icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Inductiekookplaat kopen

Kook je op gas? En denk je erover om een nieuwe kookplaat aan te schaffen? Of wil je van het gas af? Dan is dit het juiste moment om over te stappen naar een inductiekookplaat. Koken op inductie is een betere keuze dan welk ander kooksyteem ook. Er is een geschikte inductiekookplaat voor elke situatie, keuken en kookwens. 

1

Keuzehulp inductiekookplaten

Wil je weten welke inductiekookplaat het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste kookplaat. 

Help mij kiezen

Beste-Inductie-General

2

Koken op inductie

Wil je niet meer koken op gas? Dan is overstappen op inductie de beste keus. Andere elektrische systemen, zoals halogeen, hebben alleen maar nadelen ten opzichte van inductie.

Voordelen van inductie

Nadelen van inductie

Video: kooptips inductiekookplaten

3

Verschillende typen inductiekookplaten

Inductie 5-pits

Inbouw

Inbouw-inductiekookplaten zijn er van heel eenvoudig en klein tot super uitgebreid, breed en krachtig. Wij testen inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones. 

Bekijk en vergelijk:
Inbouw-inductiekookplaten  

Inductie Afzuiging

Met afzuiging

Bij een inductiekookplaat met afzuiging zit er een afzuiginstallatie in de kookplaat ingebouwd. Je hebt dan geen afzuigkap meer nodig. De afzuiginstallatie zuigt de kookdampen naar beneden. Daarom worden ze ook wel downdraft-inductiekookplaten genoemd. 

Bekijk en vergelijk:
Inductiekookplaten met afzuiging

Inductie Vrijstaand

Vrijstaand

Vrijstaande inductiekookplaten, ook wel opbouw-inductiekookplaten genoemd, zijn er met 1, 2 of 4 kookzones. Je kunt ze meestal direct aansluiten op een gewoon stopcontact. Wij testen geen losse inductiekookplaten. 

Lees meer: 
Vrijstaande inductiekookplaten

 

4

Inductiekookplaat inbouwen

Er zijn verschillende manieren om een inductiekookplaat in te bouwen.

  • Als de glasplaat niet boven het aanrecht uitsteekt, wordt dat vlakbouw genoemd.  
  • Als de glasplaat een paar millimeter boven het aanrecht uitsteekt, noemen keukenprofessionals dat ook wel 'opbouw'. Let op, want (web)winkels noemen juist vrijstaande modellen 'opbouw'. 
  • Met of zonder metalen frame of rand.

Een inbouw-inductiekookplaat installeren en aansluiten is een ingewikkelde klus die je beter niet zelf kunt doen. Hoe groter, uitgebreider en krachtiger je inbouw-kookplaat is, hoe meer erbij komt kijken om hem te laten installeren. Echt werk voor een vakman.

Bekijk en vergelijk: 
Alle geteste inductiekookplaten

Montage

5

Kookzones en breedte

De populairste modellen inductiekookplaten zijn inbouw-kookplaten met 4, 5 of 6  kookzones, van 60, 70 80 en 90 cm breed. 

Let op: inbouw-inductiekookplaten zijn niet precies 60, 70, 80 of 90 cm breed. De inbouwbreedte is meestal iets kleiner. Zie onze Vergelijker voor de precieze afmetingen en de inbouwbreedte. 

Inductiekookplaat 5-pits 1200x800

6

Mogelijkheden inductiekookplaat

Snel aan de kook brengen

Met de boostfunctie verhoog je tijdelijk het vermogen van een kookzone. Handig om een pan water extra snel aan de kook brengen. Vaak kun je de boostfunctie maar bij 1 of 2 kookzones tegelijk gebruiken. Bij de meeste kookplaten slaat de boostfunctie na een bepaalde tijd automatisch uit. Omdat de boostfuncties heel verschillend werken, testen we zonder de boostfunctie.   

Grote kookzone maken

Bij een flexzone kun je 2 kookzones aan elkaar koppelen tot een extra grote langwerpige kookzone. Maar uit onze test blijkt dat veel kookplaten de hitte heel ongelijkmatig over de flexzone verdelen. Dan voegt een flexzone weinig toe. 

