! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vragen aan de helpdesk

In iedere Digitaalgids en nieuwsbrief beantwoorden we vragen van lezers. Bekijk een selectie van de vragen en antwoorden.

Bijgewerkt op:18 januari 2021

helpdesk

Uit de nieuwsbrief

Heb ik echt een VPN nodig?

 • Ik lees veel over VPN’s, virtuele privénetwerken, waarmee je anoniem en veilig kunt internetten. Heb ik dat echt nodig als ik online wil bankieren?

Het ligt eraan waar je online wilt bankieren. Doe je dat thuis via je eigen (wifi)netwerk, dan is een VPN-verbinding niet nodig. De communicatie met de bank is volledig versleuteld en kan niet door vreemden worden gelezen. Wil je buitenshuis bankieren via het mobiele netwerk van je provider, dan is dat evenmin een probleem. Ook dan is de verbinding beveiligd.

Zodra je buiten de deur gebruik maakt van een open wifinetwerk moet je voorzichtiger zijn. Dat is als je wifi gebruikt in bijvoorbeeld de trein, een hotel, restaurant of winkel. Je weet dan niet of er iemand meekijkt met wat je doet. Gelukkig communiceren de meeste (bank-)apps en websites tegenwoordig versleuteld, zodat niemand je gegevens kan onderscheppen.

Voor de zekerheid kun je bij gebruik van wifi buitenshuis een VPN-verbinding gebruiken tijdens het onlineshoppen en het versturen van persoonsgegevens. De communicatie wordt dan altijd van begin tot eind versleuteld. Of gebruik je mobiele (3G, 4G) verbinding.

Lees meer over VPN en welke je het beste kunt gebruiken

Januari 2021

Hoe wis ik mijn laptop?

 • Ik wil mijn oude Windows-laptop naar de kringloop brengen. En dus moet alle persoonlijke informatie, zoals namen, e-mails, foto’s en muziek definitief worden verwijderd. Via Windows Systeemherstel lukt me dat niet. Is er software die echt alles definitief verwijdert of is er een andere oplossing?

Het is heel verstandig om de computer grondig schoon te maken voordat je hem wegdoet. Data vernietig je niet door op 'Delete' te drukken en vervolgens de prullenbak te legen. Handige jongens halen je bestanden zo weer boven water. Ook alleen systeemherstel of Windows ‘resetten’ is niet de oplossing, omdat je persoonlijke bestanden daarmee niet worden verwijderd.

Het is natuurlijk de bedoeling dat een volgende eigenaar ermee kan werken, dus wis niet de hele harde schijf inclusief Windows. Hoe je je persoonlijke bestanden grondig wist, staat duidelijk uitgelegd op de website van Seniorweb.

December 2020

Heb ik een nieuw simkaartje nodig? 

 • Ik ga mijn stokoude Sony Ericsson inruilen voor een gloednieuwe iPhone. Kan ik het simkaartje uit de oude telefoon gewoon in het nieuwe toestel stoppen? 

Als je bij dezelfde provider blijft, kun je het kaartje meestal zonder problemen overzetten naar een nieuw toestel. In dit geval kan het waarschijnlijk niet, want het simkaartje uit deze oude telefoon is te groot en niet geschikt te maken voor de iPhone. 

Er zijn 3 formaten simkaartjes: mini, micro en nano. De mini’s zijn de oudste kaartjes, de nano’s de nieuwste. De nano’s die in moderne smartphones zitten, hebben dezelfde chip als de mini’s en de micro’s, maar er zit veel minder plastic omheen en zijn dus kleiner. Tegenwoordig worden de kaartjes geleverd in een soort creditcard waar je alle drie de formaten simpelweg uit kunt drukken. Heb je een nano nodig, dan druk je de kleinste maat (heel voorzichtig) uit de creditcard.

Is het simkaartje uit je oude telefoon niet op deze manier te verkleinen tot nano (ga er niet met een schaar in knippen!), dan zul je een nieuw kaartje moeten bestellen bij de provider. Dat kost meestal tussen de €5 en €15. Kijk trouwens eerst nog op de oude telefoon of er informatie op het oude kaartje staat, bijvoorbeeld een contactenlijst, want die raak je dan kwijt. 

Er is nog een andere mogelijkheid. De nieuwe iPhones (11 en 12) hebben een ingebouwde sim, eSim. Dat is handig, want dan kun je je abonnement online overzetten naar het nieuwe toestel. Geen gedoe meer met kaartjes. Mogelijk ondersteunt je providers deze methode al. Zoek ernaar op zijn website.

November 2020

Computerproblemen? Bel ons!

Computer gehackt? Geklikt op een linkje in phishingmail? Geen paniek!

Bel 070 – 513 05 04 (€1,49 per minuut / €1,20 voor leden). De eerste 5 minuten zijn gratis.

Je krijgt dan ondersteuning bij hacks, malware en andere computerproblemen.

Lees meer informatie

Cyberhulplijn Consumentenbond (logo)

Waar vind ik een driver voor mijn oude scanner?

 • Ik heb een Canon-scanner, een CanoScan 8600F die wel geschikt is voor mijn oude computer (Windows XP), maar niet voor mijn nieuwe met Windows 10. Het probleem is dat ik geen installatie-cd heb en de stuurprogramma’s ook niet op de website van Canon staan. Hoe kom ik aan een stuurprogramma?

In dit geval zijn er 2 mogelijke oplossingen:

1. Kijk op de Amerikaanse Canon-site en typ daar de scanner in het zoekvak. Hier staan drivers voor Windows 10 die zouden moeten werken.

2. Installeer VueScan een programma dat meer dan 6000 oude en nieuwe scanners ondersteunt. Daarmee is er een kans dat je de scanner met een Windows 10-computer kunt gebruiken. VueScan kost geld, dus installeer eerst de probeerversie.

Oktober 2020

Mijn wachtwoord is gelekt! Wat doe ik nu? 

 • De Digitaalgids raadt aan naar haveibeenpwned te gaan en daar je e-mailadres(sen) in te typen. Dat heb ik gedaan. Dat was schrikken: een van mijn mailadressen is drie keer gelekt. Wat kan ik nu het beste doen? 

Haveibeenpwned checkt of je mailadressen voorkomen in zijn database met gehackte accounts. Het kan gaan om een webwinkel, een organisatie of een sociaal medium. Een voorbeeld is LinkedIn, waarvan de database al in 2012 werd gehackt: 164 miljoen accounts (e-mailadres met bijpassend wachtwoord) vielen in verkeerde handen. Die gegevens zijn sindsdien verkocht aan criminelen en spammers.

Er worden of wekelijks databases gehackt, soms met honderden miljoenen accounts. De database van haveibeenpwned bevat 10 miljard gelekte accounts. Daar zitten ook e-maillijsten in die door verzenders van spam en phishing worden gebruikt. 

Zijn er accountgegevens van je gelekt, verander dan het wachtwoord van die dienst – als je dat al niet had gedaan. En gebruik je datzelfde, gelekte wachtwoord ook voor een andere account? Wijzig het daar dan ook. Criminelen proberen wachtwoorden ook uit bij andere diensten.

Dat een website je accountgegevens lekt, kun je zelf niet voorkomen. Je kunt de risico’s wel beperken door voor iedere account een ander wachtwoord te gebruiken. Een wachtwoordmanager, zoals LastPass, helpt je daarbij.   
 
Doe dezelfde accountcheck op de website van de politie.

September 2020

Is er goede gratis software om e-books te lezen?

 • In Digitaalgids nummer 3 bieden jullie een gratis e-book aan over fotografie. Ik kan echter geen goed werkend gratis leesprogramma vinden voor op de pc. Welk programma kan ik hier het beste voor gebruiken?

Het e-book Optimaal fotograferen bieden we aan als pdf en kun je waarschijnlijk openen zonder software te hoeven installeren. Dat kan in de browser of met een gratis pdf-programma als Sumatra PDF-reader. Voor het lezen van een e-book in het epub-formaat, is Calibre een handig gratis programma. Het is ontwikkeld voor het organiseren van collecties e-books en ondersteunt vrijwel alle bekende formaten, ook pdf. 

Download gratis het e-book Optimaal fotograferen (pdf). 

Augustus 2020

Moet ik Adobe een boete betalen?

 • Ik wil mijn abonnement op Adobe Creative Cloud opzeggen, maar volgens Adobe moet ik dan een boete betalen. Dat abonnement heb ik langer dan een jaar gehad. Het is toch wettelijk zo dat opzeggen na een jaar altijd per maand moet kunnen? Wat kan ik doen als ze niet willen toegeven? 

Adobe gaat hier in de fout. Een abonnement mag alleen automatisch worden verlengd als je het na verlenging op ieder moment kunt opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Op onze website kun je lezen wat je rechten zijn.
De vraag van de lezer werd opgelost in onze Community. Andere forumleden meldden dat ze bij Adobe tegen dezelfde behandeling aanliepen: ook tegen hen werd verteld dat ze een boete moesten betalen. Die boete accepteren zou een flink kostenpost zijn: sommige Adobe-abonnementen kosten honderden euro’s per jaar. Enkele forumleden lieten Adobe weten dat zo’n boete tegen de Nederlandse wet ingaat, waarop Adobe de boete introk. Lees hier hoe dat ging.

Juli 2020

Kan ik Picasa nog gebruiken?

 • Ik weet dat Picasa al jaren niet meer door Google wordt ondersteund, maar ik kan het fotoprogramma nog steeds downloaden. Zelfs voor Windows 10. Ik vertrouw die downloadwebsites niet helemaal. Wat is verstandig?

Google is al in 2016 gestopt met het ondersteunen en aanbieden van Picasa. Downloaden heeft dan ook geen zin en de aanbieders van het programma zijn mogelijk niet bonafide.

Sowieso moet je erg oppassen met het downloaden van software van downloadsites. Er zijn sites die stiekem ongewenste software meesturen. Dan heb je behalve de gewenste software ook ongewenste of zelfs schadelijke rommel op je computer staan.

Vergeet Picasa. Er zijn veel goede, gratis alternatieven. Google Foto’s is de opvolger van Picasa en eveneens gratis te gebruiken bij een Google-account. Het werkt online (in de cloud), maar je kunt foto’s ook op de computer opslaan. 

Juni 2020

De buurman print op mijn printer 

 • Ik heb een draadloze printer van HP. Daar rolde onlangs een documentje uit dat niet van mij was. Het bleek van mijn buurman. Hoe kan hij op mijn HP printen en hoe voorkom ik dat dit vaker gebeurt?  

Zo te zien staat de functie ‘Wi-Fi Direct’ op uw printer aan en is die niet beveiligd. Met die functie kunnen apparaten rechtstreeks met elkaar communiceren, zonder tussenkomst van de router. Waarschijnlijk heeft uw printer bij de buurman in de lijst met draadloze printers gestaan en heeft hij per ongeluk de verkeerde gekozen.

