icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Slimmer je combimagnetron gebruiken

Sneller je gehakt ontdooien en je kliek opwarmen? Wij testen al jaren combimagnetrons. Deze schat aan ervaring levert een aantal handige tips en trucs op om je combimagnetron net even wat slimmer te gebruiken. 
Dennis Pronk_S

Dennis Pronk   Expert woning & huishoudenBijgewerkt op:19 juni 2024

Magnetron-Kapot-geen-garantie

Automatisch programma niet nodig

Op sommige combimagnetrons zitten tientallen, soms wel honderden automatische programma's. Je hoeft dan 'alleen maar' in te voeren wat je wilt klaarmaken en het gewicht, het automatisch programma doet de rest.

Uit onze tests blijkt dat we met de meeste combimagnetrons een beter resultaat krijgen met onze eigen instellingen dan met automatische programma's. En het is ook nog eens makkelijker om de tijd en het vermogen (wattage) zelf aan te passen.

Slimmer invriezen = sneller ontdooien

De microgolven van een magnetron dringen niet zo heel diep tot de kern van het voedsel door. Daarom ontdooit een boterham vele malen sneller dan een groot blok gehakt. Hoe meer 'buitenkant' een ingevroren maaltijd heeft, hoe sneller hij dus ontdooit. Vries een maaltijd daarom liever in een platte, langwerpige verpakking in dan in een kubusvorm, en maak bijvoorbeeld een blok gehakt zo plat mogelijk voor hij de vriezer in gaat.

Gebruik de combistand

In de meeste combimagnetrons kun je de magnetronstand en ovenstand tegelijkertijd gebruiken in de combistand. De microgolven van de magnetronstand warmen het eten snel op en de ovenstand zorgt voor een knapperig korstje. Zo gaat het bakken van bijvoorbeeld een quiche of lasagne sneller dan in een gewone oven.

Roer tussendoor voor gelijkmatig opwarmen

Niet alle combimagnetrons in onze test kunnen goed gelijkmatig ontdooien of opwarmen. Je kunt je combimagnetron daarbij een handje helpen door de boel tussendoor goed door te roeren, als het nodig is een paar keer. Wat ook een beetje helpt is het eten 1 of 2 minuutjes laten staan als het magnetronprogramma is afgelopen.

In onze test scoren de combimagnetrons met een draaiplateau gemiddeld beter voor gelijkmatig opwarmen dan die zonder draaiplateau.

Bekijk de combimagnetrons die het beste gelijkmatig opwarmen.

Houd het verwarmingselement schoon

Bij combimagnetrons is een verwarmingselement dat in de ovenruimte hangt bijna altijd lastig schoon te krijgen. Heb je een combimagnetron met zo'n verwarmingselement aan het 'plafond'? Dek dan je maaltijd of drank altijd af als je de magnetronstand gebruikt. Zo komen er geen spetters tegen het verwarmingselement. Zorg er wel voor dat de lucht kan ontsnappen. Prik een paar gaatjes in de deksel of dek de maaltijd maar heel losjes af. Of gebruik magnetronfolie of speciale magnetronschalen. Daar zitten al ventilatiegaatjes in.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.