Inductiepannen

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 24 januari 2020

Geschikte pannen voor inductie
Voor koken op inductie moet een pan een bodem hebben die magnetiseerbaar en geleidend is, het liefst een bodem die vlak is.
Pannen met een dikke bodem en opgebouwd uit verschillende lagen trekken het minst krom. Daarom zijn deze pannen het beste voor inductie.
Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een symbool van een spiraal op de pan of verpakking.
Zelf pannen testen voor inductie
Gooi niet gelijk al je oude pannen weg. Met een paar simpele testjes controleer je of je pannen geschikt zijn voor inductie.
De magneettest
Blijft een magneet plakken op de bodem, dan is de pan magnetiseerbaar en geschikt voor inductie.
De wiebeltest
Als een pan wiebelt op een plat vlak, maakt dat de pan nog niet ongeschikt voor inductie. Wel is er minder contact met de plaat, wat ten koste gaat van het rendement. Een wiebelende pan kan natuurlijk wel heel irritant zijn.
De beschadigingstest
Als je de pan op gas hebt gebruikt kan hij beschadigd zijn. Dit kan krassen maken op de nieuwe kookplaat. Plaats de pan op een krant en verschuif hem. Scheurt de krant, dan moet je de pan niet gebruiken op de inductieplaat.
Pannen die deze proef doorstaan, kun je gebruiken op een inductiekookplaat. Controleer bij pannen zonder dikke bodem wel regelmatig of ze niet te veel zijn kromgetrokken.