! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Geprobeerd: duurzaam vlees direct van de boer

Met 'crowdbutching' bestel je vlees direct bij de boer. Dat is goed voor dier, boer en milieu. En het voorkomt voedselverspilling. Hoe werkt het? En wat zijn de voor- en nadelen?

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:28 februari 2020

Crowdbutching v2

Wat is crowdbutching

Crowdbutching v3Bij crowdbutching-initiatieven koop je samen met andere consumenten een deel van een koe. Het dier wordt pas geslacht als het voor 100% is verkocht. Voorbeelden zijn Koopeenkoe.nl en SamenEenKoeKopen

Wij probeerden de dienst van Koopeenkoe. De dienst biedt ook kip en varken aan. Net als bij SamenEenKipKopen en SamenEenVarkenKopen. Verder verkoopt de dienst ook geit en kalkoen.

Ze hebben diverse pakketten, zoals biologisch, niet-biologisch, premium en basispakketten. Enin verschillende hoeveelheden. De minimale afname wisselt per dier en pakket. Voor rundvlees is het minimum bijvoorbeeld 2 kilo.

Duurzaam vlees

Gezamenlijk slachten is een duurzame manier van inkopen. Je bestelt het vlees direct bij één van de boeren. Daardoor vermindert het aantal schakels tussen boer en consument.

Zo verdient de boer meer aan zijn vee en betaalt de consument een supermarktprijs voor hoge kwaliteit vlees. Ook steun je er de duurzame landbouw in eigen land mee en voorkomt het voedselverspilling. Er wordt pas geslacht als het dier voor 100% verkocht is.

Dierenwelzijn

Alle boeren van Koopeenkoe werken ‘natuurinclusief’, dus met oog voor dier en milieu. Zo gebruiken ze geen preventieve antibiotica.

De afstand tussen boer en slachterij is kort om het transport zo diervriendelijk mogelijk te maken. Ook de slacht gebeurt met respect voor het dier. Kleinschalig en de dieren krijgen de tijd om tot rust te komen voor ze geslacht worden.

Hoe het werkt

Wij bestelden bij Koopeenkip.nl een biologisch kippakket van 4,5 kilo bij boer Bart Kok uit Lelystad. Zodra het dier verkocht is, krijg je bericht dat er geslacht gaat worden.

Ons kippenpakket bestond uit 16 maaltijden voor 2 personen à €74,95. Dat komt neer op €2,34 per persoon per maaltijd. Het vlees werd gekoeld en vacuümverpakt keurig op tijd thuisbezorgd en was van goede kwaliteit.

Het verse vlees kun je 5 dagen bewaren in de koelkast. Ingevroren blijft het vlees één jaar goed in de vriezer. Bedenk wel dat je ruimte in je vriesvak moet hebben. Een klein pakket (zo'n 3 kilo) past nét in een halve lade. Ook heb je geduld nodig, want het duurt minimaal 2 weken voordat je je pakket krijgt. Rundvlees duurt door het rijpingsproces van het vlees minimaal 4 weken.

Voordelen

 • goede prijs-kwaliteitverhouding
 • betere opbrengst voor de boer
 • lokaal geproduceerd
 • natuurinclusief, dus met aandacht voor dier en milieu
 • herkomst en productiewijze duidelijk
 • prima bestel- en bezorgprocedure

Nadelen:

 • van bestelling tot levering duurt enkele weken
 • je moet thuis zijn om de bestelling aan te nemen of de buren inseinen
 • je hebt een (half)leeg vriesvak nodig
 • vlees belast het milieu meer dan plantaardige eiwitbronnen

Crowdfarming

olijvenOok mediterrane producten als sinaasappels, citroenen, olijfolie en amandelen kun je gezamenlijk met andere consumenten kopen. Dit kan via crowdfarming. Je 'adopteert' bijvoorbeeld (een deel van) een sinaasappelboom en in ruil daarvoor worden de vruchten naar je opgestuurd. 

Ook hier koop je de producten direct van de boer. Ditmaal in bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Italië. Zo vloeit er meer geld naar lokale boeren en steun je de duurzame landbouw.

Vind je dit artikel waardevol? Met jouw steun kunnen we iedereen blijven helpen. Help jij ons met een donatie?

Ja, ik doneer

€10 €15 €20

of kies een ander bedrag

Zorg - Doneer - Square

Lees ook:

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Nieuw & interessant

 • Maaltijdbox
  12 apr.

  Maaltijdboxen vergeleken

  Maaltijdboxen zijn populair. Welke aanbieders zijn er? Wat valt er te kiezen en wat vindt ons panel?
 • zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen
  Nieuws | 30 mrt.

  Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald

  Het toekomstige kabinet moet veel ambitieuzer zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.
 • te veel zout
  18 feb.

  12 minder zoute producten uit de supermarkt

  Dat teveel zout niet zo goed is voor je gezondheid, weten de meeste mensen wel. Maar de ene ketchup is de andere niet. We laten je van 12 producten uit de supermarkt een minder zout alternatief zien.
 • Schap nutriscore 1200x800
  Nieuws | 15 feb.

  Blij met samenwerking pro-Nutri-Score-landen

  In Europa bundelen 7 landen hun krachten om de impact van Nutri-Score te vergroten. De Consumentenbond is blij met de internationale samenwerking die de invoering en het gebruik van Nutri-Score makkelijker moet maken.