De oplossing: zet Wi-Fi Direct op de HP uit. Dat kan eenvoudig op het schermpje van de printer. Deze functie uitschakelen, betekent dat u ook niet meer via Wi-Fi Direct kunt printen. Als u dat wel deed, zult u de printer op uw draadloze netwerk moeten aanmelden. Ook dat kan via het printerschermpje. 

Mei 2020 

Kan ik Windows 7-updates kopen?

 • Sinds half januari wordt Windows 7 niet meer door Microsoft ondersteund en is het besturingssysteem onveilig geworden. Vervelend, want ik gebruik nog steeds een oude desktop met dat systeem en vind upgraden naar Windows 10 te veel moeite en te ingewikkeld. Nu hoorde ik dat het toch mogelijk zou zijn om tegen betaling veiligheidsupdates voor Windows 7 te krijgen. Hoe zit dat en hoeveel zou dat kosten?

Helaas, dit aanbod geldt niet voor particulieren. De ‘Extended Security Updates’ (ESU) zijn bedoeld om bedrijven (ook kleine) tegemoet te komen die niet tijdig naar Windows 10 konden overstappen. En de veiligheidsupdates zijn alleen voor Windows 7 Professional en Enterprise, niet voor de Home-versie. Meer over die verlengde ondersteuning van bedrijven kun je op de website van Microsoft lezen.

Het is verstandig om je computer toch zo snel mogelijk te upgraden naar Windows 10. Het is geen heel ingewikkelde klus en gaat bijna vanzelf. In de Digitaalgids van november 2019 schreven we een handleiding 'Upgraden naar Windows 10' (pdf). 

April 2020

Geen foto’s in Verkenner

 • Tot voor kort kon ik in Windows Verkenner van de foto’s altijd de voorvertoning zien: normaal, groot of extra groot. Erg handig bij het zoeken naar een bepaalde foto. Dat kan nu ineens niet meer. Ik zie nu alleen nog een nietszeggend icoon. Hoe krijg ik weer gewoon de foto’s te zien?

Zo te zien is er bij u een Windows-instelling gewijzigd. Als je niet weet waar die instelling zit, kun je heel lang zoeken.

Zo krijgt u de voorvertoningen terug: klik in Windows Verkenner op Beeld > Opties > Map- en zoekopties wijzigen. Klik in het pop-upschermpje op het tabblad Weergave. Zoek in de lijst met instellingen naar de regel ‘Altijd pictogrammen weergeven’. Haal het vinkje weg en klik op OK.

Voortaan ziet u weer een voorvertoning van de foto.

Maart 2020

Hoe bewaar ik mijn Facebookfoto’s?

 • Ik wil stoppen met Facebook, maar de foto’s en video’s die ik daar heb gepost, wil ik niet kwijt. Is er een manier om ze te downloaden?

Ja die is er. Je kunt je foto’s, video’s en ook je (privé)berichten naar je computer downloaden. Klik in Facebook op het driehoekje rechtsboven in de balk en klik dan op Instellingen > Je Facebook-gegevens > Je gegevens downloaden > Bestand maken. Kies HTML als bestandsformaat.

Facebook gaat nu een map samenstellen en stuurt je een mail als je archief klaar is om opgehaald te worden.

Meer kun je lezen op deze webpagina van Facebook.

Februari 2020

Hoelang ondersteunt Apple mijn iPhone?

 • Vorige maand heb ik een iPhone 6s gekocht met IOS 12. Ik koos een iPhone met een recent besturingssysteem, omdat ik uit uw artikelen begreep dat het besturingssysteem bepalend is voor de ondersteuning. Inmiddels heb ik iOS 13 op mijn iPhone geïnstalleerd gekregen. Hoelang wordt mijn iPhone 6s nog ondersteund?

De iPhone 6s is een model uit 2015 dat door de recente update naar iOS 13 volledig is bijgewerkt. De 6s is het oudste model dat de update heeft gekregen. Wanneer iOS 14 dit jaar verschijnt, zal de iPhone 6s die mogelijk niet meer krijgen.

Apple heeft nog niet bekendgemaakt welke toestellen de update krijgen, maar mogelijk gebeurt dat voor de iPhone 7 en nieuwere modellen. iOS 14 zal naar verwachting half september worden verspreid.

Apple doet vooraf nooit toezeggingen over hoelang toestellen updates blijven krijgen, maar ondersteunt zijn telefoons gewoonlijk gedurende 4 tot 6 jaar na verschijning. En Apple stopt met het updaten van een oud iOS zodra er een nieuwe versie uit is.

Als iOS 13 niet meer wordt ondersteund, wordt een iPhone 6s kwetsbaar en zullen steeds meer apps na een app-update niet meer werken. Het is dan beter om een nieuwer toestellen aan te schaffen. Het is afwachten wat Apple gaat doen.

Januari 2020

Kan ik Windows 10 overzetten?

 • Binnenkort stopt Microsoft met het ondersteunen van Windows 7. Kan ik Windows 10 van mijn laptop overzetten op mijn pc? Of kan ik beter maar niet meer met die pc op internet gaan?

Na 14 januari is Windows 7 niet meer veilig online te gebruiken, omdat nieuw ontdekte veiligheidslekken niet meer worden gedicht. Of je Windows kunt overzetten, is afhankelijk van de soort licentie. Waarschijnlijk is op de laptop een zogeheten OEM-versie (een fabrieksversie) geïnstalleerd. Een OEM is uitsluitend bedoeld voor de computer waarop die geleverd.

Heb je Windows los aangeschaft – een duurdere licentie – dan kan overzetten wel. Let wel: kopiëren mag sowieso niet, want je hebt maar een licentie voor 1 apparaat.

Als je Windows naar de pc verhuist, moet je het verwijderen van de laptop. Doe je dat niet, dan zul je Windows niet op de pc geactiveerd krijgen.

Windows overzetten is een klus voor gevorderde computergebruikers. Het is veel makkelijker om de pc met Windows 7 nog voor medio januari te upgraden naar Windows 10. Hoe je dat doet, hebben we beschreven in de laatste Digitaalgids. Zoek het artikel op of download de pdf.

December 2019

Hoe ruim ik mijn Gmail op?

 • Ik ben al 10 jaar een trouwe gebruiker van Gmail en bewaar daar alle mails. Nu kreeg ik een waarschuwing van Google dat mijn opslag vol is plus het aanbod om extra ruimte te kopen. Dat ga laatste ik niet doen, dus ik zal moeten opruimen. Dat gaat me vele uren kosten, of is er een slimme manier? 

Allereerst: Google biedt voor Gmail, Google Drive en Google Foto’s samen 15 GB aan opslagruimte aan. Dat betekent dat het misschien niet alleen mails zijn die de opslag vullen.

Als je duizenden mails moet uitzoeken en verwijderen, loont het om een filter te maken. Zo kun je bijvoorbeeld alle mails die 20 MB of groter zijn bij elkaar zetten. Als je die wist, maak je grote stappen. Typ bovenin de zoekbalk size:20MB en druk op Enter. Zoek ze uit en verplaats ze naar de prullenbak. Belangrijke bijlagen, zoals foto’s en video’s, kun je redden door ze naar de computer te downloaden.

Een ander filter: typ in de zoekbalk bijvoorbeeld Before:2013/10/1 om alle mails van voor 1 oktober 2013 in beeld te krijgen.

Je selecteert de gevonden mails door linksboven op het vierkantje te klikken. Met een klik op het prullenpak-icoon verdwijnen alle mails. Vergeet ten slotte niet de Prullenbak te legen.

November 2019

Waarom speelt VLC geen dvd’s af?

 • Vroeger gebruikte ik altijd de Windows Media Player (WMP) om video-dvd’s af te spelen op de computer. Toen Microsoft het programma uit Windows verwijderde, heb ik op jullie aanraden VLC geïnstalleerd. Nu heb ik ontdekt dat ik nog steeds geen dvd’s kan afspelen. Wat doe ik fout?

Windows 10 heeft standaard geen programma waarmee je video-dvd’s kunt afspelen. Microsoft heeft die mogelijkheid vanaf Windows 8 uit de Windows Media Player (WMP) gehaald. Microsoft adviseert om de Windows DVD-speler uit de Windows Store te downloaden, maar die kost €15. Maar wie doet dat als er ook gratis programma’s zijn? VLC is gratis én beter.

Waarom speelt VLC dan geen dvd’s af? Waarschijnlijk heb je de VLC-app uit de Windows Store geïnstalleerd. De app kan geen video-dvd’s afspelen omdat Windows 10 daarvoor de juiste codecs mist. De oplossing: Download de desktop-versie van VLC. Deze bevat alle noodzakelijke codes.

Overigens zit de WMP nog steeds in Windows, maar is het niet langer de standaardspeler. Het afspelen van video-dvd’s is niet mogelijk.

Oktober 2019

Vragen uit de Digitaalgids

Windows

Verkeerde schermresolutie

 • Ik probeer Windows 10 te installeren, maar loop tegen een probleem aan. Mijn Philips-monitor heeft een resolutie van 1920 x 1080. Deze resolutie staat niet in het lijstje van Windows 10. Het beeld is dan ook vertekend. Is hier een oplossing voor?

Als de juiste resolutie niet wordt getoond, is er waarschijnlijk iets mis met het stuurprogramma (de driver) van de monitor. Download het stuurprogramma voor deze monitor van de Philips-website (ga naar Philips.nl en typ ‘drivers’ in het zoekvak. Klik op Zoek software). Installeer het en kijk of u daarna wel de juiste resolutie kunt kiezen.

Helpt dat niet? Kijk dan of er iets mis is met de driver van de videokaart (of -chip). Klik op Start > typ en klik op Apparaatbeheer > klik op Beeldschermadapters. Klik met je rechter-muisknop op de naam van de adapter en kies de optie 'Stuurprogramma bijwerken. Windows gaat zelf op zoek naar de nieuwste driver en installeert die.

Januari 2020

Afscheid van Windows 7

 • In Digitaalgids nummer 2 van 2019 gaf u aan dat het upgraden van 7 naar 10 nu toch wel voor de hand ligt. Ik ben bijzonder tevreden over Windows 7 en heb moeite met upgraden naar Windows 10, ook omdat ik het meeste werk tegenwoordig op de Mac doe. Toch zou ik vanwege de veiligheid beide computers naast elkaar willen gebruiken. Hoe kom ik aan een goede versie van Windows 10 en wat zijn de kosten?

Helaas is het niet meer mogelijk om gratis te upgraden naar Windows 10, dus u zult deze moeten aanschaffen. U vindt alle informatie over het overstappen van Windows 7 naar Windows 10 op de site van Microsoft. Op deze site kost de Home-versie €145, maar elders op internet is een licentie voor veel minder geld te koop. Lees het artikel over goedkope licenties (pdf) in de Digitaalgids van januari 2019.

