Hoe lang blijft water 'goed'?

Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:16 oktober 2018
De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken. Maar is het na een week of zelfs een maand ook nog veilig? Dat hebben ze op de universiteiten van Zürich (Zwitserland) en Gent (België) onderzocht, zo meldt de nieuwsbrief Voedselveiligheid.
De smaak verandert wel door de tijd, want de soms aanwezige algen, schimmels en/of gisten tasten de smaak aan. Maar de kans dat ziekteveroorzakende organismen in het water groeien, is zeer klein ontdekten de onderzoekers. Als het glas eerst schoon was, zal het ook schoon blijven. Je kunt ook jezelf onmogelijk besmetten met bacteriën uit je eigen mond, dus een mondafdruk van de vorige avond is zeker geen bron van problemen.
Maar er zijn natuurlijk ook situaties waarbij de veiligheid wel in het geding komt:
- Als de organismen zich kunnen voeden aan suiker, restjes voedsel of uitwerpselen die aan je vingers zitten, dan groeien de ziektemakers wel.
- Als het glas niet goed was afgewassen, kunnen er restanten suiker in zitten van het sap of limonade dat eerder in het glas zat.
Bron: nieuwsbrief VMT | Voedselveiligheid
Lees ook:
Populaire artikelen

De beste kipfilet
Kipfilet lijkt gezond. Het is mager vlees en eiwitrijk. En het is makkelijk voor op de boterham. Maar wat krijg je eigenlijk echt op je bord?

De beste tomatensoep
In de supermarkt is er een enorme keuze aan kant-en-klare soepen: zakken, in blik of uit de koeling. Helaas zijn ze bijna allemaal vrij zout. Welke tomatensoep is het best?

Duurzamere opties voor duur rundergehakt
De prijzen van rundgehakt zijn flink gestegen. Wat koop je dan? Er zijn alternatieven die goedkoper zijn. En soms ook gezonder en duurzamer.

Test gezondste roggebrood
In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.
