icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hulp bij het opvoeden

Een peuter die niet wil eten, een kleuter met een driftbui: iedereen worstelt weleens met de opvoeding van zijn kind. Waar kun je terecht met vragen, of voor hulp om ernstiger problemen te voorkomen?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:21 september 2018

Hulp-bij-opvoeden

Voor alle soorten jeugdzorg zijn gemeenten verantwoordelijk: van consultatiebureaus tot Bureau Jeugdzorg, dat met zwaardere taken belast is. De aanspreekpunten verschillen per gemeente, wat het er voor de ouders niet overzichtelijker op maakt. We zetten de belangrijkste op een rij.

Consultatiebureau

Als het goed is, kent iedere ouder de weg naar het consultatiebureau. Je kunt je kind er laten vaccineren en wegen, maar het personeel is ook voldoende onderlegd om antwoord te geven op veel vragen over de opvoeding. De jeugdarts of verpleegkundige stelt dezelfde vraag bij elk periodiek consult: 'Hoe gaat het met de opvoeding; lopen jullie tegen problemen aan?' Het is een goed moment om prangende vragen te stellen, maar je kunt hiervoor ook tussentijds een afspraak maken. Of je gaat langs tijdens het opvoedspreekuur; een orthopedagoog kan je dan wellicht helpen. Hij of zij kan ook overleggen met een pedagogisch medewerker van het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal waar je kind naartoe gaat.

De medewerkers van het consultatiebureau zijn geschoold in het pedagogisch programma Positief Opvoeden: Triple P. Zij adviseren hoe je met deze methode kleine problemen oplost. Het is ook mogelijk een cursus over deze methodiek te volgen. Blijf je tegen problemen aanlopen? Dan kan het consultatiebureau je doorverwijzen naar een Positief Opvoeden, Triple P-coach.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Je kunt voor opvoedondersteuning ook terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, of een vergelijkbaar door de gemeente georganiseerd hulppunt. Voor het CJG bij jou in de buurt kun je op internet zoeken met zoekwoorden CJG en je eigen gemeente. Op de overkoepelende website Opvoeden.nl staan veel nuttige opvoedtips en ook verwijzingen naar het CJG in jouw gemeente.

Tijdens opvoedspreekuren beantwoordt een orthopedagoog vragen, maar je kunt er ook terecht voor een reeks langere adviesgesprekken. En net als via het consultatiebureau kun je worden doorverwezen naar een Positief Opvoeden: Triple P-coach, of een cursus volgen die speciaal op jullie situatie van toepassing is. Hulpververleners kunnen ook thuis langskomen om opvoedtips te geven, en ze geven ondersteuning aan kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Is er veel gebeurd en heb je behoefte aan lotgenotencontact? Ook dat kan geregeld worden.

Home-Start

Via Home-Start, dat deel uitmaakt van de vrijwilligersorganisatie Humanitas, krijg je hulp van ervaren, getrainde vrijwilligers. Zij bieden ouders praktische ondersteuning en vriendschap aan. Je kunt zelf aangeven op welke gebieden je steun wilt. Home-Start wil met het programma het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken. Zo willen zij voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige klachten.

Opvoedpoli

Is er sprake van serieuze (opvoed)problemen waarbij je intensievere zorg nodig hebt? Dan kunnen bovenstaande organisaties je verwijzen naar bijvoorbeeld de Opvoedpoli. Deze organisatie biedt een reeks behandelingen aan, variërend van gezinscoaching tot therapieën op het gebied van ADHD, autisme, angst, trauma en depressie. 

Vergoeding

De kosten van zorg via de opvoedpoli krijg je via de gemeente vergoed voor kinderen onder de 18 jaar. Je hebt wel een verwijsbrief van de huisarts, gemeente, hulpverlener van het lokale team, buurtteam, OKT, CJG of andere gecertificeerde instelling nodig. Jongeren ouder dan 18 jaar krijgen de zorg vaak vergoed via de zorgverzekeraar. Ook zij hebben een verwijsbrief nodig van de huisarts.

Meer weten over hulp bij de opvoeding?

Lees meer:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • hoverboard
  Nieuws  |  11 okt.

  Brandgevaar accu's van hoverboards

  De NVWA meldt een ernstig veiligheidsprobleem met hoverboards. Bij 30 onderzochte producten kan de accu in de brand vliegen als hij te lang aan de oplader ligt.
 • traphekje-test-still-2-video
  Nieuws  |  5 okt.

  Gevaarlijke traphekjes op zwarte lijst

  In 3 jaar testen vond de Consumentenbond al 7 levensgevaarlijke traphekjes. Alle hekjes verdwenen stilletjes uit de winkel, maar er werd niets teruggeroepen. Daarom maken wij een zwarte lijst.