icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
lijfrente-header.jpg

Lijfrente uitkeren

Na jarenlang sparen voor je lijfrente, moet je een uitkeringsproduct af sluiten om het geld op je rekening te ontvangen. Bij het afsluiten van een uitkerende-lijfrente is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. We helpen je om de juiste keuzes voor jouw situatie te maken.

Bijgewerkt op:8 mei 2019


Lijfrente afsluiten

Bij  het afsluiten van een uitkerende-lijfrente krijg je te maken met verschillende keuzes. Wil je bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct afsluiten? Om dit te kunnen bepalen zetten wij de verschillen tussen banksparen en een lijfrenteverzekering voor je op een rij.

Behalve het type lijfrente dat je wilt afsluiten, moet je voor het afsluiten ook op een andere zaken letten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wanneer laat je je lijfrente voor het eerst uitkeren?
 • Hoevaak laat je je lijfrente uitkeren?
 • Wil je dat je nabestaanden je uitkering krijgt na overlijden?

Kijk wat voor jou van toepassing is en welke keuze je het beste kunt maken. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij.

De beste lijfrente

In de Geldgids testen we iedere uitgave welke aanbieder de hoogste pensioenuitkering biedt voor een lijfrentekapitaal van €50.000 voor iemand van 50 jaar, bij diverse looptijden. We zetten de bankspaarlijfrentes met de hoogste rentes voor je op een rij.

Kosten voor lijfrentes

Voor het afsluiten en laten uitkeren van je lijfrente krijg je met kosten te maken. De kosten van lijfrentes bestaan in ieder geval uit afsluitkosten. Je betaalt die kosten aan je verzekeraar of bank.

Voor advies betaal je advieskosten aan de tussenpersoon of je bank als je de bank om advies vraagt. Advieskosten moeten vooraf inzichtelijk zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden voor advies en bemiddeling.

ABN AMRO en Rabobank rekenen ook nog uitkeringskosten, per keer dat jouw lijfrente uitkeert (bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal). Wie een klein lijfrentekapitaal laat uitkeren kan bij sommige aanbieders besparen door te kiezen voor een jaarlijkse uitkering.

Zo betaal je maar 1 keer per jaar de uitkeringskosten. Om het je makkelijker te maken hebben we een aantal banken op een rij gezet. In het overzicht kun je meteen de kosten zien.

Lijfrente en belasting

Heb jij een premiepolis afgesloten vóór 16 oktober 1990 of een koopsompolis afgesloten voor 1 januari 1992? Dan heb je een zogehete oud-regimepolis. Bij een oud-regimepolis zijn er meer fiscale mogelijkheden:

 • In 1 keer contant laten uitkeren  aan je partner of jezelf.
 • De lijfrente-uitkering schenken.
 • Een direct ingaande lijfrente aankopen.
 • Een combinatie maken van bovenstaande opties.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Artikel_Kostenbijlijfrentekleineletters
  8 mei.

  Kosten van lijfrentes

  Sluit je een lijfrente af, dan betaal je afsluitkosten. Wil je advies, dan komen daar nog advieskosten bij. Sommige aanbieders rekenen kosten per uitgekeerd bedrag.
 • emigratie-lijfrente
  6 mrt.

  Omzetting lijfrente na emigratie mogelijk

  Wie in het buitenland woont, kan vanaf nu zonder problemen een lijfrentekapitaal laten uitkeren. Vroeger lukte dit vaak niet.
 • meer-pensioen
  24 mei.

  Beleggingslijfrentes

  Het rendement op lijfrentes is laag of zelfs negatief. Zijn beleggingslijfrentes een alternatief?
 • lijfrente-keuze-voordelen-nadelen
  8 mei.

  Lijfrente: welke keuzes maak je?

  Waar moet je op letten als je een lijfrenteverzekering afsluit? We zetten de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij.