u de mail ophaalt met uw iPad. De manier waarop dit gaat, verschilt per aanbieder.

September 2017

Dubbele bestanden vinden met CCleaner

 • Met CCleaner kun je dubbele bestanden verwijderen. Mijn ervaring is dat CCleaner wel bestanden met dezelfde naam vindt, maar dat de inhoud niet identiek hoeft te zijn.

In de recente versie van CCleaner kun je door het plaatsen van vinkjes aangeven of je wilt zoeken op bestanden met dezelfde Name (naam), Size (grootte), Modified date (datum laatste wijzigingen) en/of Content (inhoud). Door Name én Content aan te vinken, weet je zeker dat er alleen identieke bestanden worden gevonden.

Juli 2017

Van Outlook naar Thunderbird

 • Ik heb Office 2016 zonder Outlook en gebruik nu voor mail het programma Thunderbird. De e-mailberichten van mijn oude Office zijn opgeslagen als msg-bestanden en die kan ik niet openen in Thunderbird. Hoe kan ik mijn oude mails toch bekijken?

Als het niet absoluut noodzakelijk is om de oude mails in Thunderbird te hebben, kun je de berichten archiveren met het gratis MailStore Home (mailstore. com). Met dit hulpje zijn oude mails ook doorzoekbaar. Wil je de mails toch ook in Thunderbird kunnen lezen, gebruik dan MailStore Home om de daarin geïmporteerde berichten te exporteren naar eml-formaat.

Installeer in Thunderbird de add-on Import-ExportTools (te vinden op addons.mozilla.org/nl/thunderbird) om deze eml-bestanden te kunnen binnenhalen.

Juli 2017

Hoe krijg ik Dropbox weg?

 • Een collega stuurde laatst een serie foto’s die alleen in Dropbox kon worden bekeken. We hebben toen een Dropbox-account aangemaakt en het programma geïnstalleerd op onze Mac. Toen we de foto’s binnen hadden, hebben we Dropbox weer opgezegd. Echter, elke keer als wij onze Mac opstarten, krijgen wij de melding dat we ons moeten aanmelden bij Dropbox. Hoe krijgen we deze melding weg?

Het account mag dan zijn opgezegd, de Dropbox-software (die automatisch opstart) staat nog wel op de computer. Je kunt deze verwijderen door het pictogram van Dropbox naar de prullenmand te slepen.

Tip voor de volgende keer dat iemand bestanden via Dropbox wil delen: het is niet noodzakelijk om de software te installeren. Je kunt de bestanden ook via de browser downloaden door met de browser naar dropbox.com te gaan.

Juli 2017

#noname op iPhone

 • Ik heb een iPhone met de nieuwste iOS. Regelmatig worden aan mijn contacten personen met de naam #noname toegevoegd. Na een paar dagen zijn het er al 100. Ik moet die dan handmatig wissen. Ik verdenk WhatsApp, want ik heb WhatsApp een tijdje geen toegang gegeven tot mijn contacten en toen gebeurde dit niet. Hebben jullie een oplossing?

De oorzaak is inderdaad hoogstwaarschijnlijk een ander account of andere app. Maar welke? We zien op internet dat er meer gebruikers van outlook.com dit ondervinden en dat het wordt veroorzaakt door een synchronisatieprobleem met de adressenlijst. Ga in de app Contacten linksboven naar Groepen en verwijder het vinkje voor PersonMetadata. Kijk of dit het probleem oplost.

Geen lijst PersonMetadata? Probeer dan met het in- en uitschakelen van vinkjes bij andere lijsten of daarmee het euvel verdwijnt.

Maart 2017

Welke wachtwoordmanager?

 • Ik heb wel eens wat artikelen gezien over wachtwoordmanagers, maar niet over hoe ze werken. Kunt u daar iets over meer over vertellen? En welke moet ik dan gebruiken?

