icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je inductiekookplaat

Zijn je pannen geschikt voor het koken op een inductiekookplaat? Hoe maak je je inductieplaat makkelijk schoon? Wij geven je tips.

1

De beste pannen voor inductie

Een inductiekookplaat wekt met een magnetisch veld trillingen op in de panbodem. Die trillingen zorgen voor hitte in de pan. Dit werkt alleen als de panbodem magnetiseerbaar is.

Test je eigen pannen

Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een spiraalsymbool op de pan of verpakking. Met een paar eenvoudige tests check je welke pannen geschikt zijn voor inductie.

Beste pan kopen

Hoe beter de bodem van de pan aansluit op de kookplaat, hoe sneller en zuiniger de kookplaat werkt. Een volkomen vlakke bodem van de pan heeft een perfecte aansluiting.

Lees meer: 
De beste koekenpan voor inductie

Induction

2

Inductiekookplaat schoonmaken

Schoonmaaktips

Een van de grootste voordelen van inductiekookplaten is dat je ze makkelijk schoonmaakt. Een doekje en warm sopje zijn genoeg. 

Maar sommige schoonmaakmiddelen of sponsjes kun je beter niet gebruiken. Benieuwd welke dat zijn? En wat je wel en vooral niet moet doen als je je inductiekookplaat goed schoon wil houden? Lees meer over inductieplaat schoonmaken.

Sommige inbouw-inductiekookplaten zijn lastiger schoon te krijgen. Die hebben naden of randen waarin vuil zich ophoopt. Of een slechte kwaliteit glas waarop hardnekkige vlekken blijven zitten. 

Bekijk en vergelijk:
Inductiekookplaten die goed zijn beoordeeld op schoonmaken (alleen voor leden)

Schoonmaken2

3

Energiezuiniger koken

Een inbouw-inductiekookplaat heeft een hoog vermogen. Hij verbruikt daardoor veel stroom. Toch is er geen kooksysteem dat efficiënter met energie omgaat dan inductie. Dat komt doordat de elektrische spoelen in de kookplaat de energie direct omzetten in warmte. Zo wordt het alleen heet in de pan en niet er omheen. Er 'lekt' dus geen warmte weg tussen de kookplaat en de pan.

Toch valt er nog best wel wat energie en dus geld te besparen door je inductiekookplaat slim te kiezen én te gebruiken. 

Bekijk:
Tips voor energiezuiniger koken op je inductiekookplaat

Childlock

4

Verzekering

Een inductiekookplaat is van glas en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ben jij goed verzekerd als er een potje vanuit het keukenkastje op de glasplaat knalt?

Met een allriskdekking op je opstal- of inboedelverzekering kun je dit risico afdekken. Het verschilt per verzekeraar waar de inductiekookplaat onder valt. Dus vraag na of je hiervoor bent verzekerd.

Schade door opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is in principe nooit gedekt.

Lees ook:
Welke pannen zijn geschikt voor inductiekoken