icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inductiepannen: welke zijn geschikt?

Voor koken op inductie heb je pannen met een magnetiseerbare en geleidende bodem nodig. En met een zo vlak mogelijk bodem. 
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert inductiekookplatenBijgewerkt op:6 februari 2024

inductiekookplaten-pan

Geschikte pannen voor inductie

Inductie-symboolJe herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een symbool van een spiraal op de pan of verpakking.

Pannen met een dikke bodem die opgebouwd is uit verschillende lagen (een 'sandwichbodem') zijn het beste voor inductie.

Test zelf je pan voor inductie

Gooi niet gelijk al je oude pannen weg. Met een paar simpele testjes controleer je of je pannen geschikt zijn voor inductie.

De magneettest

Blijft een magneet plakken op de bodem van de pan? Dan is de pan magnetiseerbaar en geschikt voor inductie.

De vlakke-bodemtest

Leg de pan ondersteboven en leg een rechte lat zoals een lineaal of waterpas op de bodem. Een pan met een bolle bodem is niet bruikbaar. Er is minder contact tussen de panbodem en de inductiekookplaat, waardoor er toch hitte en dus energie verloren gaat. En dat is nou net niet de bedoeling. Pannen met een holle bodem kunnen wél geschikt zijn. Bij bepaalde pannen trekt de bodem vanzelf recht als hij heet wordt. Dan is er geen probleem.  

De beschadigingstest

Als je de pan op gas hebt gebruikt kan hij beschadigd zijn. Dit kan krassen maken op de nieuwe kookplaat. Plaats de pan op een krant of stuk keukenpapier en verschuif hem. Scheurt de krant of het papier, dan moet je de pan niet gebruiken op de inductieplaat.

Pannen die deze proeven doorstaan, kun je gebruiken op een inductiekookplaat. Controleer bij pannen zonder dikke bodem wel regelmatig of ze niet zijn kromgetrokken.

Inductie: zo werkt het

Een inductiekookplaat werkt met elektrische spoelen. Die spoelen wekken een magnetisch veld op onder de pan. Dit magnetische veld zorgt voor trillingen die in de panbodem worden omgezet in warmte. De energie van een inductiekookplaat wordt dus niet gebruikt om de kookplaat zelf te verhitten, maar de pan die erop staat. Dit werkt alleen als de pan een bodem heeft die: 

  • Magnetiseerbaar is.
  • De hitte goed geleidt.
  • Volkomen vlak is als hij heet is.