icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

iPhone volgt stiekem locatie van gebruiker

Nieuws
|
Big brother in je broekzak: de iPhone houdt in een geheim logbestand bij waar het toestel zich bevindt en heeft bevonden, redelijk nauwkeurig gekoppeld aan datum en tijdstip.

_Geen auteur   Gepubliceerd op:21 april 2011

Dit logbestand waarover producent Apple niet eerder heeft gecommuniceerd, kan enkele jaren bestrijken, tot het moment van de ingebruikname van de iPhone.

Onderzoekers op de Where 2.0-conferentie, specialisten op het gebied van veiligheid, hebben het logbestand op de iPhone ontdekt.

Het logbestand wordt automatisch naar een computer overgezet als het toestel daar met een standaard datakabel aan wordt gekoppeld, voor een automatische synchronisatie met die computer.

Geen wachtwoord nodig

Bij het overzetten van het logbestand wordt geen wachtwoord, Apple-ID of pincode gevraagd. Naar het nu lijkt wordt het logbestand niet naar Apple gestuurd.

Het logbestand is op te roepen en inzichtelijk te maken door de gratis applicatie 'iPhone tracker' te installeren (hier als download; alleen voor MacOS X/).

De iPhone Tracker applicatie toont op een kaart waar de telefoon zich heeft bevonden in de afgelopen dagen, weken en maanden (het afgebeelde kaartje komt uit de iPhone van een medewerker van de Consumentenbond). Iedere locatiemelding is een stip op de kaart. De tocht kan ook als een 'film' worden afgespeeld.

Reëel gevaar

Het reële gevaar zit hem - voorlopig - alleen in jaloerse echtgenoten/echtgenotes, brutale werkgevers of telefoondieven.

  • Iemand kan op een kaartje zien dat zijn geliefde bijvoorbeeld helemaal niet iedere vrijdag braaf in Utrecht aan het werk is, maar dan steeds in Hengelo is, waar toevallig ook zijn/haar ex woont...
  • Een brutale werkgever kan simpel opzoeken waar zijn werknemer de hele tijd is als hij zegt 'voor de baas' op pad te zijn.
  • Een telefoondief kan zien waar de eigenaar of eigenaresse doorgaans de hele tijd is, maar ook wanneer die ergens niet is (bijvoorbeeld thuis).

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.