Automatisch in- en uitschakelen

Met pandetectie 'voelt' de kookplaat dat er een pan op de kookzone staat. Hij schakelt dan automatisch de bediening in. 

Bij automatische uitschakeling schakelt de kookplaat uit als hij een bepaalde tijd niet gebruikt is. 

Met een timer kun je per kookzone een kookwekker op een bepaalde tijd instellen. Als de timer afloopt, schakelt de kookzone uit. 

Veiligheid

Een kinderslot zorgt ervoor dat je de kookplaat niet onbedoeld kunt inschakelen. Je moet dan bijvoorbeeld een bepaalde toetscombinatie indrukken. 

Infuctie functies

7

Bediening van een inductiekookplaat

Proberen in de winkel

De bediening van inductiekookplaten verschilt per merk en model. Omdat je hem elke dag gebruikt, is het de moeite waard om in de showroom te proberen of de bediening bevalt. Probeer in elk geval de functies die jij verwacht veel te gebruiken. Bekijk welke inductiekookplaten we goed beoordelen op gebruiksgemak. 

Kookzones bedienen

De stand van de kookzone zet je bij de meeste modellen hoger en lager met een slider waarbij je met je vinger over het bedieningspaneel schuift of +/-tiptoetsen, waarbij je voor elk stapje hoger of lager moet toetsen. De slider kan zonder en met cijfers zijn. Er zijn ook cirkelvormige sliders

Het is handig als je elke kookzone apart kunt bedienen. Ook een eigen display is handig. Dan hoef je niet heen en weer te schakelen op hetzelfde bedieningspaneel. Dat elke kookzone een eigen aan/uitknop heeft en je dus niet met 1 druk op de knop alle kookzones aan kunt zetten, vinden veel mensen juist irritant.

inductiekookplaten-bediening

8

1-fase-inductiekookplaat

Voor de meeste inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones heb je een speciale aansluiting nodig in je meterkast. Ook heb je een 5-polig Perilex-stopcontact nodig in de keuken. Wil of kun je dat niet (laten) aanleggen en toch koken op inductie? Dan zul je moeten kiezen voor een 1-fase-inductiekookplaat. 

Een 1-fase-inductieplaat heeft een laag vermogen en daardoor: 

  • Kan hij op een gewoon stopcontact.
  • Heeft hij geen aparte (kook)groep nodig in de meterkast.
  • Kun je die ook kopen in 'gewone' winkels zoals Blokker en MediaMarkt. 

Maar door de aansluiting op een gewoon stopcontact en 1-fase stroomaansluiting heeft 1-fase-inductie ook grote nadelen:  

  • Het duurt langer om een pan water aan de kook te brengen.
  • Je kunt niet op meerdere zones tegelijk op hoog vermogen koken.
  • Je kunt niet tegelijkertijd een ander apparaat gebruiken dat op dezelfde stroomgroep zit. 

Bekijk en vergelijk:
Alle geteste 1 of 2 -fasen inductiekookplaten

1-fase kookplaat2_1200x800

9

Geluid van een inductiekookplaat

Inductiekookplaten maken geluid tijdens het koken. Zoals klikken, suizen of zoemen. We testen bij alle inductiekookplaten hoe vervelend die geluiden zijn.

De afzuigkap of het borrelen van de pan overstemt het geluid meestal. Daarom telt het oordeel voor geluid van de kookplaat niet mee in het testoordeel. 

De bedieningspiepjes kunnen vervelender zijn. Probeer in de showroom of het geluid je stoort als je de kookzone harder of zachter zet. Bij een aantal kookplaten kun je het geluidsniveau van de piepjes aanpassen.

Bij inductiekookplaten met afzuiging in de kookplaat beoordelen we het geluid van de afzuiging apart. Omdat dit geluid niet overstemd wordt, telt dit oordeel wél mee in het testoordeel van deze kookplaten.

Bekijk en vergelijk: 
De stilste inductiekookplaten (alleen voor leden)

Geluid van een inductiekookplaat

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke inductiekookplaten goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Inductioekookplaten