icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geef je cadeaubon op tijd uit

Nieuws
|
Cadeaubonnen zijn een populair geschenk, ook tijdens de feestdagen. Ze lijken een veilig cadeau . Wacht alleen niet te lang met het uitgeven van je tegoed, want de meeste cadeaubonnen hebben een beperkte geldigheidsduur.
bert quist

Bert Quist   Expert Geld & PrivacyGepubliceerd op:5 december 2017

cadeau-kaarten

In een poll onder het Consumentenbond Panel vroegen we specifiek naar de VVV-bon. Sinds kort is daarvan alleen nog de plastic variant verkrijgbaar. Helaas daalt vanaf 3 jaar na aankoop het tegoed daarop, langzaam maar zeker naar 0 euro. Uit de bijna 2500 stemmers blijkt dat ruim de helft hun VVV-bon binnen het eerste jaar na ontvangst besteedt. Dat is slim, want een bon die je lang in je la laat liggen, wordt waardeloos zonder dat je daar erg in hebt. 

Langer dan 3 jaar laten liggen

Toch geeft 7 procent van de poll-deelnemers aan dat ze de cadeaubon langer dan 3 jaar laten liggen. En dan zijn de meeste cadeaubonnen niet meer geldig. Het advies van de Consumentenbond is dan ook om de bonnen niet op te bergen, maar snel te gebruiken.

Een derde van de poll-respondenten liet weten tussen de 1 en 3 jaar te wachten met het uitgeven van ontvangen VVV-bonnen, nooit cadeaubonnen te krijgen of gaf een ander antwoord.

Controleer de geldigheidsduur

Niet alleen de ontvanger van een cadeaubon, maar ook de gever doet er goed aan om vooraf te letten op de geldigheidsduur van de cadeaukaart. Het is jammer als je cadeau eindigt met een kater.

Onze oproep aan verstrekkers van cadeaukaarten is om helder te zijn over de geldigheidstermijn van de kaart, want dat is helaas niet altijd het geval, blijkt uit een twitter-discussie van 1 van onze medewerkers met Ici-Paris. Op de kaart stond een geldigheidsduur van 1 jaar, terwijl een medewerker van de winkel een geldigheid van 1000 dagen aangaf.

Misschien vind je dit ook interessant

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.

Nieuw & interessant

  • Pakket achterlaten bij deur v2
    Test | 5 jul.

    Test problemen bij pakketbezorging

    Tijdens de coronaperiode kregen we veel klachten over pakketbezorging. Zijn er inmiddels minder problemen? We vroegen het aan ruim 20.000 panelleden en analyseerden de klachten.
  • Temu gebruikt unfaire praktijken
    Nieuws | 16 mei

    Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu

    18 Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens de consumentenbonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden.
  • online platforms veiliger maken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
    22 feb.

    Webwinkels zonder achteraf betalen

    Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.