Het is overigens goed om eerst te bepalen of upgraden bij uw pc nog zinvol is. Als deze computer al erg oud is, heeft een upgrade weinig zin. Wij raden af om na januari 2020 nog met uw Windows 7 het internet op te gaan, omdat dat systeem snel steeds kwetsbaarder zal worden.

Mei 2019

Pc blijft crashen

 • Sinds een maand verschijnt regelmatig na het opstarten een Windows-melding dat er een fout is opgetreden en dat de computer automatisch herstart. De melding luidt ‘Stopcode Bad Pool Caller’. Na het herstarten werkt de computer verder goed. Na uitschakelen gebeurt dit weer. Bent u bekend met dit probleem?

Dit probleem wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem met een stuurprogramma (driver). Het kan ook zijn dat de pc op een hoge kloksnelheid draait, maar als u niets in het BIOS heeft veranderd, is dat vrijwel uitgesloten.

We raden u aan om nadat de computer gecrasht is bij de volgende opstart het programmaatje Who Crashed te starten (resplendence.com/whocrashed). Daarmee kunt u in veel gevallen achterhalen welk onderdeel of stuurprogramma de veroorzaker is. Waarschijnlijk kunt u het probleem oplossen door voor dat onderdeel een nieuw stuurprogramma te downloaden en te installeren.

Januari 2019

Microsoft denkt dat ik minderjarig ben

 • Enige tijd geleden moest ik van Microsoft wat gegevens invullen en een wachtwoord maken en pincode toevoegen. Prima, maar Microsoft heeft mij 2011 als geboortedatum gegeven. Ik ben dus een kind en kan dit niet meer veranderen. Microsoft dreigt binnenkort mijn pc te blokkeren. Hoe los ik dit op?

Er zijn meer mensen die dit probleem hebben, vaak omdat ze jaren geleden bij het aanmaken van bijvoorbeeld een Hotmail- of Live-account een fictieve en recente geboortedatum hebben opgegeven. Vanwege de AVG is Microsoft nu gedwongen om te verifiëren of u inderdaad wel meerderjarig bent.

Dat kan onder andere via een speciaal formulier. U vindt het op support.microsoft.com. Typ ‘Leeftijdsverificatie’ in het zoekvak. Het bovenste zoekresultaat is het juiste.

September 2018

Foto’s niet langer zichtbaar

 • Sommige foto’s op mijn computer zijn niet meer zichtbaar te maken. Er is dan geen voorvertoning zichtbaar in de Windows Verkenner en ze zijn ook niet te openen. Andere foto’s worden nog wel getoond in de Verkenner, maar als ik ze open in een beeldbewerker, wordt slechts een deel van de foto getoond. De foto’s heb ik overgezet van mijn vorige computer.

Het kan haast niet anders dan dat de foto’s beschadigd zijn geraakt. Dit kan zijn omdat het opslagmedium van uw vorige (of huidige) pc mankementen vertoont, omdat er iets mis is gegaan tijdens het kopiëren of omdat de foto’s zijn beschadigd of deels versleuteld door ransomware.

Het eerste scenario ligt het meest voor de hand. Probeer de foto’s nogmaals van uw oude pc over te zetten of haal de beschadigde exemplaren terug uit een back-up.

September 2018

Waar is Freecell in Windows 10?

 • Ik heb onlangs weer een fikse update van Windows 10 gekregen en wederom is het kaartspel Freecell verdwenen. Hoe kan ik het spel terugkrijgen?

In voorgaande versies van Windows was Freecell in het Startmenu te vinden onder Ontspanning. In Windows 10 ga je via Start naar Microsoft Solitaire Collection. Hier staat Freecell en een aantal andere klassieke kaartspellen, zoals Klondike en Spider.

Geen Microsoft Solitaire Collection? Download deze dan gratis via de Microsoft Store, die te vinden is in de applijst onder de Start-knop.

Maart 2018

Alle tekst is vervaagd

 • Na lezing van een artikel in de vorige Digitaalgids heb ik het e-mailprogramma eM Client geïnstalleerd. Sindsdien hebben bureaublad, internet, Verkenner, Office en Windows Live Mail een minder scherp lettertype. De letters lijken uit losse stippen of blokjes te bestaan. eM Client verwijderen loste het probleem niet op. Een herstelpunt terugzetten lukte niet. Moet ik Windows 10 opnieuw installeren?

We denken niet dat dit euvel is veroorzaakt door eM Client. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen > Geavanceerde Beeldscherminstellingen en controleer onder ‘Resolutie’ of de juiste instellingen zijn gekozen. Een te lage resolutie zorgt er namelijk ook voor dat letters vaag worden getoond.

Ga vervolgens naar Configuratiescherm > Vormgeving en persoonlijke instellingen > ClearType-tekst aanpassen. Schakel ClearType in. Dit zorgt ervoor dat tekst scherper wordt weergegeven.

Maart 2018

Schone Windows 10 op SSD

 • Ik wil graag mijn laptop opwaarderen door mijn harddisk te vervangen door een SSD. Vervolgens wil ik een schone Windows installeren. Kan ik dan problemen verwachten met de activatie van Windows? Klopt het dat ik de productcode van Windows 7 of 8 kan gebruiken?

Het is niet langer mogelijk om gratis te upgraden naar Windows 10, en dat betekent dat het niet gaat lukken met een productsleutel van Windows 7 of 8. Maar er is een oplossing. Gebruik eerst NirSoft ProduKey (nirsoft.net) om de huidige Windows 10-sleutel boven water te krijgen en maak een back-up van al je bestanden voordat je de SSD in de laptop plaatst en een schone installatie uitvoert. Een handleiding is te vinden op een pagina van softwaregeek.nl.

Maart 2018

Nieuw moederbord = nieuwe Windows-licentie?

 • Het moederbord van mijn pc is gesneuveld en daarom wil ik het vervangen. In de voorwaarden van Microsoft staat dat voor een grote hardware-aanpassing een nieuwe Windowslicentie nodig is. Nu is dat in mijn geval geen vrije keus en word ik mogelijk gestraft met extra kosten voor een nieuwe licentie. En wat als ik Office opnieuw moet installeren? Hoe zit dit?

Als je een geldige productsleutel van Windows 10 hebt of van de Windows-versie waarvan je een upgrade naar Windows 10 hebt uitgevoerd, kun je Windows 10 gewoon weer activeren. Voorwaarde is dat de Windowslicentie voor de hardwarewijziging was gekoppeld aan je Microsoft-account.

Uitgebreide informatie staat op deze webpagina van Microsoft. Een Officelicentie is niet gekoppeld aan de hardware, maar kan – afhankelijk van de licentie – gewoon (opnieuw) worden geactiveerd op één of meer apparaten.

Maart 2018

Wat zijn packages?

 • Ik gebruik Windows 10 Home op een laptop en Windows 10 Pro op een desktop. Ik zie dat er in de map C:\users\gebruikersnaam\appdata\local\packages nu ruim 400.000 bestanden staan die zo’n 138 GB innemen. Wat zijn dit voor bestanden en kan ik die verwijderen?

In de mappen die onder appdata staan, worden gegevens opgeslagen die door de programma’s worden gebruikt. In veel gevallen gaat het om tijdelijke bestanden die soms niet worden verwijderd waardoor de omvang – zoals in uw geval – enorm kan toenemen. Dit kunt u doen om de boosdoener te vinden: gebruik het programma WinDirStat (windirstat.net) om de map met de packages te analyseren.

U kunt dan zien welk programma verantwoordelijk is voor het opslokken van al die ruimte. Dat is vaak te herleiden aan de naam van de betreffende map. Heeft u de boosdoener gevonden? Controleer dan eerst of u dit programma nog wel gebruikt. Zo niet, verwijder het en kijk of de bijbehorende map onder packages ook is verwijderd en wis hem desnoods handmatig.

Gebruikt u het programma nog wel? Blader dan naar de map van dat programma in de Windows Verkenner en kijk of er een onderliggende map is met de aanduiding ‘cache’. Hiervan kunt u de inhoud vaak probleemloos wissen. Maak bij twijfel eerst een back-up.

Januari 2018

Mysterieuze foutcode 0x80070571

 • Ik heb een Acer-laptop met daarop Windows 10. Onlangs is de laatste Windows-update geïnstalleerd en sindsdien krijg ik bij het aansluiten van een extern opslagmedium en het handmatig starten van een back-up de foutcode 0x80070571. De back-up vindt dan niet plaats. Wat is dit voor een foutcode en kan deze het gevolg zijn van een Windows-update? En zo ja, waarom lost Microsoft dit dan niet op?

Deze foutmelding wijst op een fout in het bestandssysteem van een harde schijf. Het is in uw geval niet duidelijk of het om de interne schijf gaat of om de externe harddisk. Het is dan ook zaak om beide schijven te controleren en zo nodig te herstellen. Dat doet u zo:

1: Start de Windows Verkenner en blader naar het onderdeel ' Deze pc' .

2: Klik met de rechtermuisknop op 1 van de schijfstations en kies Eigenschappen.

3: Ga naar het tabblad Extra en klik op Controleren. Uw harde schijf wordt nu gescand en zo mogelijk gerepareerd.

Herhaal daarna stappen voor eventuele andere schijfstations en uw externe harde schijf.

November 2017

Links in mail werken niet

 • Ik gebruik Windows 10 met Windows Live Mail. Als ik voorheen op een link in de mail klikte, werd Edge gestart. Sinds kort is dit niet meer mogelijk. Wat moet ik doen om dit weer aan de praat te krijgen?

Waarschijnlijk heeft de installatie van een ander programma ervoor gezorgd dat Edge niet langer als standaardprogramma voor deze links staat ingesteld. Dat zet u op de volgende manier recht:

1: Klik naar het Startmenu > Instellingen > Systeem > Standaard-apps.

2: Klik in het overzicht rechts op het programma dat genoemd is onder Webbrowser en dan op Edge.

November 2017

Onzichtbare netwerkschijven

 • Sinds eind vorig jaar, na een update van Windows 10, kan ik mijn twee NAS-schijven (externe netwerkschijven) niet langer terugvinden in de Verkenner. Ik heb al van alles geprobeerd, maar heb nog geen oplossing gevonden.

De functie in Windows 10 om dit soort schijven te detecteren staat bij u waarschijnlijk uit.

1: Ga naar het Configuratiescherm en kies Windows-onderdelen in- of uitschakelen.

2: Check of er in de lijst een vinkje staat voor ‘Ondersteuning voor SMB 1.0/CIFS voor delen van bestanden’.

3: Ga in het Configuratiescherm naar het Netwerkcentrum en kies 'Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen.

4: Schakel Netwerkdetectie en Bestands- en printerdeling in.

5: Kijk of de schijven weer zichtbaar zijn. Typ desnoods het IP-adres van één van de schijven in de adresbalk voorafgegaan door twee forward slashes (bijvoorbeeld //192.168.1.34) en druk op Enter.

