icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenlandse webshops: onveilige koolmonoxide- en rookmelders

Wie een koolmonoxide- of rookmelder koopt moet er op kunnen vertrouwen dat deze op het juiste moment afgaat. Melders die je bij buitenlandse webwinkels koopt kunnen het hierin laten afweten.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:19 mei 2022

rookmelder

Update 2021

Rookmelders die in het onderzoek uit 2019 onveilig bleken te zijn, zijn nog steeds online te koop.

Wat is het probleem?

Koolmonoxidemelders en rookmelders kunnen levens redden, maar dan moeten ze wel tijdig alarm geven. In een onderzoek van onze Engelse collega's uit 2019 bij Which? blijkt dat de koolmonoxide- en rookmelders die ze via online webwinkels kochten niet te vertrouwen zijn. Het gaat om de melders gekocht bij Ebay, AliExpress en Wish.

Ze kochten 7 CO-melders die het allen lieten afweten hoge concentraties te melden. Van 4 van de melders zou je mogelijk ook niet wakker worden als ze al afgaan, want het geluidsniveau is veel te laag: 70dB in plaats van de vereiste 80dB. 

De 4 rookmelders die ze kochten lieten het ook afweten ongeacht het materiaal dat in de fik werd gestoken. Hierop hadden de melders alarm moeten geven. 

Om welke producten gaat het?

De betreffende producten zijn inmiddels van de online webwinkels afgehaald. En dat niet alleen. In totaal zijn er naar aanleiding van het onderzoek van Which? 438 producten van de webwinkels gehaald. Vaak wordt eenzelfde product namelijk door meerdere aanbieders op de websites aangeboden.

Maar daarmee is het gevaar niet geweken. Ook nu zien we producten die gelijk zijn aan de geteste producten op de sites. Ze worden er afgehaald, maar er ook weer opgezet. Koop daarom in elk geval geen melder die lijkt op de onderstaande producten. 

Wat kun je zelf doen?

  • Koop een melder die goed uit onze test in 2016 kwam.

  • Koop koolmonoxide- en rookmelders bij een betrouwbare Nederlandse winkel. 

  • Controleer voor je aanschaf of de rookmelder voorzien is van een NEN-EN 14604 goedkeuring. En bij een koolmonoxidemelder van NEN-EN 5092.

  • Check of de fabrikant duidelijk is vermeld. Evenals de datum van fabricage en een batchnummer.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • privacytest-sociale-netwerken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
    22 feb.

    Webwinkels zonder achteraf betalen

    Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
  • bol-com
    14 dec.

    Webwinkels verplichten account onnodig

    Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
  • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
    Nieuws | 24 nov.

    Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

    De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.