icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Inductiekookplaat kopen

Wil je niet meer koken op gas? Dan is koken op inductie de beste keuze. Voor elke situatie, keuken en kookwens is een geschikte inductiekookplaat. Een uitstekende eerste stap naar gasloos wonen.

1

Koken op inductie

Als je wilt overstappen naar koken op elektra is inductie eigenlijk nog de enige mogelijkheid. Andere systemen hebben alleen maar nadelen ten opzichte van inductie. 

De voordelen van inductiekookplaten:

  • Zeer efficiënt met energie
  • Snel
  • Makkelijk schoon te maken

Wel moet je misschien nieuwe pannen kopen. En voor een inbouw-inductiekookplaat de groepenkast laten aanpassen

Je kunt kiezen tussen een vrijstaande inductiekookplaat (opbouw-inductiekookplaat) en een inbouw-inductiekookplaat.  

Er zijn ook inductiekookplaten met afzuiging. In het midden van de kookplaat zit een rooster met daaronder een ventilator die de kookluchtjes en dampen naar beneden zuigt. Deze heten ook wel downdraft-inductiekookplaten. 

Inductiekookplaten met afzuiging zijn ideaal als je geen afzuigkap boven je kookplaat wilt. Maar ze hebben ook een aantal grote nadelen.

Lees meer over:
Inductiekookplaten met afzuiging

Video: kooptips inductiekookplaten

2

Inbouw- of vrijstaande inductiekookplaat

Vrijstaande of opbouw-inductiekookplaat

Een vrijstaande of opbouw-inductiekookplaat is meestal vrij eenvoudig. Hij heeft 1, 2 of 4 kookzones met een vrij laag vermogen. Je kunt deze kookplaat makkelijk zelf installeren. Je hoeft alleen een stekker in het stopcontact te steken. Je koopt ze bijvoorbeeld bij IKEA en MediaMarkt. 

Omdat ze minder krachtig zijn, bieden vrijstaande en opbouw-inductiekookplaten niet alle voordelen van koken op inductie.  Ze zijn minder snel en minder efficiënt. Ze zijn dus een minder interessant alternatief voor koken op gas dan een inbouw-inductiekookplaat. 

Inbouw-inductiekookplaat

Inbouw-inductiekookplaten zijn in allerlei varianten en afmetingen te koop. Van heel eenvoudig tot super uitgebreid en krachtig.

Een inbouw-inductiekookplaat met 4 of meer kookzones heeft meestal zo'n hoog vermogen dat je een aparte kookgroep of krachtstroom nodig hebt. Dat is de reden waarom je de complete installatie het beste kunt overlaten aan een professional. 

Wij testen alleen inbouw-inductiekookplaten omdat vrijstaande en opbouw-inductiekookplaten niet alle voordelen bieden van koken op inductie.

Lees meer over:
Installeren en aansluiten van een inductiekookplaat

Montage

3

Afmetingen inductieplaten

Net als de meeste inbouwapparatuur voor de keuken is de standaardbreedte van een inductiekookplaat 60 cm. Dit is dan een 4-pits inductiekookplaat. Inbouw-inductiekookplaten van 80 cm breed zijn ook populair. Inmiddels komen er ook steeds meer inbouw-inductiekookplaten van 70 cm en 90 cm breed.

Die van 70 cm zijn meestal 4-pits inductiekookplaten. Wil je een 5-pits inductiekookplaat? Dan kom je uit bij een 90 cm kookplaat of een kookplaat van 80 cm breed. Alleen inbouw-inductiekookplaten van 90 cm hebben 6 kookzones.  

Een vrijstaande inductiekookplaat van breder dan 60 cm zie je bijna niet. 

Je kunt de kookplaten in de vergelijker filteren op breedte.

In werkelijkheid iets groter of kleiner

Let op. Inbouw-inductiekookplaten zijn niet precies 60, 70, 80 of 90 cm breed. Deze standaard-breedtematen zijn alleen een richtlijn. De glasplaat die op of in je aanrecht zit, is meestal iets breder of smaller.

De echte afmetingen van de glasplaten die wij meten staan in de Vergelijker in de specificaties. De inbouwmaten staan in de handleiding van de inductiekookplaat. Daarin staan ook andere zaken waar je op moet letten bij het inbouwen van de inductiekookplaat.

Lees meer over:
Installeren en inbouwen van een inductiekookplaat

4

Mogelijkheden inductiekookplaat

De meeste mogelijkheden vind je bij inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones. De mogelijkheden die je het meeste tegenkomt zijn:

Boostfunctie

De boostfunctie verhoogt tijdelijk het vermogen van een kookzone. Zo kun je bijvoorbeeld een pan water nog sneller aan de kook brengen. Er zijn grote verschillen per kookplaat. Soms is het verschil tussen het gewone en boostvermogen maar 200 of 300 watt. Maar bij sommige is het verschil 1400 watt. Meestal kun je de boostfunctie niet bij alle kookzones tegelijk gebruiken. Soms maar bij 1 of 2 tegelijk.   

Flexzone

Bij een flexzone kun je 2 kookzones aan elkaar koppelen tot een extra grote of lange kookzone. Maar uit onze test blijkt dat die flexzone bij de meeste kookplaten niet goed werkt en daardoor eigenlijk niets toevoegt.  

Afzuiging

Er zijn ook inductiekookplaten met afzuiging in de kookplaat. Je hebt dan geen afzuigkap meer nodig. Dat heeft voor- en nadelen.

Infuctie functies

5

Bediening van een inductiekookplaat

De bediening van inductiekookplaten verschilt per merk en model. Meestal zet je de stand hoger of lager met een tiptoetspaneel met plusjes en minnen. Of met een 'slider' waarbij je met je vinger over het bedieningspaneel schuift. Het aantal stapjes en hoe die worden aangegeven verschilt ook weer per merk en model. Probeer in de showroom uit wat jij prettig vindt.

Hoe luxer de inductiekookplaat, hoe meer mogelijkheden. Het is handig als je elke kookzone apart kunt bedienen. Dan hoef je niet heen en weer te schakelen op hetzelfde bedieningspaneel.

Ook een boostfunctie is handig. Bij de meeste inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones heeft elke kookzone een boostfunctie. Soms zijn er maar 1 of 2 zones met een booster. Of helemaal geen. Kijk in de showroom goed of je de bediening van de boostfunctie handig vindt.

Wij beoordelen alle inductiekookplaten op gebruiksgemak. In de vergelijker zie je welke inductiekookplaten we goed beoordelen op gebruiksgemak. 

inductiekookplaten-bediening

6

Geluid van een inductiekookplaat

Inductiekookplaten maken geluid tijdens het koken. Zoals klikken, suizen of zoemen. De afzuigkap of het borrelen van de pan overstemt het geluid meestal. Daarom telt het oordeel voor geluid van de kookplaat niet mee in het testoordeel. 

De bedieningspiepjes kunnen vervelender zijn. Probeer in de showroom of het geluid je stoort als je de kookzone harder of zachter zet. Bij een aantal kookplaten kun je het geluidsniveau van de piepjes aanpassen.

Bij inductiekookplaten met afzuiging in de kookplaat beoordelen we het geluid van de afzuiging apart. Omdat dit geluid niet overstemd wordt, telt dit oordeel wél mee in het testoordeel van deze kookplaten. 

We testen bij alle inductiekookplaten hoe vervelend de geluiden zijn. Opvallende negatieve punten van het geluid staan in de vergelijker op de productpagina bij de nadelen. 

7

Kies de juiste inductiekookplaat

Wil je weten welke inductiekookplaat het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste kookplaat. 

Help mij kiezen

Beste-Inductie-General