icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bank moet schade pinpasfraude van bejaarde vrouw volledig vergoeden

Nieuws
|
Op 23 november maakte het Kifid bekend dat de Rabobank de schade door pinpasfraude van een hoogbejaarde consument volledig moet vergoeden. De Geschillencommissie van het Kifid geeft de bank geen gelijk dat er sprake is van grove nalatigheid.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 4 december 2015

Senior-pinnen

Senioren de dupe

De klachtzaak ging over een hoogbejaarde vrouw die een geldopname deed bij een vrijstaande geldautomaat in een winkel. Zij werd voorgelaten door een onbekende vrouw. Direct na de geldopname was de pas weg. Na de vermissing van de pas zijn er meerdere geldopnames gedaan tot het opnamelimiet voor geldautomaten. De vrouw heeft meer dan €5000 schade geleden als gevolg van het onbevoegd gebruik van haar bankpas.

De bank verweet de vrouw grove nalatigheid en weigerde de gehele schade te vergoeden. Omdat de vrouw het niet eens was met de uitspraak stapte zij naar het Kifid.

Uitspraak

De Geschillencommissie beoordeelde dat er géén sprake was van grove nalatigheid; niet bij het gebruik van de bankpas, het geheimhouden van de pincode en het melden van de diefstal. Er was namelijk sprake van een zeer geraffineerde wijze waarop de dief heeft toegeslagen. Dit in combinatie met de vrijstaande geldautomaat, die als minder veilig wordt beoordeeld. De Consumentenbond is blij met deze uitspraak, omdat het laat zien dat het Kifid de bank niet altijd gelijk geeft als zij hun klanten van grove nalatigheid beschuldigd.

Advies

De Consumentenbond adviseert dan ook je niet te laten afschepen als je bank schade niet wilt vergoeden, omdat je grof nalatig geweest zou zijn.
 
Bovendien laat de uitspraak zien dat consumenten niet zomaar van grove nalatigheid beschuldigd kunnen worden. Consumenten kunnen zich zeer moeilijk tegen geraffineerde vormen van criminaliteit weren.

Bron: Kifid

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Vergelijk betaalrekeningen