icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alle artikelen

Artikelen binnen Internationale samenwerking

Zusterorganisaties in het buitenland

Hier vind je een overzicht met links naar de consumentenverenigingen in andere Europese landen.


België

De organisatie Test Aankoop is een algemene consumentenorganisatie die lijkt op de Consumentenbond. Deze organisatie legt zich echter primair toe op onderzoek en publicaties en richt zich slechts in beperkte mate op belangenbehartiging.

Denemarken

De Forbrurgerrådet (FR) is een mede door de overheid gefinancierde organisatie die echter ook bijdragen van leden ontvangt. De organisatie voert een onafhankelijke koers met een sterk accent op beleidsmatig werk.

Duitsland

Stiftung Warentest is een testorganisatie die zich uitsluitend bezighoudt met het verrichten van onderzoek en het verzorgen van publicaties, voor een beperkt deel nog ondersteund door de overheid.

De Verbraucherzentrale Bundesverband (VzBv) is een door de overheid gefinancierde maar onafhankelijke organisatie die zich met beleidsmatige aangelegenheden bezighoudt. Leden van VzBv zijn onder anderen de diverse Verbraucher Zentralen in de Duitse deelstaten.

Finland

Kuluttajatutkimuskeskus (National Consumer Research Centre) is een van de in Finland actieve organisaties die vergelijkbaar zijn met die in Denemarken. Het houdt zich primair bezig met vergelijkend onderzoek.

Suomen Kuluttajaliitto (SK) is een organisatie die meer als belangenbehartiger actief is.

Frankrijk

De Union Federale des Consommateurs - Que Choisir (UFC) is een algemene consumentenorganisatie die onderzoek doet, publicaties uitbrengt en consumentenbelangen behartigt, onafhankelijk van de overheid, gefinancierd door leden en middels opbrengsten van eigen uitgaven.

Het Institut National de Consommation (INC) is een door de overheid gefinancierde organisatie die eveneens het gehele scala aan activiteiten ter ondersteuning van de consument ontplooit.

Griekenland

De Association for the Quality of Life (E.K.PI.ZO) is een kleine organisatie die zowel onderzoek doet als ledenservice en belangenbehartiging biedt.

Kepka (Consumers Protection Centre) is één van de andere organisaties die zich in Griekenland inzet voor de consumentenbelangen.

Groot-Brittannië

De Consumers’ Association - Which (CA) is vergelijkbaar met de Consumentenbond: een private organisatie gefinancierd uit ledengelden, die onafhankelijk is en een vergelijkbaar activiteitenpakket aanbiedt.

De National Consumer Council (NCC) is een door de overheid gefinancierde organisatie, maar die onafhankelijk is in haar doen en laten en zich primair bezighoudt met beleidsmatige studies en beleidsmatige uitingen.

Daarnaast is er bijvoorbeeld ook nog een consumentenorganisatie uit Wales.

Ierland

De Consumers’ Association of Ireland (CAI) is een nog tamelijk kleine, onafhankelijke organisatie die door de leden wordt gefinancierd. Zij ontplooit activiteiten op het terrein van onderzoek, publicaties, ledenservice en belangenbehartiging.

IJsland

Neytendasamtökin (NS) is een onafhankelijke organisatie die 5 keer per jaar een blad uitgeeft voor leden. Ze zet zich in voor algemene belangenbehartiging, maar ook voor individuele problemen.

Italië

Het Comitato Difesa Consumatori (CDC) hanteert hetzelfde model als dat van de organisaties in Spanje en Portugal. Het is een onafhankelijke organisatie met het accent op belangenbehartiging en ledenservice.

Luxemburg

De Union Luxembourgeoise des Consommateurs (ULC) is een onafhankelijke organisatie, gefinancierd door leden met enige aanvullende ondersteuning van de overheid.

Noorwegen

De Forbrukerrådet wordt in belangrijke mate door de overheid gefinancierd. Naast het verrichten van onderzoek, uitgeven van publicaties en klachtenbehandeling, wordt er ook beleidsmatig gewerkt en is de organisatie in regionaal verband zeer actief.

Artikelen binnen Internationale samenwerking

Alle artikelen

Artikelen binnen Internationale samenwerking