icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Inductiekookplaten met afzuiging

Een inductiekookplaat met afzuiging is een handige oplossing als je geen afzuigkap boven je kookplaat wilt, of kunt installeren. Uit onze test blijkt dat sommige best goed werken. Maar ze hebben ook een aantal belangrijke nadelen.  
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 27 januari 2023

Inductiekookplaten met afzuiging

Een inductiekookplaat met afzuiging heeft in het midden van de kookplaat een rooster met daaronder een ventilator. Die zuigt kookluchtjes en damp naar beneden. Daarom heten ze ook wel downdraft-inductieplaten. Ze hebben een aantal grote voordelen, maar ook nadelen. Heel handig. Maar je moet wel rekening houden met enkele belangrijke nadelen.  

Voordelen inductiekookplaat met afzuiging

Geen afzuigkap nodig

Als de afzuiging in de kookplaat zit, heb je geen aparte afzuigkap meer nodig boven je inductiekookplaat. Ideaal voor als je geen goede plaats hebt om een afzuigkap te installeren. Of als je een afzuigkap heel lelijk vindt om tegenaan te kijken.  

Heel geschikt voor kookeiland

Een kookplaat met afzuiging is heel makkelijk te installeren in een kookeiland. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met een geschikte plek voor de afzuiging. Houd er wel rekening mee dat je de downdraft-afzuiging dan waarschijnlijk niet kunt aansluiten op een afvoerkanaal naar buiten. En dat je de afzuiging dus alleen kunt gebruiken in de recirculatiestand

Goed in vetspatten opzuigen

De afzuiging van de kookplaten in onze test is meestal goed in het opzuigen van vetspatten. Dat is ook wel logisch. Vetspatten zijn namelijk relatief zwaar en dus veel makkelijker naar beneden te zuigen dan omhoog. Afzuigkappen boven de kookplaat hebben daardoor vaak veel meer moeite met het opzuigen van vetspatten. 

Nadelen inductiekookplaat met afzuiging

Kostbaar

Downdraft-inductieplaten zijn behoorlijk duur. De inductieplaten met afzuiging in onze test zijn vaak meer dan 2 keer zo duur als een gewone inductieplaat met net zoveel kookzones. Je kunt vaak wel onderhandelen over de prijs van zo’n dure inductieplaat. Zeker als je die tegelijk met andere apparatuur of een hele keuken koopt.  

Veel ruimte

Door het afzuigsysteem is er op de kookplaat plaats voor maar 4 kookzones. En omdat de motor en ventilator van de afzuiging in het kastje onder de plaat zitten, neemt het systeem daar ook veel ruimte in beslag.

Kookluchtjes afvoeren naar buiten is lastig

Omdat het afzuigsysteem in het keukenkastje onder de plaat zit, is het lastig om de kookluchtjes naar buiten af te voeren. In een nieuwbouwhuis kun je een afvoerkanaal laten aanleggen. Heb je alvoor je bestaande afzuigkap al een afvoerkanaal naar buiten, dan kun je een verbinding aanleggen vanuit het keukenkastje.

Houd er rekening mee dat voor de luchtafvoer een extra installatie onder de kookplaat nodig is en dat die ook veel ruimte opeist. Al met al moet je het grootste deel van het keukenkastje aan je kookplaat opofferen. Of je moet de recirculatiestand gebruiken.

Downdraft-systeem in de recirculatiestand

De installatie wordt een stuk makkelijker en kost minder ruimte als je alleen de recirculatiestand gebruikt. Dan worden kookluchtjes niet naar buiten afgevoerd, maar blijven in de ruimte. De filters in de afzuiginstallatie maken de afgezogen lucht schoon en die wordt weer de keuken ingeblazen.

De filters halen geen vocht uit de kookluchtjes. Je moet dus extra goed ventileren en je moet het koolstoffilter regelmatig vervangen. Voordelen van recirculatie zijn dat je de kookplaat overal kunt plaatsen. Warmte blijft ook beter in je huis. Bij de afvoerstand wordt warmte naar buiten geblazen.

Afvoerstand of recirculatiestand?

Wij testen inductiekookplaten met afzuiging in de recirculatiestand én in de afvoerstand. Maar in de Vergelijker staan alleen de oordelen voor de recirculatiestand. Hier kiezen we voor omdat recirculatie altijd gebruikt kan worden en luchtafvoer niet. Wel zetten we in de Expert Review hoe goed de afzuiging werkt in de afvoerstand. De meeste kookplaten met afzuiging doen het in de afvoerstand wat beter dan in de recirculatiestand. Maar de verschillen zijn niet heel groot.

Herrie

Bij alle inductiekookplaten met afzuiging in onze test maakt het afzuigsysteem een hoop herrie. Vooral in de hoogste stand. De meeste kookplaten maken iets meer lawaai in de recirculatiestand dan in de afvoerstand. Maar de verschillen zijn niet groot. Als het geluid in de recirculatiestand als irritant wordt beoordeeld, is het dat ook in de afvoerstand.