November 2017

Waar is mijn apenstaartje?

 • Sinds kort kan ik op mijn pc met Windows 10 geen bijzondere tekens meer typen. Omdat het @-teken niet meer werkt, kan ik geen e-mails sturen. Hoe zet ik de juiste instellingen terug?

Dit gebeurt als er per ongeluk naar een andere toetsenbordindeling in Windows is overgeschakeld. Gelukkig kun je dit eenvoudig herstellen via de toetsencombinatie Ctrl+Shift. Als rechtsonder in de taakbalk de letters NLD verschijnen, zit je weer goed. Om te voorkomen dat het probleem zich weer kan voordoen: verwijder de andere invoertalen.

1: Ga naar het Configuratiescherm > Klok, taal en land/regio.

2: Kies onder Taal voor Invoermethoden wijzigen.

3: Zorg ervoor dat alleen ‘Nederlands (Nederland)’ in de lijst is opgenomen door de overbodige talen te verwijderen.

September 2017

Uitgerekt beeld op laptop

 • Ik heb al enige tijd geleden Windows 10 op mijn laptop geïnstalleerd. Sindsdien is het beeld in de breedte uitgerekt. Ik krijg het niet voor elkaar om dat te herstellen. Kunt u mij een tip geven?

De meest waarschijnlijke oorzaak is dat Windows 10 de videokaart van de notebook niet goed herkent, waardoor die nu een verkeerde resolutie gebruikt. Ga via Instellingen naar Beeldscherminstellingen en klik onderaan op Geavanceerde beeldscherminstellingen. Probeer onder Resolutie verschillende instellingen.

Mocht dit niet werken, ga dan naar de website van de leverancier van de notebook en download de Windows 10-stuurprogramma’s van de videokaart van de notebook.

Maart 2017

Foto’s printen onder Windows 10

 • Ik heb een flinke verzameling foto’s op mijn computer staan. Het lukt mij echter niet om deze af te drukken. Hoe kan ik eenvoudig onder Windows 10 foto’s afdrukken?

Het afdrukken van foto’s gaat onder Windows 10 zo: start de Windows Verkenner en blader naar de map met de foto’s die je wilt afdrukken. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en selecteer met de linkermuisknop de foto’s die je wilt afdrukken. Klik dan met de rechtermuisknop op één van de geselecteerde foto’s en kies in het contextmenu dat verschijnt voor Afdrukken.

Nu verschijnt het venster ‘Afbeeldingen afdrukken’. Geef aan welke printer je wenst te gebruiken, kies de afdrukkwaliteit en geef aan de rechterkant aan hoeveel foto’s je op één pagina wilt. Klik daarna op de knop Afdrukken om de foto’s te printen.

Mei 2017

Muis bibbert

 • Ik heb een Dell Inspiron One-pc waarbij na het opstarten de muis instabiel is en bibbert en waarbij vaak een tweede aanwijzer verschijnt. Na een paar minuten is alles weer normaal. Ik heb het BIOS, drivers, enzovoort vernieuwd, maar het houdt niet op. Wel heb ik ontdekt dat een deel van het aanraakscherm niet goed werkt, maar dat gebruik ik toch niet. Hoe kan ik dit euvel oplossen?

Een lastig probleem waarvoor we een paar suggesties kunnen aandragen. Het eenvoudigste is de muis na het opstarten heel even los te koppelen van de pc. Een (hopelijk) permanente oplossing is deze: ga naar het Configuratiescherm en klik op het Windows-onderdeel Apparaatbeheer.

Klik in de lijst met apparaten op Muizen en andere aanwijsapparaten. Klik met je rechter-muisknop ik op de regel Muizen en kies Eigenschappen. Klik op het tabje Energiebeheer. Haal het vinkje weg voor de regel die zegt dat de computer de muis mag uitschakelen om energie te besparen.

Tot slot kan het een goed idee zijn om de defecte ‘Digitizer’ van het aanraakscherm uit te schakelen. Zoek deze op via Apparaatbeheer, klik er met de rechtermuisknop op en kies Uitschakelen.

Mei 2017

Windows-update stopt halverwege

 • Ik heb een probleem met de updates van Windows 10. Al drie keer heb ik de update gestart, maar steeds komt bij 40% de mededeling ‘Windows could not configure one or more systems components.’ Ik moet steeds de pc herstarten en het nog een keer proberen. Er wordt niet aangegeven welke componenten er ontbreken.

Er zijn veel meer gebruikers die dit probleem hebben gehad. In veel gevallen is het op te lossen door eerst alle onnodige randapparaten (zoals printer, externe harde schijf en geheugenkaartlezer) te ontkoppelen en alleen monitor, toetsenbord en muis aangekoppeld te laten. Probeer vervolgens nogmaals de update te installeren.

Januari 2017

Programma's

Oude software draaien

 • Ik heb een oude laptop met Windows 10 en voldoende werkgeheugen en opslagruimte. Onder Windows XP kon ik oudere Windows 98-programma’s virtueel laten draaien. Onder Windows 10 lukt mij dit niet. Hoe kan ik dit oplossen?

Oude programma’s aan de praat krijgen onder Windows 10 is vaak een kwestie van proberen en instellingen testen. Er zijn twee manieren:
1: U gebruikt onder Windows 10 de ‘Probleemoplosser voor compatibiliteit’. Een uitgebreide Nederlandstalige handleiding staat op de site van Microsoft
2: U gebruikt een programma als VirtualBox, waarmee het mogelijk wordt om binnen Windows 10 in een afgeschermde omgeving een Windows 98-installatie te draaien. Vervolgens installeert u in die virtuele machine uw Windows 98-programma.

Maart 2020

Adressen overzetten

 • Ik heb een adressenbestand dat gemaakt is in Davi-Adres met de extensie PXJ. Dit is nog afkomstig van mijn oude pc met Windows XP. Nu wil ik graag deze adressen gebruiken op mijn nieuwe laptop, maar dat lukt niet. Hoe kan ik dit oplossen?

Davi-Adres werkt helaas niet in Windows 10. Heeft u (of een familielid of kennis) nog een pc met een oudere versie van Windows, installeer hierop dan Davi-Adres en open het adressenbestand. Exporteer het bestand via Bestand > Exporteren naar dBase-formaat (DBF). Daarna kunt u dit bestand op uw nieuwe computer importeren in Excel en vervolgens weer in een gangbaarder formaat (zoals CSV) exporteren voor gebruik in een andere adressenprogramma. 

Januari 2020

Ongewenste software

 • Bij het opstarten van mijn laptop verschijnt steeds een melding van het programma Simple Driver Updater op het scherm. Wat is dit programma en wat moet ik hiermee?

Simple Driver Updater is een programma dat checkt of er nieuwe stuurprogramma’s beschikbaar zijn. Misschien heb je dit ooit zelf op de computer gezet of was het (stiekem) gebundeld met een ander programma. Er zijn tal van dit soort programma’s die beloven je pc te verbeteren en te versnellen, maar in sommige gevallen eerder het tegenovergestelde bereiken of zelfs spyware installeren. We raden aan Simple Driver Updater te verwijderen via Start > Instellingen > Apps. 

Augustus 2019

Mail verhuizen naar 2019

 • Ik gebruikte op mijn computer met Windows 10 altijd Office 2010. Onlangs ben ik overgestapt naar Office 2019. Word, Excel en PowerPoint werken gewoon, maar bij Outlook heb ik een probleem. Wanneer ik hier mijn mailaccount aanmaak en vervolgens het oude pst-bestand van Outlook 2010 over dat van Outlook 2019 heen kopieer, krijg ik een melding dat het bestand niet geopend kan worden.

Het pst-bestand bevat inderdaad uw oude mailberichten en andere gegevens, maar het simpelweg kopiëren van dit bestand naar een nieuwere versie van Outlook werkt niet. Bovendien gebruikt Outlook 2019 ook een ost-bestand voor de opslag van gegevens. We raden u aan om na het aanmaken van het nieuwe mailaccount de gegevens uit uw oude pst-bestand in Outlook 2019 te importeren via Bestand > Openen > Importeren/Exporteren.

Mei 2019

Software niet te verwijderen

 • Door een onoplettendheid is de virusscanner Avast op mijn computer geïnstalleerd. Ik heb hem verwijderd, maar hij staat nog gewoon op de taakbalk en ook is een venster te zien in Windows. Avast staat echter niet meer in de lijst met programma’s die kunnen worden verwijderd. Hoe kom ik van dit programma af?

 

Het komt voor dat Avast niet goed van de pc wordt verwijderd en dan ook niet meer zichtbaar is in de lijst met geïnstalleerde programma’s. Voor dit soort problemen heeft Avast gelukkig een hulpprogramma ontwikkeld. Dat kunt u hier vinden: avast.com/nl-nl/uninstall-utility. Op de website van Eset staat een lijst met de verwijderprogrammaatjes van alle bekende antivirusmakers. Zie: tinyurl.com/antivirus-verwijderen.

Januari 2019

Geen geluid bij Skype

 • Ik krijg bij het gebruik van Skype geen geluid uit de koptelefoon. Kijk ik in de lijst met afspeelapparaten in Windows, dan zie ik dat de koptelefoon goed is ingesteld. Als ik bijvoorbeeld een YouTube-video kijk, krijg ik geluid uit zowel speakers als koptelefoon. Maar bij Skype dus niet. Hoe los ik dit op?

Het is wat verwarrend, maar Skype heeft eigen geluidsinstellingen en die staan waarschijnlijk niet goed. Ga in Skype naar Instellingen > Audio en video. Kijk rechts bij Audio en selecteer achter Luidsprekers uw koptelefoon. Klik op de

Januari 2019

Bijwerken

 • Met Kaspersky Software Updater kan automatisch gezocht worden naar nieuwe versies van programma’s. Het zoekt echter niet naar updates voor stuurprogramma’s. Driver Booster lijkt evenmin een oplossing. In een enkel geval biedt Intel DSA (Driver & Support Assistent) soelaas, maar dat programma moet na gebruik verwijderd worden. Is er een beter programma om de stuurprogramma’s bij te werken?

We raden af om met een programma op zoek te gaan naar nieuwe stuurprogramma’s (drivers). Er zijn er nogal wat ‘hulpjes’ die allerlei ongewenste software installeren of informatie over je computer verzamelen en verhandelen. Bovendien is het bijwerken van stuurprogramma’s alleen nodig bij een beveiligingsprobleem of als iets niet goed werkt. In dat geval wordt zo’n update vaak meegenomen in een normale Windows-update.

Juli 2018

Java wil niet updaten

 • Ik heb een laptop met Windows 10. Sinds een paar weken krijg ik de melding dat Java niet kan worden bijgewerkt. Er verschijnt dan de melding ‘Java install did not complete - Error code 1618’. Hoe kan ik dit oplossen?

