Verstandig omgaan met eten

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 11 juni 2021

Eten inkopen
Met een boodschappenlijstje voorkom je dat je meer koopt dan nodig. Noteer ook voor elk product de gezonde alternatieven. Als een product dan niet beschikbaar is, heb je een bewuste tweede keuze achter de hand. Je voorkomt daarmee dat je impulsief een ongezonde snack pakt.
Koop lokaal
Het loont ook om eens langs de lokale slager, bakker, groenteboer, visboer of toko te gaan. Ook hebben Turkse of Poolse supermarkten vaak een ruim assortiment verse groente, fruit, brood of vlees.
Koop online
In de supermarkt word je verleid om zo veel mogelijk producten te kopen. Door online je boodschappen te doen, zoek je vaak gericht op alleen de producten die je nodig hebt. Zo pak je niet gauw snoep en snacks mee.
Eten bewaren
Koop je meer dan je nodig hebt, dan ligt al gauw voedselverspilling op de loer. Het is daarom belangrijk om niet te veel in te kopen en wat je hebt gekocht optimaal te bewaren.
In de diepvries
De meeste producten kun je maanden bewaren in de diepvries.
- Vlees en vis blijven zo’n 3 maanden goed.
- Groente en fruit kunnen tot een jaar worden bewaard. Blancheer je groente wel eerst voordat je ze invriest.
- Houd voor brood niet langer dan 1 maand aan.
-
Ook kliekjes kun je invriezen. Laat het eten zo snel mogelijk afkoelen en doe het in een afgesloten bakje. Dan blijft het diepgevroren tot wel 3 maanden goed.
In de koelkast
Stel je koelkast bij voorkeur in op 4°C. Zo houden verse groente, vlees en vis het vaak 2-3 dagen vol. Hoewel eieren in de winkel niet gekoeld zijn, bewaar je ze thuis liefst wel in de koelkast. Dan blijven ze bijna een maand houdbaar.
Let op dat lang houdbaar gemaakte producten, zoals melk dat ongekoeld wordt verkocht, alleen ongeopend lang houdbaar zijn. Na openen zijn ze vaak niet veel langer houdbaar dan de verse variant.
Gebruik altijd je zintuigen
De THT-datum op producten zegt niet alles. Ongeopende producten blijven vaak langer goed dan de datum op de verpakking. Gebruik na het openen altijd je zintuigen. Je merkt het vaak als iets niet meer goed is. Het ruikt dan vreemd, smaakt vies of ziet er niet fris uit.
Producten met een TGT-datum moet je niet meer gebruiken na verstrijken van die datum. We geven nog meer tips tegen voedselverspilling.
Twijfelgevallen? Check de Bewaarwijzer
Vruchtgroenten als tomaat, paprika en aubergine bewaar je juist buiten de koeling. In de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum zie je van veel producten hoe en hoe lang je ze optimaal bewaart.
Maak met de Bewaarwijzer eens een voorraadlijstje waarin je per product noteert wanneer ze op moeten. Ook leuk voor kinderen om te doen.
Eten bereiden
Ga hygiënisch om te met je voedsel. Zo voorkom je dat je ziek wordt. Was je handen goed voordat je begint, na het aanraken van rauw vlees en als je klaar bent. Was groente met stromend water. Zorg ervoor dat je voedsel, en vooral rauw vlees, door en door verhit. Houd daarna het rauwe en gegaarde voedsel gescheiden.
Eten afwisselen
Variëren met voedingsmiddelen is gezond en leuk. Bovendien ben je dan niet afhankelijk van vertrouwde producten als ze bijvoorbeeld zijn uitverkocht. We zetten hieronder per productgroep de gezonde alternatieven op een rij.
Lees meer:
Duurzamere keuze bij eten en drinken
Minder dierlijke en meer plantaardige producten kopen. Groente en fruit van het seizoen kiezen. En je niet gek laten maken door allerlei groene kletspraatjes. Duurzame voedselkeuzes zijn vaak gezonde keuzes.
Vaak kun je er zelfs geld mee besparen.