icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energiezuiniger koken op inductie

Van alle kooksystemen is de inductiekookplaat het zuinigst met energie. Toch kun je vaak nog extra besparen door op je inductiekookplaat slimmer en zuiniger te koken. Bekijk de tips.  
Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert inductiekookplatenBijgewerkt op:6 februari 2024

01_energiezuinigkoken01-1200x800

Energiezuinige inductiekookplaat

  • Kies een kookplaat waarvan de grootte past bij jouw gebruik: niet meer dan 4 kookzones als je daar genoeg aan hebt.  
  • Kies een kookplaat waarvan het vermogen past bij jouw wensen. Een inductiekookplaat met een hoog vermogen (meer dan 7600 kW) is prima om uitgebreid op te koken, maar verbruikt ook meer energie dan een kookplaat met een lager vermogen.

Ben je lid? Log in en bekijk de energiezuinigste inductiekookplaten uit onze test. 

Gebruik de juiste pan

Tijdens het koken

  • Kook met de deksel op de pan.
  • Breng niet meer water aan de kook dan je nodig hebt.
  • Als iets eenmaal kookt, kan het vermogen op de laagste stand. Het eten wordt niet sneller gaar als je de kookzone op een hoge stand laat staan. Kookplaten met een hoog oordeel voor sudderen (alleen voor leden) kunnen goed de temperatuur in de pan constant houden als de kookzone op de laagste stand staat. 
  • Eten wordt ook gaar als je de kookzone uitzet zodra het water kookt en de deksel op de pan laat. Het garen duurt dan wel wat langer.
  • Gebruik de timer om de kookzone automatisch te laten uitschakelen. Deze kookplaten hebben voor elke kookzone een timer.  
  • De boostfunctie gebruikt relatief veel energie. Gebruik daarom de boostfunctie niet vaker en langer dan nodig is.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.