Java wordt steeds minder gebruikt. Omdat er vaak beveiligingslekken worden ontdekt, is het beter om het te verwijderen. Gebruik het alleen als het echt nodig is. In dat geval is het belangrijk dat je altijd de laatste versie hebt. Lukt bijwerken niet? Verwijder de oude versie en download en installeer de nieuwste. De juiste instructies staan op java.com/nl/download/help/error_1603.xml.

Juli 2018

Back-up maken van mail

 • De back-upfunctie van Outlook wordt bij mij steeds afgebroken en herstart op het moment dat er een back-up wordt gemaakt van de map Verzonden items. Ik gebruik Office 2013 in combinatie met Windows 10 en heb al van alles geprobeerd, waaronder pst-bestanden repareren, Office opnieuw installeren en scannen met Microsoft Office Configuration Analyzer Tool (OffCAT). Heeft u een oplossing?

Het lijkt er op dat er een fout zit in de map Verzonden items. U kunt proberen de inhoud van deze map naar een andere map over te zetten om te kijken of het maken van een back-up in dat geval wel goed gaat. U kunt bovendien af en toe de pst-bestanden handmatig back-uppen of dit door een back-upprogramma laten doen. Er is een handig gratis programma waarmee je back-ups kunt maken van e-mail: MailStore Home, te vinden op mailstore.com > Products > MailStore Home.

Mei 2018

Is Truecrypt nog veilig?

 • Ik wil graag weten of het verstandig is om een programma te gebruiken om data te versleutelen. In de Digitaalgids is Truecrypt weleens aanbevolen. Echter, de webpagina komt niet overeen met wat u heeft beschreven en bevat zelfs een waarschuwing. Wat moet ik doen?

Met versleuteling van data voorkom je dat anderen je bestanden kunnen lezen, bijvoorbeeld als je laptop gestolen is. Maar pas op: de versleuteling is dusdanig krachtig dat bij verlies van de sleutel het onmogelijk is om nog bij de gegevens te komen. Heeft u de beschikking over Windows 7 Ultimate, Windows 8 Professional of Windows 10 Professional? Hierin zit standaard het onderdeel BitLocker waarmee u gegevens of zelfs de hele harde schijf kunt versleutelen. Voor andere versies van Windows was TrueCrypt een aanrader, maar het is verouderd en niet langer veilig. In plaats hiervan kunt u gebruikmaken van de gratis opvolger VeraCrypt, te vinden op www.veracrypt.fr.

Mei 2018

LastPass werkt niet

 • Is het mogelijk dat Bitdefender de werking van LastPass blokkeert? Ik krijg steeds de melding dat de server van LastPass niet bereikt kan worden en moet dan opnieuw met het hoofdwachtwoord inloggen. Als ik Bitdefender uitschakel, werkt LastPass weer. Wat moet ik doen om dit probleem op te lossen?

Wachtwoordbeheerder LastPass gebruikt een browseruitbreiding die ervoor zorgt dat (zo nodig) een wachtwoord wordt ingevuld bij het bezoeken van een website. Bitdefender beschikt juist over een techniek waarmee je privacy tijdens het surfen wordt gegarandeerd. En die twee functies botsen waarschijnlijk. In de betaalde versie van Bitdefender kun in de instellingen onder ‘Uitzonderingen’ lastpass.com invoeren, zodat LastPass niet meer wordt geblokkeerd. In Bitdefender Free kan dit niet, maar kun je LastPass uitzonderen op het moment dat dit programma wordt geblokkeerd.

Mei 2018

Is Reimage Repair oké?

 • Op mijn laptop verschijnt regelmatig een aanbod van het programma Reimage Repair. Is dit een betrouwbaar en nuttig hulpmiddel om de computer mee te scannen?

Dit programma lijkt ‘scareware’ (bangmaaksoftware). Deze werkt zo: na het installeren zal het zogenaamd heel veel computerproblemen (zoals registerfouten) vinden, maar die pas kunnen oplossen na aanschaf van de betaalde versie. Ook het feit dat u regelmatig meldingen krijgt om dit programma aan te schaffen, duidt erop dat er zich adware (ongevraagd geïnstalleerde advertentiesoftware) op uw computer bevindt. We raden u aan om AdwCleaner (nl.malwarebytes. com/adwcleaner) te installeren en de software die voor deze meldingen verantwoordelijk is te verwijderen.

Januari 2018

Wat is Internet Quick Access?

 • Iedere keer als ik mijn laptop met Windows 10 heb opgestart, krijg ik na een paar minuten rechts in het scherm de mededeling dat Quick Access niet werkt. Ik klik de melding steeds weg. Is hier een oplossing voor? Zijn er meer mensen die dit probleem hebben?

Quick Access (voluit Internet Quick Access) is een browser die computers probeert te besmetten met adware: ongewenste reclamesoftware. Waarschijnlijk is het op uw pc terecht gekomen omdat het gebundeld was met een ander programma. We raden u aan om Internet Quick Access direct te verwijderen. Een instructie vindt u hier.

Januari 2018

iTunes synchroniseren op alle apparaten

 • Ik heb een MacBook Air, iPad, iPod en iPhone. Op al deze apparaten staan foto’s en muziek (via iTunes). Hoe kan ik ervoor zorgen dat alle apparaten alle bestanden krijgen zonder dat er een bibliotheek verloren gaat?

Het is mogelijk om iTunes op uw MacBook Air als centrale plek in te richten en alle apparaten die erop zijn aangesloten hiermee te laten synchroniseren. U kunt namelijk in iTunes per apparaat aangeven welke type bestanden met de centrale bibliotheek moeten worden gesynchroniseerd. Voor muziek gebruiken sommige gebruikers één bibliotheek en maken ze voor hun verschillende iOS-apparaten afspeellijsten aan die ze vervolgens met deze apparaten synchroniseren. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld foto’s en filmpjes op verschillende Apple-apparaten naar de iCloud-fotobibliotheek te synchroniseren en ze zo ook toegankelijk te maken voor uw andere apparaten. Wel is het belangrijk dat alle apparaten dan dezelfde Apple ID gebruiken. Kijk voor meer informatie op support.apple.com/nl-nl/HT205919.

November 2017

iPad weert geen reclame

Op mijn iPad ontvang ik regelmatig ongewenste mail. Wat ik ook doe, de reclame van dezelfde afzenders blijft in mijn inbox komen. In het mailprogramma zit geen map ‘Ongewenste mail’. Hoe los ik dit op?

Helaas, het mailprogramma op uw iPad heeft geen effectief spamfilter. Het is weliswaar mogelijk om bepaalde afzenders te blokkeren, maar dat wordt door spammers makkelijk omzeild.

Wel is het meestal mogelijk om het spamfilter van Gmail, Outlook. com, uw internetaanbieder of een andere partij in te schakelen of strengere regels in te stellen. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat veel spam wordt weggefilterd voordat u de mail ophaalt met uw iPad. De manier waarop dit gaat, verschilt per aanbieder.

September 2017

Dubbele bestanden vinden met CCleaner

 • Met CCleaner kun je dubbele bestanden verwijderen. Mijn ervaring is dat CCleaner wel bestanden met dezelfde naam vindt, maar dat de inhoud niet identiek hoeft te zijn.

In de recente versie van CCleaner kun je door het plaatsen van vinkjes aangeven of je wilt zoeken op bestanden met dezelfde Name (naam), Size (grootte), Modified date (datum laatste wijzigingen) en/of Content (inhoud). Door Name én Content aan te vinken, weet je zeker dat er alleen identieke bestanden worden gevonden.

Juli 2017

Van Outlook naar Thunderbird

 • Ik heb Office 2016 zonder Outlook en gebruik nu voor mail het programma Thunderbird. De e-mailberichten van mijn oude Office zijn opgeslagen als msg-bestanden en die kan ik niet openen in Thunderbird. Hoe kan ik mijn oude mails toch bekijken?

Als het niet absoluut noodzakelijk is om de oude mails in Thunderbird te hebben, kun je de berichten archiveren met het gratis MailStore Home (mailstore. com). Met dit hulpje zijn oude mails ook doorzoekbaar. Wil je de mails toch ook in Thunderbird kunnen lezen, gebruik dan MailStore Home om de daarin geïmporteerde berichten te exporteren naar eml-formaat.

Installeer in Thunderbird de add-on Import-ExportTools (te vinden op addons.mozilla.org/nl/thunderbird) om deze eml-bestanden te kunnen binnenhalen.

Juli 2017

Hoe krijg ik Dropbox weg?

 • Een collega stuurde laatst een serie foto’s die alleen in Dropbox kon worden bekeken. We hebben toen een Dropbox-account aangemaakt en het programma geïnstalleerd op onze Mac. Toen we de foto’s binnen hadden, hebben we Dropbox weer opgezegd. Echter, elke keer als wij onze Mac opstarten, krijgen wij de melding dat we ons moeten aanmelden bij Dropbox. Hoe krijgen we deze melding weg?

Het account mag dan zijn opgezegd, de Dropbox-software (die automatisch opstart) staat nog wel op de computer. Je kunt deze verwijderen door het pictogram van Dropbox naar de prullenmand te slepen.

Tip voor de volgende keer dat iemand bestanden via Dropbox wil delen: het is niet noodzakelijk om de software te installeren. Je kunt de bestanden ook via de browser downloaden door met de browser naar dropbox.com te gaan.

Juli 2017

#noname op iPhone

 • Ik heb een iPhone met de nieuwste iOS. Regelmatig worden aan mijn contacten personen met de naam #noname toegevoegd. Na een paar dagen zijn het er al 100. Ik moet die dan handmatig wissen. Ik verdenk WhatsApp, want ik heb WhatsApp een tijdje geen toegang gegeven tot mijn contacten en toen gebeurde dit niet. Hebben jullie een oplossing?

De oorzaak is inderdaad hoogstwaarschijnlijk een ander account of andere app. Maar welke? We zien op internet dat er meer gebruikers van outlook.com dit ondervinden en dat het wordt veroorzaakt door een synchronisatieprobleem met de adressenlijst. Ga in de app Contacten linksboven naar Groepen en verwijder het vinkje voor PersonMetadata. Kijk of dit het probleem oplost.

Geen lijst PersonMetadata? Probeer dan met het in- en uitschakelen van vinkjes bij andere lijsten of daarmee het euvel verdwijnt.

Maart 2017

Welke wachtwoordmanager?

 • Ik heb wel eens wat artikelen gezien over wachtwoordmanagers, maar niet over hoe ze werken. Kunt u daar iets over meer over vertellen? En welke moet ik dan gebruiken?

Een wachtwoordmanager is niets anders dan een lijst met al je gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze lijst is met één hoofdwachtwoord beveiligd en wordt versleuteld opgeslagen. Een dief kan zonder dat hoofdwachtwoord dus niets met die lijst. Raak je zelf dat wachtwoord kwijt, dan heb je een groot probleem: de gegevens zijn niet meer boven water te krijgen.