Een wachtwoordmanager is niets anders dan een lijst met al je gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze lijst is met één hoofdwachtwoord beveiligd en wordt versleuteld opgeslagen. Een dief kan zonder dat hoofdwachtwoord dus niets met die lijst. Raak je zelf dat wachtwoord kwijt, dan heb je een groot probleem: de gegevens zijn niet meer boven water te krijgen.

Groot voordeel van een wachtwoordbeheerder is dat je voor alle accounts lange veilige wachtwoorden kunt laten genereren. Moet je op een website een wachtwoord ingeven, dan doet de wachtwoordmanager dit. Een goede gratis manager is LastPass (lastpass.com).

Maart 2017

Van iTunes naar mp3-speler

 • Op mijn laptop staat muziek die ik via iTunes heb aangeschaft. Het lukt me niet om die over te zetten naar een mp3-speler (geen Apple). Hoe doe ik dit?

Muziek van iTunes heeft het AAC-formaat, dat door weinig mp3-spelers kan worden afgespeeld. Is de muziek rechtenvrij, dan kun je die via iTunes eenvoudig omzetten naar een formaat dat wel wordt ondersteund.

1 Ga in iTunes naar Bewerken > Voorkeuren, klik op het tabblad Algemeen op Importinstellingen.

2 Kies achter ‘Importeren met’ een formaat dat de mp3-speler wel ondersteunt, bijvoorbeeld MP3-codering, Hoge kwaliteit. Klik op OK.

3 Selecteer de muziek in iTunes, klik op Bestand en kies Converteren > MP3-versie aanmaken.

Mei 2017

Mail komt (soms) niet aan

 • Ik gebruik Windows 10 met het mailprogramma Mozilla Thunderbird. Bij sommige e-mailadressen ontvang ik mijn mails retour met de melding ‘Body type not supported by Remote Host’. Stuur ik ze via een andere provider, dan komen ze wel aan. Hoe los ik dit op?

Zo te zien houdt het mailprogramma zich niet aan de internetstandaarden voor mail (MIME). Je kunt Thunderbird dwingen dit wel te doen. Ga in Thunderbird naar het menu Extra en kies Opties > Geavanceerd > Configuratie-editor. Je krijgt een waarschuwing dat je voorzichtig moet zijn. Ga akkoord en druk op Ctrl + F en zoek naar mail.strictly_mime.

Klik op deze waarde en zorg dat deze op true komt te staan. Start Thunderbird opnieuw op. Alle uitgaande berichten voldoen nu aan MIME.

November 2016

Programma’s die drivers updaten

 • Ik ben benieuwd of jullie positieve ervaringen heeft met het programma Simple Driver Updater van Vapc Lux Sarl. Is dit iets dat een nuttige aanvulling is op mijn bestaande software?

Simple Driver Updater kenden wij nog niet. Er zijn veel van dit soort programma’s en ze zijn allemaal nutteloos. Het is dan ook niet verstandig om voor €36 per jaar Simple Driver Updater te kopen.

Drivers voor hardware worden maar heel zelden bijgewerkt en de updates zijn niet zo belangrijk. Ondertussen draait zo’n programma altijd op de achtergrond, en dat kost (een beetje) geheugen en rekenkracht.

November 2016

Is mijn harde schijf gezond?

 • Onlangs heb ik een nieuwe harde schijf ingebouwd. Het is een hybride met 8 GB aan flashgeheugen en 1 TB schijf. Ik heb de toestand van deze schijf gecontroleerd met het programma HDD-Scan. Dat gaf geen fouten aan, maar toen ik naar de SMART-gegevens keek, zag ik bij ‘Raw Read Error Rate’ een behoorlijk groot getal, dat steeds verder opliep. Is de schijf wel in orde?

Negeer dat getal maar. Alleen als er bij het uitlezen van de SMART-gegevens door HDDScan duidelijke waarschuwingen worden getoond, is er iets mis met de schijf. Overigens hebben moderne harde schijven zogeheten spare sectors, een soort reserve-opslagruimte dat automatisch gebruikt wordt wanneer bepaalde sectoren niet meer goed functioneren.

