icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inductiekookplaat aansluiten

Een inductiekookplaat installeren is werk voor een vakman. We geven wel een paar tips en punten waar je zelf op kunt letten.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 28 januari 2020

Montage

Inductiekookplaat plaatsen

Een inbouwkookplaat wordt altijd in een aanrechtblad geplaatst. Houd daarbij rekening met je werkruimte, want het is prettig als je naast de kookplaat nog zo'n 20 cm ruimte hebt. De nismaat (het gat in het aanrechtblad), is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat.

Voorwaarden voor inductiekookplaat

Het aanrechtblad moet dik genoeg zijn voor het gewicht van de kookplaat. Ook moet er voldoende ruimte vrij zijn tussen de kookplaat en meubels. De minimale dikte van het keukenblad en afstanden tot keukenkastjes en andere apparatuur staan in de specificaties en de installatiehandleiding van de fabrikant. Deze ontvang je bij de nieuwe kookplaat en vind je op de website van de fabrikant.

Inductieplaat aansluiten

Een elektrisch fornuis heeft een hoog vermogen en sluit je aan op een aparte (kook)groep. Als de aansluitwaarde lager is dan 3,6 kW kan de kookplaat op een 'normale' groep (1 fase). Bij hogere waarden heb je een aansluiting nodig met 2 of 3 fasen.

Die aansluiting is in moderne huizen meestal standaard aanwezig. In oudere huizen moet je deze laten aanleggen door een installateur. Inductiekookplaten worden meestel geleverd zonder stekker en snoer. De installateur sluit de kookplaat aan.

Installeer de kookpaat niet zelf. Als een toestel verkeerd is aangesloten heb je geen recht op garantie! Bovendien is niet goed aangelegde elektrische installatie levensgevaarlijk.

Wat kost een nieuwe aansluiting?

Een nieuwe leiding aanleggen, een wandcontactdoos (stopcontact) plaatsen en een extra (kook)groep installeren in de meterkast kost zo'n €600 (bron: Milieucentraal).

Het capaciteitstarief (een vast tarief in de stroomrekening) blijft hetzelfde. Of het nu gaat om een drievoudige aansluiting van 25 Ampère (A), eenmaal 25 A of eenmaal 35 A.

Je gaat dus meestal niet meer betalen aan de netbeheerder. Zie hiervoor uitleg bij energierekening.

Check zelf welke aansluiting je hebt

  1. Controleer of het stopcontact voor de kookplaat 2 of 5 gaatjes heeft.
  2. Een stopcontact met 2 openingen is alleen geschikt voor inductieplaten die op 1 fase werken. Dit gaat ten koste van het vermogen en is dus niet ideaal.
  3. Een stopcontact met 5 openingen is een perilex stopcontact. Deze is geschikt voor inductieplaten die op 2 of 3 fasen werken en meer vermogen leveren.
  4. Heb je een perilex stopcontact? Check dan in de meterkast welke van deze gekoppelde groepen je hebt.

Kookgroepen

  1. Heb je de linker kookgroep, dan kun je een inductiekookplaat kiezen die op 2 fasen werkt.
  2. Heb je krachtstroom, dan kun je een inductiekookplaat inbouwen die op 2, maar ook op 3 fasen werkt. Voor extra grote kookplaten (ongeveer 90 cm) met 5 kookzones en meerdere flexzones heb je vaak 3 fasen nodig om zo goed mogelijk te kunnen werken. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.