icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij inductiekookplaten testen

We testen inductiekookplaten met een breedte van 60 en 80 cm met 4 kookzones of meerdere kookzones. We testen ook inductiekookplaten met geïntegreerde afzuiging.
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 juni 2022

Kooktests

Hoe goed de inductiekookplaat werkt, testen we met verschillende kooktests:

 • Hoe snel en efficiënt de kookplaat een grote pan water aan de kook kan brengen.
 • Sudderen: hoe goed de kookplaat op de laagste stand de temperatuur in de pan laag en constant kan houden.
 • Hoe gelijkmatig de warmteverdeling van de kookzone is door er pannenkoeken op te bakken. In een speciale machine meten we hoe gelijkmatig bruin de pannenkoek is geworden. 
 • Kan de kookplaat wel voldoende vermogen leveren om op alle kookzones tegelijk te koken? Dat testen we we door op de grootste kookzone in 3 kwartier tijd op vol vermogen zoveel mogelijk porties friet te bakken. Ondertussen moeten alle andere kookzones een pan water aan de kook houden.
 • Bij de flexzone koppel je 2 kookzones aan elkaar tot 1 grote, langwerpige zone. Werkt de flexzone goed? Dat testen we met een plaat met bloem erop gestrooid. Aan de bruining van de bloem zien we goed hoe de hitte verdeeld wordt.

Bij al deze tests meten we het energieverbruik van de kookplaat. Samen met het standbyverbruik van de kookplaat levert dat een totaaloordeel op voor energieverbruik.

Inductiekookplaten met downdraft afzuiging

We testen ook inductiekookplaten met downdraft afzuiging. Bij die kookplaten is een afzuigsysteem in het midden van de kookplaat verwerkt. We noemen dit ook wel kookplaten met geïntegreerde afzuiging. Dit afzuigsysteem staat bekend als 'downdraft', omdat het kookdampen, geurtjes en vetspatten naar beneden zuigt.

We testen bij het afzuigsysteem:

 • hoe goed het vetfilter vet opneemt uit de kook- en braaddampen 
 • hoe goed het koolstoffilter kookgeurtjes uit de afgezogen lucht haalt
 • hoeveel herrie het afzuigsysteem maakt
 • hoeveel energie het afzuigsysteem verbruikt

Gebruiksgemak

Bediening

We beoordelen het bedieningsgemak van de inductiekookplaat. Spreken de toetsen en het bedieningspaneel voor zich? En kun je ze makkelijk bedienen? Moet je heel vaak op een plus of min drukken of via een slider het vermogen aanpassen? Of kun je in één keer de gewenste kookstand kiezen?

Schoonmaken

Inductiekookplaten lijken heel eenvoudig schoon te maken en te houden, maar klopt dat ook? We beoordelen het schoonmaakgemak. Zitten er naden, randen en richels in of langs de kookplaat waarin vuil zich kan ophopen? Zijn er na de kooktests vlekken achtergebleven die moeilijk of zelfs niet meer weg te krijgen zijn? Hoe snel zie je vuil en andere vlekken op de glasplaat?

Gebruik van alle kookzones tegelijk

Is de indeling van de kookzones fijn en logisch? Als je op alle kookzones tegelijk een pan hebt staan, past het dan allemaal wel? Staan er pannen scheef op de kookzone, tegen elkaar aan, over de rand van de kookplaat of op het bedieningspaneel?

Extra functies

We geven ook een score voor de extra functies die een inductiekookplaat biedt. Heeft een model wel of geen flexzone? Is er een individuele timer voor elke zone? Of is er panherkenning, waardoor de juiste bediening aanspringt als er een pan op staat. Hele basic modellen scoren hier dan ook niet zo hoog op.

Geluid

In de test letten we ook op het geluid dat de kookplaat maakt. Het is lastig om een oordeel te geven over de geluiden die de plaat maakt als hij aan staat. Meestal overstemt de afzuigkap of het borrelen van de pan het zoemen of klikken van de plaat. Harde piepjes bij bediening kunnen wel heel hinderlijk zijn. In de voordelen en nadelen noemen we opvallende geluidskwesties. Vergelijk kookplaten in onze vergelijker voor meer info over de geteste kookplaten.

Bij de inductiekookplaten met afzuiging wegen we het geluid van de afzuiging wel mee voor het eindoordeel. 

Veiligheid

Tot slot letten we op hoe veilig een inductiekookplaat is. Alle kookplaten doorstaan de elektrische veiligheidsinspectie volgens de norm. Maar we testen de kookplaten op extra veiligheidsissues, namelijk:

 • Schakelt de plaat uit of zachter als er water overkookt?
 • Is de oppervlaktetemperatuur van de glasplaat tijdens gebruik ergens te hoog?
 • Schakelt de plaat uit of zachter als er een pan droogkookt?
 • Is de kookzone genoeg afgekoeld als de resthitte-waarschuwing uitgaat?

Scoort een model een lager cijfer op veiligheid, dan staat er in de ergste gevallen bij de nadelen in de productvergelijker uitgelegd waar we bij de test tegenaan liepen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.