icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Beperkt aanbod

Vanwege onrust op de energiemarkt is het aanbod in de energievergelijker beperkt. De vergelijker kan zelfs leeg zijn. We proberen nog een goed aanbod te krijgen voor het nieuwe Energiecollectief.
Schrijf je in

Energietarieven omlaag, jaarnota nauwelijks

Nieuws
|
Sinds 2012 dalen de leveringstarieven van energie. De energienota daalt ook wel wat, maar niet zoveel als je zou verwachten. Oorzaak: de belasting op energie.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Gepubliceerd op: 29 september 2015

De meeste leveranciers stellen 2 of 4 keer per jaar hun leveringstarieven bij. De laatste 2 jaar dalen die tarieven. Mooi, zou je denken. Maar helaas daalt de energienota niet zo sterk als je zou verwachten. Dat komt doordat de energienota uit heel veel kostenposten bestaat.

Belasting op energie

Een van de grootste kostenposten is de belasting op energie. En die blijft maar stijgen. De gemiddelde energierekening bestaat inmiddels voor maar liefst 41% uit belastingen. Een gemiddeld huishouden betaalt daardoor bijna net zoveel aan belasting als voor de levering van energie.

Kortingen voor nieuwe klanten

Vergelijk de tarieven van andere leveranciers regelmatig met je huidige contract om te bekijken of je kunt besparen op de leveringskosten. Een overstap pakt vaak gunstig uit doordat energieleveranciers hoge kortingen geven aan nieuwe klanten. Zo kun je toch besparen, ondanks de belastingverhogingen.

Overstappen kan onder meer met de Energievergelijker en het Energiecollectief van de Consumentenbond.

Lees ook: meer over de energierekening.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.