Geef je cadeaubon op tijd uit

Bert Quist , Expert Geld & Privacy Gepubliceerd op: 5 december 2017

In een poll onder het Consumentenbond Panel vroegen we specifiek naar de VVV-bon. Sinds kort is daarvan alleen nog de plastic variant verkrijgbaar. Helaas daalt vanaf 3 jaar na aankoop het tegoed daarop, langzaam maar zeker naar 0 euro. Uit de bijna 2500 stemmers blijkt dat ruim de helft hun VVV-bon binnen het eerste jaar na ontvangst besteedt. Dat is slim, want een bon die je lang in je la laat liggen, wordt waardeloos zonder dat je daar erg in hebt.
Langer dan 3 jaar laten liggen
Toch geeft 7 procent van de poll-deelnemers aan dat ze de cadeaubon langer dan 3 jaar laten liggen. En dan zijn de meeste cadeaubonnen niet meer geldig. Het advies van de Consumentenbond is dan ook om de bonnen niet op te bergen, maar snel te gebruiken.
Een derde van de poll-respondenten liet weten tussen de 1 en 3 jaar te wachten met het uitgeven van ontvangen VVV-bonnen, nooit cadeaubonnen te krijgen of gaf een ander antwoord.
Controleer de geldigheidsduur
Niet alleen de ontvanger van een cadeaubon, maar ook de gever doet er goed aan om vooraf te letten op de geldigheidsduur van de cadeaukaart. Het is jammer als je cadeau eindigt met een kater.
Onze oproep aan verstrekkers van cadeaukaarten is om helder te zijn over de geldigheidstermijn van de kaart, want dat is helaas niet altijd het geval, blijkt uit een twitter-discussie van 1 van onze medewerkers met Ici-Paris. Op de kaart stond een geldigheidsduur van 1 jaar, terwijl een medewerker van de winkel een geldigheid van 1000 dagen aangaf.
Misschien vind je dit ook interessant
- Meer over je recht en de geldigheid van cadeaubonnen
- Wil je ook meedoen aan onderzoeken van de Consumentenbond? Meld je dan aan voor het Consumentenbond Panel.
Meer nieuws
-
Nieuws | 8 februari 2022
Tinder discrimineert op basis van leeftijd -
Nieuws | 6 juli 2021
Datingsites en -apps zijn duur en de kans op succes klein -
Nieuws | 29 juni 2021
Afterpay past beveiliging aan na kritiek Consumentenbond
Nieuw & interessant
- 19 mei.
Buitenlandse webshops: onveilige koolmonoxide- en rookmelders
Wie een koolmonoxide- of rookmelder koopt moet er op kunnen vertrouwen dat deze op het juiste moment afgaat. Melders van buitenlandse webwinkels kunnen het hierin laten afweten. - Nieuws | 8 feb.
Tinder discrimineert op basis van leeftijd
Datingapp Tinder discrimineert op basis van leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van wereldconsumentenorganisatie Consumers International in 6 landen. Sommige gebruikers van de app betalen bijna 6 keer zoveel voor dezelfde dienst als anderen. - Test | 3 feb.
Test problemen bij pakketbezorging
We kopen meer dan ooit online. En dus neemt ook het aantal klachten over pakketbezorging toe. De drukte door corona verklaart veel, maar niet alles. Wat gaat er precies mis? We vroegen het aan ruim 12.000 panelleden en analyseerden de klachten. - 28 jan.
Buitenlandse webshops: onveilige helmen
Onze Italiaanse collega’s deden onderzoek naar de veiligheid van helmen die je kunt kopen bij buitenlandse webwinkels.