icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligheid autostoeltjes met vangtafel ter discussie

Nieuws
|
Onder veiligheidsexperts is discussie ontstaan over de veiligheid van autostoeltjes met een vangtafel (ook wel veiligheidskussen of 'shield' genoemd). Deze stoeltjes eindigen over het algemeen hoog in onze tests. Ze leveren mooie waarden op in de botsproeven en scoren hoog op gebruiksgemak. Maar volgens sommige deskundigen kleven er ook risico's aan die in onze tests onderbelicht blijven.
Ronald Vroman

Ronald Vroman , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op: 25 september 2014

vangtafel125

Op de website van BabyWereld komen voor- en tegenstanders aan het woord. De Consumentenbond stelt in deze discussie onder meer:

'Door onze testen is de kwaliteit van kinderzitjes de afgelopen jaren enorm vooruitgegaan. De hogere botssnelheid in de frontale botsing en het uitvoeren van een botsing van opzij - zonder dat die wettelijk vereist was - noopten fabrikanten producten te verbeteren om voor een hoge testscore in aanmerking te komen.

Het al dan niet terechte verwijt dat shield-zitjes (voor kinderen van 9 tot 18 kg) bij specifieke frontale botsingen minder bescherming bieden is op dit moment voor ons geen reden ze af te raden. We onderzoeken momenteel of en in hoeverre aanpassingen in onze testprocedures nodig zijn en verwachten dat zoiets dan leidt tot een eventuele verdere verfijning van de testoordelen - maar geen aardverschuiving.
 
Overigens zou de hele discussie niet gevoerd hoeven worden wanneer kinderen in achteruitkijkende kinderzitjes vervoerd zouden worden. Dan zijn ze in alle gevallen beter beschermd in een frontale botsing.'

Lees meer over het standpunt van de Consumentenbond over stoeltjes met vangtafel of bekijk alle geteste autostoeltjes.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Test autostoeltjes