Mei 2016

Mijn Excel-documenten laden erg traag

 • Sinds de upgrade van Windows 7 naar 10 laden al mijn Excel-documenten erg langzaam. Excel zelf start flitsend op. Ik werk met Excel 2013 en het maakt niet uit of het een document is van Excel 2003, 2007 of welke versie dan ook: de nieuwste versie heeft er evenveel last van.

Het is helaas een probleem dat meerdere gebruikers ervaren en niet alleen in Windows 10. Op internetfora proberen tientallen gebruikers dit probleem op te lossen. Heb je een Engelstalige versie van Windows 10? Dan wordt aangeraden om het onderdeel Cortana uit te schakelen en weer in te schakelen.

Een andere genoemde oplossing is Office eerst grondig verwijderen met een hulpprogramma dat te vinden is op de site van Microsoft. Ga naar Support Office, klik op Excel en zoek op ‘Office verwijderen’. Installeer het pakket daarna opnieuw. Hopelijk los je hiermee het probleem op.

Mei 2016
 

Internetveiligheid

Stuur alle spam retour!

 • Ik heb erg last van spam. Zou het niet mogelijk zijn een app te ontwikkelen waarmee ongewenste e-mails automatisch kunnen worden teruggestuurd zonder dat er iets achterblijft op de eigen computer? Als iedereen dat doet, ben je zelf die rommel kwijt en verzuipt de afzender in zijn eigen rommelmails.

Helaas, zo eenvoudig is het niet. Spammers vervalsen in vrijwel alle gevallen het afzendadres van hun e-mails. Het afzendadres komt niet overeen met het adres waar de mails in werkelijkheid vandaan worden gestuurd. Bovendien is zeker de helft van al het mailverkeer spam. Automatisch terugsturen zou voor een enorm datatoename zorgen.

November 2017

 

Is mijn pc gehackt?

 • Ik werd gebeld door een Engels sprekende man die zei dat hij van Microsoft was en belde omdat mijn pc gehackt zou zijn. Ik heb gezegd dat ik McAfee zou waarschuwen. Er kwam een verhaal dat die hier niets aan kon doen. Toen heb ik de hoorn erop gelegd. Kan mijn pc echt gehackt zijn?

Beëindig zo’n gesprek meteen. Het gaat om Engelssprekende Indiërs die lukraak mensen bellen en proberen antivirussoftware te verkopen. Dat gebeurt onder valse voorwendselen (‘je pc is gehackt’). De software is duur en de kans is groot dat je pc door hen wordt gehackt.

Als je geen software op hun advies hebt gedownload, is er niets aan de hand.

Mei 2017

Omgaan met phishingmails

 • Elke mail die ik binnenkrijg controleer ik met een rechtermuisklik op het mailadres van de afzender. Als dat adres een dubieuze naam bevat of uit het buitenland afkomstig is, ga ik ervan uit dat het een phishingmail betreft. Moet ik die mails – zonder te openen – retour afzender sturen?

Het beste is om deze mails niet te beantwoorden. Ook is het niet verstandig om in zo’n mail op een link te klikken waarmee je je zou kunnen afmelden voor toekomstige berichten. Het zijn allemaal methoden die kunnen worden gebruikt om te verifiëren dat je mailadres daadwerkelijk bestaat waardoor de kans op meer gevaarlijke berichten in de toekomst alleen maar wordt vergroot.

November 2016

Beveiligen met RegCurePro?

 • Ik heb een abonnement op RegCurePro genomen met het idee dat dit programma mijn pc zou beveiligen. In de Digitaalgids kom ik dit programma niet tegen in de antivirustests. Is het functioneel in het beveiligen tegen malware?

RegCurePro is geen beveiligingsprogramma, maar een schoonmaakprogramma. Het beveiligt dus niet! Het programma doet hetzelfde als wat het gratis CCleaner doet. RegCurePro kost geld, dus kun je het abonnement beter stoppen en het gratis, goede CCleaner gebruiken.

Daarnaast is een goed beveiligingsprogramma belangrijk. Kijk eens bij de provider of die zo’n programma aanbiedt.

Mei 2016

Hoe kom ik van ‘Ads by DNS Unlocker’ af?

 • Momenteel word ik geplaagd door steeds terugkerende advertenties en schermpjes (pop-ups) in mijn browser. Ze zijn zeer hardnekkig en maken het bereiken van mijn banksite onmogelijk. Bovenaan de serie schermpjes staat ‘Ads by DNS Unlocker’. Hoe kom ik van deze adware af? En hoe voorkom ik dit in het vervolg?

DNS Unlocker is een gemene besmetting. De makers suggereren dat je ermee naar buitenlandse streamingdiensten (zoals de Amerikaanse Netflix) kunt kijken, maar het enige dat het doet is hinderlijke advertenties tonen. Waarschijnlijk is deze rommel ongemerkt samen met een gewenst gratis programma geïnstalleerd.

Goed opletten tijdens het installeren van software kan de ellende meestal voorkomen.

Opruimen gaat zo:

 1. Waarschijnlijk is het draaien van de gratis versie van Malwarebytes AntiMalware en AdwCleaner voldoende.
 2. Als dat niet helpt, verwijder de adware dan handmatig uit de programmalijst. Ga naar het Configuratiescherm en klik op Programma’s en onderdelen. Zoek DNS Unlocker op en klik op Verwijderen.
 3. Het heeft zich ook genesteld in de webbrowser(s). Zoek in de browserinstellingen naar Extensies of Add-ons en verwijder DNS Unlocker. Als dit niet helpt, zul je de browser moeten resetten of herinitialiseren: je bent dan alle bladwijzers kwijt.
 4. Op pcrisk.nl staat een lange, Nederlandstalige handleiding. Let op: laat je niet verleiden tot het downloaden van speciale opruimsoftware (zoals SpyHunter), want die kost geld en is misschien erger dan de kwaal.

April 2016

Hoe blokkeer ik spam?

 • Sinds kort ontvang ik veel spam. Ik heb me al een aantal keren afgemeld. Dan is er steeds een andere naam, bijvoorbeeld Simpelmail of Tjoempa. Maar de mails blijven komen. Hoe kom ik daar vanaf?

Afmelden heeft inderdaad geen zin, je blijft de spam krijgen tot de verzender er zelf mee stopt. Het is verstandig om niet te reageren en niet te klikken op de links in de mails. Simpelmail en Tjoempa zijn bedrijven die bulkmail versturen, ook voor spammers.

Wat kun je er dan wel tegen doen? Als eerste je antispamfilter strenger instellen zodat je minder snel met de mails wordt geconfronteerd. Dat kan in de e-mailinstellingen op de website van je provider (google eens naar ‘spam’ en de naam van je provider). Het kan ook in het mailprogramma op je computer. In beide gevallen verhoog je het beschermingsniveau, bijvoorbeeld van Gemiddeld naar Hoog.

Helpt dit niet genoeg, dan is een antispamprogramma een oplossing. Vaak aanbevolen gratis programma’s zijn Spamihilator en Spamfighter.

September 2015
 

Overig

Slechte wifi op de camping

 • Hoe ga ik om met slechte wifi op de camping of in een bungalowpark? Ik kampeer veel en heb dikwijls slecht bereik. Ondanks een goede verbinding blijkt de ontvangst slecht te zijn. Kan het signaal worden versterkt?

Zelfs als je contact maakt met een openbaar draadloos netwerk en (bijna) alle streepjes krijgt te zien, kan de snelheid laag zijn. De streepjes geven alleen aan dat de hotspot een goed bereik heeft. Op openbare hotspots waar veel mensen tegelijk gebruik van maken, zakt de snelheid snel in. Een mailtje ophalen duurt dan lang en een video kijken is er al helemaal niet bij. Je kunt de eigenaar van de hotspot vragen om de snelheid te verhogen. Nog een optie: als je een grote databundel hebt, kun je van je smartphone een hotspot maken.

