icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rookmelders vanaf 1 juli in elk huis verplicht

Nieuws
|
Hangt nog niet op elke verdieping van je huis een rookmelder? Installeer die dan in elk geval vóór 1 juli 2022. Voor nieuwbouwwoningen is een rookmelder op iedere verdieping al sinds 2003 verplicht. Maar dit gaat binnenkort ook gelden voor alle bestaande woningen.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:25 augustus 2022

rookmelder-plaatsen

Update 25 augustus 2022

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor zogenoemde 'babbeltrucs' van criminelen. Die komen aan de deur om, zogenaamd namens de verzekeraar, te controleren of de woning is voorzien van rookmelders. Eenmaal binnen hebben de criminelen het dan vaak voorzien op de waardevolle spullen. Het Verbond zegt nooit dit soort inspecties voor te schrijven of uit te voeren.

Checklist rookmelders

De exacte hoeveelheid rookmelders die je moet plaatsen, hangt af van je woning. Zie voor meer informatie de online checklist van de brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Bekijk ook:

Nog geen gevolgen

Bij inboedel- en opstalverzekeringen heeft het nog geen gevolgen als je geen rookmelders hebt. Dat laat bijvoorbeeld verzekeraar Aon weten. Ook bij Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis) heeft het wel of niet hebben van een rookmelder nog geen gevolgen voor de dekking. 'Als er toch iets verandert in de voorwaarden, dan laten we onze klanten dat uiteraard ruim van tevoren weten'. Dit zegt woordvoerder Jennifer ten Have van Achmea.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Test inboedelverzekeringen