Inductiekookplaat kopen
Denk je erover om een nieuwe kookplaat aan te schaffen? Of wil je van het gas af? Er is een geschikte inductiekookplaat voor elke situatie, keuken en kookwens. Wij geven tips om de inductiekookplaat te vinden die het beste bij jouw wensen past.
Expert inductiekookplaten
1
Keuzehulp inductiekookplaten
Wil je weten welke inductiekookplaat het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste kookplaat.
2
Koken op inductie
Wil je niet meer koken op gas? Dan is overstappen op inductie de beste keus. Andere elektrische systemen, zoals halogeen, hebben alleen maar nadelen ten opzichte van inductie.
Voordelen van inductie
- Enerziezuinig koken.
- Snelste kooksysteem.
- Veiligste kooksysteem.
- Makkelijk schoon te maken.
- Veel schoner dan koken op gas.
Nadelen van inductie
- Duurder in aanschaf dan gaskookplaat.
- Meestal moet je je elektrische aansluitingen laten aanpassen.
- Je pannen moeten geschikt zijn voor inductie.
- Keramisch glas beschadigt sneller dan een metalen kookplaat.
Video: kooptips inductiekookplaten
3
Verschillende typen inductiekookplaten
Inbouw
Inbouw-inductiekookplaten zijn er van heel eenvoudig en klein tot super uitgebreid, breed en krachtig. Wij testen inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones.
Bekijk en vergelijk:
Inbouw-inductiekookplaten
Met afzuiging
Bij een inductiekookplaat met afzuiging zit er een afzuiginstallatie in de kookplaat ingebouwd. Je hebt dan geen afzuigkap meer nodig. De afzuiginstallatie zuigt de kookdampen naar beneden. Daarom worden ze ook wel downdraft-inductiekookplaten genoemd.
Bekijk en vergelijk:
Inductiekookplaten met afzuiging
Vrijstaand
Vrijstaande inductiekookplaten, ook wel opbouw-inductiekookplaten genoemd, zijn er met 1, 2 of 4 kookzones. Je kunt ze meestal direct aansluiten op een gewoon stopcontact. Wij testen geen losse inductiekookplaten.
Lees meer:
Vrijstaande inductiekookplaten
4
Inductiekookplaat inbouwen
Er zijn verschillende manieren om een inductiekookplaat in te bouwen:
- Vlakbouw: de glasplaat steekt niet boven het aanrecht uit.
- Opbouw: de glasplaat steekt een paar millimeter boven het aanrecht uit. Dit noemen keukenprofessionals 'opbouw'. Let op, want (web)winkels noemen juist vrijstaande modellen 'opbouw'.
- Met of zonder metalen frame of rand.
Een inbouw-inductiekookplaat installeren en aansluiten is een ingewikkelde klus die je beter niet zelf kunt doen. Hoe groter, uitgebreider en krachtiger je inbouw-kookplaat is, hoe meer erbij komt kijken om hem te laten installeren. Echt werk voor een vakman.
Bekijk en vergelijk:
Alle geteste inductiekookplaten
5
Kookzones en breedte inductiekookplaat
De populairste modellen inductiekookplaten zijn inbouw-kookplaten met 4, 5 of 6 kookzones. Je hebt ze in 60, 70 80 en 90 cm breed:
- Een kookplaat van 60 cm is net zo breed als een standaard keukenkastje en daardoor makkelijk te combineren met de rest van de keuken. Dat maakt een inductiekookplaat van 60 cm geschikt voor kleine keukens. Een 60 cm-kookplaat heeft meestal 4 kookzones.
-
Wil je 4 kookzones met wat meer ruimte op de kookplaat? Kies dan een kookplaat van 70 cm breed.
-
Kookplaten van 80 cm breed zijn er met 4, 5 of 6 kookzones. je kunt ook een kookplaat van 80 cm met afzuiging nemen.
-
Er zijn steeds meer inbouw-inductiekookplaten van 90 cm. Een kookplaat van 90 cm zonder afzuiging heeft 5 of 6 kookzones. De 90 cm-kookplaten met afzuiging hebben 4 kookzones.
Let op: inbouw-inductiekookplaten zijn niet precies 60, 70, 80 of 90 cm breed. De inbouwbreedte is meestal iets kleiner. Zie onze vergelijker voor de precieze afmetingen en de inbouwbreedte.