Januari 2018

 

Te lage internetsnelheid

 • Ik ben al vele jaren klant van KPN. Omdat ik in het ‘buitengebied’ woon, circa 6 km van de wijkcentrale, heb ik een lage internetsnelheid. Die was tot voor kort vrij stabiel op 2,2 Mb/s, gemeten met speedtest.net. De laatste weken is de snelheid nog maar 0 tot 1,5 Mb/s. KPN heeft monteurs gestuurd, maar die losten het probleem niet op. Servicemedewerkers vertellen mij nu dat KPN voor deze afstand geen internetsnelheid kan garanderen, maar ik ben van mening dat de lijn niet mee naar behoren functioneert. Hoe kan ik KPN op andere gedachten brengen?

Er zijn veel mensen in het buitengebied met soortgelijke ervaringen en langzaam internet. En net als u kunnen ze hun internetaanbieder niet dwingen om sneller internet te leveren. Een alternatief is Internet Buitengebied, waarbij u draadloos via 4G kunt internetten voor €39 per maand. Maar ook dit is een product van KPN. T-Mobile heeft een soortgelijke dienst (t-mobile.nl/4g-voor-thuis).

November 2017

Internet via het stopcontact

 • Is het voor powerline-adapters met wifi noodzakelijk dat de adapters op stopcontacten in dezelfde groep zijn aangesloten?

Nee, powerline-adapters werken ook als ze zijn aangesloten op stopcontacten in verschillende groepen. Voorwaarde is wel dat de groepen tot dezelfde ‘fase’ behoren. Of u thuis een of meer fasen heeft, hangt onder andere af van het type stoppenkast. Twijfelt u, neem dan contact op met een elektrotechnicus.

U kunt, in overleg met de winkelier, ook een setje adapters kopen en afspreken dat u ze kunt terugbrengen als ze niet werken. Gekocht via een webshop? U kunt het setje binnen 14 dagen terugsturen.

September 2017

Ik kan niet inloggen in de router

 • Ik wil de instellingen van mijn router veranderen, maar ik kom er niet uit. Ik heb een Arcadyan Experia Box van Telfort en met het standaardwachtwoord (1234) en het wachtwoord achterop krijgt ik steeds de melding ‘Incorrect username or password’. Ook het resetten van de router helpt niet. Wat doe ik verkeerd?

Om goed te resetten moet de resetknop minimaal 10 seconden worden ingedrukt met een dun voorwerp, bijvoorbeeld een uitgevouwen paperclip. Pas als je een klik hoort, kun je de resetknop loslaten en start het modem opnieuw op met de fabrieksinstellingen. Probeer nu opnieuw in te loggen met het wachtwoord 1234.

Lukt het nog niet? Neem dan contact op met de helpdesk van de provider.

Juli 2017

Printercartridge wordt niet herkend

 • Ik heb een Epson XP 630-printer met niet-originele inktpatronen. Na een paar maanden verschijnt af en toe op het display van de printer de melding: ‘Kan de inktpatroon niet herkennen, vervang de inktpatroon’. Ik denk dat de patronen nog niet leeg zijn, maar ik heb geen andere keus dan ze te vervangen. Kan ik hier iets aan doen?

Dit is een bekend probleem dat vaak kan worden opgelost. Zet de printer aan en verwijder de cartridge. Maak de cartridge zo nodig schoon; vooral de contactpunten van de chip moeten schoon zijn. Zet de printer een aantal minuten uit, zodat de foutmelding (dat de inktpatroon niet wordt herkend) uit het geheugen gewist wordt.

Zet de printer aan en wacht tot de melding verschijnt dat er een cartridge ontbreekt. Plaats de ontbrekende cartridge terug. Met een beetje geluk kun je nu weer printen.

Juli 2017

Mijn SSD is te klein

 • Ik heb een Acer Aspire One Cloudbook 14 met maar 32 GB opslag. Dit heeft tot gevolg dat upgrades van Windows vastlopen omdat er niet genoeg ruimte is. Wat is de beste manier om dit op te lossen?

