Gebruikstips voor je inductiekookplaat
Zijn je pannen geschikt voor het koken op een inductiekookplaat? Hoe maak je je inductieplaat makkelijk schoon? Doe je voordeel met onze tips.

Expert Woning & Huishouden
1
Pannen geschikt voor inductie
Alleen pannen die magnetiseerbaar zijn, werken op een inductiekookplaat. Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een spiraalsymbool op de pan of verpakking.
De bodem van de pan moet helemaal vlak zijn om te kunnen gebruiken op een inductiekookplaat. Pannen met een dikke bodem trekken minder snel krom en zijn het beste voor inductie. De beste pannen voor inductie hebben een bodem die uit verschillende lagen bestaat: een sandwichbodem.
Test je pan
Gooi niet gelijk al je oude pannen weg als je overstapt op inductiekoken. Met een paar eenvoudige tests kun je kijken welke pannen uit je keukenkastje geschikt zijn om op je nieuwe inductiekookplaat te gebruiken. Je vervangt alleen pannen die de test niet doorstaan.

2
Inductiekookplaat schoonmaken
Een van de grootste voordelen van inductiekookplaten is dat je ze makkelijk schoonmaakt.
Daarvoor heb je alleen een doekje, warm water en een beetje afwasmiddel nodig. Aangekoekte etensresten kun je verwijderen met een speciale schraper. Je kunt ook een houten spatel gebruiken. Of een oud plastic (bank)pasje.
Maar niet alle inbouw-inductiekookplaten in onze test zijn makkelijk schoon te krijgen. Bij sommige blijft vuil zitten in bijvoorbeeld de rand om de glasplaat. En er zijn een aantal kookplaten waarbij de kwaliteit van het glas heel slecht is. Bij die platen zijn na onze tests vlekken achtergebleven die we niet meer wegkrijgen.
Via de filters in onze Vergelijker kun je gemakkelijk inductiekookplaten selecteren die goed zijn beoordeeld op schoonmaken.
Sommige schoonmaakmiddelen kun je beter niet gebruiken. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan verder.

3
Handige functies op de inductiekookplaat
Deze functies zitten op de meeste inbouw-inductiekookplaten en kunnen handig zijn.
- Kinderslot. Je moet dan een bepaalde toetscombinatie gebruiken om de kookplaat te kunnen bedienen. Zo kunnen zelfs de nieuwsgierigste en vindingrijkste peuters en kleuters de plaat niet aanzetten.
- Pandetectie. De kookplaat 'ziet' het als er een pan op een kookzone staat en zet bijvoorbeeld alvast de bediening aan.
- Automatische uitschakeling. De kookplaat schakelt zichzelf uit als hij een bepaalde tijd niet gebruikt is.
- Timer. Je kunt per kookzone een kookwekker op een bepaalde tijd instellen. Als de timer afloopt, schakelt de kookzone uit.
- Boostfunctie. Je kunt het vermogen van de kookzone tijdelijk flink verhogen. Handig als je bijvoorbeeld extra snel een pan water aan de kook wil brengen. Het extra vermogen dat de boostfunctie levert, kan flink verschillen per kookplaat. Meestal kun je de boostfunctie niet op alle kookzones tegelijk gebruiken, maar maximaal bij 2 of 1 tegelijk.
Bekijk alle geteste inductiekookplaten.

4
Energiezuiniger koken
Een inbouw-inductiekookplaat heeft een hoog vermogen. Hij verbruikt daardoor veel stroom. Toch is er geen kooksysteem dat efficiënter met energie omgaat dan inductie. Dat komt doordat de elektrische spoelen in de kookplaat de energie direct omzetten in warmte. Daardoor wordt het alleen heet ín de pan en niet er omheen. Er 'lekt' dus geen warmte weg tussen de kookplaat en de pan en er gaat daardoor dus ook geen energie verloren.
Je kunt het stroomverbruik van je inductiekookplaat nog verder omlaag brengen door slim te koken.
Tips voor energiezuiniger koken
- Kook met de deksel op de pan.
- Gebruik geen grotere pan dan je nodig hebt.
- Breng niet meer water aan de kook dan je nodig hebt.
- Gebruik de boostfunctie zo min mogelijk.
- Gebruik pannen met een volledig vlakke bodem.
Vergelijk energietarieven in onze energievergelijker.

5
Verzekering
Een inductiekookplaat is van glas en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ben jij goed verzekerd als er een potje pastasaus vanuit het keukenkastje op de glasplaat knalt?
Met een allriskdekking op je opstal-of inboedelverzekering kun je dit risico afdekken. Het verschilt per verzekeraar waar de inductiekookplaat onder valt. Dus vraag na of je hiervoor bent verzekerd.
Schade door opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is in principe nooit gedekt.
6
Hoe bevalt je inductiekookplaat?
Help anderen met een review over jouw inductiekookplaat.
Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.
- Ga naar het reviewformulier van inductiekookplaten.
- Selecteer het merk en type van de inductiekookplaat waar je een review over wilt schrijven.
- Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
- Beantwoord alle overige vragen over het product.
- Vul je e-mailadres in.
- Klik op de knop 'Verstuur review'.