6
Mogelijkheden inductiekookplaat
- Met de boostfunctie verhoog je tijdelijk het vermogen van een kookzone. Handig om een pan water extra snel aan de kook brengen. Bij de meeste kookplaten slaat de boostfunctie na een bepaalde tijd automatisch uit. Omdat de boostfuncties heel verschillend werken, testen we zonder de boostfunctie.
- Bij veel inductiekookplaten kun je 2 kookzones aan elkaar koppelen tot een extra grote langwerpige flexzone. Maar uit onze test blijkt dat die flexzone bij veel kookplaten niet goed werkt.
- Met pandetectie 'voelt' de kookplaat dat er een pan op de kookzone staat. Hij schakelt dan automatisch de bediening in.
- Bij automatische uitschakeling schakelt de kookplaat uit als hij een bepaalde tijd niet gebruikt is.
- Met een timer kun je per kookzone een kookwekker op een bepaalde tijd instellen. Als de timer afloopt, schakelt de kookzone uit.
- Een kinderslot zorgt ervoor dat je de kookplaat niet onbedoeld kunt inschakelen. Je moet dan bijvoorbeeld een bepaalde toetscombinatie indrukken.
7
Bediening van een inductiekookplaat
Proberen in de winkel
De bediening van inductiekookplaten verschilt per merk en model. Omdat je hem elke dag gebruikt, is het de moeite waard om in de showroom te proberen of de bediening bevalt. Probeer in elk geval de functies die jij verwacht veel te gebruiken. Bekijk welke inductiekookplaten we goed beoordelen op gebruiksgemak.
Kookzones bedienen
De stand van de kookzone zet je bij de meeste modellen hoger en lager met een slider waarbij je met je vinger over het bedieningspaneel schuift of +/-tiptoetsen, waarbij je voor elk stapje hoger of lager moet toetsen. De slider kan zonder en met cijfers zijn. Er zijn ook cirkelvormige sliders.
Het is handig als je elke kookzone apart kunt bedienen. Ook een eigen display is handig. Dan hoef je niet heen en weer te schakelen op hetzelfde bedieningspaneel. Dat elke kookzone een eigen aan/uitknop heeft en je dus niet met 1 druk op de knop alle kookzones aan kunt zetten, vinden veel mensen juist irritant.
8
1-fase-inductiekookplaat
Voor de meeste inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones heb je speciale aansluitingen nodig: een 5-polig Perilex-stopcontact in de keuken en een 2-fasen aansluiting in je meterkast. Wil je zonder speciale aansluitingen koken op inductie? Dan kan dat alleen met een 1-fase-inductieplaat.
Een 1-fase-inductiekookplaat heeft een laag vermogen. Daardoor:
- Kan hij op een gewoon stopcontact.
- Heeft hij geen aparte (kook)groep nodig in de meterkast.
- Duurt het langer om een pan water aan de kook te brengen.
- Kun je niet op meerdere zones tegelijk op hoog vermogen koken.
- Kun je niet tegelijkertijd een ander apparaat gebruiken dat op dezelfde stroomgroep zit.
Bekijk en vergelijk:
Alle geteste 1 of 2 -fasen inductiekookplaten
9
Geluid van een inductiekookplaat
Inductiekookplaten maken geluid tijdens het koken. Zoals klikken, suizen of zoemen. We beoordelen bij alle inductiekookplaten het geluid.
De afzuigkap of het borrelen van de pan overstemt het geluid meestal. Daarom telt het oordeel voor geluid van de kookplaat niet mee in het testoordeel.
De bedieningspiepjes kunnen vervelender zijn. Probeer in de showroom of het geluid je stoort als je de kookzone harder of zachter zet. Bij een aantal kookplaten kun je het geluidsniveau van de piepjes aanpassen.
Bij inductiekookplaten met afzuiging in de kookplaat beoordelen we het geluid van de afzuiging apart. Omdat dit geluid niet overstemd wordt, telt dit oordeel wél mee in het testoordeel van deze kookplaten.
Bekijk en vergelijk:
De stilste inductiekookplaten (alleen voor leden)
Voorkom een miskoop
Met onze test zie je meteen welke inductiekookplaten goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.