icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Je thuis toekomstbestendig maken?|

Bestel het boek Prettig blijven wonen.

Prettig blijven wonen 45x45

Zorgkosten

De kosten in de zorg zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Voor veel mensen is onduidelijk waar deze kosten vandaan komen en welke kosten ze kunnen verwachten. Wij geven je tips om je zorgkosten in de hand te houden en te controleren.
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Home header zorgkosten

Home kosten ziekenhuisKosten ziekenhuis

De kosten van een ziekenhuisbehandeling zijn vaak onduidelijk en voor consumenten nauwelijks te controleren. Ziekenhuizen maken bij het vaststellen van de tarieven gebruik van diagnose behandel combinaties, ook wel DBC’s. Dit beschrijft de hele behandeling van een patiënt. Dit is gebaseerd op de gemiddelde behandeling van alle patiënten met dezelfde zorgvraag. Het ziekenhuis gebruikt 1 DBC-nummer om daaronder alle consulten, onderzoeken, operaties en opnamen te factureren.

Ben je door je eigen risico heen? Dan krijg je meestal geen rekening te zien. Toch is het belangrijk om de rekening die je krijgt goed te controleren.

Wij willen dat consumenten voorafgaand aan een behandeling op een makkelijke manier te weten kunnen komen wat de behandeling gaat kosten. Deel je ziekenhuisrekening met ons en help ons in de strijd om ziekenhuistarieven openbaar te maken.

Lees meer over hoe je jouw factuur kunt controleren.

Kosten zorgverleners

Ook tandartsrekeningen zijn vaak lastig te controleren omdat de codes en omschrijvingen onduidelijk zijn. Een behandeling bestaat uit verschillende codes waarvoor een tarief is vastgesteld. Controleer de rekening op datum en behandeling. Vraag bij twijfel altijd uitleg aan je tandarts of aan je zorgverzekeraar.

Lees meer over tandartskosten.

Home medicijnen met receptMedicijnen met recept

De meeste medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn worden vergoed uit de basisverzekering. Toch kunnen veel vragen ontstaan over de kosten van medicijnen.

Lees meer over de kosten van medicijnen die je haalt op recept.

Een apotheker mag alleen voor receptgeneesmiddelen een extra bedrag in rekening brengen als je een geneesmiddel haalt:

 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die je niet eerder hebt gebruikt;
 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die je 12 maanden of langer geleden bij de apotheek hebt gehaald;
 • waarvan de apotheker niet kan vaststellen of je het medicijn in de afgelopen 12 maanden hebt gebruikt.

Lees meer over de kosten van de eerste uitgifte van medicijnen.

Home medicijnen zonder receptMedicijnen zonder recept

Medicijnen die je zonder recept haalt worden ook wel zelfzorgmedicijnen genoemd. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist, apotheek, supermarkt en het tankstation.

Lees meer over de betrouwbaarheid van deze medicijnen.

Eigen risico en eigen bijdrage

In 2017 heeft iedere volwassene via de basisverzekering een verplicht eigen risico van €385. Wie weinig zorgkosten verwacht kan het eigen risico vrijwillig ophogen. In ruil voor het risico dat je loopt, krijg je korting op je premie. Naast het eigen risico moet je soms ook eigen bijdrage betalen. Dit houdt in dat je een bepaald bedrag of percentage van je zorgkosten zelf moet betalen. Je eigen risico wordt niet verrekend met deze kosten.

Lees meer over je eigen risico en eigen bijdrage.

Nieuw & interessant

 • zorgtarieven-openbaar
  Nieuws  |  29 jun.

  Steeds meer zorgtarieven openbaar

  Waar het 2 jaar geleden heel moeilijk was om vooraf enig zicht te krijgen op de kosten van je ziekenhuisbehandeling, worden mondjesmaat steeds meer zorgtarieven openbaar. Verzekeraars en ziekenhuizen publiceren verschillende tarieven en ook consumenten helpen mee door hun tarieven te delen in onze verzameltool.
 • zorgverzekerings-kaart
  Nieuws  |  21 jun.

  Zorgverzekeringkaart nu ook voor aanvullende verzekeringen

  Zorgverzekeraars komen dit najaar met een 'zorgverzekeringskaart' bij elke aanvullende zorgverzekeringspolis. Er bestond al een zorgverzekeringskaart voor de basiszorgverzekering. De Consumentenbond vindt dit een goede stap.
   4 reacties
 • medicijnen houdbaarheids datum
  Nieuws  |  7 jun.

  Diagnose via internet blijkt niet eenvoudig

  Uit een praktijkproef van de Consumentenbond blijkt dat het niet eenvoudig is om de juiste medische diagnose te stellen op basis van informatie op het internet. Eén op de vijf deelnemers komt met hun zoekopdracht op een verkeerde aandoening uit.
   6 reacties
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.