Als je het vervelend vindt om iedere keer de laptop op te moeten schonen, is er eigenlijk maar één goede oplossing: het installeren van een grotere SSD. Helaas is de opslag bij deze Cloudbook vastgesoldeerd en niet te vervangen. Een optie is kijken of je de Windows-installatie kunt verkleinen.

Mogelijk kunnen er meerdere GB’s worden vrijgemaakt met schijfopruiming, bijvoorbeeld van oude Windows updates: rechtsklik in de Verkenner op de C-schijf en kijk op het tabblad Algemeen. Een SD-kaart gebruiken voor de opslag van grotere bestanden is bij deze Cloudbook ook een optie.

Juli 2017

Rare kleuren op tv

 • Ik heb een Philips-tv waarvan de monitorfunctie uitstekend met mijn oude computer werkte. Nu is het beeld vanuit mijn computer regelmatig overwegend roze en lijkt de kleur blauw te ontbreken. Als ik de hdmi-kabel losmaak en weer aansluit, is het beeld vaak weer normaal. Een andere kabel lost het euvel niet op. Is hiervoor een oplossing?

De meest voor de hand liggende oorzaak is dat de vernieuwingsfrequentie van de hdmi-uitgang van de computer niet overeenkomt met die van de tv. Check de frequentie van de tv in de handleiding of het tv-menu. Ga in Windows 10 via Instellingen (bij andere Windowsversies via Configuratiescherm) naar Beelscherminstellingen en klik onderaan op Geavanceerde beeldscherminstellingen. Klik op Eigenschappen van beeldschermadapter en probeer de vernieuwingsfrequentie aan te passen zodat deze overeenkomt.

In sommige gevallen kan dit ook via een speciaal controlepaneel van de videokaart. Mocht het niet lukken, dan is er een alternatief. De tv heeft namelijk ook een VGA-ingang waarop de pc is aan te sluiten.

Maart 2017

Foto’s op tv tonen

 • Mijn vakantiefoto’s worden wel goed op mijn computer getoond, maar op tv lukt dit niet. Het scherm blijft in veel gevallen zwart. Volgens de handleiding van de tv is 1920 x 1080 de beste resolutie. De foto’s die ik maak, zijn over het algemeen 4472 x 2318 en 2592 x 4608. Hoe krijg ik mijn foto’s op tv?

Ook het bestandsformaat is belangrijk. Een tv kan bijvoorbeeld wel overweg met jpg’s, maar niet met het raw-formaat. Zet foto’s dus eerst om in jpg-formaat. Kan de tv ze dan nog steeds niet tonen? Dan is het inderdaad beter om ze terug te schalen naar 1920 x 1080. Dat kan met vrijwel alle beeldbewerkers. Dit kan snel, bijvoorbeeld met het gratis FastStone Photo Resizer (faststone.org).

Zorg er natuurlijk voor dat je altijd een kopie van de foto’s in het originele formaat houdt.

Mei 2017

Horten en stoten

 • Ik heb een dvd-project van mijn vakantie gemaakt met behulp van een videoprogramma van Pinnacle onder Windows 10. Ik heb er een .iso-bestand van gemaakt dat ik op mij tv wil afspelen met de Eminent EM7580-streamer. Helaas hoor ik bij elke wisseling van dia een hard piepgeluid. Een ander probleem is dat bij het afspelen van een .mov-bestand van een usbstick dit met horten en stoten gaat. Hoe los ik dit op?

Dit zijn twee problemen. Het eerste probleem wordt veroorzaakt door de manier waarop de Pinnacle-software dvd’s maakt met foto’s. Hier is – behalve het geluid uitzetten – weinig aan te doen. Het met horten en stoten afspelen van .mov-bestanden kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat de usb-stick langzaam is of dat de video gecodeerd is op een manier die deze speler niet goed ondersteunt.

Probeer een snellere usb-stick of zet de video om naar een gangbaarder formaat, zoals DivX.

