! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Airco installeren

Het installeren van een vaste airco is een flinke klus. Een split-airco mag alleen worden geactiveerd door een F-gassen-gecertificeerde monteur (BRL200). Een mobiele airco komt bijna gebruiksklaar uit de verpakking.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 13 april 2021

airco-installatie-1200x800px

Installatie door een BRL200-monteur

Bij de installatie van een vaste of split-airco wordt het systeem gevacumeerd en gevuld met koudemiddel. Deze klus laat je over aan een erkend monteur met een F-gassen-certificaat. Het is verboden om een airco met koudemiddel te vullen en te activeren als je niet in bezit bent van een BRL200-certificering. Bovendien moet het bedrijf beschikken over een BRL100-certificering, ook als het een eenmansbedrijf is.

Ben je erg handig dan kun je het plaatsen van de buitenunit, binnennunit en het boren van de gaten in de muur zelf doen. Maar het daadwerkelijke in werking stellen van de airco doet een gecertificeerde monteur.

Een vakbekwame installateur die elke dag aircos installeert kan je bovendien helpen bij de juiste plaatsing van de airco.

Hoe installeer je een airco?

Voor een split-airco moeten er gaten in de muur gemaakt worden waar de koudeleidingen doorheen lopen.

Plaatsing buitenunit

De buitenunit kan tegen de muur, op de grond of op het dak geplaatst worden. Het is niet goed als de buitenunit te hoog staat ten opzichte van de binnenunit omdat condenswater vanuit de binnenunit naar buiten moet kunnen stromen.

De buitenunit van de airco moet de warme lucht goed kwijt kunnen en goed buitenlucht kunnen aanzuigen. Daarom moet deze vrij staan en er moeten geen objecten voor de ventilator staan. Plaats de buitenunit ook zo dat de buren geen last hebben van het geluid of de trillingen van de buitenunit

Plaatsing binnenunit

Plaats de binnenunit niet dicht bij een warmtebron, zoals een oven of in de volle zon. Hang de airco ook niet in de luchtstroom van een raam of deur. Dat kan invloed hebben op de temperatuursensor. 

Plaats de binnnenunit zo hoog mogelijk aan de muur voor de ideale luchstroom. Plaats de airco niet te dicht bij de plek die gekoeld moet worden. Wil je bijvoorbeeld de werkkamer koelen dan is het niet prettig als de koude lucht van de airco direct in je nek blaast.

Kosten airco installeren

De kosten zijn erg afhankelijk van je wensen en de situatie. Wil je 1 of meerdere binnenunits? Is de plek waar de buitenunit komt te hangen makkelijk te bereiken? De prijs is ook afhankelijk van de grootte van het koelvermogen van de airco.

Houd rekening met minimaal €1300 voor een 2,5 kW spilt-airco inclusief installatie van een van de bekendere merken (Samsung, Mitsubishi, LG, Panasonic, Daikin). Voor een multi split-airco komt er circa. €800 bij per extra binnenunit.