icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Niet alle vegaburgers vallen in de smaak

Nieuws|Zowel qua smaak als op het gebied van gezondheid zitten er grote verschillen tussen vegetarische hamburgers. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond naar 16 van deze vleesvervangers.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:25 februari 2020

Vegaburger v2

Voor het onderzoek proefden 65 consumenten de vegaburgers. Zij waren niet over alle burgers even enthousiast. De scores liepen uiteen van 3,1 tot 7,1. Ook keek de Consumentenbond naar de hoeveelheid zout en verzadigd vet in de burgers.

De ‘Vandaag vegetarische Burger de luxe’ van Albert Heijn is Beste uit de Test. Deze scoort goed op smaak en gezondheid. De Aldi ‘Meat free days Burger’ is de gezondste burger.

Veel zout

De geteste burgers bevatten veel zout, gemiddeld 1,4 gram. Dit past niet binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Die zegt dat in een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram mag zitten. De gehaktschijf van Vegafit spant de kroon met 2 gram zout per 100 gram.

Productverbetering

In het Akkoord verbetering productsamenstelling werken fabrikanten en overheid aan gezondere producten met minder suiker, verzadigd vet en zout. In 2022 mogen vleesvervangers maximaal 1,53 gram zout per 100 gram bevatten. De Consumentenbond vindt deze afspraak niet ambitieus genoeg. Het grootste deel van de burgers in het onderzoek voldoet al ruim aan deze eis. En het is nog steeds fors hoger dan de grens van het Voedingscentrum.

Verzadigd vet

De meeste vegaburgers bevatten flink minder verzadigd vet dan ‘gewone’ burgers. In de vleesvervangers zit gemiddeld 2,5% ongezond verzadigd vet, in hamburgers vaak 3 keer zoveel. Vier burgers bevatten wel veel verzadigd vet. In de ‘Vegan Juicy burger’ (Van Koolen) zit zelfs meer verzadigd vet dan in gehakt. Deze burger scoort ook niet hoog bij het smaakpanel en eindigt onderaan in de test.

Onafhankelijk & Eerlijk - Al 65 jaar

Wij komen op voor de belangen van alle consumenten in Nederland. Zonder geld van overheden of bedrijven. Ruim 400.000 leden steunen ons daarbij.

Help jij ons ook?

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • Alpro kwark
  22 jun.

  Geproefd: Alpro Go On vegan kwark

  Naast plantaardige yoghurt, heb je nu ook plantaardige kwark: Alpro Go On. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
 • Satesaus1_1200x800
  19 jun.

  Test satésaus

  De supermarkt staat vol met kant-en-klare varianten die je binnen enkele minuten op tafel zet. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe (on)gezond zijn deze sauzen? Wij bekeken 17 varianten.
 • Cold brew coffee
  17 jun.

  Cold brew coffee: lekker koud bakkie?

  IJskoffie kennen we natuurlijk al langer. Maar van het merk SToK kun je bij Albert Heijn nu ook ‘cold brew coffees’ kopen. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
 • Tussendoortjes 1200x800
  9 jun.

  Tussendoortjes langs de Nutri-Score-meetlat

  Het aanbod tussendoortjes is enorm. Vaak lijken ze ook heel verantwoord, maar zijn ze dat niet. Nutri-Score helpt je bij het maken van een echt gezondere keuze.