
Irene Joris Expert combimagnetronsBijgewerkt op:16 april 2025
Je kunt meer met een magnetron dan eten opwarmen. Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kun je ook gaar maken in de magnetron. Je kunt groente of aardappelen koken in de magnetron. En vlees of vis mee klaarmaken.
Koken met een magnetron is ook gezond: veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken. Ook hoef je minder zout te gebruiken, doordat het zout in het gerecht blijft zitten en niet in het kookvocht trekt.
Wil je koken met je magnetron? Zo doe je dat in 6 stappen:
Lukt dit niet, begin dan met 3 minuten stomen op vol vermogen. Controleer om de paar minuten hoe gaar het eten is door er met een vork in te prikken. Pas op voor de hete stoom die uit het bakje komt.
Aardappels hoef je niet per se te schillen, maar snijd ze wel in gelijke stukken. Grote piepers kun je los in de magnetron leggen en zo 'poffen'. Stop ze niet in aluminiumfolie, want daar gaat de magnetron van vonken.
Het beste resultaat met zalm en kabeljauw krijg je als je het tegelijk klaarstoomt met de aardappelen of groenten. Leg de vis er dan bovenop.
Groenten die erg geschikt zijn voor in de magnetron zijn:
Verdeel broccoli en bloemkool in kleine roosjes. En snijd worteltjes in stukjes van 1 à 2 cm voor je ze klaarmaakt.
Meer tips lees je op Voedingscentrum.nl.
Via een oproep onder onze leden leerden we een aantal creatieve magnetrontips: