icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rabo GroenSparen terug met negatieve rente

Nieuws
|
Na jarenlang te zijn gesloten, zet het fiscaal ondersteunde Rabo GroenSparen per vandaag (1 april) de deur open voor nieuwe spaarders. Dat gebeurt opmerkelijk genoeg met een negatieve spaarrente van 0,5%. Ook Rabo-klanten die al een GroenSparen-rekening hadden, gaan vanaf die datum betalen voor hun 'groene' spaargeld.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 april 2021

windmolen en zonnepanelen

Voor het eerst gaat een Nederlandse bank negatieve spaarrente rekenen voor alle tegoeden. Niet alleen boven een bepaald bedrag.

Fiscale voordelen

Rabo GroenSparen is een van de (schaarse) spaarproducten die fiscaal voordeel kunnen opleveren. Om te beginnen komen zij in aanmerking voor een heffingskorting van 0,7% over het vrijgestelde tegoed. Dit is aftrekbaar van de te betalen inkomstenbelasting.

Vrijstelling vermogenstaks

Daarnaast zijn 'groene' tegoeden tot €60.429 per persoon (2021) vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing. Om van dit laatste voordeel te profiteren, moet je dus wel meer (spaar)geld hebben dan het heffingsvrije vermogen. In 2021 is dat €50.000 per persoon. Hierover betaal je sowieso geen vermogensrendementsheffing.

Een kritische Rabo-klant noemt de invoering van een negatieve spaarrente 'verwerpelijk': 'Allereerst eist de Rabobank het fiscale voordeel op wat bedoeld is voor de groenspaarders, en eigent zich zo belastinggeld toe. Ten tweede is het geld bedoeld voor groene investeringen. Je mag van een professionele bank verwachten dat ze investeert in projecten met een positief rendement. Het argument dat dit nodig is vanwege de negatieve rente bij de ECB snijdt dus geen hout.'

Aantrekkelijke combinatie

Tot dusver ontvingen spaarders met een rekening voor Rabo GroenSparen daarbovenop een rente van 0,01%. Minimaal, maar in combinatie met de fiscale voordelen toch erg aantrekkelijk. 

‘Voor de mensen die al zo’n rekening hebben, is er weinig reden ’m op te zeggen’, stelde directeur René Steenhart van de Rabo Groenbank in de zomer van 2018 niet voor niets in de Geldgids.

Bittere pil

Voor deze groep is de aankondiging van de Rabobank dus ook een bittere pil. 'Vandaag ontvingen wij van de Rabobank een brief met daarin de mededeling dat per 1 april 2021 op onze Rabo Groensparen rekening een negatieve rente van -0,5% wordt ingevoerd', mailde een van hen naar de Consumentenbond. 'Deze rente wordt voor de eerste keer in januari 2022 afgerekend.'

Positief netto rendement

De Rabobank zegt juist met dit aangepaste rentetarief Rabo GroenSparen weer beschikbaar te kunnen stellen. En: 'Bij de huidige fiscale regeling van de overheid zullen de fiscale voordelen voor bijna iedereen groter zijn dan het bedrag dat klanten aan rente betalen, waardoor een positief netto rendement ontstaat.' 

Weinig alternatieven

'Het voordeel bestaat dus uit een vergoeding voor groensparen door de Belastingdienst, die er dus al was, en niet van de Rabobank', aldus de teleurgestelde Rabo-klant. 'De animo om deel te nemen in een groenspaarrekening neemt hierdoor wel af. Zoveel alternatieven zijn er echter niet.'

Groene deposito's zitten dicht

Dat laatste klopt sowieso. Op dit moment is zowel het Rabo GroenDeposito als het Groen Spaardeposito van concurrent ING gesloten voor nieuw spaargeld. ABN Amro, de derde bank met de benodigde groenvergunning, ontwikkelt momenteel een nieuw groendeposito dat in de loop van 2021 gereed moet zijn. 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.