icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inductiekookplaat aansluiten

Bij de installatie van een inbouw-inductiekookplaat komt aardig wat kijken. Het installeren is werk voor een vakman. We geven wel een paar tips en punten waar je zelf op kunt letten.
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 13 september 2022

Montage

Vrijstaande en inbouw-inductiekookplaten 

Er zijn vrijstaande inductiekookplaten en inbouw-inductiekookplaten. Vrijstaande inductiekookplaten heten ook wel opbouw-inductiekookplaten. 

Inbouw inductiekookplaat 

Inbouw-inductiekookplaten zijn het meest gebruikelijk. Dit type is in alle mogelijke varianten en afmetingen te koop. Van heel eenvoudig tot super uitgebreid en krachtig. Als je alle voordelen wil van koken op inductie, kies dan voor een inbouw-inductiekookplaat met 4 of meer kookzones. 

Vrijstaande inductiekookplaat 

Vrijstaande inductiekookplaten of opbouw-inductiekookplaten zijn vaak geschikt voor een 1-fase-aansluiting. Ze zijn meestal vrij eenvoudig, met 4 kookzones en een lager vermogen. Daardoor bieden ze niet alle voordelen die inductiekookplaten juist zo aantrekkelijk maken.  Wij testen alleen inbouw-inductiekookplaten met 4 of meer kookzones

Inductiekookplaat inbouwen 

Een inductiekookplaat wordt in het aanrechtblad geplaatst. Houd daarbij rekening met je werkruimte, want het is prettig als je naast de kookplaat minstens nog 20 cm ruimte hebt. De nismaat (het gat in het aanrechtblad), is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat. 

Dikte aanrechtblad 

Het aanrechtblad moet dik genoeg zijn om het gewicht van de kookplaat te dragen. En er moet voldoende ruimte vrij zijn tussen de kookplaat en de keukenkastjes en andere inbouwapparatuur. De precieze eisen hiervoor staan in de specificaties en de installatiehandleiding van de fabrikant. Deze krijg je bij de nieuwe kookplaat en vind je op de website van de fabrikant.

Kookgroep-aansluiting 

Voor de inbouw-inductiekookplaten in onze test heb je een aparte (kook)groep nodig in je meterkast. Als je die niet hebt, moet die worden aangelegd. Waarschijnlijk moet dan ook het stopcontact in je keuken worden aangepast. 

1-fase-aansluiting: geen goed idee 

Een inbouw-inductiekookplaat met een aansluitwaarde van zo'n 7 kW kun je niet zonder problemen op een 1-fase-aansluiting aansluiten. Niet alleen overbelast je dan de aansluiting, maar de inductiekookplaat werkt ook niet goed meer. Je kunt dan bijvoorbeeld niet op vol vermogen koken of alle kookzones tegelijk gebruiken. 

Oudere woningen 

De meeste inbouw-inductiekookplaten in onze test hebben een hoge aansluitwaarde van minstens 7 kW. Om een apparaat met zo'n hoge aansluitwaarde veilig te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je meterkast geschikt is. 

Om te weten of je een nieuw stopcontact of nieuwe groep in de meterkast nodig hebt moet je een aantal dingen checken.

Zo check je je aansluiting 

Om te weten of je een nieuw stopcontact of nieuwe elektricitietsgroep nodig hebt voor je inbouw-inductiekookplaat moet je een aantal dingen checken.

Stopcontact

Welk stopcontact zit er in je keuken om de kookplaat op aan te sluiten?  

Er zijn 2 mogelijkheden:

  • Een 2-polig stopcontact met 2 gaatjes
  • Een 5-polig Perilex-stopcontact met 5 gaatjes: 4 ronde aan de buitenkant en een platte in het midden

2-polig Schuko-Gardy-stopcontactOp een stopcontact met 2 gaatjes kun je alleen een elektrische kookplaat aansluiten die geschikt is voor een 1-fase aansluiting. Dus met een aansluitwaarde van maximaal 3,68 kW. Veel inbouw-inductiekookplaten in onze test zijn volgens de fabrikant geschikt voor een 1-fase aansluiting. Wat ze er niet bij vertellen is dat de kookplaat dan (veel) minder vermogen kan leveren. Dat kan betekenen dat:

  • Je niet alle kookzones tegelijk kunt gebruiken.
  • De kookzones minder snel zijn.
  • De boostfunctie niet of niet goed werkt.

n 5-polig Perilex-stopcontact

Bovendien kunnen de stoppen doorslaan. Wil of kun je alleen een 1-fase-aansluiting gebruiken? Kies dan voor een kookplaat met een aansluitwaarde van onder de 3,5 kW. En let erop dat duidelijk in de productinformatie staat dat hij bedoeld is voor een 1-fase aansluiting.  

Een Perilex-stopcontact met 5 gaatjes is geschikt voor inductiekookplaten met een aansluitwaarde van meer dan 3,5 kW. Dus voor een 2-fasen- of 3-fasen-inductiekookplaat. Een 3-fasen-inductiekookplaat is bijvoorbeeld een 90 cm inductiekookplaat of een inductiekookplaat met afzuiging. 

Aansluiting

Een Perilex-stopcontact met 5 gaatjes betekent dat je een aansluiting hebt van 2 of van 3 fasen. Voor veel inductiekookplaten is een 2-fasen aansluiting voldoende, maar voor een kookplaat met 5 of meer kookzones of met downdraft-afzuiging heb je een 3-fasen aansluiting nodig.  Welke je hebt, kun je zien in je meterkast. 

Kookgroepen

Ziet je aansluiting er zo uit als de linker, dus 2 groepen die aan elkaar gekoppeld zijn met 1 hendel, dan heb je een kookgroep. Dit is een 2-fase aansluiting. Daarop kun je elke elektrische kookplaat aansluiten die op 2 fasen werkt.

Ziet je aansluiting er zo uit als de rechter, dan zijn er 4 groepen aan elkaar gekoppeld. Dit is een krachtstroomgroep. Je kunt hier zowel een 2-fasen als een 3-fasen kookplaat aan koppelen. 

Nieuwe aansluiting nodig? 

Heb je niet de juiste aansluiting of stopcontact voor de inductiekookplaat van jouw keuze? Dan moet je die laten aanleggen. Inbouw-inductiekookplaten worden meestel geleverd zonder stekker en snoer. Het is dan de bedoeling dat een installateur de kookplaat installeert. Zo staat het meestal ook in de installatie-handleiding van de inbouw-kookplaat. 

Een nieuwe leiding aanleggen, een wandcontactdoos (stopcontact) plaatsen en een extra (kook)groep installeren in de meterkast kost zo'n €600 (bron: Milieucentraal).

Het capaciteitstarief (een vast tarief in de stroomrekening) blijft hetzelfde. Of het nu gaat om een drievoudige aansluiting van 25 Ampère (A), eenmaal 25 A of eenmaal 35 A.

Je gaat dus meestal niet meer betalen aan de netbeheerder. Zie hiervoor uitleg bij energierekening.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.