icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
BB_transparant

BeleggersBattle

Twee van onze redacteuren gaan de strijd aan met beleggen. Marco belegt in indexfondsen en Erik belegt in themafondsen. Hoe werkt het en wie behaalt een beter resultaat?

Lees verder

Laten beleggen: voor- en nadelen

De beleggingswereld is complex. Zeker als je begint met beleggen. Het kan slim zijn om een vermogensbeheerder in de hand te nemen. Die belegt voor jou. Wat zijn de voor- en nadelen van laten beleggen door een vermogensbeheerder?
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert beleggenBijgewerkt op:14 maart 2024

Laten beleggen voor na_1

Wat doet een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder is een persoon die werkt voor bijvoorbeeld een bank. Er zijn ook online vermogensbeheerders.

Beleggingsprofiel

Een vermogensbeheerder denkt mee over een beleggingsportefeuille die bij je past en beheert je beleggingen. De beheerder stelt veel vragen om een passend beleggingsprofiel te bepalen. In dat profiel staat bijvoorbeeld hoe lang je het geld kunt beleggen en waar het geld uiteindelijk voor nodig is. De vermogensbeheerder informeert ook naar je kennis van en ervaring met beleggen. 

Risico

Een vermogensbeheerder polst hoeveel risico je kunt en wilt nemen. En informeert daarbij naar je bezittingen, schulden en inkomen. Zo wordt je hele financiële situatie geïnventariseerd.

Strategie

De vermogensbeheerder denkt mee over de beleggingsstrategie waarmee je je doel bereikt. De beheerder kiest de beleggingen binnen je beleggingsportefeuille en verzorgt de koop- en verkooptransacties. 

Persoonlijke omstandigheden

Een vermogensbeheerder informeert regelmatig of je persoonlijke omstandigheden zijn veranderd. En zorgt er zo voor dat de beleggingen bij je risicoprofiel passen.

Voordelen laten beleggen

  • Je hebt een adviseur die beleggingen voor je selecteert.
  • Het beleggen kost je minder tijd. Het dagelijkse beheer ligt bij de vermogensbeheerder.
  • Je gebruikt de kennis en ervaring van de beheerder.
  • Een goede beheerder checkt regelmatig of het beleggingsprofiel niet wijzigt.
  • De beheerder houdt je beleggingsportefeuille in de gaten en stuurt op tijd bij. 

Nadelen laten beleggen

  • De kosten zijn hoger dan bij zelf beleggen
  • Persoonlijk vermogensbeheer (‘private banking’ ) kan meestal pas vanaf hele grote bedragen. Online vermogensbeheer kan vanaf een paar duizend euro. De kosten zijn vaak hoog.
  • Je bent mogelijk minder betrokken bij de beleggingen en kijkt er minder vaak naar.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.