1-fase-inductiekookplaat: aansluiten met normale stekker

Noëlle van der Weel Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:8 september 2023

Aansluiten met 'normale' stekker
Een inductiekookplaat installeren en aansluiten kan een hoop gedoe zijn. Kun of wil je geen nieuwe aansluiting in je meterkast en geen nieuw stopcontact? Dan kun je kiezen voor een 1-fase-inductiekookplaat. Die sluit je aan met een normale stekker op een gewoon stopcontact.
Op 1 groep in de meterkast
Een inductiekookplaat op 1-fase heeft een veel lager vermogen dan de 2-fasen-inbouw-inductiekookplaten uit onze test. Daardoor heeft hij ook een lagere aansluitwaarde. Door die lagere aansluitwaarde kun je een 1-fase-inductiekookplaat op een 'gewone' elektriciteitsgroep in de meterkast aansluiten. Die moet dan wel een piekbelasting van 3,65 kW hebben en zonder problemen 3650 Watt aan stroom 'tegelijk' kunnen leveren.
1-fase-inductiekookplaat voordelen en nadelen
Voordelen
- Past op een gewoon geaard stopcontact in je keuken.
- Geen aanpassingen nodig in je meterkast.
- Wordt vaak geleverd met aangesloten snoer en stekker.
- Makkelijk verkrijgbaar, ook in winkels zoals Blokker en MediaMarkt.
Nadelen
- Kookplaat is minder krachtig en daardoor minder snel dan een 2-fasen-inductiekookplaat.
- Kookplaat wordt (nog) langzamer als je op meerdere kookzones tegelijk kookt.
- Geen boostfunctie of boostfunctie werkt slecht.
- Niet mogelijk om kookzones aan elkaar te koppelen tot flexzone.
- In onze test zien we dat inductiekookplaten met een aansluitwaarde tot 3,5 kW er moeite mee hebben als je op 4 pitten tegelijk wilt koken en als je de kleinste kookzone op de hoogste stand zet.
Fabel
Het klopt niet dat 1-fase-kookplaten goedkoper zijn dan vergelijke kookplaten voor een 2-fasen-aansluiting. Er zijn nu genoeg kookplaten met 2-fasen die net zo goedkoop zijn als een kookplaat met 1-fase.
1-fase-inductieplaat kopen of niet?
Overstappen van gas naar inductie op 1-fase is niet zo duurzaam als overstappen naar inductie op 2- of 3-fasen. Je gebruikt tijdens het koken uiteindelijk meer stroom, omdat het koken langer duurt. En als de gaskraan eenmaal dicht gaat, heb je toch een 2- of 3- fasen-aansluiting nodig in je meterkast. En moet je je kookplaat vervangen. Het is dus het slimst om direct een 2- of 3-fasen-inductiekookplaat aan te schaffen.
2-fasen-inductieplaat aansluiten op 1-fase
Er zijn best veel inbouw-inductiekookplaten in onze test met een aansluitwaarde van ver boven de 7 kW (7000 Watt). Die sluit je aan op 2-fasen, maar volgens de fabrikant zijn ze toch geschikt zijn voor een 1-fase-aansluiting.
Deze kookplaten werken met 'power management'. Power management verdeelt het beschikbare vermogen gelijkmatig over de kookzones. Als je zo'n kookplaat aansluit op een gewoon stopcontact is er maar 3500 Watt beschikbaar voor de hele kookplaat. Als je dan maar 1 kookzone gebruikt, kun je die op vol vermogen zetten. Kook je op meerdere kookzones tegelijk, dan wordt het vermogen over al die zones verdeeld. De kookplaat doet het dan veel minder goed dan in onze test en de testresultaten gelden in dat geval niet.
Lees ook:
Geteste inductiekookplaten die je op op 1 fase kunt gebruiken
Nadelen van 'power management'
- Het kost meer tijd en stroom om een pan water aan de kook te brengen;
- Je kunt niet op alle kookzones tegelijk koken;
- Je kunt niet meerdere kookzones tegelijk op een hoge stand gebruiken;
- De hoogste stand van de kookzones werkt niet (goed);
- De boostfunctie werkt niet (goed).
Zonder powermanagement op 1-fase
Gebruik je een 2-fasen-inductiekookplaat zónder power management met een gewoon stopcontact? Dan heb je alle nadelen die je mét power management hebt, plus het gevaar dat je de stroomaansluiting overbelast en de stoppen doorslaan. In het allererste geval kan er een kortsluiting ontstaan en misschien zelfs brand.