icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Wifi-versterkers kopen: waar let je op?

Een aantal zaken zijn belangrijk als je nieuwe wifi-versterkers of mesh-routers gaat kopen. We zetten alles voor je op een rij.

1

Hoe werkt een wifi-versterker?

Wifi-versterkers met mesh-techniek communiceren draadloos met elkaar. Zo vormen ze een goed draadloos netwerk met vlotte en stabiele wifi in je hele woning. Je hoeft geen kabels te trekken. 

De wifi-punten wisselen informatie uit via wifi of de zogenaamde backhaul. Voor de stabiliteit van je draadloze netwerk is het beter om te kiezen voor wifi-versterkers met een backhaul. Die kan lopen via een privé wifi-band of een netwerkkabel.

Bekijk
Wifi-versterkers met een backhaul
Alle geteste wifi-versterkers

Mesh

2

Wifi-versterkers verbinden

Via privé wifi-band

Het makkelijkste is om wifi-versterkers te kiezen die een privé-wifi-band gebruiken als backhaul. De communicatie tussen de wifi-versterkers loopt dan via een eigen wifi-band.

De installatie is makkelijk en je hebt toch de voordelen van een backhaul. Maar in het draadloze signaal kunnen nog steeds storingen voorkomen. Met een kabel komt dit niet, of veel minder vaak voor.

Via Ethernet

Je kunt ook wifi-versterkers kopen die je verbindt met netwerkkabels. De backhaul loopt dan via de kabel. Een verbinding via een kabel heeft geen, of veel minder last heeft van storingen door draadloze signalen.

Bekijk
Wifi-versterkers met privé-wifi-band
Wifi-versterkers geschikt voor netwerkkabels

3

Kies voor meerdere ethernetpoorten

Wifi-versterkers met mesh-techniek zijn draadloos verbonden. Toch hebben ze vaak ook één of meerdere ‘ethernetpoorten’. Dat zijn die gaatjes waar een netwerkkabel in past.

Wifi-versterkers met 2 of meer ethernetpoorten zijn handig: 

Apparaten verbinden

Je kunt je laptop, desktop of smart-tv met een kabel aan de versterker koppelen. Dat geeft een snellere en stabielere verbinding dan draadloos.

Versterkers verbinden

Je kunt de versterkers als het nodig is toch met een kabel verbinden. Ideaal als het draadloze signaal van de ene naar de andere versterker niet goed langs een obstakel komt. Via de kabel krijgt een versterker die ver weg staat van de modem ook een goed signaal.

Bekijk
Wifi-versterkers met 2 ethernetpoorten
Wifi-versterkers met 4 of meer ethernetpoorten

Kies voor meerdere ethernetpoorten

4

Hoeveel wifi-versterkers heb je nodig?

Met één wifi-versterker gebruik je de mesh-techniek niet optimaal. Dus is het logischer om 2 of 3 versterkers te gebruiken. In de meeste woningen zijn 2 versterkers voldoende.

In de winkel koop je wifi-versterkers in setjes van 2 of 3. Twijfel je? Koop dan een set van 2. Je kunt altijd nog een losse wifi-versterker bestellen. 

Steeds meer providers (onder andere Ziggo, T-Mobile, KPN) integreren de mesh-techniek in hun wifi-modemrouter. Zo krijg je al één versterker ‘cadeau’: die in je modem. Dan hoef je nog maar één wifi-versterker los te kopen (of te huren).

We hebben testresultaten voor setjes van 3 wifi-punten. In onze vergelijker kun je voor elke wifi-versterker kiezen hoeveel wifi-punten je wilt. Klik daarvoor op het dropdowmenu.

Bekijk
Alle geteste wifi-versterkers

 

Wifi Mesh 1

5

Wifi-versterker kopen bij provider of winkel?

Via veel internetproviders kun je wifi-versterkers kopen of huren. Als nieuwe klant krijg je vaak zelfs een wifi-versterker cadeau. Check daarom de aanbiedingen.

Let op: veel mesh wifi-versterkers van de provider werken alleen in combinatie met de modem van de provider. Twijfel je of je er nog lang abonnee blijft, kies dan voor huur. Of koop een set wifi-versterkers in een gewone (web)winkel. 

Zoek je zeer krachtige wifi-versterkers met uitgebreide mogelijkheden? Dan moet je sowieso naar de winkel. Providers verkopen deze niet. 

Bekijk
Alle wifi-versterkers

Provider of winkel

6

Kies voor wifi 6

Wifi 6 is de nieuwste wifi-standaard. De technische naam is 802.11 ax. Deze nieuwe wifi-versie heeft een aantal technische verbeteringen. Zo wordt er een andere manier gebruikt om gegevens te versturen naar je apparaten. Dat zorgt voor een hogere snelheid, stabiliteit en meer capaciteit. Ook met meer apparaten tegelijk.

De wifi-versterkers in onze test die wifi 6 ondersteunen zijn toekomstvast. Je apparaten moeten wel geschikt zijn voor wifi 6. Dat zijn de nieuwste laptops en smartphones. Apparaten die een oudere versie van wifi ondersteunen, zijn wel verbonden, maar zonder de verbeteringen van wifi 6. 

Bekijk
Wifi-versterkers voor wifi 6

 

wifi-6-logo

7

Let op energiegebruik

Een nadeel van wifi-versterkers met mesh-techniek is dat ze relatief veel stroom gebruiken. Maar er zijn grote verschillen tussen merken en modellen.

In onze test wifi-systemen zijn setjes van 2 of 3 wifi-versterkers die per jaar enkele tientjes aan stroom kosten. Er zijn ook sets die meer dan €100 per jaar aan stroom gebruiken bij intensief gebruik.

Privé wifi-band

8

Extra mogelijkheden

Veel wifi-versterkers hebben extra mogelijkheden. Bijvoorbeeld een gastnetwerk of een website-filter. Een gastnetwerk is een wifi-netwerk dat gescheiden is van je eigen netwerk. Handig voor je bezoek. Met een website-filter kun je bepaalde sites niet meer bezoeken op jouw netwerk.

Versterkers van een provider

Wifi-versterkers van een provider hebben vaak minder mogelijkheden. Vind je dit soort extra’s handig? Ga dan naar onze vergelijker en gebruik de filters voor de opties die van jou echt niet mogen ontbreken.

Extra mogelijkheden bezoek