icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rabo GroenSparen terug met negatieve rente

Nieuws
|
Na jarenlang te zijn gesloten, zet het fiscaal ondersteunde Rabo GroenSparen per vandaag (1 april) de deur open voor nieuwe spaarders. Dat gebeurt opmerkelijk genoeg met een negatieve spaarrente van 0,5%. Ook Rabo-klanten die al een GroenSparen-rekening hadden, gaan vanaf die datum betalen voor hun 'groene' spaargeld.
rien meijer

Rien Meijer   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:1 april 2021

windmolen en zonnepanelen

Voor het eerst gaat een Nederlandse bank negatieve spaarrente rekenen voor alle tegoeden. Niet alleen boven een bepaald bedrag.

Fiscale voordelen

Rabo GroenSparen is een van de (schaarse) spaarproducten die fiscaal voordeel kunnen opleveren. Om te beginnen komen zij in aanmerking voor een heffingskorting van 0,7% over het vrijgestelde tegoed. Dit is aftrekbaar van de te betalen inkomstenbelasting.

Vrijstelling vermogenstaks

Daarnaast zijn 'groene' tegoeden tot €60.429 per persoon (2021) vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing. Om van dit laatste voordeel te profiteren, moet je dus wel meer (spaar)geld hebben dan het heffingsvrije vermogen. In 2021 is dat €50.000 per persoon. Hierover betaal je sowieso geen vermogensrendementsheffing.

Een kritische Rabo-klant noemt de invoering van een negatieve spaarrente 'verwerpelijk': 'Allereerst eist de Rabobank het fiscale voordeel op wat bedoeld is voor de groenspaarders, en eigent zich zo belastinggeld toe. Ten tweede is het geld bedoeld voor groene investeringen. Je mag van een professionele bank verwachten dat ze investeert in projecten met een positief rendement. Het argument dat dit nodig is vanwege de negatieve rente bij de ECB snijdt dus geen hout.'

Aantrekkelijke combinatie

Tot dusver ontvingen spaarders met een rekening voor Rabo GroenSparen daarbovenop een rente van 0,01%. Minimaal, maar in combinatie met de fiscale voordelen toch erg aantrekkelijk. 

‘Voor de mensen die al zo’n rekening hebben, is er weinig reden ’m op te zeggen’, stelde directeur René Steenhart van de Rabo Groenbank in de zomer van 2018 niet voor niets in de Geldgids.

Bittere pil

Voor deze groep is de aankondiging van de Rabobank dus ook een bittere pil. 'Vandaag ontvingen wij van de Rabobank een brief met daarin de mededeling dat per 1 april 2021 op onze Rabo Groensparen rekening een negatieve rente van -0,5% wordt ingevoerd', mailde een van hen naar de Consumentenbond. 'Deze rente wordt voor de eerste keer in januari 2022 afgerekend.'

Positief netto rendement

De Rabobank zegt juist met dit aangepaste rentetarief Rabo GroenSparen weer beschikbaar te kunnen stellen. En: 'Bij de huidige fiscale regeling van de overheid zullen de fiscale voordelen voor bijna iedereen groter zijn dan het bedrag dat klanten aan rente betalen, waardoor een positief netto rendement ontstaat.' 

Weinig alternatieven

'Het voordeel bestaat dus uit een vergoeding voor groensparen door de Belastingdienst, die er dus al was, en niet van de Rabobank', aldus de teleurgestelde Rabo-klant. 'De animo om deel te nemen in een groenspaarrekening neemt hierdoor wel af. Zoveel alternatieven zijn er echter niet.'

Groene deposito's zitten dicht

Dat laatste klopt sowieso. Op dit moment is zowel het Rabo GroenDeposito als het Groen Spaardeposito van concurrent ING gesloten voor nieuw spaargeld. ABN Amro, de derde bank met de benodigde groenvergunning, ontwikkelt momenteel een nieuw groendeposito dat in de loop van 2021 gereed moet zijn. 

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Bunq Easy Savings 1200x800
  12 jun.

  Review: Bunq spaarrekening

  De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen?
 • jong-stel-huis-kopen
  30 mei

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?
 • abn-amro
  26 jun.

  Waarschuwing ABN AMRO Groenbank

  Spaarders met een groen deposito bij ABN Groenbank moeten opletten. Vanaf 1 juli 2024 zijn alleen bedragen tot €100.000 nog beschermd door het depositogarantiestelsel.