icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe wij inductiekookplaten testen

We testen inbouwinductiekookplaten van 60, 70, 80 en 90 centimeter breed met en zonder downdraft-afzuiging. Alle kookplaten hebben 4 tot 6 kookzones.  
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 16 januari 2023

Kooktests

Hoe goed de inductiekookplaat werkt, testen we met verschillende kooktests:

 • Hoe snel en efficiënt de kookplaat een grote pan water aan de kook kan brengen.
 • Sudderen: hoe goed de kookplaat op de laagste stand de temperatuur in de pan laag en constant kan houden.
 • Hoe gelijkmatig de warmteverdeling van de kookzone is door er pannenkoeken op te bakken. In een speciale machine meten we hoe gelijkmatig bruin de pannenkoek is geworden. 
 • Kan de kookplaat wel voldoende vermogen leveren om op alle kookzones tegelijk te koken? Dat testen we we door op de grootste kookzone in 3 kwartier tijd op vol vermogen zoveel mogelijk porties friet te bakken. Ondertussen moeten alle andere kookzones een pan water aan de kook houden.
 • Bij de flexzone koppel je 2 kookzones aan elkaar tot 1 grote, langwerpige zone. Werkt de flexzone goed? Dat testen we met een plaat met bloem erop gestrooid. Aan de bruining van de bloem zien we goed hoe de hitte verdeeld wordt.

Bij al deze tests meten we het energieverbruik van de kookplaat. Samen met het standbyverbruik van de kookplaat levert dat een totaaloordeel op voor energieverbruik.

Inductiekookplaten met downdraft afzuiging

We testen ook inductiekookplaten met downdraft-afzuiging. Bij die kookplaten is een afzuigsysteem in het midden van de kookplaat verwerkt. We noemen dit ook wel kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Dit afzuigsysteem heet 'downdraft', omdat het kookdampen, geurtjes en vetspatten naar beneden zuigt.

We testen de afzuiging in de recirculatie- en in de afvoerstand. Maar deze kookplaten gebruik je bijna altijd in de recirculatiestand. Daarom zie je in onze vergelijker alleen oordelen voor de recirculatiestand.

In de recirculatiestand testen we:

 • Hoe goed het vetfilter vet opneemt uit de kook- en braaddampen. 
 • Hoe goed het koolstoffilter kookgeurtjes uit de afgezogen lucht haalt.
 • Hoeveel herrie het afzuigsysteem maakt.

In de afvoerstand testen we: 

 • Hoeveel stoom de afzuiging opneemt.
 • Hoeveel herrie de afzuiging maakt.

Gebruiksgemak

Bediening

We beoordelen het bedieningsgemak van de inductiekookplaat. Spreken de toetsen en het bedieningspaneel voor zich? En kun je ze makkelijk bedienen? Moet je heel vaak op een plus of min drukken of via een slider het vermogen aanpassen? Of kun je in één keer de gewenste kookstand kiezen?

Schoonmaken

Inductiekookplaten lijken heel eenvoudig schoon te maken en te houden, maar klopt dat ook? We beoordelen het schoonmaakgemak. Zitten er naden, randen en richels in of langs de kookplaat waarin vuil zich kan ophopen? Zijn er na de kooktests vlekken achtergebleven die moeilijk of zelfs niet meer weg te krijgen zijn? Hoe snel zie je vuil en andere vlekken op de glasplaat?

Gebruik van alle kookzones tegelijk

Is de indeling van de kookzones fijn en logisch? Als je op alle kookzones tegelijk een pan hebt staan, past het dan allemaal wel? Staan er pannen scheef op de kookzone, tegen elkaar aan, over de rand van de kookplaat of op het bedieningspaneel?

Extra functies

We geven ook een score voor de extra functies die een inductiekookplaat biedt. Heeft een model wel of geen flexzone? Is er een individuele timer voor elke zone? Of is er panherkenning, waardoor de juiste bediening aanspringt als er een pan op staat. Hele basic modellen scoren hier dan ook niet zo hoog op.

Geluid

In de test letten we ook op het geluid dat de kookplaat maakt. Het is lastig om een oordeel te geven over de geluiden die de plaat maakt als hij aan staat. Meestal overstemt de afzuigkap of het borrelen van de pan het zoemen of klikken van de plaat. Harde piepjes bij bediening kunnen wel heel hinderlijk zijn. In de voordelen en nadelen noemen we opvallende geluidskwesties. Vergelijk kookplaten in onze vergelijker voor meer info over de geteste kookplaten.

Bij de inductiekookplaten met afzuiging wegen we het geluid van de afzuiging wel mee voor het eindoordeel. 

Veiligheid

Tot slot kijken we hoe veilig een inductiekookplaat is. Alle kookplaten doorstaan de elektrische veiligheidsinspectie volgens de norm. Maar we testen de kookplaten op extra punten:

 • Schakelt de plaat uit of zachter als er water overkookt?
 • Is de oppervlaktetemperatuur van de glasplaat tijdens gebruik ergens te hoog buiten de kookzones?
 • Schakelt de plaat uit of zachter als er een pan droogkookt?
 • Is de kookzone genoeg afgekoeld als de resthitte-waarschuwing uitgaat?

Scoort een model lager op veiligheid? Dan staan de resultaten in de ergste gevallen bij de nadelen in de productvergelijker.