Hoe lang blijft water 'goed'?

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 16 oktober 2018

De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken. Maar is het na een week of zelfs een maand ook nog veilig? Dat hebben ze op de universiteiten van Zürich (Zwitserland) en Gent (België) onderzocht, zo meldt de nieuwsbrief Voedselveiligheid.
De smaak verandert wel door de tijd, want de soms aanwezige algen, schimmels en/of gisten tasten de smaak aan. Maar de kans dat ziekteveroorzakende organismen in het water groeien, is zeer klein ontdekten de onderzoekers. Als het glas eerst schoon was, zal het ook schoon blijven. Je kunt ook jezelf onmogelijk besmetten met bacteriën uit je eigen mond, dus een mondafdruk van de vorige avond is zeker geen bron van problemen.
Maar er zijn natuurlijk ook situaties waarbij de veiligheid wel in het geding komt:
- Als de organismen zich kunnen voeden aan suiker, restjes voedsel of uitwerpselen die aan je vingers zitten, dan groeien de ziektemakers wel.
- Als het glas niet goed was afgewassen, kunnen er restanten suiker in zitten van het sap of limonade dat eerder in het glas zat.
Bron: nieuwsbrief VMT | Voedselveiligheid
Lees ook:
Meer nieuws
-
Nieuws | 30 november 2022
Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score
Populaire artikelen
Test duurzamere filterkoffie
Filterkoffie met een topkeurmerk garandeert een duurzamer bakkie. Zes experts proefden 35 soorten en filterden daar de lekkerste uit.Test rode kool met appel
Welke rode kool met appel is het lekkerst en het gezondst? Wij testten 25 varianten rode kool met appel.- Nieuws
Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score
De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Volgens de raad kan het kleurenlogo consumenten helpen bewuste keuzes te maken. De Consumentenbond roept de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten. Test online supermarkten
In online supermarkten ontbreekt vaak wettelijk verplichte voedingsinformatie. De informatie is in geen enkele onderzochte webwinkel altijd volledig. Welke supers doen het beter?