icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
ontwikkeling-kind-header.jpg

Ontwikkeling van je kind

Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Hoe verleidelijk een loopstoeltje ook is, je kind kan beter zelf leren lopen. Ook herkenbaar: een lastige peuter of een kleuter met een driftbui. Soms kun je wel een beetje hulp bij de opvoeding gebruiken.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:21 september 2018


Ontwikkelen in eigen tempo

Het kan verleidelijk zijn om allerlei producten in huis te halen om je baby te helpen met staan, zitten of lopen. Bespaar je zelf de aanschaf want een kind kan beter zelf leren lopen. Zitstoeltjes voor baby's die nog niet kunnen zitten, badringen en zitjes voor in bad zijn ook niet nodig. Hoewel het lastig kan zijn om er zelf altijd bij te blijven is het belangrijk dat kinderen in hun eigen tempo leren. Juist frustratie dat je iets niet kan, maakt dat je je gaat ontwikkelen.

Als je kind een jaar of 4 is, dan is peuter- of overlevingszwemmen een goede start. Echt zwemles kan je beter pas doen als ze 5 of 6 zijn. Dan leren ze het sneller.

Spelen

Ook al zijn ze nog maar een paar weken of maanden oud, je kunt al leuke activiteiten met baby's doen. Echt speelgoed hebben ze in het begin niet nodig. Ouders zijn voor baby's immers al leuk vermaak. Is je baby aan speeltjes toe? Let er wel op dat het speelgoed geschikt voor baby's is.

Hulp bij de opvoeding

Een peuter die niet wil eten of een kleuter met een driftbui: iedereen worstelt weleens met de opvoeding van zijn kind. Meestal kom je er zelf wel uit, of weten vrienden en familie wel raad. Maar als je het even niet meer weet, wil je wellicht professionele hulp bij de opvoeding. We vertellen je waar je terecht kunt met vragen, of voor hulp om ernstiger problemen te voorkomen.

Nieuw & interessant

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • hoverboard
  Nieuws  |  11 okt.

  Brandgevaar accu's van hoverboards

  De NVWA meldt een ernstig veiligheidsprobleem met hoverboards. Bij 30 onderzochte producten kan de accu in de brand vliegen als hij te lang aan de oplader ligt.
 • traphekje-test-still-2-video
  Nieuws  |  5 okt.

  Gevaarlijke traphekjes op zwarte lijst

  In 3 jaar testen vond de Consumentenbond al 7 levensgevaarlijke traphekjes. Alle hekjes verdwenen stilletjes uit de winkel, maar er werd niets teruggeroepen. Daarom maken wij een zwarte lijst.