icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

1-fase-inductiekookplaat: aansluiten met normale stekker

Voor een 1-fase-inductiekookplaat heb je geen speciale aansluitingen nodig. Hij kan met een gewone stekker in een gewoon geaard stopcontact. Je hebt er ook geen speciale aansluiting voor nodig in je meterkast. Daarom lijkt het misschien een goed idee om een 1-fase-inductieplaat te kopen. Toch kun je beter kiezen voor een 2-fasen-inductiekookplaat. 
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert inductiekookplatenBijgewerkt op:6 februari 2024

1 fase kookplaat_1200x800

Aansluiten met 'normale' stekker

Een inductiekookplaat installeren en aansluiten kan een hoop gedoe zijn. Kun of wil je geen nieuwe aansluiting in je meterkast en geen nieuw stopcontact? Dan kun je kiezen voor een 1-fase-inductiekookplaat. Die sluit je aan met een normale stekker op een gewoon geaard stopcontact.

Op 1 groep in de meterkast

Een inductiekookplaat op 1-fase heeft een veel lager vermogen dan de 2-fasen-inbouw-inductiekookplaten uit onze test. En dus ook een lagere aansluitwaarde. Door die lagere aansluitwaarde kun je een 1-fase-inductiekookplaat op een 'gewone' elektriciteitsgroep in de meterkast aansluiten. Die moet dan wel een piekbelasting van 3,65 kW hebben en zonder problemen 3650 Watt aan stroom 'tegelijk' kunnen leveren.  

1-fase-inductiekookplaat voordelen en nadelen

Voordelen

 • Past op een gewoon geaard stopcontact in je keuken.
 • Geen aanpassingen nodig in je meterkast.
 • Wordt vaak geleverd met aangesloten snoer en stekker.
 • Makkelijk verkrijgbaar, ook in winkels zoals Blokker en MediaMarkt.
 • Kun je zelf installeren. 

Nadelen

 • Is door lagere vermogen langzamer dan een 2-fasen-inductiekookplaat
 • Je kunt niet alle kookzones tegelijk gebruiken in een hoge stand. 
 • Kookplaat wordt (nog) langzamer als je op meerdere kookzones tegelijk kookt.
 • Geen boostfunctie of boostfunctie werkt slecht.
 • Het is niet mogelijk om kookzones aan elkaar te koppelen tot flexzone.
 • Het is niet mogelijk om tijdens het koken een oven, magnetron of airfryer te gebruiken die op dezelfde elektriciteitsgroep zit. 

Niet goedkoper

Het klopt niet dat 1-fase-kookplaten goedkoper zijn dan vergelijke kookplaten voor een 2-fasen-aansluiting. Er zijn nu genoeg kookplaten met 2-fasen die net zo goedkoop zijn als een kookplaat met 1-fase.  

1-fase-inductieplaat kopen of niet?

Een 1-fase inductieplaat heeft voor de hele kookplaat maar maximaal 3,65 kW vermogen beschikbaar. Als je 1 of 2 kookzones tegelijk op de hoogste stand zet, zit je al heel snel aan het maximale vermogen van de kookplaat. Bij sommige kookplaten zelfs al met 1 kookzone op de hoogste stand. Bovendien kun je de kookplaat niet tegelijkertijd met andere keukenapparatuur gebruiken die op dezelfde elektriciteitsgroep is aangesloten. Vraag je meer dan het piekvermogen van de aansluiting, dan wordt die overbelast en knalt de aardlekschakelaar eruit. 

Dat maakt een 1-fase inductiekookplaat minder efficiënt dan een inductiekookplaat op 2 of 3 fasen. En overstappen van gas naar inductie op 1-fase is niet zo duurzaam als overstappen naar inductie op 2 of 3-fasen.

Omdat steeds meer keukenapparatuur een hoge aansluitwaarde heeft, zoals bijvoorbeeld de oven, heb je op den duur toch een 2 of 3-fasen aansluiting in je meterkast nodig. Het is dus het slimst om direct een 2- of 3-fasen-inductiekookplaat en bijbehorende aansluitingen aan te schaffen. 

2-fasen-inductieplaat aansluiten op 1-fase

De meeste inbouw-inductiekookplaten in onze test hebben een aansluitwaarde van ver boven de 7 kW (7000 Watt). Die sluit je dus aan op 2-fasen. Van best veel van die 2-fasen kookplaten zegt de fabrikant dat ze óók op een 1-fase-aansluiting werken.

Power management

Deze kookplaten werken met 'power management'. Power management verdeelt het beschikbare vermogen over de kookzones die in gebruik zijn. Als je zo'n kookplaat aansluit op een gewoon stopcontact is er maar 3,65 kW beschikbaar voor de hele kookplaat. 

Een 2-fasen inductiekookplaat met power management die je op een gewoon geaard stopcontact aansluit werkt dus min of meer hetzelfde als een 1-fase kookplaat. Er is dus maximaal 3,65 kW beschikbaar voor de hele kookplaat. Heeft de grootste kookzone in de hoogste stand een vermogen van 3,2 kW, dan is er zo goed als niets 'over' voor een andere kookzone. Of voor een ander keukenapparaat dat op dezelfde elektriciteitsgroep zit. 

Nadelen van 'power management'

 • Hoe meer kookzones je tegelijk in gebruik hebt, hoe langzamer de kookplaat wordt;
 • Je kunt niet meerdere kookzones tegelijk op de hoogste stand gebruiken;
 • Boostfuncties werken niet (goed);
 • Je kunt niet tegelijkertijd andere apparatuur gebruiken die op dezelfde elektriciteitsgroep zit.

Testresultaten ongeldig

Gebruik je een 2-fasen kookplaat op 1 fase, dan doet de kookplaat het (veel) minder goed dan in onze test en gelden onze testresultaten niet. Je kunt de kookplaat ook niet zo gebruiken als in de winkel wordt beloofd. 

Lees ook:
Geteste inductiekookplaten die je op op 1 fase kunt gebruiken

Zonder powermanagement op 1-fase 

Gebruik je een 2-fasen-inductiekookplaat zónder power management met een gewoon stopcontact en een 1-fase aansluiting? Dan heb je alle nadelen die je mét power management hebt, plus het gevaar dat je de stroomaansluiting overbelast en de aardlekschakelaar 'eruit knalt'. In het allererste geval kan er een kortsluiting ontstaan en misschien zelfs brand.