icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inductiekookplaten met afzuiging

Een inductiekookplaat met afzuiging is een handige oplossing als je geen afzuigkap boven je kookplaat wilt of kunt installeren. Uit onze test blijkt dat sommige best goed werken. Maar als je zo'n 'downdraft-kookplaat' wil aanschaffen, is het wel goed om rekening te houden met een paar belangrijke eigenschappen van deze inductiekookplaten. 
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert inductiekookplatenBijgewerkt op:6 februari 2024

Inductiekookplaten met afzuiging

Een inductiekookplaat met afzuiging heeft in het midden van de kookplaat een rooster met daaronder een ventilator. Die zuigt kookluchtjes en damp naar beneden. Daarom heten ze ook wel downdraft-inductieplaten. Ze hebben een aantal grote voordelen, maar ook nadelen waar je echt wel goed over moet nadenken voor je een inductieplaat met afzuiging laat installeren.  

Kookluchtjes afvoeren of recirculeren? 

Je kunt een inductiekookplaat met afzuiging op 2 manieren installeren: 

  • In de afvoerstand.
  • In de recirculatiestand.

Recirculatiestand

Gebruik je de recirculatiestand? Dan gaan de afgezogen kookluchtjes door een vetfilter en een koolstoffilter. Die reinigen de lucht. De schoongemaakte lucht wordt dan terug de keuken in geblazen. Het koolstoffilter moet je vervangen zodra het verzadigd is. Het vetfilter moet je schoonmaken. Vaak kun je die afwassen of mag hij zelfs in de vaatwasser. Vervang of reinig je de filters niet op tijd? Dan werkt de afzuiging minder goed of zelfs helemaal niet meer. Maar bij sommige downdraft-kookplaten moet je de vetfilter vervangen als hij vol zit. De recirculatie-afzuiging haalt geen vocht uit de kookluchtjes. Je moet dus extra ventileren om het vocht uit de keuken te laten. 

Afvoerstand

Als je niet wil dat de afgezogen lucht terug de keuken in wordt geblazen, kun je de afzuiging aansluiten op het luchtafvoerkanaal. Dan worden de kookluchtjes naar buiten geblazen. In de afvoerstand wordt ook vocht weggezogen en hoef je niet extra te ventileren. En je hebt geen koolstoffilter nodig. Maar door de aansluiting op het ventilatiekanaal is de installatie in de afvoerstand een stuk ingrijpender. Bij een kookeiland is dit bijvoorbeeld helemaal niet mogelijk. Let op, want niet alle downdraft-inductiekookplaten kunnen in de afvoerstand geïnstalleerd worden. 

Testen in beide standen

Wij testen inductiekookplaten met afzuiging in de recirculatiestand én in de afvoerstand. Maar in de vergelijker staan alleen de oordelen voor de recirculatiestand. Hier kiezen we voor omdat recirculatie altijd gebruikt kan worden en luchtafvoer niet. Wel zetten we in de Expert Review hoe goed de afzuiging werkt in de afvoerstand. De meeste kookplaten met afzuiging doen het in de afvoerstand wat beter dan in de recirculatiestand. Maar de verschillen zijn niet heel groot.

Voordelen inductiekookplaat met afzuiging

Geen afzuigkap nodig

Als de afzuiging in de kookplaat zit, heb je geen aparte afzuigkap meer nodig boven je inductiekookplaat. Ideaal voor als je geen goede plaats hebt om een afzuigkap te installeren. Of als je een afzuigkap lelijk vindt.

Heel geschikt voor kookeiland

Een kookplaat met afzuiging is heel makkelijk te installeren in een kookeiland. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met een geschikte plek voor de afzuiging. Houd er wel rekening mee dat je de downdraft-afzuiging dan waarschijnlijk niet kunt aansluiten op een afvoerkanaal naar buiten. En dat je de afzuiging dus alleen kunt gebruiken in de recirculatiestand

Goed in vetspatten opzuigen

De meeste downdraft-kookplaten in onze test zijn goed in het opzuigen van vetspatten. Dat is ook wel logisch. Vetspatten zijn namelijk relatief zwaar en dus veel makkelijker naar beneden te zuigen. Afzuigkappen boven de kookplaat hebben vaak veel meer moeite met het opzuigen van vetspatten. 

Nadelen inductiekookplaat met afzuiging

Ingewikkelde installatie

Een inductiekookplaat met afzuiging verbruikt veel stroom. Een 2-fasen aansluiting of kookgroep is dan niet krachtig genoeg. Bij de meeste inductiekookplaten zonder afzuiging is dit niet nodig. Voor een downdraft-inductiekookplaat heb je in je meterkast een 3-fasen aansluiting of krachtgroep nodig.  

De motor en ventilator van de afzuiging zitten onder de inductieplaat. Dat kost ongeveer een half keukenkastje aan ruimte. 

Wil je de afzuiging gebruiken in de afvoerstand? Dan moet je het systeem aansluiten op het luchtafvoerkanaal. Daarvoor is een ingewikkelde extra installatie onder de kookplaat nodig. Bovendien kost die nog meer ruimte in het keukenkastje. 

Minder ruimte voor kookzones

Het afzuigsysteem neemt niet alleen onder, maar ook op de kookplaat veel ruimte in beslag. Daardoor is er op de kookplaat meestal plaats voor maar 4 kookzones.  

Kostbaar

Downdraft-inductieplaten zijn in meerdere opzichten behoorlijk duur.

Allereerst in aanschaf. De inductieplaten met afzuiging in onze test zijn vaak meer dan 2 keer zo duur als een gewone inductieplaat met net zoveel kookzones. 

Ook de installatie kost meer dan die van een inductiekookplaat zonder afzuiging. Vooral als je de afzuiging in de afvoerstand wil gebruiken en moet laten aansluiten op het ventilatiekanaal. 

De filters van de afzuiging moet je regelmatig vervangen. Vooral het koolstoffilter als je de afzuiging in de recirculatiestand gebruikt. De prijs van een nieuwe koolstoffilter kan zo oplopen tot €50 of zelfs nog meer.

Herrie

Bij alle inductiekookplaten met afzuiging in onze test maakt het afzuigsysteem een hoop herrie. Vooral in de hoogste stand. De meeste kookplaten maken iets meer lawaai in de recirculatiestand dan in de afvoerstand. Maar de verschillen zijn niet groot. Als het geluid in de recirculatiestand als irritant wordt beoordeeld, is het dat ook in de afvoerstand.

Schoonmaken

Het afzuigdeel is niet altijd even goed bereikbaar om goed te kunnen schoonmaken. Er zijn vaak scherpe randjes en lastige hoekjes. Soms moet je eerst onderdelen losschroeven om er goed bij te kunnen. Ook de filters zijn niet altijd goed bereikbaar. 

Geen Beste koop

De meeste inductiekookplaten met afzuiging zijn alleen leverbaar via de keukenspeciaalzaak, op bestelling. Soms is de prijs alleen op aanvraag. De levertijd kan oplopen tot enkele maanden. Vaak kun je onderhandelen over de prijs. Zeker als je je kookplaat tegelijk koopt met een nieuwe keuken of andere keukenapparatuur. Voor de meeste geteste downdraft-inductiekookplaten kunnen we daardoor geen goede richtprijs bepalen. Daarom is er geen Beste koop.  

Bekijk en vergelijk:
Alle inductiekookplaten met afzuiging