icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Wifi-versterkers kopen: waar let je op?

Een aantal zaken zijn belangrijk als je nieuwe wifi-versterkers of mesh-routers gaat kopen. We zetten alles voor je op een rij.

1

Welke wifi-versterker past bij jou?

Hulp nodig? Met onze keuzehulp kies je in een paar stappen een wifi-versterker die goed bij je past.

Help mij kiezen

Keuzehulp_Wifi versterkers

2

Wat doet een wifi-versterker?

Met een wifi-versterker kun je de snelheid en het bereik van je draadloze netwerk flink verbeteren. Dat doe je met een setje van 1 of meer wifipunten. Je zet ze op de plekken in huis waar je het internetsignaal wilt versterken. 

Je installeert en beheert de wifi-versterkers met een app op je smartphone. Zo bepaal je op welke plaats de wifipunten het beste bereik hebben. Staan ze op de juiste plek, dan versterken ze onderling het wifisignaal. Zo kun je overal in huis weer vlot internetten. 

Bekijk en vergelijk:
Alle geteste wifi-versterkers

Mesh illustratie

3

Hoeveel wifi-versterkers heb je nodig?

Met 1 wifi-versterker gebruik je de mesh-techniek niet optimaal. Dus is het logischer om 2 of 3 versterkers te gebruiken. In de meeste woningen zijn 2 versterkers voldoende.

In de winkel koop je wifi-versterkers in setjes van 2 of 3. Twijfel je? Koop dan een set van 2. Je kunt altijd nog een losse wifi-versterker kopen. 

Steeds meer providers integreren de mesh-techniek in hun wifi-modemrouter. Bijvoorbeeld Ziggo en KPN. Zo heb je dus al 1 versterker: die in je modem. Dan hoef je nog maar 1 wifi-versterker los te kopen (of te huren).

Bekijk ook:
Alle geteste wifi-versterkers

Wifi Mesh 1

4

Wifi-versterker kopen bij provider of winkel?

Via veel internetproviders kun je wifi-versterkers kopen of huren. Als nieuwe klant krijg je vaak zelfs een wifi-versterker cadeau. Check daarom de aanbiedingen.

Zoek je zeer krachtige wifi-versterkers met uitgebreide mogelijkheden? Dan moet je sowieso naar de winkel. Providers verkopen deze niet. 

Let op: veel mesh wifi-versterkers van de provider werken alleen in combinatie met de modem van de provider. Twijfel je of je er nog lang abonnee blijft, kies dan voor huur. Of koop een set wifi-versterkers in een gewone (web)winkel. 

Bekijk en vergelijk:
Alle wifi-versterkers

Provider of winkel

5

Wifi-versterkers verbinden

Via privé wifi-band

Kies wifi-versterkers die een privé-wifi-band gebruiken als zogeheten 'backhaul'. De communicatie tussen de wifi-versterkers loopt dan via een eigen wifi-band.

De installatie is makkelijk. En je hebt de voordelen van een backhaul. Maar in het draadloze signaal kunnen nog steeds storingen voorkomen. Met een kabel komt dit zelden of veel minder vaak voor.

Via Ethernet

Je kunt ook een wifi-versterker kopen die je verbindt met netwerkkabels. De backhaul loopt dan via de kabel. Een verbinding via een kabel heeft geen, of veel minder last heeft van storingen.

Bekijk en vergelijk:
Wifi-versterkers met privé-wifi-band
Wifi-versterkers geschikt voor netwerkkabels

6

Kies voor meerdere ethernetpoorten

Wifi-versterkers met mesh-techniek zijn draadloos verbonden. Toch hebben ze vaak ook 1 of meerdere ethernetpoorten voor het aansluiten van een netwerkkabel. Wifi-versterkers met 2 of meer ethernetpoorten zijn handig, want je hebt dan ook deze opties: apparaten en wifi-versterkers verbinden.

Apparaten verbinden

Je kunt je laptop, desktop of smart-tv met een kabel aan de wifi-versterkers koppelen. Dat geeft een snellere en stabielere verbinding dan draadloos.

Wifi-versterkers verbinden

Je kunt de wifi-versterkers met een kabel verbinden. Ideaal als het draadloze signaal van de ene naar de andere versterker niet goed langs een obstakel komt. Via de kabel krijgt een versterker die ver weg staat van de modem ook een goed signaal.

Bekijk en vergelijk:
Wifi-versterkers met 2 ethernetpoorten
Wifi-versterkers met 4 of meer ethernetpoorten

Kies voor meerdere ethernetpoorten

7

Kies voor wifi 6

Wifi 6 is de nieuwste wifi-standaard. De technische naam is 802.11 ax. Deze wifi-versie heeft een aantal technische verbeteringen. Zo wordt er een andere manier gebruikt om gegevens te versturen naar je apparaten. Dat zorgt voor een hogere snelheid, stabiliteit en meer capaciteit. Ook met meer apparaten tegelijk.

De wifi-versterkers in onze test die wifi 6 ondersteunen zijn toekomstbestendig. Je apparaten moeten wel geschikt zijn voor wifi 6. Dat zijn de nieuwste laptops en smartphones. Apparaten die een oudere versie van wifi ondersteunen, zijn wel verbonden, maar zonder de verbeteringen van wifi 6. 

Bekijk en vergelijk:
Wifi-versterkers voor wifi 6

Wi-Fi 6 Router

8

Let op energiegebruik

Een nadeel van wifi-versterkers met mesh-techniek is dat ze best veel stroom gebruiken. Maar er zijn grote verschillen tussen merken en modellen.

In onze test zijn setjes van 2 of 3 wifi-versterkers die per jaar enkele tientjes aan stroom kosten. Er zijn ook sets die meer dan €100 per jaar aan stroom gebruiken bij intensief gebruik.

Bekijk en vergelijk: 
Energiezuinige wifi-versterkers (alleen voor leden)

Privé wifi-band

9

Extra mogelijkheden

Veel wifi-versterkers hebben extra mogelijkheden. Bijvoorbeeld een gastnetwerk of een website-filter. Een gastnetwerk is een wifi-netwerk dat gescheiden is van je eigen netwerk. Handig voor je bezoek. Met een website-filter kun je bepaalde sites niet meer bezoeken op jouw netwerk.

Versterkers van een provider

Wifi-versterkers van een provider hebben vaak minder mogelijkheden. Vind je dit soort extra’s handig? Ga dan naar onze vergelijker en gebruik de filters voor de opties die van jou echt niet mogen ontbreken.

Extra mogelijkheden bezoek

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke wifi-versterkers goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Wifi versterkers