icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij inductiekookplaten testen

We testen inductiekookplaten met een breedte van 60 en 80 cm met 4 kookzones of meerdere kookzones. We testen ook inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 27 januari 2021

inductiekookplaat

Prestaties inductiekookplaat

We beoordelen hoe goed een inductiekookplaat:

  • Water aan de kook brengt op de grootste en kleinste pit
  • Op de laagste stand kan sudderen
  • De warmte verdeeld, bijvoorbeeld voor de ultieme pannenkoek
  • Op vol vermogen friet kan bakken, met op de andere kookzones een pan kokend water; een test voor de echte krachtpatsers

Kookplaten met geïntegreerde afzuiging testen we als recirculatiesysteem. Dat wil zeggen dat de kookdampen niet worden afgevoerd naar buiten, maar worden gefilterd en terug de ruimte in gaan. We testen hoe goed:

  • het vetfilter vet absorbeert uit de kook- en braaddampen 
  • het koolstoffilter kookgeurtjes uit de afgezogen lucht haalt

Energieverbruik inductiekookplaat

Bij alle prestatietests kijken we ook naar de hoeveelheid stroom die alle inductiekookplaten gebruiken en berekenen we een uiteindelijke score voor het energieverbruik per model.

Gebruiksgemak

We kijken naar het bedieningsgemak van de inductiekooplaat. Spreken de toetsen voor zich. Moet je heel vaak op een plus of min drukken, via een slider het vermogen aanpassen of kun je in één keer de gewenste kookstand kiezen. En hoe makkelijk gaat dat allemaal.

We beoordelen hoe gemakkelijk de plaat schoon te maken is en hoe fijn het nog koken is als alle pitten bezet zijn.
We geven ook een score voor de extra functies die een inductiekookplaat biedt. Heeft een model wel of geen flexzone, een individuele timer voor elke zone of panherkenning, waardoor de juiste bediening aanspringt als er een pan op staat. Hele basic modellen scoren hier dan ook niet zo hoog op.

Geluid inductiekookplaat

In de test letten we ook op geluid. Maar aan het geluid van de werkende plaat zelf is lastig een waarde toe te kennen. Meestal overstemt de afzuigkap of het borrelen van de pan het zoemen of klikken van de plaat. Harde piepjes bij bediening kunnen wel heel hinderlijk zijn. In de voor- en nadelen hebben we opvallende geluidskwesties genoemd. Check de vergelijker voor meer info over de geteste kookplaten.

Bij de inductiekookplaten met afzuiging wegen we het geluid van de afzuiging wel mee voor het eindoordeel. 

Veiligheid

Tot slot letten we op hoe veilig een inductiekookplaat is. Alle kookplaten doorstaan de elektrische veiligheidsinspectie volgens de norm. Maar we testen de kookplaten op extra veiligheidsissues, namelijk:

  • Schakelt de plaat uit of zachter als er water overkookt?
  • Is de oppervlaktetemperatuur van de glasplaat tijdens gebruik ergens te hoog?
  • Schakelt de plaat uit of zachter als er een pan droogkookt?
  • Is de kookzone genoeg afgekoeld als de resthitte-waarschuwing uitgaat?

Scoort een model een lager cijfer op veiligheid, dan staat er in de ergste gevallen bij de nadelen in de productvergelijker uitgelegd waar we bij de test tegenaan liepen.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.