! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rabo GroenSparen terug met negatieve rente

Nieuws
|
Na jarenlang te zijn gesloten, zet het fiscaal ondersteunde Rabo GroenSparen per vandaag (1 april) de deur open voor nieuwe spaarders. Dat gebeurt opmerkelijk genoeg met een negatieve spaarrente van 0,5%. Ook Rabo-klanten die al een GroenSparen-rekening hadden, gaan vanaf die datum betalen voor hun 'groene' spaargeld.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 april 2021

Voor het eerst gaat een Nederlandse bank negatieve spaarrente rekenen voor alle tegoeden. Niet alleen boven een bepaald bedrag.

Fiscale voordelen

Rabo GroenSparen is een van de (schaarse) spaarproducten die fiscaal voordeel kunnen opleveren. Om te beginnen komen zij in aanmerking voor een heffingskorting van 0,7% over het vrijgestelde tegoed. Dit is aftrekbaar van de te betalen inkomstenbelasting.

Vrijstelling vermogenstaks

Daarnaast zijn 'groene' tegoeden tot €60.429 per persoon (2021) vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing. Om van dit laatste voordeel te profiteren, moet je dus wel meer (spaar)geld hebben dan het heffingsvrije vermogen. In 2021 is dat €50.000 per persoon. Hierover betaal je sowieso geen vermogensrendementsheffing.

Een kritische Rabo-klant noemt de invoering van een negatieve spaarrente 'verwerpelijk': 'Allereerst eist de Rabobank het fiscale voordeel op wat bedoeld is voor de groenspaarders, en eigent zich zo belastinggeld toe. Ten tweede is het geld bedoeld voor groene investeringen. Je mag van een professionele bank verwachten dat ze investeert in projecten met een positief rendement. Het argument dat dit nodig is vanwege de negatieve rente bij de ECB snijdt dus geen hout.'

Aantrekkelijke combinatie

Tot dusver ontvingen spaarders met een rekening voor Rabo GroenSparen daarbovenop een rente van 0,01%. Minimaal, maar in combinatie met de fiscale voordelen toch erg aantrekkelijk. 

‘Voor de mensen die al zo’n rekening hebben, is er weinig reden ’m op te zeggen’, stelde directeur René Steenhart van de Rabo Groenbank in de zomer van 2018 niet voor niets in de Geldgids.

Bittere pil

Voor deze groep is de aankondiging van de Rabobank dus ook een bittere pil. 'Vandaag ontvingen wij van de Rabobank een brief met daarin de mededeling dat per 1 april 2021 op onze Rabo Groensparen rekening een negatieve rente van -0,5% wordt ingevoerd', mailde een van hen naar de Consumentenbond. 'Deze rente wordt voor de eerste keer in januari 2022 afgerekend.'

Positief netto rendement

De Rabobank zegt juist met dit aangepaste rentetarief Rabo GroenSparen weer beschikbaar te kunnen stellen. En: 'Bij de huidige fiscale regeling van de overheid zullen de fiscale voordelen voor bijna iedereen groter zijn dan het bedrag dat klanten aan rente betalen, waardoor een positief netto rendement ontstaat.' 

Weinig alternatieven

'Het voordeel bestaat dus uit een vergoeding voor groensparen door de Belastingdienst, die er dus al was, en niet van de Rabobank', aldus de teleurgestelde Rabo-klant. 'De animo om deel te nemen in een groenspaarrekening neemt hierdoor wel af. Zoveel alternatieven zijn er echter niet.'

Groene deposito's zitten dicht

Dat laatste klopt sowieso. Op dit moment is zowel het Rabo GroenDeposito als het Groen Spaardeposito van concurrent ING gesloten voor nieuw spaargeld. ABN Amro, de derde bank met de benodigde groenvergunning, ontwikkelt momenteel een nieuw groendeposito dat in de loop van 2021 gereed moet zijn. 

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • sparen-en-beleggen-hoofdbeeld
  Nieuws | 30 sep.

  Vermogensbelasting in 2022 omlaag

  De omstreden belasting op spaargeld gaat in 2022 voor iedereen omlaag.
 • belastingaangifte-maart
  30 sep.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 11 aug.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • rabobank
  Eerste indruk | 4 mrt.

  Rabo PeriodeSparen

  Rabobank introduceerde op 13 mei Rabo PeriodeSparen. Bij deze nieuwe spaarvariant kun je pas 30 of 90 dagen over je geld beschikken, maar wel tegen een hogere rente.