Groot voordeel van een wachtwoordbeheerder is dat je voor alle accounts lange veilige wachtwoorden kunt laten genereren. Moet je op een website een wachtwoord ingeven, dan doet de wachtwoordmanager dit. Een goede gratis manager is LastPass (lastpass.com).

Maart 2017

Van iTunes naar mp3-speler

 • Op mijn laptop staat muziek die ik via iTunes heb aangeschaft. Het lukt me niet om die over te zetten naar een mp3-speler (geen Apple). Hoe doe ik dit?

Muziek van iTunes heeft het AAC-formaat, dat door weinig mp3-spelers kan worden afgespeeld. Is de muziek rechtenvrij, dan kun je die via iTunes eenvoudig omzetten naar een formaat dat wel wordt ondersteund.

1 Ga in iTunes naar Bewerken > Voorkeuren, klik op het tabblad Algemeen op Importinstellingen.

2 Kies achter ‘Importeren met’ een formaat dat de mp3-speler wel ondersteunt, bijvoorbeeld MP3-codering, Hoge kwaliteit. Klik op OK.

3 Selecteer de muziek in iTunes, klik op Bestand en kies Converteren > MP3-versie aanmaken.

Mei 2017

Internetveiligheid

Ongewenste software

 • Bij het opstarten van mijn laptop verschijnt steeds een melding van het programma Simple Driver Updater op het scherm. Wat is dit programma en wat moet ik hiermee?

Simple Driver Updater is een programma dat checkt of er nieuwe stuurprogramma’s beschikbaar zijn. Misschien heb je dit ooit zelf op de computer gezet of was het (stiekem) gebundeld met een ander programma. Er zijn tal van dit soort programma’s die beloven je pc te verbeteren en te versnellen, maar in sommige gevallen eerder het tegenovergestelde bereiken of zelfs spyware installeren. We raden aan Simple Driver Updater te verwijderen via Start > Instellingen > Apps.   

September 2019

Hoe veilig is mail?

 • Onlangs werd mij het testrapport over virusscanners gemaild. Hierbij werden ook mijn persoonlijke gegevens zoals naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en relatienummer vermeld. Is het wel veilig om dit soort persoonlijke gegevens via e-mail te versturen.

 

E-mail is niet ontworpen om zeer vertrouwelijke gegevens mee te versturen. In het algemeen wordt het mailen van wachtwoorden, ID-kaartnummers, het BSN en dergelijke afgeraden. Maar toch doen we dit allemaal. Hoewel het niet geheel is uitgesloten dat een slimme hacker deze gegevens onder ogen krijgt, is het risico minimaal. Zorg ervoor dat Windows en de programma’s op je computer de laatste updates hebben en je mailaccounts met sterke wachtwoorden zijn beveiligd.

Augustus 2019

Dubbele antivirus

 • Op mijn HP-laptop met Windows 10 gebruik ik Norton antivirussoftware. Na lezing van een artikel in de Digitaalgids heb ik ook Malwarebytes geïnstalleerd. Met succes, want dit programma vond zaken die Norton niet had opgemerkt. Ik krijg nu van Scancircle een slechte beoordeling omdat er twee antivirusscanners actief zijn. Kan dit werkelijk kwaad? Zo ja, welke van de twee virusscanners dient er dan te verdwijnen?

 

Aan Norton heb je genoeg, maar het is goed om af en toe een scan te doen met de gratis versie van Malwarebytes. Dat programma gebruikt net wat andere zoektechnieken dan andere virusscanners en is vooral ook goed in het vinden van ongewenste bestanden die zich al in de pc hebben genesteld. In de (proefversie) van de betaalde Premium-variant werkt de scanner continu op de achtergrond. Dit zorgt voor extra vertraging. Na 2 weken vervalt de Premium-versie en gaat het programma verder in de gratis versie, die alleen scant als je daar zelf opdracht toe geeft.

Juli 2019

Verdachte pop-up

 • Sinds een week word ik dagelijks een paar maal opgeschrikt door een bericht van de Belgische krant ‘Het Laatste Nieuws’, dat plotseling rechtsonder in het scherm verschijnt. Waar komt deze melding vandaan en hoe kan ik deze blokkeren?

 

Vermoedelijk gaat het hier om bonafide notificaties die in je browser worden getoond. Zulke ‘pushberichten’ krijg je als je daarvoor (ongemerkt) hebt aangemeld op een website, in dit geval die van de Belgische krant. Als je naar de website van die krant gaat (hln.be), verschijnt een schermpje waarmee je je kunt aanmelden. De vraag verschijnt niet als je de notificaties al krijgt. Zoek in de instellingen van de browser om de toestemming in te trekken. In Firefox gaat dat zo:

1 Klik op Opties > Privacy & Beveiliging.

2 Ga naar het onderdeel ‘Toestemmingen’ en klik achter

‘Notificaties’ op Instellingen.

3 Verwijder de website.

Juli 2019

Veilig onlinebankieren

 • In de vorige Digitaalgids stond een artikel over veilig onlinebankieren in het buitenland. Ik las dat je veilig gebruik kunt maken van een openbaar wifinetwerk of de wifiverbinding van het hotel om te internetbankieren als er een groen slotje is afgebeeld in de browser. Ik dacht vaker gelezen te hebben dat je zoiets op een openbaar netwerk niet moet doen, maar gebruik moet maken van je eigen (4G-)verbinding.

 

Als er een groen slotje in de adresbalk van de browser staat en u met een veilig apparaat werkt (uw eigen laptop, tablet of telefoon voorzien van alle updates), kunt u gewoon veilig internetbankieren via wifi. Het slotje zorgt ervoor dat de verbinding tussen uw apparaat en de bank wordt versleuteld, waardoor de gegevens die worden uitgewisseld niet door derden zijn te onderscheppen.

Mei 2019

Veilig bankieren in het buitenland

 • Als ik in het buitenland verblijf, ben ik vaak afhankelijk van de wifi in het hotel. Hoe kan ik dan veilig onlinebankieren? Of moet ik dit eigenlijk niet draadloos doen, maar met een pc en een vaste verbinding? Ik heb geen notebook bij me, maar wel een iPad.

 

Als u via de app of de website van uw bank bankiert, wordt de verbinding automatisch beveiligd – in de webbrowser zie je een groen slotje in de adresbalk. Zelfs als u dan gebruikmaakt van een openbaar draadloos netwerk, kunnen hackers uw bankgegevens niet onderscheppen. Het is dus niet noodzakelijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Wel is het belangrijk dat u een computer gebruikt die u vertrouwt. Gebruik dus uw eigen iPad of computer en zorg ervoor dat deze van de laatste updates is voorzien.

Maart 2019

Hoe veilig is PayPal?

 • Ik zie dat het voor het gebruik van PayPal noodzakelijk is om een bankrekeningnummer te koppelen aan je PayPal-account. Mijn vraag is of zo’n PayPal-account veilig is en of het verantwoord is om dit te doen.

 

PayPal is een betaaldienst met een goede reputatie op het gebied van veiligheid. Uiteraard is het wel belangrijk dat u zorgvuldig omspringt met de inloggegevens van PayPal en voorkomt dat deze in handen van onbevoegden komen. Op paypal.com/nl/smarthelp/home kunt u precies lezen hoe dit werkt en wat u bij geschillen kunt doen. Kies een sterk en uniek wachtwoord, en voor extra veiligheid kun je tweestapsverificatie instellen. PayPal noemt dit ‘Beveiligingssleutel’ en die kun je inschakelen onder het kopje Veiligheid

November 2018

Besmetting via thuisnetwerk

 • Ik heb thuis meerdere computers aangesloten op hetzelfde modem. Als met een van die computers onveilige websites worden bezocht, lopen de andere computers dan ook een risico op virussen?

 

Dat ligt eraan. Als de betreffende computer in het thuisnetwerk toegang heeft tot bijvoorbeeld gedeelde mappen op andere computers in het netwerk, bestaat er een kans dat bij een virusbesmetting het virus zich via deze weg verder probeert te verspreiden. Ook in een thuisnetwerk is dus de slechtst beveiligde computer of apparaat de zwakste schakel. Een goede reden om ervoor te zorgen dat alle apparaten de laatste updates hebben en voorzien zijn van bijvoorbeeld een virusscanner.

September 2018

Is de vingerscan veilig?

 • Is het gebruik van een vingerscan bij mobiel betalen wel veilig? Dit is een kwestie waarover wij thuis regelmatig discussiëren. Ik ben benieuwd wat uw mening is.

 

De vingerafdruk die sommige bankapps als beveiliging hebben, biedt – net als andere methoden – geen perfecte bescherming, maar is wel een goed compromis tussen veiligheid en gemak. De kenmerken van uw vingerafdruk worden versleuteld in een database in uw toestel bewaard en kunnen dus niet worden onderschept. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot een pincode of veegpatroon, die door criminelen kunnen worden afgekeken. De vingerafdruk is

September 2018

Dubbel slot

 • Op mijn desktopcomputer heb ik G Data Total Security als internetbeveiliging. Als internetprovider heb ik Ziggo en bij mijn abonnement is Ziggo Safe Online inbegrepen. Ik vraag me af of het zinvol is om ook deze internetbeveiliging te installeren en – zo ja – of mijn computer hier dan trager van wordt.

Met meerdere sloten op de voordeur maak je het dieven moeilijker om je huis binnen te komen, maar bij virusscanners gaat dit niet op. G Data en Safe Online (op basis van F-Secure) bieden soortgelijke bescherming en zullen, als u ze tegelijkertijd gaat gebruiken, voor problemen zorgen en de pc vertragen. Omdat F-Secure hoger scoorde in onze laatste antivirustest, raden we om Safe Online te gebruiken. Nog beter is Bitdefender, de winnaar uit onze test.

Juli 2018

Mailbox gehackt?

 • Onlangs kreeg ik e-mails die leken te zijn verstuurd vanaf mijn eigen mailadres. En ik ben blijkbaar niet de enige met een mailbox van ZeelandNet die dit probleem had, want diens helpdesk werd er over platgebeld. Ik heb onmiddellijk scans gedaan op virussen en malware. Ook heb ik het wachtwoord van mijn mailbox gewijzigd. Toch begrijp ik het niet. Ik gebruik voor mijn mailbox een uniek wachtwoord bestaande uit hoofdletters, kleine letters, getallen en tekens in zeer willekeurige volgorde. Mijns inziens onmogelijk te hacken.

Uit uw beschrijving maken we op dat onbevoegden mails hebben kunnen versturen via mailadressen van Delta. Maar het is veel waarschijnlijker dat spammers (of phishers) een ander mailadres hebben gebruikt en via een trucje een bestaand mailadres als afzend- of retouradres hebben ingesteld – in dit geval dat van u. Met deze eenvoudige truc zijn mensen eerder geneigd de mail te openen.

