icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
BB_transparant

BeleggersBattle

Twee van onze redacteuren gaan de strijd aan met beleggen. Marco belegt in indexfondsen en Erik belegt in themafondsen. Hoe werkt het en wie behaalt een beter resultaat?

Lees verder

Pensioenbeleggen: zo werkt het

Vaak kiezen mensen die extra pensioen willen opbouwen voor (bank)sparen. Maar beleggen kan ook een goede keuze zijn, zeker als het nog lang duurt voor je met pensioen gaat. Over een langere periode kan beleggen meer opleveren dan sparen. Hoe werkt pensioenbeleggen?
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert beleggenGepubliceerd op:23 oktober 2023

Hoe werkt pensioenbeleggen

Pensioen opbouwen

Pensioen kan in Nederland bestaan uit de volgende onderdelen:

  1. Een AOW-uitkering. Die krijg je op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank zie je wat jouw verwachte AOW-leeftijd is.
  2. Veel medewerkers bouwen (verplicht) een pensioen op via de werkgever. De premie van het pensioen betaal je deels zelf via je salaris. De werkgever betaalt de rest. Hoeveel je pensioen je gaat ontvangen, zie je op Mijn Pensioenoverzicht.
  3. Je kunt zelf een pensioenpot aanleggen. De inleg is een aftrekpost in je belastingaangifte. De Belastingdienst betaalt dus een deel van de inleg terug. Pensioen opbouwen waarbij je belasting terug krijgt, heet een lijfrente. Die inleg kun je op een geblokkeerde spaarrekening zetten (banksparen). Maar beleggen is ook een goede optie, zeker als je pensioendatum nog ver weg is.

We leggen uit hoe je zelf met zo'n pensioenpot (optie 3 dus) kunt beginnen.

Hoe werkt beleggen voor pensioen?

Je berekent eerst hoeveel je maximaal voor aanvullend pensioen mag inleggen op de site van de Belastingdienst. Een lager bedrag inleggen mag natuurlijk ook. Vervolgens open je een pensioenrekening bij de bank of broker. Wij zochten voor je uit waar je het voordeligst voor je pensioen kunt beleggen. Daarna maak je het bedrag op je nieuwe pensioenrekening over. Sommige aanbieders beleggen het bedrag daarna automatisch. Bij anderen kies je zelf waarin je belegt.

Na pensioendatum

Het geld staat meestal vast tot je met pensioen gaat. Je kunt het opgebouwde bedrag uiterlijk laten staan tot 5 jaar na je AOW-leeftijd. Daarna moet het bedrag in termijnen laten uitkeren. Dit kan via een bank of een verzekeraar. Je moet het bedrag in minimaal 5 jaar laten uitkeren. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden. Over die uitkeringen betaal je inkomstenbelasting. Het belastingtarief is meestal lager dan vóór pensioendatum. Je krijgt dus vaak meer belasting terug dan je uiteindelijk betaalt.

Aftrekpost flink omhoog in 2023

Door de nieuwe pensioenwet is de inleg waarover je belasting kunt terugvragen flink hoger in 2023. Heb je een pensioentekort, dan mocht je over de afgelopen 7 jaar 'inhaalpremie' storten. Vanaf 2023 is dat 10 jaar. Ook gaat het maximale bedrag dat je mag inhalen flink omhoog, tot €38.000. Het inhaalbedrag kun je berekenen bij de Belastingdienst. Tenslotte mag je vanaf dit jaar ook langer inleggen voor je pensioen. Niet meer tot je AOW-leeftijd maar nog tot 5 jaar na die datum.

Rekenvoorbeeld

Ria heeft een pensioenbeleggersrekening geopend. Maandelijks stort ze €250 euro op de rekening. Op haar belastingaangifte mag ze een inleg van €3000 (12 x €250) als aftrekpost invullen. Haar inkomen valt in het hoogste belastingtarief van 49,5%. Over de inleg van €3000 hoeft ze geen belasting te betalen. Ze krijgt €1485 terug van de Belastingdienst.

Jaren later gaat Ria met pensioen. Naast de AOW krijgt ze ook een uitkering vanuit haar pensioenbeleggingsrekening. Over dit inkomen moet ze inkomstenbelasting betalen. Hoeveel dat is, hangt af van de belastingtarieven op de dat moment. In veel gevallen zal dit een lager tarief zijn dan wat Ria nu betaalt.

Niet doen: in 1 keer opnemen 

Je moet het totale bedrag na pensioendatum periodiek laten uitkeren. Neem je het toch in 1 keer op, dan betaal je een boete aan de Belastingdienst. Dit heet revisierente. Je betaalt dan naast inkomstenbelasting 20% revisierente. In het ergste geval houd je dan maar 30,5% van je inleg over.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.