Mei 2017

Scherm wordt even zwart

 • Als ik met mijn rechtermuisknop op een document klik, wordt het scherm even zwart en komt er geen menu. Openstaande mappen sluiten dan gelijk. De rechtermuisknop werkt wel goed als ik op een map klik.

Dat is een probleem dat meerdere Windows-gebruikers ondervinden. Het wordt veroorzaakt door een slecht werkend programma van een derde partij dat als extensie aan het contextmenu (dat je krijgt via een rechtsklik) is toegevoegd. Er is een gratis programmaatje waarmee je de dader kunt opsporen: ShellExView. Het is vinden op NirSoft.net.

Kies na het opstarten voor Options en selecteer Filter by Extension Type, Context Menu. Er verschijnt een overzicht van alle items die aan het contextmenu zijn toegevoegd. Die met een roze achtergrond zijn van derden. Deze kun je met de rechtermuisknop uitschakelen (disable) of inschakelen (enable). Het is nu een kwestie van ze een voor een uitschakelen en telkens te testen of het euvel zich nog voordoet.

Mei 2017

Foto’s kijken op de tv

 • Ik heb een groot aantal foto’s op dvd gebrand, maar die kan ik niet op de tv bekijken via mijn dvd-speler. Hoe los ik dit op?

Dvd-spelers kunnen doorgaans alleen overweg met plaatjes in het dvd-videoformaat, niet met de dvd-roms die een iMac brandt. De foto’s worden dan niet door de dvd-speler herkend. Sommige spelers kunnen ook andere formaten tonen, zoals DivX en Photo-cd. Sla de handleiding er op na.

Kijk ook in de handleiding van de tv, want misschien dat die geen foto’s kan tonen. Als het zo niet lukt, kijk dan of de tv een usb-ingang heeft. Zo ja, zet de foto’s dan op een usb-stick en steek die in de tv.

Januari 2017
 

Accu leeg zonder waarschuwing

 • Sinds ik Windows 10 gebruik, krijg ik geen melding meer dat de accu bijna leeg is. Mijn Toshiba Satellite Pro is enkele jaren oud en bij ongeveer 50% schakelt hij zonder melding uit. Is er een oplossing?

Het kan zijn dat de accu aan het eind van de levensduur begint te raken en dat Windows 10 niet goed meer kan inschatten hoe vol hij is. Het is goed om de accu te laten testen door een reparateur. Maar probeer eerst eens een monitorprogrammaatje (app), zoals Batterybar (batterybar.com) of Battery X (via de Microsoft Store). Zij houden de accu in de gaten en kunnen waarschuwen wanneer de accuspanning te laag wordt.

Januari 2017

Kwaliteit van netwerkkabels

 • Ik las de aanbeveling om tussen het modem en de router een Cat6-netwerkkabel te leggen. Wat is het verschil tussen een Cat5- en een Cat6-kabel? Volgens de specificaties zijn beide geschikt voor 1 Gbit.

Inderdaad zijn beide kabels geschikt voor een snelle 1 Gbit-dataoverdracht. Het verschil zit hem in de bandbreedte: bij Cat5 is dat 100 MHz en bij Cat6 250 MHz. Het voordeel van 250 MHz is dat, ook wanneer de kabel wat langer is, de maximale snelheid van 1 Gbit (1000 Mbit) kan worden gehaald.

Kortom: met Cat6 weet je zeker dat je het maximale uit je bekabelde thuisnetwerk haalt.

November 2016

SSD defragmenteren?

 • Is het verstandig om een defragmentatieprogramma te gebruiken als je laptop een SSD heeft? Ik had begrepen dat het niet nodig is een SSD te defragmenteren.

Nee niet doen. Bij een ‘ouderwetse’ magnetische harde schijf is het van belang dat data die bij elkaar horen achter elkaar komen te staan, zodat de leeskop bij het lezen zo min mogelijk bewegingen hoeft te maken en het laden sneller gaat. Een SSD heeft een geheugenchip met een slim algoritme dat bepaalt waar de data het best kan worden opgeslagen.

Het gebruik van een defragmenteerprogramma bij een SSD heeft een negatieve invloed op de levensduur en biedt geen extra snelheid.

