icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Koopadvies

Inductiekookplaat kopen

Koken op inductie heeft voordelen en is veiliger dan koken op gas. Het kan zo maar de eerste stap zijn naar gasloos wonen.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Koken op inductie

Koken op een inductiekookplaat wordt steeds populairder. Geen wonder, want het systeem heeft veel voordelen. De kookplaten reageren snel, zijn efficient met energie en makkelijk schoon te maken. Je moet misschien wel de groepenkast laten aanpassen of nieuwe pannen kopen.

 

Keuken4

2
Functies inductiekookplaat

Het is verleidelijk om een mega grote, fancy, hightech inductiekookplaat te kopen. Maar wat voor een kok ben je? Als je niet echt een keukenprins of -prinses bent, heb je waarschijnlijk genoeg aan een plaat van 60 cm met 4 kookzones. En zo wel meer aanrechtruimte!

Er zijn ook inductiekookplaten van 60 cm met flexzones, zodat ook een grotere (grill)pan of braadslee overal goed warm wordt.

Flex zones

3
Afmetingen inductieplaten

De meeste inductiekookplaten hebben een breedte van 60 cm, zijn zo’n 52 cm diep en 5 a 6 cm hoog. Je kunt op breedte filteren in de vergelijker.

De 60 cm brede kookplaten hebben 4 kookzones, grotere kookplaten van 90 cm breed hebben er meestal 5.

De inbouwnis in het aanrecht is altijd kleiner. Het aanrechtblad moet dik genoeg zijn om het gewicht van de plaat te dragen. De minimale bladdikte staat vermeld in de handleiding of op de productspecificatiepagina op de website van de fabrikant.

4
Inductiekookplaat installeren

Stap je over van koken op gas naar inductie, dan moet er hoogstwaarschijnlijk een extra stroomdraad worden aangelegd van de meterkast naar de keuken. Een inductiekookplaat vraagt namelijk veel stroom.

Het kan dat je ook de groepen moeten uitbreiden in je meterkast. Laat de aansluiting, installering en uitbreiding van je meterkast over aan een professional.

De installatie van extra groepen en een stroomdraad kost zo’n 600 euro. Lees hoe je zelf kunt checken wat de grootte is van je huidige aansluiting.

Montage

5
Bediening van een inductiekookplaat

Elk merk heeft weer een eigen benadering voor de indeling van het toetspaneel van de inductiekookplaat. Sommige merken kiezen voor een plus en min bediening per kookzone. Andere merken hebben een enkele bediening met cijfers of een slider voor alle kookzones. Probeer in de showroom wat jij prettig vindt.

Wij beoordelen alle inductiekookplaten op gebruiksgemak. Kijk in de vergelijker naar het cijfer voor bediening en naar de voor- en nadelen van elk product.

Bediening2

6
Geluid van een inductiekookplaat

Inductiekookplaten maken geluid tijdens het koken. Sommige klikken, suizen of zoemen. De  afzuigkap of het borrelen van de pan overstemt het geluid meestal.

De bedieningspiepjes kunnen hinderlijker zijn. Check in de showroom of het geluid je stoort als je de kookzone harder of zachter zet. Bij een aantal kookplaten kun je trouwens het geluidniveau zachter zetten.

In de vergelijker staan onder de nadelen opvallende geluidsissues.