icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koken met een magnetron

De meeste mensen gebruiken hun magnetron om snel kliekjes op te warmen of te ontdooien. Jammer, want je kunt ook koken met de magnetron. We geven je tips voor een lekkere en gezonde maaltijd.
Irene Joris

Irene Joris , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 10 oktober 2022

Koopadvies_channel4

Veelzijdig en gezond

Een magnetron kan meer dan je denkt. Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Niet alleen groente of aardappelen, maar je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken.

Volgens het Voedingscentrum is koken met een magnetron gezond: veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken. Ook hoef je minder zout te gebruiken, doordat het zout in het gerecht blijft zitten en niet in het kookvocht trekt.

Stap voor stap koken

Hoe bereid je een maaltijd met je magnetron?

Stap 1: Snijd de ingrediënten in kleine stukken die ongeveer even groot zijn.

Stap 2: Doe dit in een schaaltje of bakje dat geschikt is voor magnetrongebruik.

Stap 3: Voeg een heel klein beetje water toe, zodat je maaltijd niet uitdroogt.

Stap 4: Voeg kruiden naar smaak toe.

Stap 5: Dek het schaaltje of bakje losjes af met een dekseltje of magnetronfolie. Let erop dat de lucht kan ontsnappen, dus duw de deksel niet vast, of prik enkele gaatjes in het magnetronfolie. Er zijn ook speciale magnetronschaaltjes met een ventiel in het deksel. 

Stap 6: Kies de juiste bereidingstijd. Die is afhankelijk van het vermogen van je magnetron, hoeveel eten je tegelijkertijd klaarmaakt en hoe groot de stukken zijn. In de handleiding van je magnetron staan aanwijzingen. 

Lukt dit niet, begin dan met 3 minuten stomen op vol vermogen. Controleer om de paar minuten hoe gaar het eten is door er met een vork in te prikken. Pas op voor de hete stoom die uit het bakje komt.

Simpele kooktips

Aardappels

Aardappelen hoef je niet per se te schillen, maar snijd ze wel in gelijke stukken. Grote piepers kun je los in de magnetron leggen en zo 'poffen'. Stop ze niet in aluminiumfolie, want daar gaat de magnetron van vonken.

Vis

Het beste resultaat met zalm en kabeljauw krijg je als je het tegelijk klaarstoomt met de aardappelen of groenten. Leg de vis er dan bovenop.

Groenten

Groenten die erg geschikt zijn voor in de magnetron zijn:

  • Doperwtjes
  • Worteltjes
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Sperziebonen
  • Peultjes en sugarsnaps

Verdeel broccoli en bloemkool in kleine roosjes. En snijd worteltjes in stukjes van 1 à 2 cm voor je ze klaarmaakt.

Meer tips lees je op de website van het Voedingscentrum.

Meer tips

Via een oproep onder onze leden leerden we over een aantal creatieve magnetrontips van consumenten:

  • Snel versuikerde honing weer vloeibaar maken
  • Snel boter smelten
  • Rode wijn op kamertemperatuur brengen
  • Borden voorverwarmen

Meer lezen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.