icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Zorgkosten

De kosten in de zorg zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Voor veel mensen is onduidelijk waar deze kosten vandaan komen en welke kosten ze kunnen verwachten. Wij geven je tips om je zorgkosten in de hand te houden en te controleren.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Home header zorgkosten

Home kosten ziekenhuisKosten ziekenhuis

De kosten van een ziekenhuisbehandeling zijn vaak onduidelijk en voor consumenten nauwelijks te controleren. Ziekenhuizen maken bij het vaststellen van de tarieven gebruik van diagnose behandel combinaties, ook wel DBC’s. Dit beschrijft de hele behandeling van een patiënt. Dit is gebaseerd op de gemiddelde behandeling van alle patiënten met dezelfde zorgvraag. Het ziekenhuis gebruikt 1 DBC-nummer om daaronder alle consulten, onderzoeken, operaties en opnamen te factureren.

Ben je door je eigen risico heen? Dan krijg je meestal geen rekening te zien. Toch is het belangrijk om de rekening die je krijgt goed te controleren.

Wij willen dat consumenten voorafgaand aan een behandeling op een makkelijke manier te weten kunnen komen wat de behandeling gaat kosten. Deel je ziekenhuisrekening met ons en help ons in de strijd om ziekenhuistarieven openbaar te maken.

Lees meer over hoe je jouw factuur kunt controleren.

Kosten zorgverleners

Ook tandartsrekeningen zijn vaak lastig te controleren omdat de codes en omschrijvingen onduidelijk zijn. Een behandeling bestaat uit verschillende codes waarvoor een tarief is vastgesteld. Controleer de rekening op datum en behandeling. Vraag bij twijfel altijd uitleg aan je tandarts of aan je zorgverzekeraar.

Lees meer over tandartskosten.

Home medicijnen met receptMedicijnen met recept

De meeste medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn worden vergoed uit de basisverzekering. Toch kunnen veel vragen ontstaan over de kosten van medicijnen.

Lees meer over de kosten van medicijnen die je haalt op recept.

Een apotheker mag alleen voor receptgeneesmiddelen een extra bedrag in rekening brengen als je een geneesmiddel haalt:

 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die je niet eerder hebt gebruikt;
 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die je 12 maanden of langer geleden bij de apotheek hebt gehaald;
 • waarvan de apotheker niet kan vaststellen of je het medicijn in de afgelopen 12 maanden hebt gebruikt.

Lees meer over de kosten van de eerste uitgifte van medicijnen.

Home medicijnen zonder receptMedicijnen zonder recept

Medicijnen die je zonder recept haalt worden ook wel zelfzorgmedicijnen genoemd. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist, apotheek, supermarkt en het tankstation.

Lees meer over de betrouwbaarheid van deze medicijnen.

Eigen risico en eigen bijdrage

In 2017 heeft iedere volwassene via de basisverzekering een verplicht eigen risico van €385. Wie weinig zorgkosten verwacht kan het eigen risico vrijwillig ophogen. In ruil voor het risico dat je loopt, krijg je korting op je premie. Naast het eigen risico moet je soms ook eigen bijdrage betalen. Dit houdt in dat je een bepaald bedrag of percentage van je zorgkosten zelf moet betalen. Je eigen risico wordt niet verrekend met deze kosten.

Lees meer over je eigen risico en eigen bijdrage.

Nieuw & interessant

 • gebroken-arm-eigen-risico
  Nieuws  |  31 aug.

  NVZ stelt plan op voor vereenvoudiging eigen risico

  De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen doet het voorstel om bij eenvoudige ingrepen een vast bedrag van €150 aan eigen risico in rekening te brengen.
 • oude vrouw zorg
  Nieuws  |  23 aug.

  Te lange wachtlijsten verpleeghuizen

  Slechts 19% van de verpleeghuizen biedt plek binnen de landelijke norm van 6 weken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Bij 47% van de verpleeghuizen duurt het langer, waarbij een half jaar geen uitzondering is.
 • Aantal-zorgverzekeringspolissen-gedaald
  Nieuws  |  18 aug.

  Hogere zorgpremie verwacht

  Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar meer premie voor hun zorgverzekering kwijt zijn. Volgens DSW, een kleine verzekeraar, gaat de premie gemiddeld met €30 per jaar omhoog.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.