icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test koekenpannen met anti-aanbaklaag

Test|We testten koekenpannen met diverse soorten anti-aanbaklagen. Bij meer dan de helft van de pannen blijkt de boel toch aan te bakken en soms slijt de speciale laag heel snel. Welke pan en anti-aanbaklaag is het beste? Bekijk de testresultaten en onze tips hoe je een goede pan herkent. En wat was er ook alweer zo gevaarlijk aan een teflonlaag? 

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:17 mei 2018

anti-aanbak-pan-keuken

3 Highlights uit de test

  1. 1
    Soorten anti-aanbaklagen

    Anti-aanbaklagen kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn. De bekendste zijn:

    • PTFE (polytetrafluorethyleen), beter bekend onder de merknaam: teflon
    • keramisch
    • titanium

    Over PTFE is veel te doen geweest, onder andere doordat in 2012 de stof PFOA (perfluoroctaanzuur), een component van PTFE, officieel in verband werd gebracht met kanker. Sinds 2015 is het gebruik van PFOA in consumentenproducten wereldwijd verboden. PTFE, oftewel teflon, is vrij zacht en kwetsbaar. Boven een temperatuur van 240 °C raakt de laag beschadigd. 

  2. 2
    Schadelijke stoffen in pannen

    Wij testen bij alle pannen of ze bij het gebruik kwalijke stoffen afgeven aan het eten door de pannen langdurig te verhitten met een dikke laag olie erin. Daarna testen we de olie op de aanwezigheid van 27 verschillende schadelijke stoffen, zoals PFAS (perfluoralkylstoffen) en het eerder genoemde PFOA. Geen van deze stoffen werd in de olie aangetroffen.

  3. 3
    Zo herken je een goede anti-aanbakpan

    • De anti-aanbaklaag voelt niet te ruw aan.
    • De bodem is dikker dan de panwand. Een ‘sandwichbodem’ die is opgebouwd uit verschillende lagen is het best: die verdeelt de hitte goed en trekt niet krom.
    • De steel ligt lekker in de hand en glijdt niet weg in natte of vette handen. Fijn is een antisliplaag van (kunst)rubber.
    • De pan heeft een goede balans en tuimelt niet om als je een tik geeft op de steel.
    • De steel zit stevig aan de pan vast. Schroeven raken vaak los in de loop der tijd. Zit de pan vast met klinknagels die zichtbaar zijn aan de binnenkant van de pan? Let dan op dat het vuil zich niet rond de nagels ophoopt. 

Deze anti-aanbakpannen hebben wij getest

  • AH Emaille
  • Ballarini Palermo
  • BK Easy Basic
  • BK Easy Induction
  • Demeyere Alu Pro Duraglide
  • Fissler Ceramic Comfort
  • Fissler SensoRed
  • Fontignac 3 étoiles
  • GreenPan Brussels Infinity
  • IKEA 365+ (10329898)
  • IKEA Oumbärlig (50292096)
  • HEMA Paris
  • Tefal Character
  • Tefal Expertise
  • Tefal Starters
  • Tefal Talent
  • WMF CeraDur Profi

Conclusie

Bij de beste pannen zitten goedkope, maar ook behoorlijk prijzige koekenpannen. Eén peperdure pan krijgt een onvoldoende.

De verschillen in de testresultaten zijn enorm. Op de titaniumlaag van 1 pan en de keramische laag van een andere pan blijft helemaal niets plakken, terwijl 11 pannen een dikke onvoldoende krijgen voor hun anti-aanbakkwaliteiten. Bij die slechte pannen zitten anti-aanbaklagen van alle soorten, allerlei merken en uit alle prijsklassen. Er is geen enkele rode draad te ontdekken: binnen elke soort anti-aanbaklaag, elk merk en iedere prijsklasse zitten goede en slechte pannen.

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Bekijk onze abonnementen

Log in

Arrow_Blue

Word ook lid

Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze andere tests.