icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koken met een magnetron

De meeste mensen gebruiken hun magnetron om snel kliekjes op te warmen of te ontdooien. Jammer, want je kunt ook koken met de magnetron. We geven je tips voor een lekkere en gezonde maaltijd.
Irene Joris

Irene Joris , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 10 december 2021

Koopadvies_channel4

Veelzijdig en gezond

Een magnetron kan meer dan je denkt. Al het eten wat je kookt, stoomt of gepocheert, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Niet alleen groente of aardappelen, maar je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken.

Volgens het Voedingscentrum is koken met een magnetron ook nog eens gezond: veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken. Ook hoef je minder zout te gebruiken, doordat het zout in het gerecht blijft zitten en niet in het kookvocht trekt.

Stap voor stap koken

Hoe bereid je een maaltijd met je magnetron?

Stap 1: Snijd de ingrediënten in kleine stukken die ongeveer even groot zijn.

Stap 2: Doe dit in een schaaltje of bakje dat geschikt is voor magnetrongebruik.

Stap 3: Voeg een heel klein beetje water toe, zodat je maaltijd niet uitdroogt.

Stap 4: Voeg kruiden naar smaak toe.

Stap 5: Dek het schaaltje of bakje losjes af met een dekseltje of magnetronfolie. Let erop dat de lucht kan ontsnappen, dus duw de deksel niet vast, of prik enkele gaatjes in het magnetronfolie. Er zijn ook speciale magnetronschaaltjes met een ventiel in het deksel. 

Stap 6: Kies de juiste bereidingstijd. Die is afhankelijk van het vermogen van je magnetron, hoeveel eten je tegelijkertijd klaarmaakt en hoe groot de stukken zijn. In de handleiding van je magnetron staan aanwijzingen. 

Lukt dit niet, begin dan met 3 minuten stomen op vol vermogen. Controleer om de paar minuten hoe gaar het eten is door er met een vork in te prikken. Pas op voor de hete stoom die uit het bakje komt.

Tips voor het klaarmaken van aardappels

Aardappelen hoef je niet per se te schillen, maar snijd ze wel in gelijke stukken. Grote piepers kun je los in de magnetron leggen en zo 'poffen'. Stop ze niet in aluminiumfolie, want daar gaat de magnetron van vonken.

Tips voor het klaarmaken van vis

Het beste resultaat met zalm en kabeljauw krijg je als je het tegelijk klaarstoomt met de aardappelen of groenten. Leg de vis er dan bovenop.

Tips voor het klaarmaken van groenten

Groenten die erg geschikt zijn voor in de magnetron zijn:

  • doperwtjes
  • worteltjes
  • bloemkool
  • broccoli
  • sperziebonen
  • peultjes en sugarsnaps

Verdeel broccoli en bloemkool in kleine roosjes. En snijd worteltjes in stukjes van 1 à 2 cm voor je ze klaarmaakt.

Meer tips lees je op de website van het Voedingscentrum.

Meer tips

Via een oproep op onze Community leerden we over een aantal creatieve magnetrontips van consumenten:

  • snel versuikerde honing weer vloeibaar maken
  • snel boter smelten
  • rode wijn op kamertemperatuur brengen
  • borden voorverwarmen

Deel je tips en recepten

Heb je nog meer handige tips en recepten om meer te doen met de magnetron? Laat ze achter op onze Community.

Meer lezen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.