icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste alles-in-1-provider

Elke maand delen 10.000 consumenten de ervaringen met hun alles-in-1-provider met ons. Ze beoordelen onder andere de kwaliteit van internet, telefonie, televisie en klantenservice. Ook melden ze het aantal storingen. Wij maken elk kwartaal de balans op. Welke alles-in-1-provider komt als Beste uit de Test in het derde kwartaal van 2018?

Silvia Smit

Silvia Smit , Expert Elektronica Bijgewerkt op:22 oktober 2018

De-beste-alles-in-een

Beste uit de Test

KPN Glasvezel is voor de eerst keer Beste uit de Test met een testoordeel van 8,1. De bestscorende providers in het derde kwartaal zijn:

 1. KPN Glasvezel: 8,1;
 2. XS4ALL Glasvezel, XS4ALL DSL: 8,0;
 3. KPN DSL: 7,9.

Voor het eerst heeft KPN Glasvezel XS4ALL van de troon gestoten in ons onderzoek. Weliswaar scheelt het slechts één tiende in het eindoordeel, maar op 6 van de 8 onderdelen scoort KPN Glasvezel beter dan de nummer 2. Een van deze onderdelen is de klantenservice die een 7,9 krijgt. Klanten zijn nergens zo tevreden over de omgang met storingen als bij KPN. Over het geheel genomen is men over de kwaliteit van internet, telefonie en bellen van deze aanbieder ruimschoots tevreden en daarmee is zij terecht de Beste uit de Test. 

beste alles-in-1-provider Q3 2018

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Van een aantal providers hebben we dit kwartaal geen testresultaten. Dit komt doordat te weinig klanten hun oordeel hebben gegeven over deze aanbieders. En dan kunnen we geen betrouwbare uitspraken doen. 

Storingen internet en bellen

Panelleden melden aardig wat internetstoringen, vooral bij Ziggo Kabel. Telfort Glasvezel scoort opvallend goed en wordt op de voet gevolgd door KPN Glasvezel en Delta Kabel (9%)

 • Minste internetstoringen: 8% (Telfort Glasvezel)
 • Meeste internetstoringen: 15% (Ziggo) 

Het aantal telefoonstoringen op de vaste lijn valt bij alle providers mee.

 • Minste telefoniestoringen: 2% (KPN Glasvezel, Telfort Glasvezel en Caiway Glasvezel)
 • Meeste telefoniestoringen: 7% (XS4ALL Glasvezel en XS4ALL DSL)

Televisiekwaliteit

Klanten geven dit kwartaal opnieuw geen hoge cijfers voor de tv-kwaliteit. Maar er zijn geen onvoldoendes, alle providers scoren tussen de 6 en 7,7. 

 • Hoogste score: 7,7 (Telfort Glasvezel)
 • Laagste score: 6 (Ziggo)

In het aantal tv-storingen is weinig verbeterd ten opzichte van vorige kwartalen, op 1 uitzondering na: Telfort Glasvezel. Zij is de eerste en enige aanbieder die het aantal storingen op 10% heeft gehouden. Maar over het algemeen zijn van de 3 diensten (internet, bellen en tv) nog steeds de meeste klachten over televisiestoringen. En ook opnieuw komen Tele2 DSL en Ziggo het slechtste uit de bus. 

 • Minste televisiestoringen: 10% (Telfort Glasvezel)
 • Meeste televisiestoringen: 22% (Tele2 DSL en Ziggo)

Heb je last van internet-, televisie-, of telefoniestoringen? Vanaf halverwege 2017 geldt dat providers verplicht zijn een compensatie te geven. Controleer hoe je geld terug kunt krijgen bij netwerkstoringen

Klantenservice

De klantenservice is meestal een knelpunt bij providers van internet en tv. Bij het oplossen van problemen gaat het nogal eens mis. Voorheen bracht Caiway Glasvezel er het beste vanaf, dit kwartaal waren klanten het meest tevreden met KPN Glasvezel.  

 • Hoogste score: 7,9 (KPN Glasvezel)
 • Laagste score: 6,6 (Delta Kabel)

Eind december 2017 publiceerden we de resultaten van een onderzoek naar de bereikbaarheid van de klantenservice van providers. De wachttijden aan de telefoon verschillen enorm. 

Tevredenheid aanbieder

XS4ALL-klanten (Glasvezel en DSL) zijn nog steeds het meest tevreden over hun provider (8,8 en 8,6). Zij zullen niet zo snel overstappen. De panelleden van KPN Glasvezel geven - net als vorig kwartaal - ook een mooie score aan hun internetprovider: 8,2 

De klanten van Tele2 DSL zijn eerder geneigd over te stappen. Met een magere 6,4 scoort zij een stuk lager dan de concurrenten:

 • Hoogste score: 8,8 (XS4ALL Glasvezel)
 • Laagste score: 6,4 (Tele2 DSL)

Lees een beschrijving per internetprovider op: testresultaten van alles-in-1-providers

KPN en Ziggo zijn de 2 grootste 'landelijke' providers. We zetten in KPN versus Ziggo de providers naast elkaar op basis van ons onderzoek 'de ProviderMonitor' en de inhoud van het alles-in-1-pakket.

Vergelijken en overstappen

Alles-in-1-providers vergelijken kan met de vergelijker van de Consumentenbond. De resultaten van het ProviderMonitor-onderzoek vind je daar ook in terug. Welke aanbieder is de beste of goedkoopste internetprovider voor jou? De vergelijker helpt je met de keuze van het beste abonnement.

Welke aanbieder is de beste alles-in-1-provider voor jou?

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

Wij werken samen met Pricewise. Pricewise werkt onafhankelijk van de providers en biedt ondersteuning bij het eventuele overstappen. Meer vragen over deze samenwerking? Lees dan de veelgestelde vragen over de vergelijker.

Doe mee en win een prijs

Wij verloten aan het eind van het jaar een aantal prijzen onder alle panelleden van de ProviderMonitor. Schrijf je in voor het internetpanel van de Consumentenbond en misschien win jij een prijs! 

Lees ook:

Resultaten van kwartaal 4 van 2018 publiceren we eind januari 2019.