Mei 2018

Wel of geen HitmanPro?

 • Op mijn laptop heb ik al tijden Kaspersky Internet Security en HitmanPro draaien. Nu is de licentie voor HitmanPro verlopen. Ik vraag mij af of het zinvol is om deze licentie te verlengen. Kunt u mij hierin adviseren?

Kaspersky Internet Security 2018 behaalde in onze test eerder dit jaar een nette vijfde plaats en biedt een goede beveiliging. HitmanPro kan – in tegenstelling tot HitmanPro.Alert en het Kaspersky-pakket – geen besmettingen voorkomen, maar ze alleen op afroep opsporen en opruimen. HitmanPro is dus geen vervanger voor een ‘normale’ virusscanner, maar biedt uitkomst als de virusscanner toch iets heeft doorgelaten. Als alternatief is er ook de gratis variant van MalwareBytes.

Maart 2018

Stuur alle spam retour!

 • Ik heb erg last van spam. Zou het niet mogelijk zijn een app te ontwikkelen waarmee ongewenste e-mails automatisch kunnen worden teruggestuurd zonder dat er iets achterblijft op de eigen computer? Als iedereen dat doet, ben je zelf die rommel kwijt en verzuipt de afzender in zijn eigen rommelmails.

Helaas, zo eenvoudig is het niet. Spammers vervalsen in vrijwel alle gevallen het afzendadres van hun e-mails. Het afzendadres komt niet overeen met het adres waar de mails in werkelijkheid vandaan worden gestuurd. Bovendien is zeker de helft van al het mailverkeer spam. Automatisch terugsturen zou voor een enorm datatoename zorgen.

November 2017

Is mijn pc gehackt?

 • Ik werd gebeld door een Engels sprekende man die zei dat hij van Microsoft was en belde omdat mijn pc gehackt zou zijn. Ik heb gezegd dat ik McAfee zou waarschuwen. Er kwam een verhaal dat die hier niets aan kon doen. Toen heb ik de hoorn erop gelegd. Kan mijn pc echt gehackt zijn?

Beëindig zo’n gesprek meteen. Het gaat om Engelssprekende Indiërs die lukraak mensen bellen en proberen antivirussoftware te verkopen. Dat gebeurt onder valse voorwendselen (‘je pc is gehackt’). De software is duur en de kans is groot dat je pc door hen wordt gehackt.

Als je geen software op hun advies hebt gedownload, is er niets aan de hand.

Mei 2017

Overig

Alleen nog scannen

 • Mijn printer – een HP Photosmart 5510 – is niet kapot, maar ik print zo weinig dat ik geen geld meer uitgeef aan inktcartridges. Ik gebruik mijn printer nog wel om te scannen, maar als ik hem aanzet, begint hij te reutelen en wil hij eerst de printkoppen schoonmaken. Kan ik ervoor zorgen dat dit vooraan achterwege blijft?

Hier is niets aan te doen. De printer volgt een standaardprocedure die niet is aan te passen. Als u een smartphone heeft, weten wij een goed alternatief: er zijn prima apps, zoals Office Lens, om een document via een foto om te zetten naar een pdf. Dit kan ook met de Dropbox- app. Misschien dat u hierdoor uw all-in-one-printer helemaal niet meer nodig heeft.

Januari 2020

Omgekeerd printen

 • Regelmatig krijg ik documenten die zo zijn ingesteld dat bij het printen begonnen wordt met de laatste pagina. Als laatste komt dan de eerste pagina uit de printer. Ze komen ondersteboven uit de printer, dus na het printen moet ik de pagina’s in de juiste volgorde leggen. Hoe zorg ik ervoor dat bij het printen eerst de eerste pagina wordt afgedrukt? Ik werk met Word op een MacBook Pro. 

Dat is niet de bedoeling, maar je kunt dit veranderen. Je kunt in Word in het venster Afdrukken bij Pagina’s bijvoorbeeld 6-1 invoeren om de afdrukvolgorde om te keren als het een document van 6 pagina’s betreft. Nog een manier: klik in Word op Bestand > Opties > Geavanceerd. Scroll aan de rechterkant naar de sectie Afdrukken en zet daar en vinkje voor ‘Pagina’s in omgekeerde volgorde afdrukken’. 

November 2019

Computer vergeet de tijd

 • Elke keer als ik mijn computer opstart, krijg ik een melding dat ik F1 moet drukken om de ‘BIOS settings’ te herstellen. Wanneer ik dat doe, zie ik dat de datum en de tijd niet meer kloppen. Dit pas ik dan aan en bewaar de instellingen. De volgende keer krijg ik toch weer dezelfde melding. Hoe los ik dit op?

Dat iedere keer de datum en tijd niet kloppen, komt meestal door een lege knoopcelbatterij op het moederbord. Deze zogeheten CMOS-batterij zorgt ervoor dat de instellingen van het BIOS bewaard blijven en dat de klok doortikt wanneer de pc uitstaat. In het boekje van de computer of het moederbord staat aangegeven waar deze batterij zich bevindt. Als je hem vervangt (of laat vervangen, want de computer moet open), is het probleem waarschijnlijk verholpen. Zo’n knoopcel kost enkele euro’s tot een paar tientjes.

November 2019

Apps verhuizen

 • Voorheen kon ik op mijn Androidsmartphone bepaalde apps naar de geheugenkaart verplaatsen. Die optie zie ik nu jammer genoeg niet meer, waardoor de ruimte in de smartphone erg krap wordt. Hoe los ik dit op?

Helaas is het niet op alle Android-telefoons mogelijk om apps op een sd-kaart te plaatsen. En omdat niet alle apps goed werken op een geheugenkaart, hebben veel appbouwers deze mogelijkheid uitgeschakeld. Het kan ook zijn dat je de geheugenkaart eerst als intern geheugen moet formatteren. Hoe dat moet, verschilt per toestel, maar gaat ongeveer zo: Instellingen > Geheugen > Draagbare opslag > Instellingen voor opslag > Formatteren als intern. Lukt het echt niet, probeer dan foto’s en video’s naar de geheugenkaart te verhuizen en zo alsnog ruimte vrij te maken.

September 2019

Apps verhuizen

 • Voorheen kon ik op mijn Androidsmartphone bepaalde apps naar de geheugenkaart verplaatsen. Die optie zie ik nu jammer genoeg niet meer, waardoor ik nogal krap in de ruimte kom te zitten. Hoe los ik dit op?

Helaas is het niet op alle Android-telefoons mogelijk om apps op een sd-kaart te plaatsen. En omdat niet alle apps goed werken op een geheugenkaart, hebben veel appbouwers deze mogelijkheid uitgeschakeld. Het kan ook zijn dat je de geheugenkaart eerst als intern geheugen moet formatteren. Hoe dat moet, verschilt per toestel, maar gaat ongeveer zo:

Instellingen > Geheugen > Draagbare opslag > Instellingen voor opslag > Formatteren als intern. Lukt het echt niet, probeer dan foto’s en video’s naar de geheugenkaart te verhuizen en zo alsnog ruimte vrij te maken.

Augustus 2019

Beschadigde foto’s

 • Ik kreeg van een kennis een usb-stick met foto’s. Windows Verkenner herkent de bestanden en de grootte ervan wel, maar ik kan ze met geen enkel fotoprogramma openen. Mogelijk heeft de kennis de stick uit de computer getrokken zonder hem netjes af te sluiten. Hoe kan ik de foto’s repareren en openen?

Het is inderdaad mogelijk dat de bestanden (of de stick zelf) zijn beschadigd. Voor de zekerheid kunt u nog eens proberen ze te openen met IrfanView (irfanview.com). Beschadigde fotobestanden kunnen misschien worden hersteld, maar houd er rekening mee dat er data verloren is gegaan, met incomplete plaatjes tot gevolg. Het handige gratis dataherstelprogrammaatje Recuva (ccleaner.com/recuva) kan soelaas bieden. Anders zit er niet anders op dan uw kennis te vragen om de foto’s opnieuw op een stickje te zetten.

Juli 2018

Actuele websites

 • Als ik op het web gericht naar informatie zoek, kan ik via Google gemakkelijk duizenden resultaten krijgen. Regelmatig zit ik uitgebreid op een website te lezen om er dan pas na geruime tijd achter te komen dat die pagina allang verjaard is. Een publicatiedatum ontbreekt. Hoe kom ik erachter hoe recent een pagina is of – nog beter – kan ik bij een zoekopdracht een vanaf-datum ingeven?

Als je een zoekopdracht ingeeft in Google en in het menu onder de zoekbalk klikt op Tools, kun je onder Elke periode de zoekresultaten beperken tot bijvoorbeeld afgelopen jaar of afgelopen maand. Hierna krijg je in de zoekresultaten alleen de webpagina’s te zien die binnen die periode zijn gepubliceerd of aangepast.

Juli 2018

SSD als externe opslag

 • Ik heb een vraag over een SSD. Ik heb een exemplaar van 256 GB en wil deze als externe opslag gebruiken voor het maken van back-ups. Ik weet echter niet hoe ik dit moet doen. Heeft u tips?

Wat u nodig heeft, is een losse 2,5 inch SATA-behuizing voor een externe schijf. Hierin kunt u de SSD inbouwen en gebruiken als externe harde schijf. Voor maximale prestaties is het verstandig om te kiezen voor een behuizing die de snellere usb 3.0-standaard ondersteunt, zodat u bestanden zo snel mogelijk kunt overzetten. Zo’n kastje kost circa €25 en is ook online te koop.

Mei 2018

Brandt wel, speelt niet

 • Een maand geleden heb ik op mijn MacBook Air een dvd gebrand met een externe brander van het merk LG. Het videobestand werd hierbij omgezet naar een MP4, maar mijn dvd-speler kan dit niet afspelen. Ik heb het toen geprobeerd met het gratis programma Express Burn, maar dat mislukte ook. Wat doe ik verkeerd?

Hoewel dvd’s er vrijwel identiek uitzien, zijn ze op verschillende manieren te branden. Als je een data-dvd maakt, werkt die niet altijd in een dvd-speler, omdat die soms alleen met schijfjes met een dvd-video-indeling overweg kan. Express Burn (voor Mac en Windows) heeft een optie waarmee je een video-dvd kunt maken. Houd er ook rekening mee dat – ondanks het juiste formaat – niet elke dvd-speler even goed overweg kan met zelfgebrande schijfjes.

Maart 2018

Slechte wifi op de camping

 • Hoe ga ik om met slechte wifi op de camping of in een bungalowpark? Ik kampeer veel en heb dikwijls slecht bereik. Ondanks een goede verbinding blijkt de ontvangst slecht te zijn. Kan het signaal worden versterkt?