Juli 2016

Hoe stop ik LinkedIn?

 • Ik heb een LinkedIn-account, maar gebruik het niet of nauwelijks. Kort geleden heb ik iemand geaccepteerd, maar daarbij is iets fout gedaan, want nu krijg ik van diverse personen (bekenden en onbekenden) verzoeken om hen ook te accepteren. Ik wil dit niet, maar het lukt niet om mijn account te beëindigen. Hoe doe ik dat?

Als je in LinkedIn een contactverzoek accepteert, zien andere gebruikers in het LinkedIn-netwerk van die persoon dat en kunnen zij ook een contactverzoek indienen. Op die manier probeert LinkedIn leden aan meer contacten te helpen.

Een account sluit je door in te loggen bij LinkedIn en rechtsboven op je foto te klikken (Account en instellingen) en te kiezen voor Privacy en instellingen. Klik nu onderin op Account en daarna rechts op Uw account sluiten.

Mei 2016

De usb-stick wordt niet meer herkend. Kan ik de gegevens nog redden?

 • Ik heb een usb-stick die tot voor kort prima werkte. Nu wordt hij door mijn pc niet meer herkend. Wel brandt de led van de stick als ik hem verbind. Is het mogelijk de gegevens die erop staan alsnog eraf te halen?

Een usb-stick gaat niet zo snel kapot. Als de stick op andere computers wel wordt herkend, is er waarschijnlijk niets ernstigs aan de hand. Mogelijk is de stick de vorige keer niet goed uit de computer verwijderd.

Zo los je dat op:

 1. Steek de stick in de computer. Klik op Start en typ Apparaatbeheer in het zoekvenstertje. Toets Enter.
 2. Klik in de lijst op Universal Serial Bus-controllers en kijk of de stick hier vermeld staat als ‘usb-apparaat voor massaopslag’.
 3. Klik er met de rechtermuisknop op en kies Installatie ongedaan maken.
 4. Verwijder de stick en herstart de computer. Als het goed is, wordt de stick weer herkend.

Juni 2016

Foto’s gewist op smartphone, wat nu?

 • Omdat ik een grote hoeveelheid foto's (3 GB) op mijn Samsung-smartphone had, heb ik ze uit de Galerij naar mijn interne SD-kaartje gekopieerd. Vervolgens heb ik de foto's uit de Galerij verwijderd, maar daarmee was het SD-kaartje ook leeg. Meer dan 1680 foto's weg. Is er een manier om ze terug te zetten?

Dat is lastig, want een telefoon heeft geen prullenbak. Er zijn programma’s om gewiste bestanden terug te halen van Android-telefoons, maar die zijn best duur. Het kan ook heel goed gratis met het computerprogramma Recuva. Als je computer een SD-kaartlezer heeft, kun je het kaartje uitlezen op de pc.

Download Recuva en installeer het op de pc. Omdat je telefoon een microSD-kaartje gebruikt, zul je waarschijnlijk een adapter moeten zoeken of kopen (hooguit €5). Je kunt ook eerst proberen of je het kaartje kunt uitlezen door de telefoon via een kabeltje aan te sluiten op de pc. Maar let op: schrijf, zolang de foto niet zijn gered, geen nieuwe bestanden weg op het kaartje.

November 2015

Telefoonlijst verhuizen

 • Hoe kan ik de contactpersonenlijst van mijn oude Nokia (Windows Phone) overzetten naar mijn nieuwe Samsung Galaxy Note 3 (Android)?

Dat is vrij simpel, omdat die gegevens op je Nokia automatisch gesynchroniseerd zijn met je Microsoft-account. Klik op uw nieuwe Android-smartphone op Instellingen en dan op het menu Accounts & synchroniseren. Klik bovenaan het scherm op het plusteken.

Kies in de lijst voor Outlook.com en vul je accountgegevens in. In het volgende scherm kun je kiezen welke data je wilt kopiëren: mail, contacten, agenda en taken.

Augustus 2015