Zelfs als je contact maakt met een openbaar draadloos netwerk en (bijna) alle streepjes krijgt te zien, kan de snelheid laag zijn. De streepjes geven alleen aan dat de hotspot een goed bereik heeft. Op openbare hotspots waar veel mensen tegelijk gebruik van maken, zakt de snelheid snel in. Een mailtje ophalen duurt dan lang en een video kijken is er al helemaal niet bij. Je kunt de eigenaar van de hotspot vragen om de snelheid te verhogen. Nog een optie: als je een grote databundel hebt, kun je van je smartphone een hotspot maken.

Januari 2018

Te lage internetsnelheid

 • Ik ben al vele jaren klant van KPN. Omdat ik in het ‘buitengebied’ woon, circa 6 km van de wijkcentrale, heb ik een lage internetsnelheid. Die was tot voor kort vrij stabiel op 2,2 Mb/s, gemeten met speedtest.net. De laatste weken is de snelheid nog maar 0 tot 1,5 Mb/s. KPN heeft monteurs gestuurd, maar die losten het probleem niet op. Servicemedewerkers vertellen mij nu dat KPN voor deze afstand geen internetsnelheid kan garanderen, maar ik ben van mening dat de lijn niet mee naar behoren functioneert. Hoe kan ik KPN op andere gedachten brengen?

Er zijn veel mensen in het buitengebied met soortgelijke ervaringen en langzaam internet. En net als u kunnen ze hun internetaanbieder niet dwingen om sneller internet te leveren. Een alternatief is Internet Buitengebied, waarbij u draadloos via 4G kunt internetten voor €39 per maand. Maar ook dit is een product van KPN. T-Mobile heeft een soortgelijke dienst (t-mobile.nl/4g-voor-thuis).

November 2017

Internet via het stopcontact

 • Is het voor powerline-adapters met wifi noodzakelijk dat de adapters op stopcontacten in dezelfde groep zijn aangesloten?

Nee, powerline-adapters werken ook als ze zijn aangesloten op stopcontacten in verschillende groepen. Voorwaarde is wel dat de groepen tot dezelfde ‘fase’ behoren. Of u thuis een of meer fasen heeft, hangt onder andere af van het type stoppenkast. Twijfelt u, neem dan contact op met een elektrotechnicus.

U kunt, in overleg met de winkelier, ook een setje adapters kopen en afspreken dat u ze kunt terugbrengen als ze niet werken. Gekocht via een webshop? U kunt het setje binnen 14 dagen terugsturen.

September 2017

Ik kan niet inloggen in de router

 • Ik wil de instellingen van mijn router veranderen, maar ik kom er niet uit. Ik heb een Arcadyan Experia Box van Telfort en met het standaardwachtwoord (1234) en het wachtwoord achterop krijgt ik steeds de melding ‘Incorrect username or password’. Ook het resetten van de router helpt niet. Wat doe ik verkeerd?

Om goed te resetten moet de resetknop minimaal 10 seconden worden ingedrukt met een dun voorwerp, bijvoorbeeld een uitgevouwen paperclip. Pas als je een klik hoort, kun je de resetknop loslaten en start het modem opnieuw op met de fabrieksinstellingen. Probeer nu opnieuw in te loggen met het wachtwoord 1234.

Lukt het nog niet? Neem dan contact op met de helpdesk van de provider.

Juli 2017

Printercartridge wordt niet herkend

 • Ik heb een Epson XP 630-printer met niet-originele inktpatronen. Na een paar maanden verschijnt af en toe op het display van de printer de melding: ‘Kan de inktpatroon niet herkennen, vervang de inktpatroon’. Ik denk dat de patronen nog niet leeg zijn, maar ik heb geen andere keus dan ze te vervangen. Kan ik hier iets aan doen?

Dit is een bekend probleem dat vaak kan worden opgelost. Zet de printer aan en verwijder de cartridge. Maak de cartridge zo nodig schoon; vooral de contactpunten van de chip moeten schoon zijn. Zet de printer een aantal minuten uit, zodat de foutmelding (dat de inktpatroon niet wordt herkend) uit het geheugen gewist wordt.

Zet de printer aan en wacht tot de melding verschijnt dat er een cartridge ontbreekt. Plaats de ontbrekende cartridge terug. Met een beetje geluk kun je nu weer printen.

Juli 2017

Mijn SSD is te klein

 • Ik heb een Acer Aspire One Cloudbook 14 met maar 32 GB opslag. Dit heeft tot gevolg dat upgrades van Windows vastlopen omdat er niet genoeg ruimte is. Wat is de beste manier om dit op te lossen?

Als je het vervelend vindt om iedere keer de laptop op te moeten schonen, is er eigenlijk maar één goede oplossing: het installeren van een grotere SSD. Helaas is de opslag bij deze Cloudbook vastgesoldeerd en niet te vervangen. Een optie is kijken of je de Windows-installatie kunt verkleinen.

Mogelijk kunnen er meerdere GB’s worden vrijgemaakt met schijfopruiming, bijvoorbeeld van oude Windows updates: rechtsklik in de Verkenner op de C-schijf en kijk op het tabblad Algemeen. Een SD-kaart gebruiken voor de opslag van grotere bestanden is bij deze Cloudbook ook een optie.

Juli 2017

Rare kleuren op tv

 • Ik heb een Philips-tv waarvan de monitorfunctie uitstekend met mijn oude computer werkte. Nu is het beeld vanuit mijn computer regelmatig overwegend roze en lijkt de kleur blauw te ontbreken. Als ik de hdmi-kabel losmaak en weer aansluit, is het beeld vaak weer normaal. Een andere kabel lost het euvel niet op. Is hiervoor een oplossing?

De meest voor de hand liggende oorzaak is dat de vernieuwingsfrequentie van de hdmi-uitgang van de computer niet overeenkomt met die van de tv. Check de frequentie van de tv in de handleiding of het tv-menu. Ga in Windows 10 via Instellingen (bij andere Windowsversies via Configuratiescherm) naar Beelscherminstellingen en klik onderaan op Geavanceerde beeldscherminstellingen. Klik op Eigenschappen van beeldschermadapter en probeer de vernieuwingsfrequentie aan te passen zodat deze overeenkomt.

In sommige gevallen kan dit ook via een speciaal controlepaneel van de videokaart. Mocht het niet lukken, dan is er een alternatief. De tv heeft namelijk ook een VGA-ingang waarop de pc is aan te sluiten.

Maart 2017

Foto’s op tv tonen

 • Mijn vakantiefoto’s worden wel goed op mijn computer getoond, maar op tv lukt dit niet. Het scherm blijft in veel gevallen zwart. Volgens de handleiding van de tv is 1920 x 1080 de beste resolutie. De foto’s die ik maak, zijn over het algemeen 4472 x 2318 en 2592 x 4608. Hoe krijg ik mijn foto’s op tv?

Ook het bestandsformaat is belangrijk. Een tv kan bijvoorbeeld wel overweg met jpg’s, maar niet met het raw-formaat. Zet foto’s dus eerst om in jpg-formaat. Kan de tv ze dan nog steeds niet tonen? Dan is het inderdaad beter om ze terug te schalen naar 1920 x 1080. Dat kan met vrijwel alle beeldbewerkers. Dit kan snel, bijvoorbeeld met het gratis FastStone Photo Resizer (faststone.org).

Zorg er natuurlijk voor dat je altijd een kopie van de foto’s in het originele formaat houdt.

Mei 2017

Horten en stoten

 • Ik heb een dvd-project van mijn vakantie gemaakt met behulp van een videoprogramma van Pinnacle onder Windows 10. Ik heb er een .iso-bestand van gemaakt dat ik op mij tv wil afspelen met de Eminent EM7580-streamer. Helaas hoor ik bij elke wisseling van dia een hard piepgeluid. Een ander probleem is dat bij het afspelen van een .mov-bestand van een usbstick dit met horten en stoten gaat. Hoe los ik dit op?

Dit zijn twee problemen. Het eerste probleem wordt veroorzaakt door de manier waarop de Pinnacle-software dvd’s maakt met foto’s. Hier is – behalve het geluid uitzetten – weinig aan te doen. Het met horten en stoten afspelen van .mov-bestanden kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat de usb-stick langzaam is of dat de video gecodeerd is op een manier die deze speler niet goed ondersteunt.

Probeer een snellere usb-stick of zet de video om naar een gangbaarder formaat, zoals DivX.

Mei 2017

Scherm wordt even zwart

 • Als ik met mijn rechtermuisknop op een document klik, wordt het scherm even zwart en komt er geen menu. Openstaande mappen sluiten dan gelijk. De rechtermuisknop werkt wel goed als ik op een map klik.

Dat is een probleem dat meerdere Windows-gebruikers ondervinden. Het wordt veroorzaakt door een slecht werkend programma van een derde partij dat als extensie aan het contextmenu (dat je krijgt via een rechtsklik) is toegevoegd. Er is een gratis programmaatje waarmee je de dader kunt opsporen: ShellExView. Het is vinden op NirSoft.net.

Kies na het opstarten voor Options en selecteer Filter by Extension Type, Context Menu. Er verschijnt een overzicht van alle items die aan het contextmenu zijn toegevoegd. Die met een roze achtergrond zijn van derden. Deze kun je met de rechtermuisknop uitschakelen (disable) of inschakelen (enable). Het is nu een kwestie van ze een voor een uitschakelen en telkens te testen of het euvel zich nog voordoet.

Mei 2017

Foto’s kijken op de tv

 • Ik heb een groot aantal foto’s op dvd gebrand, maar die kan ik niet op de tv bekijken via mijn dvd-speler. Hoe los ik dit op?

Dvd-spelers kunnen doorgaans alleen overweg met plaatjes in het dvd-videoformaat, niet met de dvd-roms die een iMac brandt. De foto’s worden dan niet door de dvd-speler herkend. Sommige spelers kunnen ook andere formaten tonen, zoals DivX en Photo-cd. Sla de handleiding er op na.

Kijk ook in de handleiding van de tv, want misschien dat die geen foto’s kan tonen. Als het zo niet lukt, kijk dan of de tv een usb-ingang heeft. Zo ja, zet de foto’s dan op een usb-stick en steek die in de tv.

Januari 2017

Accu leeg zonder waarschuwing

 • Sinds ik Windows 10 gebruik, krijg ik geen melding meer dat de accu bijna leeg is. Mijn Toshiba Satellite Pro is enkele jaren oud en bij ongeveer 50% schakelt hij zonder melding uit. Is er een oplossing?

Het kan zijn dat de accu aan het eind van de levensduur begint te raken en dat Windows 10 niet goed meer kan inschatten hoe vol hij is. Het is goed om de accu te laten testen door een reparateur. Maar probeer eerst eens een monitorprogrammaatje (app), zoals Batterybar (batterybar.com) of Battery X (via de Microsoft Store). Zij houden de accu in de gaten en kunnen waarschuwen wanneer de accuspanning te laag wordt.

Januari 2017